Reverse stock split

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Vince
Active Member
Dátum registrácie: Ut 04 05, 2010 4:42 pm

Reverse stock split

Príspevok od používateľa Vince »

Mám otázku pre skúsenejších obchodníkov s akciami. Podaril sa mi zatiaľ môj najúspešneší akciový trejd - na jednom trejde som zarobil asi 66%.
Kúpil som spoločnosť TSR (nový ticker TSRID, starý ticker TSRI), obchodovala sa s hodnotou, ktorá bola nižšia než hodnota čistých obežných aktív. Napriek tomu bola dlhodobejšie zisková.Asi 3-4 krát som na nej v priebehu 2 mesiacov zarobil pár percent.
Naposledy som ju kúpil koncom novembra za 2.20. Potom spravili reverse stock split v pomere 1:2. A cena akcie v deň splitu neskutočne vyletela hore. Predal som ju za 7.31 (čiže asi 3.655 v starých číslach).
Chcem sa opýtať, ako je možné, že cena vďaka reverse splitu tak vzrástla, aj keď fundamenty sa vôbec nezmenili. Okrem ceny tiež značne stúplo volume. Je to tým, že vďaka vyššej cene sa o ňu začali zaujímať aj inštitucionálni investori?
Prílohy
TSRID.JPG
TSRID.JPG (39.5 KiB) 1520 zobrazení
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Re: Reverse stock split

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nemyslím si, že ten reverse split mal sám osebe nejaký vplyv.
Bol oznámený tri týždne predtým a vtedy akcia klesla.
Je to small cap - veľmi malá firma, je vydaných 25 miliónov akcií a z toho sú na trhu len 2 milióny.
Mal si šťastie. Cena vyskočila pri vyššom objeme, keď sa znížil počet akcií na trhu o polovicu. Dôvod nie je možné presne určiť, ale zrejme sa vtedy našiel väčší kupec, ktorý vystrašil hráčov na pokles a nastal tzv. short squeeze ( mnohí chceli, alebo museli nakupovať, ale len málokto bol ochotný predávať ). A tak cena prudko vyskočila. To sa u nelikvidných akcií stáva, pričom nie je vylučená ani špekulatívna manipulácia (pump and dump schéma).
Ono totiž hráči na pokles ani nemajú na výber, lebo straty pri short sellingu môžu byť neobmedzené. A tak pri väčšom raste im pozície jednoducho zavrie broker a to za každú cenu.

Pred dvoma rokmi nastal historicky najväčší short squeeze na akciách takej obrovskej firmy ako Volkswagen. Cena vtedy v istom okamihu vyskočila na trojnásobok ! Tiež tam bolo málo akcií na trhu, tuším 6% a panika vznikla potom, čo Porsche oznámilo, že získalo trojštvrtinovú kontrolu nad VW.
Pri takom obrovskom náraste ceny sa VW na chvíľu stala najdrahšou firmou na svete. Počet akcií x cena = tzv. trhová kapitalizácia a VW ju mal vtedy 300 mld. € !

Nelám si nad tým príliš hlavu. Kto loví, ten s času na čas chytí aj veľkú rybu. Mimo short squeezov k nám trh býva štedrý aj pri akvizičných ponukách. Vtedy dá akcia z ničoho nič +15 až +30%.
Zamestnanci dostávajú 13 plat, investori dividendy a trejderi mávajú takéto bonusy :).

Good luck.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Vince
Active Member
Dátum registrácie: Ut 04 05, 2010 4:42 pm

Re: Reverse stock split

Príspevok od používateľa Vince »

Dakujem za vysvetlenie.
Inac dobre, ze som ju predal hned vtedy, lebo postupne sa jej cena opat prepadava k starym hodnotam - teraz je na 4.92 USD...
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"