lukas-svk píše:mam skor dojem ze moj financny poradca chce tu ZP viac nez ja
no, to uz je tak, ked prijmy z predaja iZPciek predstavuju min. 80 % tvojich prijmov. Nepredas IZP, nezeres

Ale vacsinou si za to mozu ti poradcovia sami - tym, ze pracuju tam kde pracuju.
K tomu ci by ti to IZP k niecomu bolo ti este raz nakopirujem to co som uz raz pisal

:
peter.cmorej píše:20 rocny sa moze za 33 Eur mesacne poistit pre pripad smrti aj pre pripad vyskytu kritickej choroby na 33 000 Eur. 40 rocny sa na rovnake sumy poisti za 150-200 Eur mesacne. 20 rocneho zoberu do poistenie polahky, polovica 40 rocnych dostane rizikovu zdravotnu prirazku k platenym sumam. Ak ma clovek v buducnosti plan mat rodinu, nejake tie zavazky (hypoteka) a este nebodaj byt zivitelom rodiny, poistka sa hodi.
lukas-svk píše:Ale chcel som sa spytat, momentalne pritekaju financie do axa konta (aktualne cca 300 - 500e/mesiac) a tam koncia, co by ste poradili dalej ?
pri pravidelnom investovani / sporeni by si sa nemal snazit najst najvhodnejsiu dobu. Kedze pravidelne investujes rovnaku sumu, na zaciatku je to uplne jedno. Nakupna cena sa ti spriemeruje. Skor riskujes, ze budes cakat na vhodnejsiu dobu, ktora nikdy nepride.
Mal by si sa najprv rozhodnut, v akej pozicii chces byt. Chces mat trvaly prikaz a viac sa o to nestarat alebo si ochotny venovat tomu v pravidelnych intervaloch nejaky cas, sledovat si to a sam si napr. kazdy mesiac nakupovat ?
Ak to prve, tak nic lepsie ako sporiace schemy do podielovych fondov pre "retailoveho" klienta neexistuje. Ak to druhe, tak vyhodnejsie je sporit si do ETFiek. V takom pripade si musis otvorit ucet u brokera, hodilo by sa nieco si o tom nastudovat

a mozes veselo investovat.
Co sa tyka tych sporiacich schem, Rytmus je napr. jedna z nich. My mame tiez jednu, tu na fore si o tom najdes nejake info, pripadne napis ak by si chcel poslat info na mail.
este zopar slov k celkovemu rozlozeniu portfolia: opat zavisi aj od toho aky chces byt pri sprave svojich penazi aktivny. Bezny clovek by to mal mat takto nejako: rezerva + zabezpecenie (poistky) + sporenie do fondov + pripadne stavebne sporenie (ako konzervativne sporenie) + jednorazove investicie (terminaky, podielove fondy, ...)