tuto diskusiu si uz dlhsie citam, dnes som nasiel cas sa zaregistrovat a opytat sa.
Mam 18r, skoncilo mi dake sporenie z detstva, cielova suma bola teraz smiesnych 20000SKK, tj 663 EUR.
Ako to uz byva, poistovna (Allianz) ma "akcnu ponuku", tak mi ponukla nasledovnu vec:
K 663 EUR by som dostal 25% a 6% bonus (co su smiesne peniaze), peniaze by sli na "ucet" v Allianze.
Vkladove zivotne poistenie VPO6G: teta ho opisala cca ako "ucet v Allianze", tj posielam peniaze, tie sa mi pravidelne urocia a z uctu mi odchadzaju platby na poplatky/poistne atd.
Urok bez ZP je smiesny (cca 0,5%), s ZP je to 2,9;3,0;3,1% pre sumy do 1000;do 3000; a nad 3000 EUR, stvrtrocne pripisovanie urokov.
V zaujme spominanych vyssich urokov potrebujem ZP, odporucila mi "Kapitalove zivotne poistenie K1",
poistna doba 46 rokov
poistna suma 16 634 EUR
Lehotne poistne 25 EUR/ mesiac, v pripade rocnych splatok 277,8 EUR/ rok.
TJ za 46 rokov by som zaplatil 12778,8 EUR, pricom "odkupna hodnota + prebytok + bonus pri zuroceni" je pre 3% 18 810,11 EUR a pre 6% je to 31866,58 EUR.
Osobne este nemam potrebu uzatvarat ZP - ale v pripade, ze by ste sa vyjadrili velmi kladne, budem nad nim rozmyslat.
Druhou vecou je samotne sporenie. Sice studujem, ale popri studiu pracujem, peniaze velmi minat nestiham... Aktualne mam cca 4000 volnych EUR na investiciu/sporenie s tym, ze som schopny okrem toho 200 - 300 EUR mesacne odkladat - v pripade kratsieho obdobia by som vedel odlozit aj do cca 400 EUR.
Sam neviem, co chcem. Rozmyslal som nad burzou, dake knizky som cital, ale stale sa necitim dost v obraze na to, aby som do toho siel
Ak to mam zhrnut:
Neviem, ci chcem ZP. Investovat/sporit by som chcel relativne bezpecne, ale logicky s co najvyssim urokom (tam mi vychadza najlepsie terminak od ZUNO), ale rovnako sa nebranim dakym relativne "bezpecnejsim" investiciam a/alebo akciam, aj ked mi je jasne, ze 4000 EUR nie je nic extra a dost vela z pripadneho zisku by padlo za obet na poplatkoch.
Mozno som do textu napisal nedostatocne informacie, mozno som to napisal zle, neviem, poistkam uprimne nerozumiem, tak mi snad vy, pani odbornici poradite
Za rady dakujem.
// co sa tyka produktov, tak to sa ozaj nebranim nicomu, pokial bude za istej konstelacie hviezd vyhodne stavebne sporenie, tak kludne si ho vyberiem, aj ked som cital, ze ako produkt je to nic moc