Na zaciatku tejto story stalo precitanie knihy od Michael-a Maloney-ho: Investujte do zlata a stříbra (inac, ten cesky preklad nazvu knihy je dost nestastny, lebo original znie: Guide to investing in gold and silver - cize: Poradca investovaním do....). Velmi odporucam tuto knihu (kniha patri do edicie: Poradci bohatého táty - t.j. ma s tym do cinenia známy Kiyosaki)
"Nabudený" touto knihou som ako spravny investor "zaciatocnik" zacal zhanat, kde by som kupil fyzicke striebro

Dal som si zaslat ponuky od oficialnych slovenskych, ceskych, madarskych, polskych a rakuskych predajcov.
Na moje prekvapenie som zistil, ze na strieborne mince sa vztahuje tiez DPH (na rozdiel od zlata) - takze to znamena este cca 20% navyse pre stat.
Ked uz som bol takmer rozhodnuty, ze pojdem do viedenskej pobocky Pro aurum (proaurum.at - oni mali z okolitych statov najnizsiu cenu - k 30.8.2011 cca 37E/ks), tak som nahodnym stastnym "prekliknutim" presiel na nemecku pobocku Pro aurum (proaurum.de) a tam som zistil, ze nemci maju na strieborne mince len 7% DPH! a este navyse maju cenu bez DPH pri tych istych minciach nizsiu ako ich rakuska pobocka.
Preto som zacal patrat dalej a (ak si dobre pamatam) vo Svajciarsku a Taliansku je 8%DPH. Takze nemecko mi vyslo najlacnejsie. Tak som napisal do nemeckej pobocky, ze za akych podmienok mi to mozu zaslat na slovensko. A oni povedali, ze mi to nemozu zaslat na slovensko, lebo mame rozne DPH-cky na tie mince. Ze ked to chcem za ich 7%, musim si to prist osobne vyzdvihnut (do ich pobocky). Mal som cestu okolo, tak som aj kupil a uz som (uvidim dokedy) stastny majitel striebornych minci.
Este dolezite udaje - podmienky nakupu:
platba len cash (alebo vopred prevodom). Platil som cash
pri kupe do 15.000E sa netreba legitimovat (cize v ziadnej databaze nie je zapisane moje meno ani adresa, ze som to kupoval. To bude pri "Mad Max" scenari kolapsu ekonomickeho systemu dolezite. Nikde nefigurovat. Lebo ako viete - "Matrix Ta dostane"

Minimalny odber nie je (predaju aj 1ks - ak sa to niekomu oplati sa tam trepat

Inac skusal som to kupit aj cez bazos.sk, ale nechcem robit prilisnu negativnu reklamu tomu manikovi, ktory to tam ponuka. Ocividne je to numizmaticky nadsenec, ale aj velky chamtos a podvodnicek. V inzerate ma jasne stanovenu cenu 34E/ks. Preto som s nim cenu neriesil, ale sme sa dohadovali o sposobe dorucenia a platby. A ked som este celkom nakoniec po 5-tich dnoch dohovarania potvrdzoval cenu, tak mi "surovo" odpovedal, ze on mi nikde neslubil cenu 34E/ks, ale ze "sa to predava" za 36. A ked som odpovedal, ze ved to je v inzerate, tak mi odpovedal: "To predsa musite vediet, ze cena striebra sa meni. A momentalne stupa". Co som mal odpovedat takemu chrap.novi, ktory ocividne zavadza a ked vidi, ze ma niekto zaujem, tak zvysuje cenu. Samoska, poslal som ho do teplych krajin

Ak mate nejaku skusenost s nakupom takychto minci, resp. otazky - dajte vediet