Sporenie a Investovanie

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
mikes
Dátum registrácie: St 18 03, 2009 10:11 pm

Sporenie a Investovanie

Príspevok od používateľa mikes »

Páni zdravím Vás,
Moje otázky budú smerovať k sporeniu a investovaniu.Skúste návrhnúť Vaše alternatívy.Dík moc.
Sporenie: Snažím sa z každého príjmu si odložiť cca 10%.Peniaze posielam na emax plus. Existuje niečo lepšie alebo by ste to riešili inak?
Investovanie: Dá sa pri sumách 33€ až 66€ mesačne riešiť investovanie?Ak áno čo by ste navrhovali?
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Re: Sporenie a Investovanie

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

Ano, da sa riesit investovanie. Pri tejto sume je najrozumnejsim riesenim niektory sporiaci plan do podielovych fondov. Ja osobne odporucam a robim ludom tento:
http://www.mfc.sk/?podielove-fondy-sporenie" onclick="window.open(this.href);return false;
Samozrejme, aby som vedel urobit ponuku potrebujem viac informacii.

Odkladanie penazi na sporiaci ucet, ci uz eMax alebo iny, je vhodne na budovanie rezervy. Alebo ak ocakavas, ze akciam sa bude dlhodobo darit zle.

Ak chces nieco riesit, kludne daj vediet.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

mikes, záleží to aj od toho, či chceš sporiť 15-30 rokov, alebo len na nejaký strednodobý cieľ (byt, auto a podobne). V druhom prípade nič okrem sporiacich účtov ani nerieš.
Ak je to na dlhšie, tak niečo agresívnejšie určite nebude na škodu.
mikes

Ako uviedol Peter emax je snaha o vytváranie si finančnej rezervy. Filip súhlasím s tebou,že na tie peniaze sú úplne ideálne sporiace účty. Či už je to v mbank alebo niekde inde.
Tie podielové fondy,ktoré ponúka Peter tu už v minulosti boli rozoberané a analyzované,ale určite stoja za zmienku.
No uvažoval som aj o tej agresívnejšej ceste na dlhší časový interval ako spomenul Filip.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

tych podielovych fondov je v ponuke kopec, na dlhe sporenia vzdy odporucam "agresivnejsiu" strategiu
Martinisko.eu
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 19 04, 2007 8:15 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinisko.eu »

Za zmienku stojí aj akciový investičný program od ČP Invest...

http://www.cpinvest.sk/obsah.php?stranka=543" onclick="window.open(this.href);return false;

Výhodou je najmä nízky vstupný poplatok, ktorý môže byť aj vo výške len 2%...
Obrázok
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

ano, jeho vyhodou je, ze je lacny. Ma vsak dopredu preddefinovany balicek, do ktoreho klient nemoze zasiahnut a rovnako nie su mozne ziadne prestupy do inych fondov. A nasli by sa aj dalsie nevyhody oproti FPS. Ked uz pride rec na konkretnosti, spominam klientom aj tento produkt aj Rytmus, ale tento CP Invest si zatial nevybral ziaden moj klient.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

nízke poplatky a aký, taký výber aj u ČSOB:

http://www.csob.sk/investicne-sporenie.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
mikes

Páni dík moc za Vaše alternatívy.Idem si ich počíhať a prípadné otázky by som dal sem alebo konkrétnemu poradcovi. Ešte reakcia na Petra aké info o k tej prípadnej ponuke potrebuje?
Martinisko.eu
Gold Member **
Kontaktovať používateľa:

Hej Peter, tiež dávam väčšinou na výber z týchto troch možností... Ešte ku tomu ČP investu, jeho výhodou je to, že nie je potrebné uhradiť poplatok hneď, ale dá sa platiť priebežne, to FPS neumožňuje... To niektorých klientov odradzuje, keďže nemajú 800€ (4% z 20 000€ cieľovej sumy napr.)...
Obrázok
mikes

Zdravím Vás,
Ešte jedna prosba na Vás.Keby ste skúsili jednotlivé návrhy zoradiť od prvého až po tretie miesto vzhľadom na to, do ktorého by ste vložili svoje peniaze.Samozrejme po zvážení všetkých výhod a nevýhod. :wink:
Veľká vďaka
Martinisko.eu
Gold Member **
Kontaktovať používateľa:

Ja osobne nemám prvé až tretie... Mám dve na prvom a druhom mieste zároveň, každé má nejaké výhody a nevýhody, záleží naozaj od konkrétnej situácie a od profilu klienta...
Tak ako by som ťažko hladal víťaza medzi audi a BMW...

Takže moje prvé a druhé miesto zároveň: Across, ČP invest
Obrázok
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

mikes napísal: Ešte reakcia na Petra aké info o k tej prípadnej ponuke potrebuje?
bolo to tu niekde na stranke zosumarizovane, ze co by si si mal ujasnit pred tym ako chces niekam investovat, ale bohuzial uz som to nenasiel. Asi sa to pri moderovani niekam stratilo :(

Tak urcite by to chcelo nieco vediet o tvojich investicnych skusenostiach. Do coho si uz investoval, s akym vysledkom, aky mas vztah k riziku, ake su tvoje znalosti... taky investicny profil. Dalej co od investovania ocakavas. Chces sa zabezpecit do buducnosti, chces si kupit byt v buducnosti alebo neviem co ... investicny horizont. Dalej, aky zisk ocakavas ? Aby si potom nebol sklamany :wink: Niekedy je potrebne cloveka usmernit. V akej oblasti pracujes ? mas zavazky ? si uz nejak zabezpeceny ? to su otazky, z ktorych sa da napriklad usudit, ake je pravdepodobnost, ze budes musiet z investicneho planu predcasne vyberat. Rovnako, ci je pre teba investovanie v sporiacom plane vobec rozumne. To su veci, ktore sa riesia vacsinou osobne alebo cez maily.

Co sa tyka tych investicnych moznosti, budem sa opakovat, ale ja preferujem FPS (Across). Je sice o nieco drahsi, nema moznost platit poplatok priebezne, ale pre mna osobne je dolezitejsia sirka ponuky a flexibilita. To vsak hovorim o mojich osobnych preferenciach, ty mozes mat ine :wink:

FPS je celkom podrobne rozoberany v tomto vlakne:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... a&start=25" onclick="window.open(this.href);return false;

je to na druhej strane diskusie. V jednom z mojich prispevkov som postol aj sumar plusov FPSka.

Este sa vyjadrim k sporeniam od CSOB do fondov KBC, ktore tu postol Filip. Rovnako ako CP Invest a Rytmus: slaba sirka ponuky. Z tych fondov co tam su, je na prvy pohlad vhodnych na pravidelne sporenia max 4-5. Ak sa nerozhodnu rozsirit ponuku fondov, akekolvek rebalansovanie sporenia je prakticky nezmyselne, lebo nemas kam.
mikes

Nedá mi to nenapísať pár slov na adresu tvorcu tohto webu, veľká pochvala a obrovské ďakujem, tak tiež všetkým pravidelne prispievajúcim za to že sú ochotní sa podeliť o svoje skúsenosti, informácie a názory. Tento web mi ukázal úplne iný pohľad na financie a prácu s nimi.Finančná gramotnosť slovákov je stále veľmi nízka a možno túto stánku raz objaví "kompetentná osoba" a vznikne nový predmet s názov "finančná výchova", ktorá sa bude vyučovať na základných školách. :D

good website
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Vďaka.

Inak nejaké pokusy s finančnou výchovou na školách v CR už sú. Aj nejaké učebnice tam vznikli.

Možno hodíme aj nejaký seriál o finančnej gramotnosti na webe. Problém je ale v tom, že sa ťažko píše pre začiatočníkov, keď už človek ani nevie nájsť nejaký zrozumiteľný a pochopiteľný výraz pre to množstvo skratiek, odborných výrazov a slangu, ktoré sa tu používa.
FYCIA
Dátum registrácie: Pi 27 11, 2009 6:22 pm

Príspevok od používateľa FYCIA »

Vam je..e? ludia som fin makler a robim to uz niekolko rokov a len vas " okradame " viazac sa na 30 rokov?? ze dochodok :DDD poistovne z toho ziskaju 50 nasobok minimalne... co vi viete co bude za 30 rokov?? ja ano nerobte to... peniaze nemaju ziadnu cenu...uz to nie su peniaze uz od 1913 nemaju protihodnot...
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Skutočne finančného makléra môže robiť hoci kto. Tak to potom aj vyzerá. Hrr, hrr ani si po sebe neviem prečítať príspevok a opraviť chyby. Ešte som nestretol makléra, ktorý by nebol zameraný len na províziu resp. ponúkal niečo iné ako fondy, poistenie a podobne.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

ja nemam problem ponuknut aj nieco ine, neprovizne, uz som to parkrat urobil a zrealizoval. Len tych ludi ochotnych za sluzbu poradenstva zaplatit je pomenej.
mikes

Dodatok k vyššie spomínanej finančnej gramotnosti,že takéto niečo funguje na jednej z pražských základných škôl
http://www.ceskatelevize.cz/program/309 ... l?online=1" onclick="window.open(this.href);return false;
No väčšina z Vás asi tento program na ČT pozná
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"