http://petrulak.blog.sme.sk/c/326786/Kl ... uroku.html" onclick="window.open(this.href);return false;
dnes som opat nadabil "na podvody" s HPM.
A moja odpoved.
Ja sa vtychto hypotekach nevyznam. Normalny priemerny urok ty mas 119,92(pri 4,7), normalny priemerny urok pri 30 rokoch splacania a urokovej sadzbe 1,7 by bol 38,35 eur. Urok. Rozdiel je 81,57. Teda 29,06 + 52,53 je to iste ako 63,64 + 17,95.
Ja som nechapal o co ide. Lebo ten tvoj clanok sa mi zdal normalny.
http://ekonomika.sme.sk/kalkul.." onclick="window.open(this.href);return false;.
Vsetky vypocty sa lahko daju urobit tu a tie uroky si vypocitas ak z toho kolacika vydelis tu zltu sumicku 30 rokmi a 12 mesiacmi.
Pri autorke malinicovej co dal M.G.R. som pochopil,ze tie peniaze 81,57 ti chodia na tvoj bezny ucet? Teda ti neznizuju istinu?
este spat k tym kolacikom si vsimni ake uroky zaplatis pri 4,7% - 43173 a ake by si zaplatil pri 1,7% 13 806. Inak si vsimni aj ake sumy splacaju istinu. Je rozdiel ci mesacne je to 70 ci 150 eur,nebodaj 250(to by malo byt v priemere rocne minimum,idealne kedy by si to najlacnejsie splatil 800eur na splatku istiny)
nejdem spekulovat ,lebo o tebe neviem nic, zrejme si bral aj dalsi uver. Teda mesacne nesplacas len 258 eur. Ale ja keby som to bral a je to vyhodne podla moznosti by som sa to snazil splatit maximalne do 10 rokov. Idealne do 5 rokov. Kym mas dobry urok a samozrejme neviem ci sa daju davat zvysene splatky. idealne 20% kazdy rok. teda nielen tych 81 eur co ti zrejme idu na tvoj bezny ucet,ale aspon dalsich 5000 eur navyse.
Viem je to velka suma. Ale keby som nemal aspon na 3 000 eur rocne navyse do toho by som asi ani nesiel. Dvaroky uz mas zasebou. Najdi si dalsiu pracu(dalsi prijem,prijem manzelky) a zacni to ak sa da predcasne splacat. Lebo sa toho uveru dlho nezbavis.
To vlastne nieje pre autora blogu,ale tak vseobecne edukativne pre verejnost. Sporenie vtejto faze ak nedosahujes bezrizikovych 5,64% nema ziaden vyznam. Poistky ci ine hluposti. Mozno nieco bokom pre pripad,keby si potreboval nejake prostriedky.
Ano chapem o com pisal bloger. Tie rozdiely su z toho a ja sa necudujem ze je nahnevany, ze tie 3% su "priemerovane". keby boli take, co by aj podla mna mali byt. Tak ten prispevok nemal byt 81,57 eur - zrejme taky dostava stale, pri sadzbe 4,7. Ale od prveho mesiaca 124,47 eur, co by mu ovela rychlejsie splatilo istinu. Dalsi mesiac by bol 124,37. teda ovela vyssi ako 81 eur. A za 60 splatok to spravy tych cez 2000 eur. Lenze ty musis predcasne splacat - snad sa to da,teda ze ti to banka umozni. 3000 eur rocne -to je minimum. Musis sa snazit aby bola cim nizsia istina . neviem ci si vsimol 61 splatka je urok 178 eur a splatka istiny 80 eur.
Mne nahanuju hrozu cisla po piatich rokoch splacania 11227 urok, splatena istina 4266 a na ucte beznom uz prejedenych 4895,4 eur.
Po 5 rokoch mala byt istina maximu 20 000 eur. nie 45 000.
----
Moj dovetok, je to vyhodne,len pre tych co maju peniaze(prijem). Nie momentalne,nie hned,ale co to vedia splatit do maximu 10 rokov. Ci aj tych co maju vela penazi a na 5 rokov maju lacne peniaze, za ucelom stavby ci kupy nehnutelnosti. Nevynalozia svoje peniaze(resp. ich maju k dispozicii) - ktore a ma to vyznam len vtedy ked svoje zhodnocuju lepsie.
Pre ludi ako bloger? A takych su tisicky to bude peklo. Aspon ja to tak vnimam. Nemam rad dane a nemam rad splatky uverov,ma obmedzuju.