Zemný plyn, UNG, NG
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zemný plyn, UNG, NG
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
Coudy
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Pi 22 06, 2007 9:14 pm
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 6 times
http://finweb.hnonline.sk/c3-50192690-k ... zemny-plyn" onclick="window.open(this.href);return false;
Trim Broker:
Bridlicový plyn v Európe na okraji záujmu. Podľa Rodericka Kefferpütza, politického poradca a člena berlínskeho think-tanku, bridlicový plyn transformoval americký trh so zemným plynom tak, že prispel k celosvetovému prebytku plynu. V súčasnosti tvorí približne 20 percent domácej produkcie. S procesom ťažby bridlicového plynu sú spojené ekologické hrozby. Hydraulické štiepenie je zložitý proces vstreku zmesi chemických látok, piesku a vody, ktorým sa rozbíjajú bridlicové skalné útvary. To má však zrejme za následok kontamináciu pitnej vody, čo si žiada hlbšie analýzy dopadov využívania bridlicového plynu. Práve z uvedených dôvodov je málo pravdepodobné, že by bridlicový plyn mohol spôsobiť významné zmeny v európskom energetickom prostredí. (RV)
ekologické hrozby-Toto vím již delší dobu,poláci také chtěli začít těžit plyn z břidlic(mají ho strašně moc) a najednou podepsali novou smlouvu s rusama na x roků.
Bridlicový plyn v Európe na okraji záujmu. Podľa Rodericka Kefferpütza, politického poradca a člena berlínskeho think-tanku, bridlicový plyn transformoval americký trh so zemným plynom tak, že prispel k celosvetovému prebytku plynu. V súčasnosti tvorí približne 20 percent domácej produkcie. S procesom ťažby bridlicového plynu sú spojené ekologické hrozby. Hydraulické štiepenie je zložitý proces vstreku zmesi chemických látok, piesku a vody, ktorým sa rozbíjajú bridlicové skalné útvary. To má však zrejme za následok kontamináciu pitnej vody, čo si žiada hlbšie analýzy dopadov využívania bridlicového plynu. Práve z uvedených dôvodov je málo pravdepodobné, že by bridlicový plyn mohol spôsobiť významné zmeny v európskom energetickom prostredí. (RV)
ekologické hrozby-Toto vím již delší dobu,poláci také chtěli začít těžit plyn z břidlic(mají ho strašně moc) a najednou podepsali novou smlouvu s rusama na x roků.
Čo je však najdôležitejšie, s procesom ťažby bridlicového plynu sú spojené ekologické hrozby. Hydraulické štiepenie je zložitý proces vstreku zmesi chemických látok, piesku a vody, ktorým sa rozbíjajú bridlicové skalné útvary. To má však zrejme za následok kontamináciu pitnej vody. Táto problematika púta v Spojených štátoch čoraz väčšiu pozornosť, dokumentárny film s názvom Gasland nedávno získal nomináciu na Oscara. Zatiaľ čo rozruch okolo bridlicového plynu v EÚ rastie, zákonodarcovia v Spojených štátoch prispôsobujú svoje právne predpisy, uvedomujúc si, že bridlicový plyn môže byť veľmi nebezpečný. V štáte New York sa napríklad hlasovalo za dočasné zastavenie hydraulického štiepenia kvôli obavám zo znečistenia vody, až kým nebudú k dispozícii bližšie informácie o vplyve na životné prostredie, rovnako nový zákon v Západnej Virgínii navrhuje prísnu reguláciu vrtných prác.
http://finweb.hnonline.sk/c1-50351890-b ... ope-zelenu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://finweb.hnonline.sk/c1-50351890-b ... ope-zelenu" onclick="window.open(this.href);return false;
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Dam sem moj nazor na sucasnu situaciu na NG.
Cena urobila cca 19% za menej nez 1. mesiac.Co sa fundamentalne zmenilo? Zhola nic, ba predsa vyroba dosiahla 63,3bcf/den /20.03.2011/ co je historicky rekord. Vdaka chladnejsej jari hlavne na vychode usa sa ako tak dari drzat zasoby na urovniach spred roka, no produkcny region je uz 23,7% nad min. rokom
V cene je zaratana iluzia pouzitia plynu v Japonsku a vobec posledne udalosti okolo Japonska. USA nevie exportovat LNG .Dovaza LNG cca o 15% menej ako pred rokom napr. min. tyzden 0,9bcf/den porovnaj s vyrobou. Takze zhrniem plyn je technicky prekupeny, fundament medvedi.Odporucam porovnat cenove urovne konti. kontraktu NG a UNG teraz a pred rokom , pekne vidiet vplyv contanga. Pockame kde az vyzenu cenu,ci prerazi hornu hranu klesajuceho kanala na dennom grafe 4,5 -4,6 , ocakavam ze test bude.Test bude aj na maxime spredu NGU11-NGF12.Takze bud vstupim do shortu UNG cez vypis nahej call opcie, alebo pojdem short na uvedenom sprede, pri teste dvojiteho vrcholu s vacsim sl. V kazdom pripade este pockam na vytvorenie swingoveho vrcholu na podklade. Zajtra doplnim COT report.
Cena urobila cca 19% za menej nez 1. mesiac.Co sa fundamentalne zmenilo? Zhola nic, ba predsa vyroba dosiahla 63,3bcf/den /20.03.2011/ co je historicky rekord. Vdaka chladnejsej jari hlavne na vychode usa sa ako tak dari drzat zasoby na urovniach spred roka, no produkcny region je uz 23,7% nad min. rokom
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
cot som nedodal , skusim sa dnes uchytit na short UNG ,zda sa ze vrchol bol vytvoreny. Stopku dam za high tak 12,20 asi.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2397 times
- Been thanked: 2787 times
9.marec: US Natural Gas ETF- Note UNG ETF completes a 2:1 reverse split
To im nepomôže. Smerujú k nule.
To im nepomôže. Smerujú k nule.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Preto ho shortujem, asi lepsie vyzera ak akcia stoji 10 usd ako 5 usd, aspon pre naivnych investorov
Inak vcera sa udialo nieco neobvykle na plyne, zasoby vysli medvedo a aj cena tak zareagovala /cez -3% / avsak po kratkom case sa odrazila hore akoby chcela vychytat stopky shorterov.Nuz uvidime co to malo byt. Poobedny /usa cas/ tyzdenny report vysiel tiez medvedo,ked vyroba dosahuje zasa historicke maxima a nebyt nadpriemerne studeneho tyzdna /spotreba na kurenie stupla +40% oproti min.tyzden/ by zasoby narastli enormne. Ak nepride suche horuce leto tak UNG asi naozaj bude smerovat k nule.
Inak vcera sa udialo nieco neobvykle na plyne, zasoby vysli medvedo a aj cena tak zareagovala /cez -3% / avsak po kratkom case sa odrazila hore akoby chcela vychytat stopky shorterov.Nuz uvidime co to malo byt. Poobedny /usa cas/ tyzdenny report vysiel tiez medvedo,ked vyroba dosahuje zasa historicke maxima a nebyt nadpriemerne studeneho tyzdna /spotreba na kurenie stupla +40% oproti min.tyzden/ by zasoby narastli enormne. Ak nepride suche horuce leto tak UNG asi naozaj bude smerovat k nule.
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
musim povedat, ze v tom BBI vobec nie su sprosty. My tu uz dva roky spekulujeme na koho zahradke zakopeme zasobnik plynu a v BBI si zatial vymysleli takuto peknu strategiu:
Nová strategie nemá za cíl vydělávat na růstu cen těchto komodit, ale vydělávat právě
na těchto ztrátách z rolování futures kontraktů, které jsou největší na zemním plynu.
Contango je u kontraktů se splatností v prosinci letošního roku ve výši 20 % oproti
aktuálnímu kontraktu (=cca 30 % p.a.). Strategie nakupuje vybrané akcie producentů
zemního plynu a naopak shortuje ETF rolující každý měsíc futures kontrakty.
V případě, že půjde cena zemního plynu nahoru, budou producenti vydělávat více a jejich
akcie půjdou vzhůru. ETF na plyn také poroste, ovšem bude v čase sráženo o náklady na
rolování futures kontraktů, což bude tvořit zisk ze strategie. Pokles ceny plynu bude mít
negativní vliv na koupené akcie, ovšem na shortu ETF budeme vydělávat nejen při propadu
ceny plynu, ale navíc opět i na nákladech na rolování futures kontraktů. Na pohybu ceny
plynu tak příliš nezáleží, neboť strategie v čase vydělává především na nákladech na
rolování futures kontraktů.
Strategii jsme spustili 21. března a za pouhé tři týdny od svého spuštění již
vygenerovala výnos 7,4 %!
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
nie je to celkom tak, zrovna dnes by som oponoval index taziarov plynu FCG -5% a NG -0,44%.Myslim ze plynove akcie su velmi nadhodnotene a plyn je ohodnoteny viac realne.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
Peter, ty si z toho BBI nejaký moc nadšený v poslednom čase
Súvisí to nejako z expanziou BBI na Slovenko

Súvisí to nejako z expanziou BBI na Slovenko
-
radvan
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
- Been thanked: 11 times
hmm ... a ked sa stane, ze akciove trhy pojdu do kelu, lebo sa nieco dotrtka (a akcie producentov spolu s nimi) a plyn naopak hore? ... nic neni tak pekne bez rizika - najvacsi risk je, ze sa porusi vztah medzi akciami a cenou plynu, co sa moze lahko stat ...peter.cmorej napísal:musim povedat, ze v tom BBI vobec nie su sprosty. My tu uz dva roky spekulujeme na koho zahradke zakopeme zasobnik plynu a v BBI si zatial vymysleli takuto peknu strategiu:
Nová strategie nemá za cíl vydělávat na růstu cen těchto komodit, ale vydělávat právě
na těchto ztrátách z rolování futures kontraktů, které jsou největší na zemním plynu.
Contango je u kontraktů se splatností v prosinci letošního roku ve výši 20 % oproti
aktuálnímu kontraktu (=cca 30 % p.a.). Strategie nakupuje vybrané akcie producentů
zemního plynu a naopak shortuje ETF rolující každý měsíc futures kontrakty.
V případě, že půjde cena zemního plynu nahoru, budou producenti vydělávat více a jejich
akcie půjdou vzhůru. ETF na plyn také poroste, ovšem bude v čase sráženo o náklady na
rolování futures kontraktů, což bude tvořit zisk ze strategie. Pokles ceny plynu bude mít
negativní vliv na koupené akcie, ovšem na shortu ETF budeme vydělávat nejen při propadu
ceny plynu, ale navíc opět i na nákladech na rolování futures kontraktů. Na pohybu ceny
plynu tak příliš nezáleží, neboť strategie v čase vydělává především na nákladech na
rolování futures kontraktů.
Strategii jsme spustili 21. března a za pouhé tři týdny od svého spuštění již
vygenerovala výnos 7,4 %!
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
ja viem, rizika si uvedomujem, ale strategia je to zaujimava
filip: nemyslim si, ze by som bol nekriticky nadseny. Este som od nich nevidel ani korunu
Ale paci sa mi ich pristup.
filip: nemyslim si, ze by som bol nekriticky nadseny. Este som od nich nevidel ani korunu
-
Coudy
- Platinum Member ***
UNG je opäť na resistencii v oblasti low risk na short. Chcelo by to ísť ešte nad 12,50, aby to bolo takmer úplne dokonalé.
Čo na to vraví z fundamentálneho hľadiska analytické oddelenie SPP pod vedením soudruha inženýra Kocinaviho? Nemám čas to všetko študovať.

Čo na to vraví z fundamentálneho hľadiska analytické oddelenie SPP pod vedením soudruha inženýra Kocinaviho? Nemám čas to všetko študovať.

- Lobista
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
Za tou cyklicitou, co zacala od marca, je nejaky fundament, alebo je to len technika?
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Pozdravujem,z tej duse vas pozdravujem priatelia.Ja mam predanu call opciu strike 12,isiel som do toho iba z prvou polovicou ,tu druhu necham na strike 13.Fundamentalne je produkcia cca 6% nad min. rokom a to uz boli maxima.Zasoby vsak neodrazali tento stav ,pomalsie alebo rovnake plnenie zasobnikov ako min.rok.Hladal som kde je kuta zakopany a nasiel som vyrazny pokles importu z Kanady.Cize amici vyuzivaju svoje zdroje. No podla mna nie je dovod na take prudke zvysovanie ceny,zapocitavaju letne horucavy,vplyv znizovania jadra z dovodu kontrol,nastup hurikanovej sezony.Plyn je volatilny a moze ist este pekne hore,ak prerazi 4,9 dav sa zapoji a mozeme testovat min.letne maximum 5,2.Podla vsetkych mojich nastrojov som vsak uz teraz short.Fundament je medvedi no technika, hlavne momentum to taha hore asi najlepsie je pockat si na vytvorenie vrcholu a pri jeho teste sa pokusit nasadnut do shortu.Zajtra bude zverejneny short outlook, ak bude nieco zaujimave napisem.
aj by to tak nejak mohlo byť...kocinavi napísal: ...ak prerazi 4,9 dav sa zapoji a mozeme testovat min.letne maximum 5,2. ...
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Short outlook je v medvedom tone,revidovany vyhlad na buducu produkciu nahor, na zaklade prekrocenia maxim. produkcie v marci 2011.Ak by som nemal vypisanu call opciu tak idem do shortu na ung /teraz 12,18/ so stopkou 12,70.Uz aj lutujem vypis tej opcie ,lebo je tam mizerne premium oproti risku.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
V preopen boli super urovne na UNG tiez som nakoniec chcel shortnut/ kto by nebral taku drahotu/ no Ib nemalo akcie na sort, stalo sa mi to uz druhy krat.
-
Coudy
- Platinum Member ***
UNG long 10,63, masaker na plyne, brutálne prepredané, týždenný report je za nami, stopka virtuálna na 10,5, budem sledovať,
predaj plánovaný pri silnom UP dni

- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Coudy som mimo domova,teraz rano narychlo som si presiel vcerajsie reporty,dopadli katastrofalne jednoznacne short.Priestor na pad je este velky aj ked nevylucujem korekcie.Drzim palce.Ja som zatial mimo.
-
Coudy
- Platinum Member ***
Out premarket 10,66, BE, 0R. Vyzerá to slabo. Počkám na prípadné nižšie ceny.Coudy napísal:UNG long 10,63, masaker na plyne, brutálne prepredané, týždenný report je za nami, stopka virtuálna na 10,5, budem sledovať,
Colosseum publikovalo analýzu (viz příloha), ve které doporučují vstup do long pozice. Tedy, je to spíš taková SWOTka. Cenu nijak necílují, spíše mi to přijde jako reakce na to, že plyn není v býčím trendu jako většina ostatních komodit.
Plyn pravidelně sleduji, nicméně nedokáži říct, jaký vliv na současnou cenu mají nová naleziště (břidlice) a nakolik se promítá odklon finančních investorů, který také musí souviset s nejistotou ohledně nových nalezišť resp. nekonvenčních zdrojů.
Ohledně long pozice mám obavu z rolování kontraktů. O ETF neuvažuji, přijde mi to strašně neprůhledné. Nicméně, myslím, že dlouhodobě plyn poroste. Bohužel, otázku načasování nedokážu vyřešit.
Plyn pravidelně sleduji, nicméně nedokáži říct, jaký vliv na současnou cenu mají nová naleziště (břidlice) a nakolik se promítá odklon finančních investorů, který také musí souviset s nejistotou ohledně nových nalezišť resp. nekonvenčních zdrojů.
Ohledně long pozice mám obavu z rolování kontraktů. O ETF neuvažuji, přijde mi to strašně neprůhledné. Nicméně, myslím, že dlouhodobě plyn poroste. Bohužel, otázku načasování nedokážu vyřešit.
- Prílohy
-
- analyza_201106_zemni-plyn_long.pdf
- (424.24 KiB) 207 stiahnutí
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
tu analyzu som si precital a udivuju ma konstrukcie autora, napr. aky vplyv ma cinsky trh na cenu NG na NYSE? Az usmevne vyznieva vyssia cena plynu z horizontalnych vrtov/ bridlice / oproti klasike , teda podla autora.Dalej sa mi to nechce komentovat, nenasiel som tam nic pre mna,co by stalo za pozornost.
Cena sa drzi na urovniach z min. roka, zasoby su pod min. rokom, ale vyroba je stale velmi vysoka nad 64 bcf/den pre porovnanie min.rok bola cca 61 bcf/den.Zasoby zatial ,aj ked posledne 2 reporty uz neboli nic moc,nerastli tak prudko ako by sa mohlo zdat z tej vysokej vyroby cca 6% nad min. rokom.Podla short outlook /EIA/ budu zasoby pred vykurovacou sezonou na urovni 3800 Bcf, cize rovnake ako min. rok. To ale znamena, ze musi dojst k vyssim plneniam zasobnikov v nastavajucich tyzdnoch, co by sa malo prejavit v tyzdennych reportoch.Malo by to tlacit cenu dole. Takze mne sa myslienka plyn long, nezda az taka genialna. Samozrejme je tu vplyv pocasia, ktore zachranilo plyn minulu zimu, aj teraz moze prist este k tropickym horucavam, co bude mat dopad na vyrobu spickovej el.energie z plynu, alebo nejaky hurikan. No v pripade ze k tomu nedojde, sa mi zda rozumnejsie shortovat pri prekupenych oblastiach najma cez turbo/contango/ etf UNG.Ja momentalne len pozorujem ,nemam otvorenu ziadnu poziciu v NG a tesim sa z tohto rastu, cim vyssie tym lepsie.
Cena sa drzi na urovniach z min. roka, zasoby su pod min. rokom, ale vyroba je stale velmi vysoka nad 64 bcf/den pre porovnanie min.rok bola cca 61 bcf/den.Zasoby zatial ,aj ked posledne 2 reporty uz neboli nic moc,nerastli tak prudko ako by sa mohlo zdat z tej vysokej vyroby cca 6% nad min. rokom.Podla short outlook /EIA/ budu zasoby pred vykurovacou sezonou na urovni 3800 Bcf, cize rovnake ako min. rok. To ale znamena, ze musi dojst k vyssim plneniam zasobnikov v nastavajucich tyzdnoch, co by sa malo prejavit v tyzdennych reportoch.Malo by to tlacit cenu dole. Takze mne sa myslienka plyn long, nezda az taka genialna. Samozrejme je tu vplyv pocasia, ktore zachranilo plyn minulu zimu, aj teraz moze prist este k tropickym horucavam, co bude mat dopad na vyrobu spickovej el.energie z plynu, alebo nejaky hurikan. No v pripade ze k tomu nedojde, sa mi zda rozumnejsie shortovat pri prekupenych oblastiach najma cez turbo/contango/ etf UNG.Ja momentalne len pozorujem ,nemam otvorenu ziadnu poziciu v NG a tesim sa z tohto rastu, cim vyssie tym lepsie.
-
Coudy
- Platinum Member ***
Journal na webe.kocinavi napísal: Inak ten zurnal je super, ako by som sa k nemu mohol dostat?
http://www.tradervue.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Dlhsie som sem nepisal na temu zemneho plynu, tak sem hodim par riadkov.
Ceny aktualneho kontraktu /oktober V/ sa pohybuju v sulade s cenou v min. roku, od letnych vrcholov je dolu uz -24%/ analytik z Colosseumu sa zjavne trafil/.Coudy trafili sme sa aj my, no zial, sme to nevysedeli. Takze nieco z fundamentov. Produkcia je momentalne +6,8% nad min. rokom a ten uz bol vysoky.Vo vychodnych /rozhodujucich/ regionoch dochadza k zrychlenemu kumulovaniu zasob, vplyvom spustenia novej infrestruktury,teraz deficit -5,8% bol uz v maji cez -20% pri tomto tempe cochvila prebytok v zasobnikoch oproti min.roku.Toto robi tlak na cenu, ktory sa aj prejavuje, no musim povedat, ze som cakal este nizsie cisla.Cene trosku pomaha pokles importu z Kanady teraz -16,6% oproti min.roku.No nie je vsetkym dnom koniec a vykurovacia sezona zacne az zaciatkom 11 mesiaca.Ak sa potvrdi nastup recesie myslim ze aj cena 3,2 bude vysoka.Karty moze zamiesat vrcholiaca hurikanova sezona, ale aj tak som na plyne stale short,zial bez otvorenej pozicie.COT report budem mat zajtra tak cisla dam nabuduce.
Ceny aktualneho kontraktu /oktober V/ sa pohybuju v sulade s cenou v min. roku, od letnych vrcholov je dolu uz -24%/ analytik z Colosseumu sa zjavne trafil/.Coudy trafili sme sa aj my, no zial, sme to nevysedeli. Takze nieco z fundamentov. Produkcia je momentalne +6,8% nad min. rokom a ten uz bol vysoky.Vo vychodnych /rozhodujucich/ regionoch dochadza k zrychlenemu kumulovaniu zasob, vplyvom spustenia novej infrestruktury,teraz deficit -5,8% bol uz v maji cez -20% pri tomto tempe cochvila prebytok v zasobnikoch oproti min.roku.Toto robi tlak na cenu, ktory sa aj prejavuje, no musim povedat, ze som cakal este nizsie cisla.Cene trosku pomaha pokles importu z Kanady teraz -16,6% oproti min.roku.No nie je vsetkym dnom koniec a vykurovacia sezona zacne az zaciatkom 11 mesiaca.Ak sa potvrdi nastup recesie myslim ze aj cena 3,2 bude vysoka.Karty moze zamiesat vrcholiaca hurikanova sezona, ale aj tak som na plyne stale short,zial bez otvorenej pozicie.COT report budem mat zajtra tak cisla dam nabuduce.
-
Coudy
- Platinum Member ***
Díky za fundamentálne okienko Koci, zrovna som mal v pláne sa ťa opýtať, ako to vidíš po fundamentálnej stránke.
Škoda, že sme nepodržali, ale budúcnosť nevie predpovedať nik. Budem hrať naďalej aj podľa tvojho odporúčania na short, ak bude lepšia príležitosť.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
To je neuveriteľné, že v USA cena klesá a klesá a my v EU bojujeme s rastom ceny a ešte sme kvoli plynu aj závislí na Rusoch.
Nerozumiem tomu, že v USA sa dopracovali k naprodukcii a junk cene plynu a my v EU to nedokážeme. Je mi jasné, že je to vďaka novým metódam ťažby z bridlíc, ale vie mi niekto povedať prečo to nejde v EU (nemáme bridlice?, nemáme know-how? je v tom ekológia? )
Lebo ak by sme tie bridlice mali, tak by to bola asi najlepšia príležitosť na podnikanie v danom odvetví...nie?
Nerozumiem tomu, že v USA sa dopracovali k naprodukcii a junk cene plynu a my v EU to nedokážeme. Je mi jasné, že je to vďaka novým metódam ťažby z bridlíc, ale vie mi niekto povedať prečo to nejde v EU (nemáme bridlice?, nemáme know-how? je v tom ekológia? )
Lebo ak by sme tie bridlice mali, tak by to bola asi najlepšia príležitosť na podnikanie v danom odvetví...nie?
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Podla mna v USA je trh so NG liberalizovany a cenu urcuje ponuka a dopyt na burze.Zial v Europe to tak nie je a tak nie je tlak na zmeny. Tu to ovlada par gigantov.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Ze by sa trh so NG nepakoval,ale len rymoval?
Ahoj Kocinovai, tomu plynu sa tuším už moc dole nechce, či?kocinavi napísal:Ze by sa trh so NG nepakoval,ale len rymoval?
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
uz sa to rozbehlo, ozaj neviete,preco neobchodujem to co viem ,ale obchodujem to o com skoro nic neviem?
Tak i Colosseum změnilo názor http://www.colosseum.cz/vzdelavani-a-in ... nni_zpravy, ve zprávě upozorně na stálý růst nových vrtů v USA i přes snižující se cenu na komoditní burze.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
plyn up date
Tak ako som predpokladal , ze bude tlak na cenu ,ten sa aj prejavuje.Spotova cena 3,28 testuje minima z minuleho roku ,aj ked spred je teraz nizsi +208 bodov ako spred +500 z min. roku.Spred je akt. futures- spotova cena. Takze december prezazil silny suport 3,8-3,7 a sinie si to dole, teraz 3,561, plyn je extremne prepredany. Min. tyzden poklesol pocet vrtov o 27, co je najvacsi tyzdenny pokles od aprila 2009.Min. rok takto sme mali vrty 992, teraz 907 rozdiel -8,5%, no nedajme sa pomylit vyroba je stale nad +7% ako minuly rok/ LY/ .Da sa to vysvetlit vyssou produkciou a produktivitou vrtu po nabehu. Najvacsi problem vidim v naraste importu z Kanady teraz uz +2% nad LY ,kym v septembri import bol -17% LY. To teda tlaci cenu dole a tlacit dole este bude, ako predikuje EIA , prikladam dolezity graf prognozy vyvoja zasob, vsimnite si ze do marca 2012 predpokladaju prudky rast zasob z terajsich +6,5% az na +14,1% oproti 5. rocnemu priemeru zasob.To sa teraz vstrebava do ceny- klesa a dno moze byt nizko, aj ked je nelogicke, ze plyn bude padat v zime v silnych mesiacoch,dokonca EIA predpoklada max. cenu v zime len 4,070 , ce je teda o 800 bodov a o -16% nizsie ako max. cena min.zimu.
Este prikladam graf spredu december2011- januar2012, kde moze vidiet vytvorenie lokalneho vrcholu, ktory naznacuje smer obchodobania na short,porovnajte vrcholy 9.6.2011 a 12.8.2011 s cenou konti kontraktu.
Vsetci vsak teraz cakaju na zasoby ,ked plyn prvy krat na zasobach nestupne,ale zasoby klesnu .To bolo LY vo stvrtok ktory teraz pride, to by sa malo prejavit v budovani longov minimalne do vyhlasenia zasob stvrtok, vsetci sa budu chciet zviest na obrovskej long vlne pri odraze z plynoveho dna.
Chcel som zacat budovat long poziciu, lebo plyn je nizko
to vsak nebudem robit z vyssie uvedenych fundamentalnych dovodov, zveziem sa na ocakavanych longoch s tesnymi stopkami, ktore podla mna budu vypredavane.
Posledna poznamka , plyn moze este zachranit kruta zima ,tak ako to bolo minuly rok.
Tak ako som predpokladal , ze bude tlak na cenu ,ten sa aj prejavuje.Spotova cena 3,28 testuje minima z minuleho roku ,aj ked spred je teraz nizsi +208 bodov ako spred +500 z min. roku.Spred je akt. futures- spotova cena. Takze december prezazil silny suport 3,8-3,7 a sinie si to dole, teraz 3,561, plyn je extremne prepredany. Min. tyzden poklesol pocet vrtov o 27, co je najvacsi tyzdenny pokles od aprila 2009.Min. rok takto sme mali vrty 992, teraz 907 rozdiel -8,5%, no nedajme sa pomylit vyroba je stale nad +7% ako minuly rok/ LY/ .Da sa to vysvetlit vyssou produkciou a produktivitou vrtu po nabehu. Najvacsi problem vidim v naraste importu z Kanady teraz uz +2% nad LY ,kym v septembri import bol -17% LY. To teda tlaci cenu dole a tlacit dole este bude, ako predikuje EIA , prikladam dolezity graf prognozy vyvoja zasob, vsimnite si ze do marca 2012 predpokladaju prudky rast zasob z terajsich +6,5% az na +14,1% oproti 5. rocnemu priemeru zasob.To sa teraz vstrebava do ceny- klesa a dno moze byt nizko, aj ked je nelogicke, ze plyn bude padat v zime v silnych mesiacoch,dokonca EIA predpoklada max. cenu v zime len 4,070 , ce je teda o 800 bodov a o -16% nizsie ako max. cena min.zimu.
Este prikladam graf spredu december2011- januar2012, kde moze vidiet vytvorenie lokalneho vrcholu, ktory naznacuje smer obchodobania na short,porovnajte vrcholy 9.6.2011 a 12.8.2011 s cenou konti kontraktu.
Vsetci vsak teraz cakaju na zasoby ,ked plyn prvy krat na zasobach nestupne,ale zasoby klesnu .To bolo LY vo stvrtok ktory teraz pride, to by sa malo prejavit v budovani longov minimalne do vyhlasenia zasob stvrtok, vsetci sa budu chciet zviest na obrovskej long vlne pri odraze z plynoveho dna.
Chcel som zacat budovat long poziciu, lebo plyn je nizko
Posledna poznamka , plyn moze este zachranit kruta zima ,tak ako to bolo minuly rok.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Komentár je fajn, ale si v trejde, či nie? Mne to včera chytilo a nahlásil som.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
plyn up date
predikcia zajtrajsich zasob -9 bcf.
no ta predikcia je velmi zla pre cenu pretoze min. rok o takom case zasoby klesli o -79 bcf ,5. rocny priemer poklesu pre tento tyzden je -66 bcf. To znamena ze zasoby poklesnu menej o +70 bcf ako min. rok. To bude velmi negativne pre cenu aj keby sa anali sekli o tych -11 resp. -9 bcf ako posledne dva tyzdne ,tak je to zly vysledok. Ten pomalsi ubytok o +70 bcf sa objavil naposledy na konci marca 2011 a v polovici oktobra 2010 v obidvoch pripadoch dno bolo velmi blizko,ale cena este padala. Toto je zapricinene velmi miernym pocasim v usa, ved dnes je v NY okolo +16 C. No ako pozeram vyvoj, uz prichadza konecne tento tyzden zima. Takze ked to zhrniem, velmi lahko sa zajtra moze stat, ze otestujeme tu 3,3 ,len zasoby uz klesaju a zima prichadza, tak uvidime, sam som zvedavy ako trh zareaguje na tieto zle spravy, no to si myslim, ze sa uz dnes vstrebava do ceny, preto tie poklesy. Bude zaujimave ked futures poklesne pod spot , co sa moze stat dnes, bolo by to pri plyne velmi bycie. Ked som tu naposledy daval prispevok v polovici novembra spot bol 200 bodov pod futures a vcera boli skoro egal. Spred slaby - silny mesiac tiez uz ukazuje na long. Cot report je tiez byci, len zial cena pada a pada . Hladame dno, a zajtra naozaj mozeme testovat lokalne dno na konti kontrakte 3,3. Ja mam kupeny mini marec, ktory zatial drzim a ak by nastal stav, ze cena otestuje tych 3,3 tak dokupim. No uz neverim v nejaky velky rast a pri 3,7 -3,8 vsetok plyn predam.
predikcia zajtrajsich zasob -9 bcf.
no ta predikcia je velmi zla pre cenu pretoze min. rok o takom case zasoby klesli o -79 bcf ,5. rocny priemer poklesu pre tento tyzden je -66 bcf. To znamena ze zasoby poklesnu menej o +70 bcf ako min. rok. To bude velmi negativne pre cenu aj keby sa anali sekli o tych -11 resp. -9 bcf ako posledne dva tyzdne ,tak je to zly vysledok. Ten pomalsi ubytok o +70 bcf sa objavil naposledy na konci marca 2011 a v polovici oktobra 2010 v obidvoch pripadoch dno bolo velmi blizko,ale cena este padala. Toto je zapricinene velmi miernym pocasim v usa, ved dnes je v NY okolo +16 C. No ako pozeram vyvoj, uz prichadza konecne tento tyzden zima. Takze ked to zhrniem, velmi lahko sa zajtra moze stat, ze otestujeme tu 3,3 ,len zasoby uz klesaju a zima prichadza, tak uvidime, sam som zvedavy ako trh zareaguje na tieto zle spravy, no to si myslim, ze sa uz dnes vstrebava do ceny, preto tie poklesy. Bude zaujimave ked futures poklesne pod spot , co sa moze stat dnes, bolo by to pri plyne velmi bycie. Ked som tu naposledy daval prispevok v polovici novembra spot bol 200 bodov pod futures a vcera boli skoro egal. Spred slaby - silny mesiac tiez uz ukazuje na long. Cot report je tiez byci, len zial cena pada a pada . Hladame dno, a zajtra naozaj mozeme testovat lokalne dno na konti kontrakte 3,3. Ja mam kupeny mini marec, ktory zatial drzim a ak by nastal stav, ze cena otestuje tych 3,3 tak dokupim. No uz neverim v nejaky velky rast a pri 3,7 -3,8 vsetok plyn predam.