Tradične zahajujem tému o tom, čo tipujeme do Nového roku 2012.
Ak máte aj tipy od ,,renomovaných,, firiem a osobností, tak sem s nimi.
Zatiaľ som prekvapený - amíci zo svojej stagnácie vinia Európu a väčšinou veria, že v 2012 konečne porastú, v priemere o +15%
Ok. teda poďme na to.
Rok 2011 skončil takto:
SPX 1257 0%
Dow 12218 +5,5%
NQ 2605 -1,8%
Eurodolár: 1,294 -3,3%
Zlato: 1564 +10%
Ropa: 99 +8,2%
UNG 6,45 (etf na plyn)... - 46% ( po splite )
Zemný plyn ( futures ) -32%
Čo som tipoval na 2011...a aká bola realita.
1. Americké indexy: NEUTRÁL
V lepšom prípade tipujem rast trhov do +10%, v horšom prípade pokles ak sa dostavia zlé správy z EÚ, alebo Číny.
Realita: Neutrál. Výkyvy počas roka boli zhruba od +10% po -10%.
2. Ropa nad 100 USD.
Podmienkou je, aby neprišlo ochladenie z Číny. Zlé správy z Číny by mali za následok prudký pokles cien komodít.
Realita: Ropa 99, teda okolo 100. Rast som trafil, ale nie až nad 100.
3. Zlato DOWN.
Očakávam pokles cien zlata. Výpredaj bude znamenať výber ziskov pre inštitúcie a stratu pre davy, ktoré sa nechali nalákať na investície do zlata v 2010.
Realita: Zlato +10%. Zlato sa v lete vyšplhalo až +30% a odvtedy padlo zhruba 20%.
4. Dolár posilní voči euru.
Tipujem cca 10-15%, takže kurz v závere roka: 1,15.
Realita: dolár posilnil o 3,3%... ale až v závere roka.
5. UNG tipujem DOWN.
Realita: UNG je dole takmer o polovicu.
Vyhodnotenie: Až na to zlato som vcelku spokojný.
Čo sa týka US indexov – v prvom polroku som bol býk, v druhom medveď.
Čo sa týka plynu: celý rok som bol medveď, ale na konci roka som to paradoxne zahral na býka a krvácam doteraz...
Čo tipujem na 2012
1. Americké indexy: DOWN
Väčšina analytikov predpovedá 10-15% rast. Bude to volebný rok a tie bývajú štatisticky veľmi ziskové. To je však jediné pozitívum, čo vidím. Nesúhlasím s väčšinou predpovedí, čo čítam.
Moja predpoveď je silný pád.. Prinajlepšom silná volatilita a možno pokus o vymazanie strát ku koncu roka.
SPX predpovedám v priebehu roka pád pod 1000 bodov a koniec roka ho zastihne v strate. Neviem akej, ale tipujem celkovú stratu.
Fundamenty USA momentálne vyzerajú dobre. Celý svet sa však ponára do recesie a USA neostane mimo. Kďeže. Američania budú škrípať zubami. Bude to pre nich veľmi zlý volebný rok. Jeden z najhorších. Odnesie si to Obama...
Cez EU a Čínu sa vracia bumerang, ktorý hodili do sveta v 2008 ...
2. Ropa DOWN
Ekonomické ochladenie v EÚ, Číne a následne v Amerike a ďalšie posiľňovanie dolára bude mať za následok pokles cien komodít.
3. Zlato DOWN.
Pri vleklej kríze očakávam ďalší pokles cien zlata ( 80%). Dôvod je rovnaký ako pri rope. Ak sa však situácia vyhrotí a trh ovládne strach a panika – cena zlata vyletí hore (20%).
4. Dolár posilní voči euru.
Tu si zopakujem tip z 2011. O 10-15%, takže kurz v závere roka: okolo 1,10-1,15.
CELKOVÝ POHĽAD.
Pred rokom som napísal:
Najväčšou slabinou pre svet je podľa mňa momentálne EÚ a Čína. Ak to politici v EÚ, alebo v Číne nezvládnu, treba sa pripraviť na ďalšiu svetovú krízu.
Teraz k tomu dodávam:
Myslím, že svet stojí na prahu dlhej, vleklej, celosvetovej krízy.
V roku 2008/2009 sa nákaza začala šíriť z USA, kde bola úspešne potlačená.
V rokoch 2011 nákaza prepukla v Eurozóne a celý svet, okrem USA začal znova pokašliavať.
Rok 2012 bude rokom, kedy sa rozhodne o priebehu a dôsledkoch krízy.
V roku 2009 to stálo na Američanoch a ich Fede.
V roku 2012 to bude stáť na Nemcoch a ich Bundestagu.
Ak sa Nemci rozhodnú eurozónu zachrániť, čaká nás len bežná ekonomická kríza.
V takom prípade si to ceny akcií nemusia odniesť. Čaká ich volatilita a stagnácia ( pohyb hore, dole..ale do boku )
Ak sa nemci rozhodnú zachrániť seba, čaká nás rozpad eurozóny a finačný kolaps.
Ceny akcií by rupli ako v 2008/2009 , bez možnosti rýchleho návratu.
Na 80% verím, že nás čaká vleklá ekonomická kríza, z vyššou nezamestnanosťou a defláciou.
Na 20% verím, že to môže skončiť silnou ekonomickou recesiou s devalváciou eura, hyperinfláciou a občianskými nepokojmi.
God Bless Europe.
Vývoj závisí ešte na Číne a jej politbyre, ale tam tipujem mäkké pristátie. Ovšem, ochladenie v Číne bude mať veľký vplyv na ceny komodít a vývoj ekonomiky v USA. Američania sa Európy až tak neboja, lebo veria, že svoj ekonomicky rast udržia cez Áziu a vlastnú spotrebu. Čína tak môže byť pre nich veľké sklamanie.
A na záver, ako skončil rok 2011 zbytok sveta:
Nemci: -15%.
Francúzi: -17%
Angličania: -5,6%
Taliani: -26%
Gréci: -52%
BRIC:
Čína: -21%
India: -24%
Brazília: -18%
Rusko: -17%
Argentína: -30%
Čile: -15%
Egypt: -49%
Susedia:
Česko: -26%
Polsko: -21%
Maďarsko: -20%
Rakúsko: -31%
Perlička:
Venezuela +79%
Najlepšia blue chip v USA: MCD ( McDonnald ) +31%
Najhoršia blue chip v USA: BAC ( Bank of Amerika ) -58% ...blahoželám Buffettovi & Ladisovi