Sporenie - dochodok, byvanie, IZP, zazitky a ine..

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
mademan
Dátum registrácie: Ut 28 08, 2007 1:41 am

Sporenie - dochodok, byvanie, IZP, zazitky a ine..

Príspevok od používateľa mademan »

Ahojte,

dlhsiu dobu som prestal toto forum navstevovat pretoze som sa venoval inym veciam ktore bolo treba vyriesit..
Maturita je nastastie za mnou a po nej prichadza konecne pravidelny prijem zo (zatial) zamestnania.

Pred tym ako zacne pribeh uvadzam umysel prispevku - ziskat reakcie vas skusenejsich na moje zavery a otazky vyplyvajuce z pribehu. Predom dakujem.
---
Ako je uz v dnesnej dobe zvykom, v socialnom kruzku sa nasiel financny poradca ktory sa mi iniciativne ponukol s tym ze mi zabezpeci bohatu buducnost. Po tom ako som videl co spravilo MLM poradenstvo s kamaratkou mam voci OVB vyhrady, rovnako poznam cloveka ktory tam pracoval 5 rokov a odisiel, podla jeho vlastnych slov ked tam pracoval bol presvedceny o pozitivnosti svojho konania, no teraz mu ostali vycitky svedomia. Suhlasil som teda so stretnutim, pricom som si potichu spravil mentalnu poznamku ze budem velmi opatrny.

Na druhom stretnuti som sa dozvedel ze by bolo dobre uzavriet viacero veci.
Urazovu poistku pre pripad invalidity ci urazu.
Stavebne sporenie.
Paralelne sporenie pre ucely skorsieho splatenia hypoteky. (svajciarska hypoteka ?) (IZP)
Sporenie pre vybudovanie 3mec rezervy. (IZP)
Sporenie na dochodok. (IZP)
A mnou vyziadany navrh uveru na auto.

Vsetko nastavene na iste hodnoty podla mojho prijmu a vydavkov s tym, ze sa budeme pravidelne stretavat a optimalizovat vklady podla vyvoja situacie.

Pocas toho ako som sa dozvedal ze vsetky *sporenia* by sa realizovali cez "IZ *Poistenie*" som spozornel a matne si spomenul mozno prave na blog Peta Cmoreja, ze to nemusi byt to prave orechove.
Dal som si teda ku kazdej polozke IZP otazniky s tym ze to doriesim doma, a odsuhlasil som prezatial urazove poistenie ktore mi vezme 13E mesacne a stavebne sporenie na minimalnu sumu cca 50eur mesacne, pricom statna premia v takomto pripade sposobi akesi zhodnotenie prostriedkov.

Zatial som nic nepodpisal, ani konkretne zmluvy nevidel.

Komunikoval som potom so znamym ex-poradcom ktory mi tiez potvrdil ze do IZP nemam ist.

Teda sporenie na dochodok a byvanie nechcem cez moju znamu riesit, no zaroven obe nejak riesit pre buducnost potrebujem a tu prichadza aj otazka. Aky financny produkt je odporucitelny pre sporenie na dochodok, ci byvanie ?

Mam 19 s tym ze mam a budem mat pravidelny prijem zo zamestnania. Pisem najprv verejne na forum pretoze mam zaujem najprv tieto veci riesit nezavazne a spravit si prehlad bez toho aby som sa citil do niecoho tlaceny, rovnako verim ze raz tuto temu najde niekto v podobnej situacii a nebudeme sa musiet opakovat..

Zdravim a vdaka,
Matus
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Re: Sporenie - dochodok, byvanie, IZP, zazitky a ine..

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

som rad ze moj blog je obcas niekomu napomocny :)
na pravidelne sporenie "pre masy" su najlepsie sporiace programy do podielovych fondov. V MFC robime najma sporenie cez Across (Supermarketfondov), dobra je aj sporiaca schema cez CP Invest, alebo od Pioneeru Rytmus. Podobne sporenie ponukaju aj niektore banky, namatkovo za nieco stoji v CSOB sporenie do KBC fondov. Tieto sporiace schemy tu uz boli v niekolkych vlaknach rozoberane pomerne podrobne, staci pohladat.

Napriklad tu je nieco:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... =51&t=1783" onclick="window.open(this.href);return false;
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2399 times
Been thanked: 2790 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Mne sa páči ako zodpovedne sa staviaš k životu už po maturite.
Klobúk dole.
Podľa mňa rozmýšlaš dobre: na začiatok stačí to stavebné sporenie a úrazové poistenie. Aj to úrazové poistenie by som prehodnotil podľa rizika úrazu (povaha práce, šport a pod.).
Ono je to fajn vec, ale keď si zlomíš palec a treba vybavovať papierovačky okolo poistky, tak ťa možno za tie peniaze prejde chuť...
Vidím, že uvažuješ o aute, takže to by si platil už tri veci a to si myslím, že bohate stačí na začiatok, veď si mladý a treba si trochu užiť.
Keď si neužiješ teraz, tak peniaze na starobu sú ti nanič.
Na dôchodok by som v tvojom veku nešetril, ani by som nešetril dlhodobo investične, všetko by som vrazil do toho, aby som zarobil čím viac, kým na to mám čas a energiu.
Zarobil, nie ušetril.

Väčšina ľudí šetrí celý život a umrie v chudobe.
Šetrenie niekedy vyžaduje to isté sebazaprenie a vôľu, ktorú stačí vynaložiť na to, aby sme zarobili viac a už nemuseli šetriť...

Keď si po maturite, tak najviac času a energie budeš mať dovtedy, kým si nezaložíš rodinu.

Sústredil by som sa teda najprv na to auto a bývanie a keď si veľmi rozumný, tak na možnosť podnikania, aby si raz bol sám sebe pánom.

Sporenie na dôchodok po maturite je podľa mňa blbosť.
Za prvé tie peniaze budú mať inú hodnotu a nepomôže ani navyšovanie splátok podla inflácie.
Za druhé, už samotná filozofia, že rátaš s tým, že budeš v dôchodku chudobný a chceš si na to už teraz šetriť je scestná.
Na čo si budeš odtŕhať od úst teraz, ked si mladý a nezarábaš veľa a pritom ti treba najviac peňazí?

Miesto šetrenia na dôchodok by som šetril napríklad na cestovanie, na podnikanie, na kšefty - na všetko možné, čo ti prinesie úžitok teraz a raz s teba urobí bohatého dôchodcu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

na všetko možné, čo ti prinesie úžitok teraz a raz s teba urobí bohatého dôchodcu.
veď v skratke povedané - na dôchodok. Dôchodok má síce negatívny nádych, ale je to to isté ako renta. Dôchodca a rentiér je to isté.

Podľa mňa pokiaľ nikto z tvojho okolia nebude mať finančné problémy ak si zlomíš palec a podobne, tak zatiaľ úrazové poistenie ani nepotrebuješ. Ani životné. To ti bude treba až z príchodom rodiny. Drobné poistné udalosti vyriešiš z vlastných úspor, ktoré budeš mať. Nemusíš platiť poisťovni za to, že pre teba drží 3000 EUR pre prípad potreby, keď sám máš tých 3000 EUR na sporiacom účte.

Iné je ak by si mal rodinu a v prípade vážneho úrazu či smrti by prišla o živitela. Na takú situáciu mať našetrené asi nebudete a vtedy má poistka význam.

Sporenie na 3 mesačnú rezervu si daj na sporiaci účet v niektorej banke. Ale zase mi to nedáva význam keď máš úver na auto s úrokom 15% a pritom máš uložené peniaze s úrokom 3%. Nad tým autom porozmýšľaj. Ak ho fakt potrebuješ, tak tie rezervné úspory použi na auto a zníž si tak zadĺženie (aspoň čiastočne). Ako rezervu môžeš potom použiť kreditnú kartu, ktorú nebudeš používať na nákupy, ale pre prípad, že narýchlo budeš potrebovať peniaze. Tá má síce úroky aj 20%, ale ty tam žiadny úver mať nebudeš. Využiješ ju až keď príde k najhoršiemu.

Na dôchodok si môžeš šetriť jak na sporiacom účte, tak aj cez programy sporenia do podielových fondov ako písal peter.

Životné poistenie nepouži na nič iné ako na poistenie a to až vtedy keď ho budeš potrebovať.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal:Aj to úrazové poistenie by som prehodnotil podľa rizika úrazu (povaha práce, šport a pod.).
Urcite nejde o urazove poistenie typu zlomim si palec, ale o poistenie trvalych nasledkov urazu. A to je uplne zaklade poistenie, ktore by mal mat uplne kazdy. Byt po mojom, tak by bolo povinne ako PZP a na dost vysoke ciastky. Predstavte si, ze niekoho z Vasich blizkych napriklad zrazi auto a on ostane do konca zivota ochrnuty. Rodinu to moze znicit nielen psychicky ale aj financne. Napr. neustala opatera. Bud si ju zaplatis alebo niekto musi prestat pracovat a starat sa. A kopec nakladov okolo toho, liecenia, pomocky ... Kto nema, kazdy povinne uzatvorit.
JUGGLER napísal: nepomôže ani navyšovanie splátok podla inflácie.
Preco nepomoze ?
mademan

Priebezne dakujem ako som sa uz vyjadril, pokracujte, vecer to doma absorbujem a prehodnotim..

V pripade poistky na invaliditu, aku sumu by ste zvolili ? Odporucila mi 120tis eur, no niesom si isty ci to postacuje.

V ohlade toho ci je to potrebne, premyslam nad tym, faktom kazdopadne je ze kamarata mi uz auto zrazilo a mna zo dvakrat takmer uz tiez. :)
Lobista
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm

Príspevok od používateľa Lobista »

V pripade poistky na invaliditu, aku sumu by ste zvolili ? Odporucila mi 120tis eur, no niesom si isty ci to postacuje.
Neviem, ci ma taka velka suma vyznam. Na poistnom za tie roky zaplatis naozaj dost. Podla mna je cele zivotne aj urazove poistenie pre ludi, ktori maju rodiny, co su od nich financne zavisle. Ale urcite nie pre ludi hned po skonceni skoly, co nemaju ziadne zavazky. Iste, moze sa nieco stat, ale ovela pravdepodobnejsie je, ze sa proste nestane nuric a ty budes 40 rokov splacat kazdy mesiac po 5O eur -- alebo kolko take poistenie stoji a na konci si budes trieskat hlavu, ze na co vsetko si tie prachy mohol pouzit.

Moj pohlad na dochodok je obdobny -- naco setrit teraz na nieco, ked ani neviem, ci sa toho niekedy dozijem. Radsej investovat do vzdelania, podnikania, uzivat si, a hlavne maximalizovat svoj prijem ako pise Juggler. Pripadne si pomaly investovat a sporit na byt a pod., napr. v ETF alebo tak.

Mozno sa to niekomu bude javit ako kratkozrake, ale stojim si za tym.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

splacat kazdy mesiac po 5O eur
práveže mademan písal o cca 13 EUR mesačne. To by stálo za úvahu.

To s tým dôchodkom vs. bytom a podnikaním. Cieľ je úplne rovnaký - je jedno ako to nazveš, ale vo všetkých prípadoch teraz škrtíš spotrebu na to, aby si mal prostriedky v budúcnosti a nemusel toľko využiť úver (na bývanie, podnikanie a pod.).

Keď tú nasporenú sumu použiješ nie na dôchodok, ale na byt, tak ušetríš na splátkach hypotéky. Efekt bude +- rovnaký. Dôležité je na niečo sporiť :lol:
Martinisko.eu
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 19 04, 2007 8:15 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinisko.eu »

Čo k tomu dodať... Fenomén poradcov OVB a nie len tých, všetko riešiť cez IŽP...
Čo sa týka stavebného sporenia, Peter Cmorej je proti, ja som za, keď je dobre nastavené, prečo nie. Ad úrazovka, tiež sú na to rôzne názory. Každopádne, úrazy sa stávajú a je fajn, keď prídem o príjem, že dostanem ,,náhradný,, z poisťovne.
Ad dôchodok, ako písal Peter, existuje viacero sporiacich schém, je hlúposť riešiť dôchodok cez IŽP, pokiaľ ale napríklad nechceš oslobodenie od platenia (čo znamená, že pri invalidite nad 70% poisťovňa platí ,,šetrenie,, za Teba až do 55, resp. 65 rokov).
Ako som tu už neraz písal, neexistuje optimálne riešenie pre každého rovnaké... To by potom mohli zavrieť všetky inštitúcie okrem tých povedzme troch, či štyroch, ktoré by toto ,,riešenie,, ponúkali a taktiež by sa všetci poradcovia mohli potom zamestnať, keďže by boli úplne zbytoční (nevravím, že teraz niektorí zbytoční nie sú :D).
Všetko je to teda o optimálnom nastavení pre daný konkrétny prípad, pre daného konkrétneho klienta (vek, pohlavie, príjem, ciele...)
Obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

peter.cmorej napísal: Urcite nejde o urazove poistenie typu zlomim si palec, ale o poistenie trvalych nasledkov urazu. A to je uplne zaklade poistenie, ktore by mal mat uplne kazdy. Byt po mojom, tak by bolo povinne ako PZP a na dost vysoke ciastky.
Lenže to už nahradzujeme štát. Na čo slúži invalidný dôchodok?
Uznám, že nejaké pripoistenie sa hodí, ale na čo potom inkasuje štát polovicu toho, čo ľudia zarobia?
Súhlasím s Filipom, že tieto veci naberajú na dôležitosti až keď ide o zaistenie rodiny.
Dovtedy by som sa pripoistil, len keby som mal prácu kde mi hrozí úraz, alebo adrenalínovo športoval.
JUGGLER napísal: nepomôže ani navyšovanie splátok podla inflácie.
Preto, lebo inflácia je nerovnomerná.
Zober si príklad, že teraz ideš do dôchodku a šetril si od maturity. To je cca 40 rokov.
Dvadsať rokov by si šetril desaťkorunáčky a stokorunáčky, ktoré teraz majú desaťnásobne nižšiu cenu.
Ďalších 10 rokov bola priemerná mzda o polovicu nižšia ako teraz.
Mal by si našetrených niekoľko tisíc eúr a to je smiešna suma.

Naproti tomu, keby si sa dal na podnikanie (pred dvadsiatimi rokmi sa nedalo podnikať, ale dali sa robiť kšefty), alebo využil ušetrené peniaze na kúpu realít bol by si dnes s tých istých peňazí bohatý.

Za desať platov si mohol pred tridsiatimi rokmi kúpiť byt, alebo pozemok.
Dnes sú platy desaťkrát vyššie, ale za desať platov si kúpiš akurát garáž a 100 platov musíš dať za ten istý pozemok, alebo byt.

Jeden plat ušetrený pred 40 rokmi nemá teraz žiadnu cenu.
Jeden plat investovaný do kšeftu, alebo podnikania sa vráti mnohonásobne.

Tým ale nechcem povedať, že šetrenie na dôchodok cez investičné produkty je blbosť.
Chcem povedať len toľko, že kým je človek mladý má ešte dosť času trápiť sa nad dôchodkom.
Mal by sa sústrediť na to, aby čím viac toho videl (cestoval), čím viac sa naučil (školy, kurzy, jazyk) a čím viac zarobil (pokial možno tak podnikaním).
A čím skôr bol samostatný (byt, podnikanie) a mobilný (auto).

A potom - vo vyššom veku, kedy väčšina ľudí zarába lepšie a má kde bývať - potom sa už skôr nájdu prebytočné peniaze, ktoré sa dajú vraziť do vyššej úrovne života, alebo do zabezpečenia lepšieho dôchodku.

A ešte chcem povedať jednu vec.
Práve tie šetriace a investičné produkty, kde je veľmi vysoký horizont sú často prešpekulované tak, aby ľudí čo najviac vydojili.
A nejde len o vydájanie, ale aj o dlhodobé pripútanie a zbytočne dlhodobú závislosť.
Nevidím dôvod , aby mladý človek po maturite splácal 5-6 produktov a mal samé dlhy.
Naposledy upravil/-a JUGGLER v Št 24 09, 2009 4:47 pm, upravené celkom 1 krát.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Jeden plat investovaný do kšeftu, alebo podnikania sa vráti násobne.
To platí len v prípade, že to dopadne úspešne. Takisto mohol tie úspory týmto spôsobom úplne vygumovať. Nie každému sa zadarí.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

najprv k tej cene trvalych nasledkov urazu. Uplne najlacnejsie poistenie trvalych nasledkov urazu na sumu 4 000 000 Sk pri 100 % invalidite stoja nieco malo pod 6 Eur mesacne
Drahe, co ? :)
JUGGLER napísal: Lenže to už nahradzujeme štát. Na čo slúži invalidný dôchodok?
Toto zabrda do politologie, tak len v skratke. Invalidny dochodok ma byt davkou zakladnej socialnej pomoci pre invalidov, prejavom solidarity spolocnosti. Neviem ci plni vobec tuto funkciu. Priamo dotknuty by o tom asi vedeli rozpravat siahodlhe pribehy (priznavanie invalidnych dochodkov, jeho vyska, zdravotne pomocky a ich cena, platenie opatrovatelov, ...). Invalidny dochodok nikdy nebude na takej urovni, aby ti zabezpecil zivot na urovni. Teda pokial tu raz nebudeme mat nejaky stedry socialny system ala Skandinavia. A tak je to podla mna aj spravne. Rizika, ktore stat nemusi znasat by mal prenasat na sukromny sektor. Ten je omnoho efektivnejsi. A toto je jedno z rizik, ktore je mozne preniest na sukromny sektor.
JUGGLER napísal: Súhlasím s Filipom, že tieto veci naberajú na dôležitosti až keď ide o zaistenie rodiny.
Dovtedy by som sa pripoistil, len keby som mal prácu kde mi hrozí úraz, alebo adrenalínovo športoval.
Este dodam, ze invalidny dochodok ti ma zabezpecit zakladne zivotne potreby, ale co s jednorazovymi vydavkami ? invalidny vozik, auto pre invalida, ....
JUGGLER napísal: Preto, lebo inflácia je nerovnomerná.
Zober si príklad, že teraz ideš do dôchodku a šetril si od maturity. To je cca 40 rokov.
Dvadsať rokov by si šetril desaťkorunáčky a stokorunáčky, ktoré teraz majú desaťnásobne nižšiu cenu.
Ďalších 10 rokov bola priemerná mzda o polovicu nižšia ako teraz.
Mal by si našetrených niekoľko tisíc eúr a to je smiešna suma.
ano, samozrejme, nerovnomerna inflacia vsetky prepocty deformuje. Na druhej strane funguje zlozene urocenie. Mne sporenie od mlada ako blbost nepripada. Ale je mi jasne, ze nie je ziadna zaruka, ze v buducnosti budem "v baliku".

K podnikaniu presne co napisal Filip, riziko neuspechu je velke. Nakoniec je vsetko o rozlozeni rizika. Spoliehat sa iba na sporenie je blbost rovnako ako je blbost spoliehat sa iba na podnikanie alebo na vyhru v sportke. Kolko mas chudobnych expodnikatelov.
Jan_Traxler
Active Member
Dátum registrácie: Št 10 04, 2008 9:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jan_Traxler »

JUGGLER napísal: Naproti tomu, keby si sa dal na podnikanie (pred dvadsiatimi rokmi sa nedalo podnikať, ale dali sa robiť kšefty), alebo využil ušetrené peniaze na kúpu realít bol by si dnes s tých istých peňazí bohatý.
Za desať platov si mohol pred tridsiatimi rokmi kúpiť byt, alebo pozemok.
Dnes sú platy desaťkrát vyššie, ale za desať platov si kúpiš akurát garáž a 100 platov musíš dať za ten istý pozemok, alebo byt.
Jeden plat ušetrený pred 40 rokmi nemá teraz žiadnu cenu.
Jeden plat investovaný do kšeftu, alebo podnikania sa vráti mnohonásobne.
Vas pohled chapu a do velke miry s nim souhlasim.
Dodam vsak, ze clovek muze investovat do vlastniho podnikani, nebo do ciziho podnikani (nejcasteji nakupem akcii). Idealni je dle meho nazoru kombinace obojiho. Kazdopadne spoustu podnikatelskych projektu nema jednotlivec sanci rozjet a kolikrat je efektivnejsi se na nich podilet jako akcionar.
Pisete, ze kdyby dal penize do podnikani, nebo do realit, je dnes bohaty. Bavime se o Ceskoslovensku. ;-) Stejne tak bohaty by byl, kdyby dal penize do nekterych ceskoslovenskych akcii. ;-)
A "sporeni" do podilovych fodnu neni vlastne nic jineho, nez nakup akcii (nebo jinych CP), cili investovani penez do ciziho podnikani.

Nerikam, co je lepsi (podle me kombinace vseho), jen jsem chtel trochu doplnit pohled na investovani. Svym zpusobem, pokud si nekdo "odklada" penize na duchod do akciovych fondu, tak vlastne podnika. ;-) Pravda, aby mu to zajistilo dostatecnou rentu, musi odkladat velmi dlouho a pomerne dost penez a take se musi umet trefit do tech "spravnych" podniku (akcii ci fondu). To same plati i o vlastnim podnikani, nebo o nakupu reality.
Jan Traxler
FINEZ Investment Management
www.finez.cz
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

6 eúr mesačne za poistenie trvalej invalidity s výplatou 130 000 eúr pri 100% invalidite nie je veľa...súhlasím.

Všetky debaty, čo tu vedieme sú v relatívnej rovine.

Pretože, keď sa raz chlapec rozhodne pripoistiť, tak sa nechá presvedčiť aj na iné...už sa nepametám na tie kategórie, ale je ich asi 5-6 a všetky majú svoju logiku.
A v tej je aj ten palec, pár dní hospitalizácie a kadečo iné s čoho sa človeku dvíha žalúdok pri pomyslení, že má ísť vybavovať plnenie do poisťovne.
Ja som bol roky pripoistený na všetko možné a ani raz som nič od poisťovne nepýtal.
Nakoniec som si uvedomil, že aj keby som sa dostal na vozík, alebo ležal nehybný na posteli - aj tak by som sa živil tým, čím doteraz.

Ale opakujem. Nepovažujem pripoistenie za blbosť, len musí byť v rozumnej miere. Tých 6 eúr nie je veľa, ale povedzme si na rovinu - kolko poradcov poradí klientovi aby sa pripoistil len za 6 eúr mesačne?

Takže celá podstata, čo chcem povedať je, že ultra mladý človek, čo práve vyšiel zo školy a má nízky príjem sa potrebuje najprv odraziť od dna a stať samostaným. Nie šetriť na dôchodok a rozhadzovať peniaze na kadejaké produkty v ktorých platí náklady a zisk kadekomu inému.

Čo sa týka podielových fondov, tak s tým absolútne nesúhlasím.
Teória je krásna - akcie sú podiely vo firmách a nemusíte podnikať sami, stačí vraziť peniaze do akcií.... Usmievam sa od ucha k uchu.

Pravda je však taká, že časy sa zmenili. Tridsaťročný bull market je preč , na trhu sú miliardy špekulatívneho kapitálu a teórie podla ktorých sa písali učebnice o investovaní prestávajú platiť.

Dnes má v podstate šancu len aktívny špekulant.
Iste, tu patríme viacerí, som presvedčený že i vy pán Traxler a vaši klienti, ale kde stojí obyčajný vkladateľ do verejných akciových fondov?

Keď ktokolvek vrazí peniaze do podielových fondov v nesprávnom čase, nemusí sa dočkať zhodnotenia 10-20 rokov.
Pri správnom načasovaní ho čaká možno 5-10% ročne.
A z toho mu pijú krv - odoberajú poplatky a pod. dajme tomu 1/3.

Naproti tomu stojí šanca bežného človeka uživiť sa podnikaním byť hoci živnostníkom, majiteľom malej firmy - nemusíme sa pri slove ,,podnikanie,, triasť, aké je to riziko.
Aj s obyčajným kvetinárstvom sa dá zbohatnúť. Aj najposlednejší živnostník v hocijakom poctivom fachu dokáže zarobiť viac a hlavne má lepšiu perspektívu ako zamestnanec.
Stačí k tomu trochu odvahy, rozumu a energie.
Poznám množstvo ľudí, čo sa upgradovali zo zamestnanca na podnikateľa a našli svoje šťastie i bohatstvo.
A tých pár, čo na to nemalo, alebo im to prinieslo stres a neúspech downgradovalo späť a majú svoj plat, šéfa a pracovnú dobu.
A nič sa neudialo.

Toto je stránka o tom ako-investovať, tak píšem svoj názor, že sa dá investovať aj do seba... nielen od útlej mladosti sa stať otrokom splátok a šetrenia.
mademan

Takze to zatial vidim na minimalisticke poistenie invalidity a stavebne sporenie. Aj to stavebne sporenie este premyslim
Jan_Traxler
Active Member
Kontaktovať používateľa:

JUGGLER napísal: Čo sa týka podielových fondov, tak s tým absolútne nesúhlasím.
Teória je krásna - akcie sú podiely vo firmách a nemusíte podnikať sami, stačí vraziť peniaze do akcií.... Usmievam sa od ucha k uchu.
Dnes má v podstate šancu len aktívny špekulant.
Keď ktokolvek vrazí peniaze do podielových fondov v nesprávnom čase, nemusí sa dočkať zhodnotenia 10-20 rokov.
Pri správnom načasovaní ho čaká možno 5-10% ročne.
Opet vice mene souhlasim. Jiste ze jsou na trhu miliony spekulantu, kterym jde jen o to, prodat cokoliv o par bodiku draz, nez to nakoupili, a znacne ovlivnuji pohyby trhu. To ale nemeni nic na podstate akcie - stale jde o vlastnicky podil na akciove spolecnosti s narokem na dividendu ze zisku spolecnosti.

Pochopitelne je nutne si uvedomovat rozdil, kdyz zakladam male sro, mohu z nej casem udelat miliardovy byznys. Kdyz kupuji podil na miliardovem byznysu, asi tezko mohu ocekavat, ze se z nej stane bilionovy byznys. Mohu ale take kupovat akcie milionovych podniku, ze kterych se muze stat miliardovy byznys. Nebo mohu zalozit male sro s vizi, ze na vzdy bude jen male eserocko. Sance na extremni uspech je srovnatelne mala u vlastniho podnikani i nakupu akcii male firmy. Hlavni rozdil spociva v seberealizaci (ve prospech vlastniho podnikani) a efektivite (casto ve prospech nakupu akcii).

Ze nekdo kupuje predrazene akcie, nebo akcie zadluzene firmy, nebo... to uz je hloupost kazdeho cloveka. Take kolikrat kroutim hlavou, kdyz si nekdo otevre kavarnu v ulici, kde uz dalsi tri funguji a maji problem se vsechny tri uzivit, nebo treba v ulici, kde sice zadna jina kavarna neni, ale kudy projde deset lidi za den. ;-)) Proste u podnikani (vlastniho i ciziho) plati stara znama poucka "dvakrat mer a jednou rez".

Co se tyce podilovych fondu, to je podobne. Take nechapu, jak nekdo muze bezhlave nakoupit podilove listy fondu, aniz by znal slozeni jeho portfolia, zpusob vyberu CP, atd. Jeste horsi je, jak muze nekdo podilove fondy nabizet bez techto zakladnich znalosti. To ale nic nemeni na tom, ze existuje spousta velmi dobrych fondu, prostrednictvim nichz muze i drobny stradatel "vkladat penize do podnikani" (investovat do akcii) vybranych podniku s dobrym ocenenim akcii a dobrym vyhledem vyvoje trzeb atd. atd. I kdyz je pravda, ze takovych "dobrych" fondu je mensina a pro laika muze byt tezke takovy fond najit.

Posledni poznamka, nacasovani nakupu akcie (podobne startu podnikani) je dost dulezite. Ovsem zrovna v tomto pripade by mlady pan pravdepodobne investoval pravidelne do podilovych fondu. U pravidelnych investic nema smysl nacasovani resit.
Jak investovat v dobe krize 1 - pravidelne investice
Jan Traxler
www.finez.cz
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Takze to zatial vidim na minimalisticke poistenie invalidity a stavebne sporenie. Aj to stavebne sporenie este premyslim
určite by som pridal to pravidelné sporenie niekam na sporiaci účet. Vytvoríš si dobrý návyk a vždy budeš mať peniaze na (na sporiacom účte rýchlo dostupné) po ruke pre nejaký podnikateľský, alebo investičný zámer a podobne. A kedykoľvek tú sumu môžeš prestať dávať na účet, ale do fondov ako odkazuje na J. Traxler na konci svojho príspevku na svoj článok.

Len si treba dobre rozmyslieť, aby štruktúra dlhov a úspor nebola nevyvážená ( leasing s úrokom 16% a úspory uložené na 3%). V niektorých prípadoch bude lepšie použiť úspory na splatenie drahého úveru.
mademan

Sporiaci ucet si isto zalozim, mam aj konkretnu predstavu na co :)

Sporiaci ucet - je ok zvolit ing konto alebo emax od mbank ?

Apropos, od mbanku ma znama odhovarala, ale nechcela uviest dovod. Ideas ?
Jan_Traxler
Active Member
Kontaktovať používateľa:

filip glasa napísal:Len si treba dobre rozmyslieť, aby štruktúra dlhov a úspor nebola nevyvážená ( leasing s úrokom 16% a úspory uložené na 3%). V niektorých prípadoch bude lepšie použiť úspory na splatenie drahého úveru.
Samozrejme nema smysl dlouhodobe investovat, kdyz clovek plati nekde 16% urok z dluhu. To je lepsi dluh nejprve umorit a pak az zacit akumulovat kapital. ;-)
Jan Traxler
www.finez.cz
Brani
Silver Member *
Dátum registrácie: So 13 06, 2009 11:47 am

Príspevok od používateľa Brani »

Vždy platí, že má dať, dal. Čiže inak povedané, čím skôr začneš, tým ťa to menej bude stáť. Je dobré, že takto rozmýšlaš už teraz v tvojom veku. Nesúhlasím s Jugglerom, že teraz treba užívať a míňať. Na dôchodok sa raz dostaneš a spoliehať sa iba na ten štátny by nebolo to pravé orechové. A navyše iste by bolo dobré, keby niečo zanecháš aj po sebe.
This makes me homesick: http://www.youtube.com/watch?v=aBNu8ahM ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Pette
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Pette »

Nejake setrenie 10 eur, 20 eur na dochodok teraz nic neriesi. Ak venuje tych 10 rokov od 20 do 30 osobnemu rozvoju a napriklad spominanemu podnikaniu, bude mat isto viac - a na dochodok bude pozerat uplne inak.
40 rokov je velmi dlha doba, dostatok casu na vyraznu zmenu spolocnosti a financneho systemu - zoberte si uz len zrusenie zlateho standardu a pod.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Sporenie 20 EUR mesačne pri nejakom 3% úroku nasporí za 40 rokov cca 18 000 EUR. Ak sa na to dotyčný prvých 10 rokov vykašle, tak za zostávajúcich 30 rokov našetrí pri rovnakých podmienkach len cca 11 000 EUR, a pri 20 rokoch len 6500 EUR.

Nie že by bolo 18 000 EUR nejako veľa, ale na ilustráciu to stačí. 20 EUR mesačne ani 50 EUR mesačne nikomu neukrojí z rozpočtu toľko, že by sa popritom nemohol venovať podnikaniu, alebo osobnostnému rozvoju. Resp. nasporené peniaze môže rovno použiť na to podnikanie. Inak, než že by si ich mal našetriť, sa k peniazom ani nedostane. Jedine že by skúsil ísť s podnikateľským nápadom do relácie Den D.
To sporenia bude mať význam aj keď sa rozhodne podnikať, ale aj keď bude celý život zamestnaný a aj keď bude kupovať byt. Koľko bude približne potrebovať mesačne ukladať si vypočíta ľahko:
http://www.finkulacka.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pette
Guru Member ****

Treba si uvedomit pomer dnesneho platu a dochodku o 40 rokov...

Ak dnes pracuje - (ako pise), zaraba po strednej skole povedzme priemerny plat - teda ratajme pre jednoduchost 550 eur cisteho.

Bohuzial je to zvacsa tak, ze ked ma clovek najvyssie vydavky - teda zabezpecit byvanie, investicie do seba, povedzme auto - ma zvacsa najnizsi plat - kedze v kariere zacina. Tu robi kazde euro, ktore neutrati produktivne velmi vela. Sporit 50 eur je 10 percent jeho cisteho platu.

Podla mna nie je produktivne sporit (nad ramec zeleznej rezervy a pod) v takto nizkom veku. Tychto 10-15 rokov mu peniaze budu chybat cca najviac (ak neratam zalozenie rodiny).

Som realista a neverim, ze o 40 rokov bude vsetko ako dnes. Pridu velke zmeny, a pripravit sa da jedine predbehnutim stada - teda podnikanim, aktivnym investovanim, tradingom atd atd.

Teda - lacna sikovna poistka ano, nieco ukladat do vysky rocneho, dvojrocneho platu ano, produkty s dotaciou statu ano - a zbytok - skola, jazykove kurzy, knihy, cestovanie, podnikanie (na uvod v malom, popri praci).
Brani
Silver Member *
Dátum registrácie: So 13 06, 2009 11:47 am

Príspevok od používateľa Brani »

Plne súhlasím s Filipom. Vy tu staviate všetko na báze- začať podnikať. Čo ak na to nemá bunky? Čo ak nemá príležitosť? Preto sa na to treba pozerať z oboch strán.
This makes me homesick: http://www.youtube.com/watch?v=aBNu8ahM ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Martinisko.eu
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 19 04, 2007 8:15 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinisko.eu »

Pette, obdivujem Tvoje názory... Koľko ľudí v Tvojom okolí ,,predbehlo dobu,,?
Tiež sa snažím podnikať a budovať si pasívny príjem, ale prečo si nenechať zadné vrátka? Samozrejme nemyslím, ,,investovanie,, cez IŽP :D
Keď vravíš, že zo začiatku majú ľudia najvyššie náklady a najnižší príjem... Nemyslím si.
Keď teraz zarobí 500€ a jeho priateľka 400, zaplatia si nájom, auto, a iné výdavky, vždy im zostane viac, ako keď o 5 rokov, bude ženatý, bude zarábať možno 1000ku, ale bude živiť seba, ženu, dieťa, hypotéku a pod. ...
Kto si hneď po nástupe do práce nedokáže začať šetriť, už nezačne nikdy...
Obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Som realista a neverim, ze o 40 rokov bude vsetko ako dnes. Pridu velke zmeny, a pripravit sa da jedine predbehnutim stada - teda podnikanim, aktivnym investovanim, tradingom atd atd.
1) z čoho si má asi tak vycucať kapitál na ten trading, investovanie a podnikanie? Jedine ušetrením z výplaty.

2) nie je nikde napísané, že tým tradingom, investovaním a podnikaním niekoho alebo niečo vôbec predbehne a vyhne sa "velkym zmenam".

3) ak začne veľmi jednoduchým investovaním pomocou stratégie DCA, tak má šancu na pekný výnos za nízkeho rizika aj s veľmi obmedzenými vedomosťami.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

Martinisko.eu napísal:Kto si hneď po nástupe do práce nedokáže začať šetriť, už nezačne nikdy...
Tiez si myslim. Dovod preco nie sa vzdy najde. A nie kazdy bude dobre zarabat alebo uspesne podnikat.
Lobista
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm

Príspevok od používateľa Lobista »

Mozno by sa Ti este oplatilo urobit si VS napriklad aj externe. To je tiez svojim sposobom investicia do buducnosti, a to dost vyrazna.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Keď si neužiješ teraz, tak peniaze na starobu sú ti nanič.
Podobne som zmyslal,kym som poslednych par rokov v svojom okoli a trochu aj na vlastnej kozi nezistil,co je to starat sa o stareho cloveka.
Teraz si myslim,ze prave v starobe, budem potrebovat najviac penazi,aby kvoli mne niekto(alebo ja sam) neumerne netrpel.
Postupne,ako clovek starne, vie sa stale menej o seba postarat.V konecnom dosledku(pri dnesnych moznostiach lekarskej vedy udrzat cloveka pri zivote za kazdu cenu) sa ten,kto sa chce postarat o svojich rodicov musi vzdat zamestnania a stat sa im opatrovatelom na plny uvezok.Alebo ich zavriet do nejakeho starobinca.
Preto si myslim,ze prave v starobe clovek potrebuje najviac penazi,aby ludom,ktory sa o neho postaraju, pomohol udrzat aspon nejaky zivotny standart.
Cize za celozivotne uspory bud si zadovazit nejaky slusny starobinec (sestra bola pri tete v lacnom starobinci a ked odtial prisla,tak povedala svojmu synovi,ze ho hned teraz utopi vo vani,ak by ju chcel zavriet na starobu do takeho starobinca), alebo detom(vnukom ap.), ktory budu ochotny sa o stareho otca/matku v starobe postarat, revansovat sa svojimi usporami,aby kvoli nemu nezili v socialnej tiesni.
To je asi najsilnejsi dovod,preco sa venujem investovaniu a tradingu.Teraz mi uz ani 1 mil Euro neurobi taku radost,ako 100 mariek za mladi.Otazka je,co by so mnou urobilo 1 mil mariek za mladi.Ci by som svojim spravanim nenapodobnil celebrity,ktore napriek mnozstvu penazi maju zivot v troskach.

P.S: Ked som bol mlady,tak mi ku stastiu stacilo 100 zapadonemeckych mariek(ktore som zarobil za 2 tyzdne na brigade),za ktore som s partiou dokazal mesiac stanovat pri mori v Bulharsku v kempe.Jedli sme ich lacne jedla,pili sme ich lacne pivo a Rakiu, kazdy den sme obiehali diskoteky a boli to moje najkrajsie prazdniny.
Asi o 10 rokov sme tuto dovolenku zopakovali s rodinami a ovela viac peniazmi.Chodili sme na vselijake atrakcie,jedli speciality..., ale uz to neboli take bezprostredne zazitky...
Niekedy sa zamyslam,preco sa uz teraz tak nevieme radovat ako za mlada...kedy a kde nastal ten zlom. :?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Pette
Guru Member ****

Martinisko.eu napísal:Keď vravíš, že zo začiatku majú ľudia najvyššie náklady a najnižší príjem... Nemyslím si.
Keď teraz zarobí 500€ a jeho priateľka 400, zaplatia si nájom, auto, a iné výdavky, vždy im zostane viac, ako keď o 5 rokov, bude ženatý, bude zarábať možno 1000ku, ale bude živiť seba, ženu, dieťa, hypotéku a pod. ...
Kto si hneď po nástupe do práce nedokáže začať šetriť, už nezačne nikdy...
No a to je prave to - naco napriklad hypoteku?
Predbehnut znamena neist s davom - s dostupnostou uverov zacala moda hypotek, s dostupnostou leasingov zacala moda auta pre kazdeho zamestnanca - preco?

Na Slovensku je to tak, ze ceny a naklady na zivot sa priblizne vyrovnali so zapadom. Platy su ale realne tretinove, v odboroch, kde sa tvori hodnota (a takych je v SR velmi malo) 1/5 az 1/10.

Pokial je clovek mlady a chce tu zostat - musi toto pochopit a bud to akceptovat a riesit hluposti ako sporenie 10 eur, 20 eur alebo sa tou cestou nevydat - teda zarobit viac (alebo menej minut, ale to je narocnejsie:)

Clovek dnes potrebuje cca 6 mil a tieto peniaze potrebuje cca do 35-37 (rozumny max vek pre prve dieta).
6 mil = byt, vybavenie, rezerva, minimalne uzitie zivota. Potom uz normalnemu cloveku stacia dva platy v rodine.

Problem je, kde tieto peniaze zobrat vtedy, ked ich potrebuje. Ano = uver.

Pytam sa ale, preco? Ak ma teraz 20 rokov, dost rozumu, aby si bol schopny precitat napr aj toto forum, tak ho snad napadne, ze sa musi posnazit a predbehnut - teda investovat do vzdelania, podnikania atd.
Jan_Traxler
Active Member
Kontaktovať používateľa:

Pette napísal: Clovek dnes potrebuje cca 6 mil a tieto peniaze potrebuje cca do 35-37 (rozumny max vek pre prve dieta).
6 mil = byt, vybavenie, rezerva, minimalne uzitie zivota. Potom uz normalnemu cloveku stacia dva platy v rodine.
Problem je, kde tieto peniaze zobrat vtedy, ked ich potrebuje.
Trochu odbocim od tematu diskuze, ale tohle je dnes strasne rozsireny pohled... chybi nam tohle, chybi nam tamto... az to budeme mit, tak si teprve poridime dite... ale max 1-2, vic si dnes clovek nemuze financne dovolit... atd.

Jeste pred 150 lety dreli lide od rana do vecera na poli, k jidlu meli jen chleba a polentu a bez problemu meli 4 a vice deti, ackoliv zili ve dvou mistnostech.
Dnes chce byt kazdy financne zabezpeceny nebo jeste lepe financne nezavisly, bydlet ve vlastnim domecku se zahradkou, jezdit vsude pohodlnym autem, jist nejlepsi jidla, mit doma spoustu elektrickych hracek od televize az po klimatizaci atd. Bez toho prece nejde zit.
Zvlastnim zpusobem se posunuly nase hodnoty. Bohuzel.
Evropa na to bude za par desitek let tvrde doplacet, az tu bude polovina starych a prace neschopnych lidi. Hlavne vsak, ze si za mlada uzili komfortu.
Jan Traxler
www.finez.cz
Jan_Traxler
Active Member
Kontaktovať používateľa:

Nakousli jsme tu hodne zajimave tema... zda ma smysl zacit sporit na penzi uz v mladi. Uz jsem se zacal rozepisovat... ale je to na hooodne dlouhe psani. Mnohokrat jsem nad timhle uz premyslel, nyni jste me inspirovali napsat na toto tema clanek, resp. mozna serii clanku. Ale nebude to asi drive jak za mesic, dam sem pak odkaz, nebo mozna svolim Filipovi pouzit cely clanek. ;-)
Jan Traxler
www.finez.cz
slimak
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 08 12, 2008 9:11 pm

Príspevok od používateľa slimak »

Sporenie, aj som chcel sporit, mal plan, nieco uz mam, ale dnes som velmi neisty. Schodok tohto roku 4 miliardy, predpokladam na rok 6 miliard eur. Pricom stat je schopny dosiahnut prijmy 10 mild. Za dva roky minie to co vyberie za tri. Nechapem.
Videl som v diskusii zvlastne cisla, ze mlady potrebuje 6 milionov na zaciatok. Nepotrebuje.
Ja to mozno nezarobim ani za cely zivot(v dnesnej hodnote). Polovica slovenska urcite nie.
Deti vhodny vek na prve dieta 35 - 37? Ja v tom veku budem mat tretie. Zrejme posledne.

Vratim sa k tomu schodku, naco sporit? Aku hodnotu budu mat tie peniaze? Tato kriza bude este horsia ako som si pomyslel len pred tromi mesiacmi. Dochodok? Som si myslel ze aspon 50 - 60 rocny nejaky budu mat , na urovni dnesnych co si myslim , ze maju celkom dobre. Ale to nebude.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

slimak napísal:Vratim sa k tomu schodku, naco sporit? Aku hodnotu budu mat tie peniaze? Tato kriza bude este horsia ako som si pomyslel len pred tromi mesiacmi.
A mozno tato kriza s nami vsetkymi nakoniec poriadne vycura a fakt skoncime na desatrocia v plizivej deflacii. A kazda usetrena koruna nam bude dobra :wink:
slimak
Platinum Member ***

Este raz, schodok,r. 2009 4 mild. rok 2010 6 mild. spolu 10 mild. euro. Za dva roky 2 000 euro na osobu. v mojej rodine robim ja a zivim 3 ludi. A nemam na to aby som to zaplatil.
Zo mna nedostanu 240 000, resp. 120 000 Sk/za rok navyse(okrem sucastnych dani) + uroky, lebo to nejde(nemam zaujem). A to mam nadpriemerny prijem. tento scenar bude trvat, neda sa to zvratit.

Teraz mi vysvetli ako to stat prefinancuje. Co tu riesi deflacia? A desatrocia. Ak to nebudem financovat ja tak kto?

Najhorsie je ze to nevyzera ze to je napad pociatka robit nenormalny deficit. To robia vsetky krajiny. A je to naplanovane a dohodnute. Ked stat za svoje dlhy plati 4% ako moze pristat na deflaciu?
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Ked stat za svoje dlhy plati 4% ako moze pristat na deflaciu?
1. štát neurčuje či bude/nebude deflácia
2. to či nasporíš/nenasporíš nezávisí od deficitu (asi si tým narážal na infláciu)

ty sa k tomu staviaš tak, že
a. ak bude inflácia tak nerobím nič
b. ak nebude inflácia tak začnem niečo robiť ohľadom svojej budúcnosti

Lenže:

1. nedokážeš(nikto to nedokáže) odhadnúť výšku inflácie na desiatky rokov dopredu (ani na 2-3 roky)
2. je mýtus, že pri sporení prídeš o peniaze infláciou
3. môžeš investovať úspory do aktív, ktoré by išli +- s infláciou prípadne hyperinfláciou (všetky hnuteĺné aj nehnuteľné majetky)

Jediné čomu by si sa mal v prípade vysokej inflácie a hyperinflácie vyhnúť sú termínované vklady a dlhopisy so splatnosťou nad 1 rok.

Už aj hlúpy sporiaci účet a jeho úrok (krátka strana úrokovej krivky) bude plus +- kopírovať výšku inflácie.
Pette
Guru Member ****

slimak napísal:Deti vhodny vek na prve dieta 35 - 37? Ja v tom veku budem mat tretie. Zrejme posledne..
Pozor, zle si precital - napisal som, ze je to maximalny rozumny vek mat prve dieta.

"Videl som v diskusii zvlastne cisla, ze mlady potrebuje 6 milionov na zaciatok. Nepotrebuje."
Nie? Co ine robi, ked si berie hypoteku a uvery, ako to, ze ziskava tieto nutne peniaze? = byvanie - byt. zelezna rezerva - 2 rocne platy, vybavenie bytu, rezerva pre zenu na materskej a vydavky na dieta, naklady na osobny rozvoj a odpocinok. Spocitaj si to.

Bavime sa o pripade, ked ma clovek 20 rokov a nic na start - teda byt po babke, eura na ucte po rodicoch, zaplatenu spickovu vysoku skolu atd.

Zober si, mas teraz 20 rokov, nie su na vyske, nastupil si v prvom zamestnani a chces mat zivot na urovni, teda nehadat sa a neriesit kazdy den peniaze. Naopak, chces mat strechu nad hlavou, spokojny partnersky vztah, o par rokov deti, vidiet nieco zo sveta, niekam sa sam posunut.
Co urobis?
Pette
Guru Member ****

Jan_Traxler napísal:Jeste pred 150 lety dreli lide od rana do vecera na poli, k jidlu meli jen chleba a polentu a bez problemu meli 4 a vice deti, ackoliv zili ve dvou mistnostech.
Dnes chce byt kazdy financne zabezpeceny nebo jeste lepe financne nezavisly, bydlet ve vlastnim domecku se zahradkou, jezdit vsude pohodlnym autem, jist nejlepsi jidla, mit doma spoustu elektrickych hracek od televize az po klimatizaci atd. Bez toho prece nejde zit.
Zvlastnim zpusobem se posunuly nase hodnoty. Bohuzel.
Evropa na to bude za par desitek let tvrde doplacet, az tu bude polovina starych a prace neschopnych lidi. Hlavne vsak, ze si za mlada uzili komfortu.
Ziadne hodnoty sa neposunuli. Ludia stale chceli viac, vsetci aj pred 200 rokmi chceli pohodlnejsi zivot. Rozdiel bol v tom, ze pred 200 rokmi si ho mohlo dovolit promile populacie, dnes 30 percent. To je uplne vsetko, a vyhoda dnesneho sveta je ta, ze MOZES ist tym a tym sposobom. Nikto ti nebrani odstahovat sa na dedinu, dorabat si polovicu jedla sam, piect si vlastny chleba.

Dnesny svet je dalej, ako bol ten pred 200, 100 rokmi. Mas moznost volby, a to je to hlavne. Nevolnik na panskom tu volbu nemal. Moralizovat, ako sa posunuli hodnoty je scestne. Kazdy mame svoje hodnoty a tie si tvorime my.
slimak
Platinum Member ***

Pette napísal: Zober si, mas teraz 20 rokov, nie su na vyske, nastupil si v prvom zamestnani a chces mat zivot na urovni, teda nehadat sa a neriesit kazdy den peniaze. Naopak, chces mat strechu nad hlavou, spokojny partnersky vztah, o par rokov deti, vidiet nieco zo sveta, niekam sa sam posunut.
Co urobis?
Tak bavime sa o detoch co vyjdu z deckeho domova(t.j. len priklad), tie to maju tazke, ale kazdy mlady to ma tazke. Na zaciatku mas vzdy malo penazi, ziaden zivot na urovni.
Ale aj mensie potreby. V podstate vek sme si vysvetlili, 6 milionov sa mi zda vela, ale nech.

Ja osobne som za setrenie, vzdy sme sporili na stavebnom(rodicia, neskor ja) aj pri kupe nehnutelnosti mi to pomohlo.Aj budem odkladat len ta inflacia ma mata.

Filip
1. nedokážeš(nikto to nedokáže) odhadnúť výšku inflácie na desiatky rokov dopredu (ani na 2-3 roky)
2. je mýtus, že pri sporení prídeš o peniaze infláciou
3. môžeš investovať úspory do aktív, ktoré by išli +- s infláciou prípadne hyperinfláciou (všetky hnuteĺné aj nehnuteľné majetky)
1. odhadnut presnu vysku nemusim, len viem ze je a bude. Dovod: schodok SR
2. to nieje mytus, to je realita. ja priklad mam ciel nasetrit si do 20 rokov tebou spominanych 18 000 eur. teraz sa to zda byt vysoka suma - cena 4izboveho bytu v meste z najnizsimi cenami na slovensku. Ale o dvadsat rokov mozno za to kupis garaz. Zober si ake boli ceny bytov a kolko ludia si davali cielove sumy od roku 1995 a kym 6 rokov setrili nestacilo im to nikdy na nehnutelnost.Skoncilo to len minulom roku. Dalsi priklad znehodnocovania meny mas v USA od 80. rokov minuleho storocia.
3.
Ako investujem 1500 euro/rocne do nehnutelnosti? ceny nehnutelnosti mozu aj klesnut, tiez posledna doba je toho prikladom.

Stat neurcuje vysku inflacie? Ale snazi sa ju riadit. Bernake sa jej boji, vlastne vsetky CB.
http://www3.ekf.tuke.sk/konfera2008/zbo ... tokova.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
nazov tej prace je inflacne cielenie. Ja som to sem dal,len kvoli udajom vyvoja inflacie, specialne som hladal madarsku, naspodku su grafy(v roku 2008 mali inflaciu 6 percent,ked som bol v madarsku v aprili mali 200 forintovu bankovku, v auguste uz mali taku velku zltu mincu, u nas uz spekuluju nepouzivat 1,2centy). ked som to hladal google mi vyhadzovalo nazvy clankov, rast DPH zvysilo inflaciu, dalej prijatim eura som cital, ze dobiehat zapad uz nemozeme kurzom, len inflaciou. Stat zvysuje mzdy(dochodky) st.zamestnancom, zvysuje nam minimalnu mzdu, v madarsku v tom boli borci.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Stat neurcuje vysku inflacie? Ale snazi sa ju riadit. Bernake sa jej boji, vlastne vsetky CB.
dnes by CB boli radi ak by bola inflácia a aj sa o to snažia. A aj tak máme opak - defláciu. Ďalšia vec - náš štát a náš schodok nemá moc spoločné s infláciou na EURe.

Inflácia nie je rast cien realít - to že niekto sporil na byt a ceny bytov ho predbehli nie je vina inflácie. Tá bola nižšia. Rovnako sa môže stať, že o rok o dva sa inflácia zvýši, ale ceny realít budú naďalej klesať.

Mýtus je to, že si človek v banke nenasporí toľko koľko ide oficiálna inflácia. Vzniklo to tak, že sa vždy porovnávali iba dve triedy aktív voči inflácii - dlhopisy a akcie. Pričom dlhopisy zlyhali. To kvôli tomu, že zvyčajne boli pri vysokej inflácii aj vysoké úrokové sadzby, ale staré dlhopisy mali ešte zopár rokov "zafixovaný" nízky úrok.
Ak by sa v porovnaní dlhopis, akcie vs. inflácia pridala ešte aj peňažný trh, tak práve ten peňažný trh by ako tak výnosom kopíroval výšku inflácie. Na peňažnom trhu sú štátne papiere a vklady splatné do jedného roku - tam sa vyššie úroky pri vyššej inflácii prejavia takmer okamžite.

čo sa týka sporenie do hnuteľných aj nehnuteľných vecí ako ochrana proti inflácii - dá sa aj s pár tisíckami. Môžeš si každý mesiac napr. kúpiť nejakú pamätnú mincu, podiel v akciovom fonde, akciu podniku (má stroje aj nehnuteľnosti), podiel na nehnuteľnostiach rôznou formou, starožitnosť, obraz, známku atď.
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"