Servus,
ked pocitas FCFE, tak standardne neberies veci z Cash-flow statement, ale zacinas EBIT after tax /t.j. zisk bez extraordinary a one-off veci/. Nasledne odpocitas interest expenses a taxes. Potom pripocitas spat depreciation a amortization a este odpocitas tzv. mandatory capex /t.j. "udrziavaci" level investicii, bez ktorych by podnik postupne stracal kapacitu/. Tie sa zvacsa stanovuju ako nejake percento z depreciation -- napr. ak mas uplne nove assets tak je to menej ako ked mas starsie. Samozrejme, ak cakas rozsirovanie kapacity, tak mas tie investicie vyssie a tym padom docasne nizsi FCFE a taktiez musis uvazovat s changes in working capital /ktore ti cash zozieraju, kedze s rastom sales rastie aj potreba working capital/. A takto ziskas free cashflow to equity, ktory nasledne diskontujes.
Investing cashflow (capital expenditure) je daný nákupom majetku (purchase of property, plant and equipment) + prípadné investície do dcérskych firiem alebo akvizície.
Akvizicie su extraordinary, neberu sa do uvahy.
Chcem sa spytat pre istotu, tieto peniaze by nemali byt vyplacane z operacneho cashu ktore som hore uviedol nakolko v operacnom cashi uz uvazujem net income a teda dan z prijmu a uroky z dlhu by mali byt uz predtym zaplatene, spravne?
V US GAAP su v ramci operating CF, v IFRS si moze firma vybrat, ci ich da do operating alebo financing CF. Do CF statementu idu jednotlive cashove vydavky cele ako su -- interest expense sa dava v plnej vyske tak ako bol zaplateny a impact dane je vidiet iba v kolonke "taxes", nikde inde /ziadny netting ciastocne po riadkoch/.
Dalsia vec do operacneho cashflowu niektori zaratavaju aj "stock-based compensation expense" avsak tie by som nasledne musel odratat kedze ku mne ako akcionarovi sa nemaju sancu dostat, takze nevidim dovod ich sem zaratavat.
Niektore firmy to robia tak, ze sa chcu vyhnut dillutive efektu share-based compensation nastrojov. Preto rovnaky pocet akcii ako pridelia manazmentu tak aj obratom na trhu repurchasuju. Universal vyrocku som pozeral, ale priamo to tam nepisu. Urcita logika v tom uctovani je, lebo je to pre teba ako akcionara cost, aj ked nepriamy...
Dalsia vec, hlavne technologické firmy si do operacneho cashflowu zaratavaju unearned revenue - teda platby za buduce sluzby bez zapocitania buducich nakladov predpokladam, tak v tomto pripade je nutne operacny cashflow ocistit aj o tuto polozku.
Suhlasim, unearned revenue by som daval prec, lebo nie je sustainable. Unearned revenue uctujes vtedy, ak Ti firma posle peniaze, ale ty si este neposkytol plnenie /napr. predplatne novin na buduci rok/. Ale normalne by to nemalo byt nejake extra vysoke to cislo -- ak je, treba sa na to pozriet hlbsie. Taktiez to nie je v EBITDA, ale v polozke zmeny vo working capital. Vacsi pruser by ale bol, keby si firma unearned revenue bookovala ako profit -- co sa tiez obcas stane.