aj tofilip glasa napísal:ale ty si si chcel požičiavať za 0,5% od FEDu keď sa dobre pamätám
rakusko ma 2.5%, tolko isto mohlo byt vsade v eurozone.. to je presne ta "0"+riziko_hypoteky, jak to vychadzalo doteraz...filip glasa napísal:väčšina je okolo 4% a to tiež nie je nbs/ecb +malo % , ale teda sme jednoznačne najdrahší.
takou logikou mozes povedat ze lepsie by bolo keby boli vsetci nezamestnany, lebo by to tlacilo ceny dole (vsetkeho)Otázka je, či je to zle. Nízke úroky (dostupnosť hypoték) by držali ceny bytov o niečo vyššie než sú. Dostupnosť bývania by teda bola približne rovnaká. Mimo Slovenska ceny padajú asi aj rýchlejšie (ako kde) a keby boli úroky hypoték vyššie, tak by padali ešte viacej.
Ja by som čakal že banky budú s hypotékami opatrné aj v zbytku Európy, ale konkurencia ich asi tlačí na nižšie úroky.
prečo? aby si ty mal možnosť požičať si na založenú nehnuteľnosť na investíciu do akcií?rakusko ma 2.5%, tolko isto mohlo byt vsade v eurozone
Interactive Brokers mi pozicia dolare za 1%filip glasa napísal:V USA kde boli tieto "nulové" sadzby dlhšiu dobu, ti nikto hypotéku za 3-4% nedá.
interactive brokers mi pozicia dolare za 1%
a preco je na tom grafe 2.5?filip glasa napísal:rakúsko má cca 4% za hypotéku my cca 5,48%:
http://www.ecb.int/stats/money/interest ... 06.en.html" onclick="window.open(this.href);return false;
v principe je to to iste (predaju portfolio, predaju byt)ale nie hypotéku so založeným bytom v USA. Keď sa to pohne v neprospech IB, tak ti predajú tvoje portfólio.
nikde - chcú byť ziskoví a idú na to cez vyššie marže a nie cez väčší objem hypoték. Zober si napr. to zdražovanie bankových poplatkov v poslednom čase - je to ten istý smer.kde udelali soudrzi z ndr chybu?
problem je ze to tu nikdo nevie (jedine JA som sa cudovalfilip glasa napísal:nikde - chcú byť ziskoví a idú na to cez vyššie marže a nie cez väčší objem hypoték.
môže byť, keďže na to idú naozaj veľmi podobne. Ešte aj tie poplatky za vedenie účtu na úrovni 5 EUR/mesiac majú rovnaké. Mne sa vtedy na jar zdalo, že rovnako jak v USA by mali aj banky v európe držať vyššie rizikové prirážky. John V. píše, že hypotéky sú v USA mometálne dosť drahé.potom te banky mozu z nas robit idiotov a medzi sebou kartelove dohody.
dovolil by som si nesúhlasiť. Fixáciu si vyberá klient sám. Najbežnejšie sú tie 5 ročné fixácie. Je to taký kompromis medzi vysokým úrokom (na dlhej fixácii) a neistotou s nižším úrokom (napr. pri 1 ročnej fixácii).na cely termin hypoteky je skandal, ozbijavanie klientov a lenivost pripadne korupcia zo strany politikov.
Pozri si http://mortgageratescurrent.org/" onclick="window.open(this.href);return false; kde sa v podstate porovnava 15 a 30 rocna fixacia. Rozdiel je 3/4%. Preco nie vyznamne vyssia? Kvoli sposobu amortizacii hypoteky a takisto historickym skusenostiam. Zrejme mnohi necakaju 30 rokov na vyplatenie, ale z roznych dovodov ju skracuju.filip glasa napísal:Pri tej úvahe si uvedom, že tá 20-30 ročná fixácia bude významne drahšia ako 5 ročná. A že keď stúpnu úrokové sadzby, tak dlžníci s krátkymi fixáciami a dostanú akurát tak na sadzby rovnajúce sa 20-30 ročným fixom. Akurát žetí, čo fixovali na 20 rokov, tú vysokú sadzby majú už úplne od začiatku svojej hypotéky.
Okrem toho v každej zmluve o úvere máš nejaké tie formulácie, že ak sa stane vo svete niečo naozaj hrozné, a úroky uletia do nebies, tak ti tvoju sadzbu zvýšia: fixácia - nefixácia.
Fixovať na 30 rokov je tiež nebezpečné. Lebo tiež nevieš predpovedať budúcnosť a vývoj úrokov. A opatrnosť bánk, ktoré ti dajú vyššie úroky na dlhú dobu, ide proti tebe. Nehovoriac o tom, že pri fixáciách do konca hypotéky nevieš operatívne meniť banku podľa toho ktorá je zrovna najvýhodnejšia. Ak máš kratšie fixácie, tak práve pri konci fixácie vieš v celku bez problému zmeniť banku.
neumoznuju. Umoznuju to co dlznik podpisal v zmluve o uvere. Ta zmluva je tak ako kazda ina zmluva upravitelna a pripomienkovatelna. TO ze to vacsinou dlznici nerobia asi nie je chyba banky.Ze kontrolne urady dovolia svojvolne zmenit dohodu v podobe hypoteky je smutne.
Zakaznik podpisuje obchodne zmluvu, ktoru si snad podpisal a pripadne ju aj pripomienkoval. A to pripomienkovanie a aj zmeny zmluvy su u nas mozne. Len sa na to v banke malo kto opyta. Ale staci si dat nejake rozumne podmienky, povedat ze inakuver nezoberiem a banka zmluvu kludne zmeni.Ze banky trestaju pripadne zakazuju predcasne splacanie je dalsim zlyhanim kontrolnych uradov