Rada ohladom sporenia

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Dorny
Dátum registrácie: Ne 07 03, 2010 10:27 pm

Rada ohladom sporenia

Príspevok od používateľa Dorny »

Dobry den,toto forum ma velmi zaujalo a dufam ze tu dostanem len tie najlepsie odpovede :)

No a k veci... Mam 19 rokov a prave zacinam aktivny pracovny zivot. Studujem na VS informatiku(1.roc) a popritom uz v tej oblasti aj pracujem. Mam uz zalozene stavebne sporenie(PSS), kam budem davat kazdy rok presne tolko aby som dostal maximalnu premiu, ale chcel by som si sporit este niekde inde. Mesacne by som mohol odkladat tak 50-70 eur, sporil by som minimalne 7-8 rokov. Potom, v pripade ze by som potreboval zainvestovat do byvania, tak by som asi vybral vsetko nasporene a zvysok z hypoteky, k tomu pre kazdy pripad nejake IZP, inak by som pokracoval v sporeni.
Hlavna otazka, kde zacat sporit? nepotrebujem garantovany vynos, skor som otvoreny podielovym fondom a podobne...

Zatial mam od jedneho poradcu ponuknute IZP Global invest alebo alternativne Alico funds, produkt V.I.P.(nech zbytocne neplatim poistenie kym ho nepotrebujem). Aky je Vas nazor? vedeli by ste mi poradit pripadne nieco lepsie?
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Re: Rada ohladom sporenia

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

o V.I.P programe od Amslica pocujem prvykrat. Na webe o tom nic nemaju, jedine som zistil, ze by to mal byt nejaky Variabilny Investicny Program. Potreboval by som o tom najskor nieco vediet a vidiet VZP aby som sa mohol vyjadrit.
Co sa tyka poistky, Amslico Global Invest je velmi drahy.
Co sa tyka rozdelenia: stavebko+sporenie+zabezpecenie (positka) je ok. Sporenie by si mal mat priamo do podielovych fondov, nie cez IZP. Ten V.I.P program bude asi daco take, ale treba najprv vediet ake su tam vsetky poplatky. Ci si uctuju aj nieco za spravu toho sporenia a podobne. Odkial je ten poradca ? myslim, z ktorej firmy.
Dorny

http://en.aaf.sk/portfolioproducts/vip_ ... duct.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

poplatok by z toho co mi poslal mal byt jednorazovy na zaciatku v % z cielovej sumy. Ta je rovna tomu co tam za planovanu dobu sporenia vlozim.

Investičná stratégia / Priemerné ročné predpokl. zhodnotenie / poplatok: Predplateny / Štandartný
Konzervatívna / 2.50% / 2.65% / 3.15%
Vyvážená / 5.25% / 3.40% / 3.90%
Dynamická / 6.50% / 4.15% / 4.65%

//toto je z kalkulacky produktu co mi poslal, inak na blizsie informacie som sa cez web nepreklikal ani ja.

ohladom tohto sme komunikovali zatial iba cez email, blizsie sa ho popytam ked sa stretneme...
inak je z OVB a na jeho pristup sa neda povedat jedine zle slovo, no tak ci tak som radsej ked mam info z viacerych stran.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

aj ked V.I.P nepoznam, poviem ti to takto .. na zaklade mojich doterajsich niekolkorocnych skusenosti mi niekedy staci vediet meno firmy, ktora stoji za ponukou a uz viem, ze mam za tym hladat nejaku zradu. Predtym ako nieco podpises, vypytaj si uplny cennik poplatkov (aj s poplatkami za zmeny v produkte) + VZP a dokladne si ich prestuduj, pripadne ich sem priloz. Rovnako zmluvu by si si mal pred podpisom prestudovat, ci neodkazuje na nejake ine dokumenty, statuty a podobne.

Ak chces aj inu ponuku, napis mi mail, rad ti ju pripravim.
Dorny

samozrejme ze si to prestudujem, global invest som si precital takmer celu zmluvu, preto som sa aj pytal na nieco dalsie... o tom vip som dostal prve info asi dva dni dozadu, takze este nebol cas, ale urcite si pozriem celu zmluvu ;)
vratko.michalik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 15 08, 2009 9:27 pm

Príspevok od používateľa vratko.michalik »

Ahoj Dorny. Co sa tyka tvojho terajsieho a buduceho portfolia. Stavebko - je urcite dobre konzervativne sporenie so slusnym vynosom, ak sa nezmeni statna premia a ak budes potrebovat, mozes odtial casom cerpat nejaky uver. Urcite v nom pokracuj. Co sa tyka krytia rizik - daj si nejaku urazovku na najvaznejsie pripady - vazne urazy a podobne, ktore by ta mohli poznacit na cely zivot. Takato urazovka ta bude stat cca 10eur mesacne. Urcite si neuzatvaraj ziadne zivotne poistenie a uz vobec nie Global Invest. Okrem toho, ze prvych cca 14 mesiacov budes platit len a jedine poplatky, dalej ti kazdy mesiac strhnu 70korun z konta za vedenie zmluvy a z vynosu si vezmu 0,85% rocne, nema ten produkt ziadne "vyhody". K tomu sporeniu na 50 az 70 eur mesacne - urcite fondove sporenie napriamo, bez medziclankov zozierajucich poplatky, ako su napr poistovne. Myslim, ze z aktualne dostupnych rieseni, je na tom najlepsie supermarket fondov, kde mas obsiahlu paletu fondov a mozes medzi nimi presuvat prostriedky za minimalne poplatky.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

SaFi, ak som spravne pochopil, Dorny chce aj zabezpecenie. Ak chce celkove zabezpecenie, tak by mal mat aj poistenie smrti aj kritickych chorob = IZP, ale samozrejme lacnejsie ako Global Invest. Ked nechce zabezpecenie, tak aspon urazovku by urcite mal mat, v tom sa zhodneme.
vratko.michalik
Silver Member *

Jo jasne. Ak by chcel krytie pre naozaj vysoku smrt, tak je to lepsie cez zivotku. Ak sa ale suma bude hybat do miliona pre smrt a v rozumnych medziach aj pre kriticke choroby, tak je podla mna lepsia moznost si tieto rizika poistit bez sporenia. A k tomu si sporit cez to stavebko + nejake fondy.
Dorny

Ano spravne ste pochopili, chcel by som celkove zabezpecenie, ale to az neskor ak by som si zobral hypoteku, myslim ze je to celkom logicke. No najblizsich 7-8 rokov chcem cisto len sporit, bez akehokolvek poistenia...
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

SaFi napísal: Ak sa ale suma bude hybat do miliona pre smrt a v rozumnych medziach aj pre kriticke choroby, tak je podla mna lepsia moznost si tieto rizika poistit bez sporenia.
:?: Uz si to ratal ? Este mi to nikdy nevyslo lacnejsie. :wink: Len pre poriadok, hovoris o poisteni akejkolvek smrti, ano ?
vratko.michalik
Silver Member *

Cav Peto. Hej ratal som to. Ak mas mladeho cloveka a poistis mu smrt v Allianzi (ten mi vysiel najlacnejsie z produktov ktore som ratal len na cistu smrt)- len cisto smrt bez sporenia a nenatiahnes dobu na prilis dlho, tak vyjde dobra sadzba. Sice to bude drahsie, ako by sa stahovalo za smrt v investicku, ale zasa klient usetri vsetky tie poplatky, co by mal v investicku navyse. Kazdopadne Dorny pisal ze zatial nechce komplexne zabezpecenie, cize je to ajtak jedno :D
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

a co to je na nie prilis dlhu dobu ? :) Ked uz, tak to treba ratat na celu dobu, dokedy bude clovek to poistenie potrebovat. Nehovorim, ze do 65ky, korektne je ratat podla mna do 60tky. Osobne som to naposledy ratal cez Tradicne zivotne poistenie od AXY a kriticke som k tomu dal od Amslica a bolo to drahe jak svina. Co to je za produkt z Allianzu kde si to ratal ?
vratko.michalik
Silver Member *

Ja som to ratal este davno, cez Salve Finance sme mali produkt family plus a tam to bolo. Kazdopadne ten produkt bol totozny so zivot plusom alebo invest plusom. Cize da sa to cez ten zivot plus urobit. Ja som to ratal vacsinou pre ludi, co brali napriklad hypo a potrebovali sa zabezpecit cize tak na 20, maximalne 30 rokov. Ked sa to davalo do 65ky, uz to bolo drahe a oplatilo sa to viac cez investicko s tym modelom postupneho navysovania ceny. Kazdopadne co si pamatam, tak AXA je konkretne na smrt cez to tradicne poistenie draha. A Amslico bolo na smrt tiez asi o 50% drahsie jak Allianz.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

tak som to zratal s tym Allianz Zivotom.
Pre 20 rocneho chalana, ktory by chcel byt poisteny do 60tky pre pripad akejkolvek smrti by poistenie na 33 000 Eur vyslo 16 Eur mesacne. To som vsak neratal s oslobodenim od platenia a neviem, ci tam nie je este nejaky poplatok typu "za spravu zmluvy" a pod. Sadzobnik poplatkov na webe nemaju.

Kriticke choroby by vsak vysli na rovnaku sumu do 65ky na 42 Eur mesacne (Amslico) V Allianzi sa kriticke bez kapitalovej casti nedaju dat. Lacnejsie kriticke ma mozno Deutsche ring, lenze ten nemame. O inej urazovke, kde by sa dali dat kriticke ako cista rizikovka neviem.

Cez IZP to ma cele za 33 Eur mesacne + na konci bude pri takom mladom chalanovi aj nejaka nasporena suma.
Používateľov profilový obrázok
Martinisko.eu
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 19 04, 2007 8:15 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinisko.eu »

Peter, v Allianz živote sa dajú dať kritické choroby aj bez šetriacej zložky... Si nedával pozor na školení? :D
Obrázok
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

asi vtedy študoval prospekty miestneho aquaparku :lol:
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

filip glasa napísal:asi vtedy študoval prospekty miestneho aquaparku :lol:
to ma sice Filip pravdu :) ale konkretne v Zivote to podla manualu co mam ja nejde. Ak chces dat smrt ako ciste riziko, tak kriticke choroby nie je mozne dat. V Investe to mozno ide (nekukal som), len tam je zasa poistenie smrti podmienene investicnou zlozkou. Druha moznost je, ze mam stary manual, lebo ten moj je platny od 1.1. 2009. Mas novsi ? posli.
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"