1. Co sa tyka mojho brokera, tak investovat budem cez FIO, kde pobocku mam priamo i vo svojom meste. Poplatok za kupenie akcie je cca 7€ ("Fio má ako prvý v SR stanovený maximálny poplatok za uspokojenie pokynu, a to 9,95 USD"). Cenu 300€ som dal len orientacne, samozrejme, ze tie drobne za poplatky to by som dal mimo toho.
2. Ladis - viem, ze by bolo mozne lepsie investovat do akcii z Europy, avsak o nich nemam ani tolko znalosti, kolko o akciach v USA. Vsetky knihy, zdroje co citam, hovoria z 90% len prave o akciach Ameriky. Na zaciatok by som teda chcel tuto symbolicku sumu investovat prave tu, jedna sa len o ucenie. Neskor samozrejme, keby som bol oboznameny v tomto biznise trochu viac a mal tendenciu zacat na tom uz aj zarabat, tak by som samozrejme portfolio diverzifikoval a to nie len z hladiska zamerania spolocnosti, ale aj ako ty vravis, rozdelil vklad do viacerych zemi. Inak myslim si, ze spominane posledne dve nie su az take male americke spolocnosti, ako tvrdis.
3. filip glasa - viem ze 300€ je malo, no cital som, ze viaceri ludia zacinali s takou malou sumou. Samozrejme, ze knihy si budem stale mimo toho vsetkeho dalej kupovat a studovat. Co sa tyka cestovania, tak prave cez tieto prazdniny idem so spoluziakom do Francuzska pracovat, kde by som mohol cosi zarobit a nasledne v septembri zainvestovat do akcii. Myslim si, ze s takou sumou 1500€ uz by sa dalo viac spravit.
4. Co sa tyka konkretnej akcie, tak napriklad to KFN. Jedna sa o financnu spolocnost. Na zaciatok teda niekolko statistickych udajov:
Last Trade: 9.84
P/E (ttm): 4.89 (cital som, ze tato hodnota by mala byt mensia ako 15.Samozrejme zalezi od spolocnosti, ale cim mensie tym lepsie. 4,89 je dost nizke. Myslim si, ze tato hodnota je dost vyznamna, kedze nam vravi, aka je v podstate akcia draha oproti svojmu vynosu).
EPS (ttm): 2.01
Book Value Per Share (mrq): 9,75
Price/Book (mrq): 1,01
Analyst opinions
Mean Target: 12.42
High Target: 14.00
Low Target: 11.50
Mean Recommendation (this week): 1.7
Pri pohlade na grafy, za posledny rok stupla cena akcie asi o 2 $. Za posledne 3 mesiace asi o 0,5$.
Dividendy vyplaca asi 4x do roka, naposledy na konci maja sumou 0,16$ za akciu. Takze najblizsie bude pravdepodobne zase az tak v septembri.
Co som este pomimo zistil nejake info:
-The stock has gained 33.75% over the last year.
-Net profit margin growth over the last 5 years at 49.98%.
-Yield: 6.5%
-znamy svteovy investora Cramer, ktory vo svojej relacii na CNBC povedal: "We have been behind this. We have had a very big gain. We continue to be behind it...it is a very inexpensive stock...it's got a good yield."
-ako som zistil, i dalsi miliardar doveruje tejto akcii, Leon Cooperman ( "..he is currently making big bets on stocks like SLM Corp., Atlas Pipeline Partners, Linn Energy and KKR Financial.")
Na zaver este jedna vec, co sa mi nezda, a to je Cash Flow. Tu na fore som cital, ze operating CF by mal byt vacsi ako Net income. Ak nie je, nieco nie je v poriadku. Je to aj v tomto pripade, nevedel by niekto vysvetlit preco?
Dakujem za vase reakcie