uchovanie hodnoty penazi

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
west
Active Member
Dátum registrácie: So 16 02, 2008 6:50 pm

uchovanie hodnoty penazi

Príspevok od používateľa west »

zdravim, chcem sa opytat okoloiducich,.. mam k dispozicii cca 10k EUR
ako dnes pozeram EUR sa voci USD prepadlo na 1.236, a polsky zloty PLN hned povyskocil oproti EUR na 4.39 (takmer 4.4)
nakolko kedze som casto v polsku napadla ma uvaha ci zmenit urcitu cast EUR na PLN, a casom pockat az prehrni pripadne do novych volieb v grecku ako sa situacia vyvinie a zmenit pri dobrom kurze spat... (predpokladam ze EUR bude zrejme oslabovat az do tych volieb, pripadne kto vie ci sa euro po tych volbach rovno neprepadne skokovo este hlbsie...)
alebo pockat este s prepadom EUR oproti PLN a ziskat tak vyhodnejsi kurz , a ked zacne PLN posilnovat zmenit spat ...

druha alternativa ma napada otvorit ucet u Brokerjet alebo IB a kupit ETF na zlato alebo ine kovy alebo komodity, primarne sledujem zlato
ale tiez si nemyslim ze je najmudrujsie ho teraz kupovat ked USD posilnuje, tu prilezitost skor vidim ked v europe prehrmi a USD zacne oslabovat...

otvoreny som aj inym napadom :)

Bol by som rad neakym reakciam , myslim ze v dnesnej dobe bude zaujimat viac ludi ako uchovat hodnotu nasporenych penazi
Dakujem :D
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2631 times
Been thanked: 2979 times

Re: uchovanie hodnoty penazi

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Z 10K € by som v tejto fáze nešpekuloval. Lepšia je mena, ktorou sa platí v Nemecku ako tá v Poľsku. Meniť na zloté a späť je drahé.
Dnes som písal, že krátkodobo môže € posiľniť. Práve preto, že príliš veľa ľudí stavia na jeho oslabenie.
Špekuluješ neskoro. V tejto fáze špekulácia na € podľa mňa nestojí za to. Zlato skôr. Zlato vystrelí v panike, finančnom kolapse, ochráni Ťa pred hyperinfláciou. Nie je isté, či na ňom mierne neprerobíš ( v prípade vleklej recesie budú komodity klesať, dolár stúpať ), ale našetrenú hodnotu uchováš.
Ťažká je rada ako na 100% uchovať hodnotu našetrených peňazí. Ja by som radil mať likvidnú rezervu v dolári a uchovávanie hodnôt v nehnuteľnostiach, starožitnostiach, umení a zlate.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
west
Active Member

fajn , dakujem za nazor , vazim si toho JUGGLER.
o zlate uvazujem tiez z toho dovodu a viac menej si aj myslim ze ked sa bude riesit eurozona za niekolko mesiacov bude panika a zlato vystreli, jednoducho uz dlhsie ide do strany ci mierne dole z dlhodobeho hladiska. myslim ze to moze byt dostatocny dovod na to aby ludia zacali kupovat zlato... vid greci vytahuju peniaze z bank, cast penazi mozno pojde i do zlata,
docasne z globalneho zladiska moze oslabit i dolar koli rieseniu v eurozone ci by bol dalsi olej do ohna pre rast zlata.

otazka mi teraz nie... je lepsie investovat do zlata v ETFv EUR ci v USD?, neviem momentalne ci su neake EFT fondy na zlato v eurach alebo vsetky su denominovane iba v USD, alebo zmenit pri pripadnom posilneni eura ako si spominal, EUR na USD a nasledny nakup ETF
ponuka brokerjet ETF na gold v eurach aj dolaroch? uvitam i neaky link na fondy od brokerjetu, ak sa niekto tymto zaobera a ma s tym skusenosti ...
ETF iba z jedneho dovodu , vyhnut sa rolovaniu s cim nemam skusenosti
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

ked sa bojis eura, tak by ti prave malo vyhovovat etfko na zlato v dolároch. Inak je to jedno - aj keď bude etfko vedené v EUR, tak nebude hedžované. A hedžovať sa proti poklesu dolára v situácii, keď sa bojíš pádu eura, nie je na mieste.

To čo popisuješ je, že by si skôr chcel zarobiť na páde eura. Ale má ešte kam padnúť? Ako píše Juggler.
Ak by si sa chcel ochrániť (kde nečakáš zhodnotenie ale ochranu) tak by to malo byť diverfzifikované portfólio mien a zlata. Lenže podľa toho popisu to skôr vyzerá, že chceš zarobiť na poklese eura.

Zlotý bude v zlých časoch klesať rýchlejšie ako euro. V dobrých časoch rásť rýchlejšie ako euro. Poliaci ešte k tomu najviac vyvážajú do eurozóny.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

ZKB Gold si mozes kupit cez Brokerjet v eurach, dolaroch i svajciarskych frankoch
west
Active Member

filip glasa napísal:ked sa bojis eura, tak by ti prave malo vyhovovat etfko na zlato v dolároch.
otazka : mam sa bat eura?
filip glasa napísal:Inak je to jedno - aj keď bude etfko vedené v EUR, tak nebude hedžované. A hedžovať sa proti poklesu dolára v situácii, keď sa bojíš pádu eura, nie je na mieste.
priznam sa tomu este celkom nerozumiem s tym hedzovanim, su na nete neake zakladne info kde by sa dali ziskat vedomosti pre pochopenie systemu?

filip, ano v podstate mas pravdu , rozmyslam ako zarobit na danej situacii a tak i ochranit hodnotu, nemusim mat vysoke zhodnotenie, ak sa obratom podarilo cca 5% tak by to bolo celkom fajn.
Padnut neviem ci ma kde este euro, potencial mozno este je :-), ale ked raz ide dole musi ist i hore.. moj priklad : teraz zmenim 100eur na PLN pri kurze 4.4 = 440PLN, nasledne ak posilni eur , posilni i pln dajme tomu na priklade na kurz 4 cize 440/4 =110eur,
viem je to obchod alebo da sa to nazvat i cista spekulacia, ale v dnesnej dobe mi to vychadza tak ze clovek musi byt v danej situacii obratny a jednoducho trhnut kde sa da ...
peter.cmorej napísal:ZKB Gold si mozes kupit cez Brokerjet v eurach, dolaroch i svajciarskych frankoch
dakujem za tip :-D
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 160 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Doporucujem netrapit sa o osud 10k Eur. Lepsie je sa prejst v prirode a zabudnut na nepodstatne veci. Zivot je o dobrych pocitoch nie o tom kto umrie bohatsi.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
west
Active Member

Spravne, suhlasim tiez sa to snazim dodrziavat , myslim tu prechadzku v prirode. Len zit neako a z niecoho treba...
Viem ze to nie je neaky extra velky peniaz ale na ziskanie skusenosti a vedomosti ako mozno ochranit peniaze myslim dobre, tie skusenosti sa najme zidu pri vyssich ciastkach. Nakoniec tento server je o tom.
consul
Dátum registrácie: Ut 06 03, 2012 10:59 pm

Príspevok od používateľa consul »

Doporucujem netrapit sa o osud 10k Eur. Lepsie je sa prejst v prirode a zabudnut na nepodstatne veci. Zivot je o dobrych pocitoch nie o tom kto umrie bohatsi.
:D :D :D palec hore!
..každý si je strojcom svojho šťastia
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

ak to ETFko nieje hedžované, čo na 90% ni je, tak je úplne jedno v akej mene ho kúpiš. Vždy totiž kúpiš zlato. 4i sa jeho cena prepočíta do eur, alebo chf alebo do usd je úplne jedno.
A menovo hedžovať komoditné etf moc nedáva zmysel.

Keď chceš zarobiť do 5%, tak si daj peniaze na termiňák.
west
Active Member

dnes som pozeral to ETF co tu spominal peter.cmorej, nebolo hedzovane, pravda
to zlato beriem ako investiciu dlhodobejsieho razu... a robim to preto aby som sa najma blizsie zoznamil s burzou a obchodovanim ci skor investovanim, nakupom predajom, a hlavne co to spravi po psychyckej stranke,
lebo ked vidim ako pada eur tak to ma viac stve ked sa na to iba pozeram, preto chcem dat moznost tym euram trochu rast (sice mozu ist i opacnou stranou uvedomujem si )

na terminaku/sporiacom ucte mam ich doteraz... chcem to zmenit

pripadne ak mate niekto ine uvahy ako a kde lepsie investovat, soom otvoreny kazdemu navrhu a diskusii, osobne som este uvazoval nad akciami ale to vsetko teraz pada.. mozno za neaky cas.., tiez premyslam aj o inych ETF comoditnych najme.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

west napísal: pripadne ak mate niekto ine uvahy ako a kde lepsie investovat, soom otvoreny kazdemu navrhu a diskusii, osobne som este uvazoval nad akciami ale to vsetko teraz pada.. mozno za neaky cas.., tiez premyslam aj o inych ETF comoditnych najme.
http://www.cas.sk/clanok/224608/dalsia- ... 0-000.html" onclick="window.open(this.href);return false;
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
west
Active Member

hehe, dakujem :-D, myslel som nieco z financnych nasrojov. :roll:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

West: zaujalo ma to, lebo 3500 € vyvolávacia cena mi nepripadá veľká. Ide síce iba o akvarel, ale od najznámejšej a najkontraverznejšej osoby na svete. A v tom je obrovská špekulatívna potencia. To isté sa týka napr. Andyho Warhola, alebo niektorých iných, v zahraničí známych autorov. Ak by si na tej aukcii bol a kúpil niečo také za vyvolávaciu cenu, čo sa občas stáva, tak na tom nikdy neprerobíš. Ale...a za tým je obrovský otáznik...za kolko to vieš predať vo svete pri lepšom marketingu? Sú fanatici, ktorí by za to dali 100 x viac, ale nevedia o ponuke. A tak z investovaných 3500 môžeš špekulatívne vytĺcť 10 000, 100 000 a nedivil by som sa keby aj viac.
west
Active Member

JUGGLER, jasne s tym co si napisal plne suhlasim, zda sa mi ze niekedy su taketo aukcie iba pre vyvolenych...
inac sa divim ze to predali az za tak malo...
romino
Dátum registrácie: Št 25 11, 2010 9:25 pm

Príspevok od používateľa romino »

Rokosák napísal:Doporucujem netrapit sa o osud 10k Eur. Lepsie je sa prejst v prirode a zabudnut na nepodstatne veci. Zivot je o dobrych pocitoch nie o tom kto umrie bohatsi.
tak zaujimave ze clovek s takou filozofiou prispieva na fore o investovani a peniazoch :)

peniaze su podstatne. Napr. ja ich setrim na to, ze budem chciet ist byvat do vacsieho, predsa len, ked sa rodina rozrasta.
Nie je na takom zmyslani hadam nic zle, ku kvalite zivota a spokojnosti urcite prispeje s rodinou byvat vo vacsom ako 2izbovom byte. Cize chcem pouzit peniaze v kratkom case, na tomto svete, neodkladam si ich do rakvy :)

Nesetrim na hluposti ako nove drahsie auto, novy mobil, luxusne dovolenky a pod., aby som len proste "mal", resp. sa mohol ukazat.
Predsa len aj pri pripadnej vaznejsej chorobe nejakeho clena rodiny, alebo sa stane clovek nezamestnany atd, je lepsie mat daco na ucte, moze sa ukazat necakana potreba extra sumy penazi. Vtedy asi nepostaci si spomenut ako bolo dobre a bezstarostne na prechadzkach v prirode.

Tvojej filozofii uverim, ak ty svojich nasetrenych 10 000 eur venujes na charitu, a tak sa pojdes prechadzat do prirody. Budes mat k tomu aj bonus - pri tych prechadzkach dobry pocit ze si niekomu pomohol.

No a k veci - riesim podobny problem, hoci mozno trocha vacsi obnos. S tym ale ze tu kupu vacsieho byvania by som chcel odlozit tak este o 2-3 roky, kym sa nejake veci utrasu, ujasni sa mi lokalita atd. Tiez mam ale obavy aby sa hodnota tych papierikov nerozplynula :| Nespadli z nebies a ani som ich nededil.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

všetky meny sú papieriky - s touto filozofiou si moc nepomôžeš.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

west napísal:JUGGLER, jasne s tym co si napisal plne suhlasim, zda sa mi ze niekedy su taketo aukcie iba pre vyvolenych...
inac sa divim ze to predali az za tak malo...

Nie sú iba pre vyvolených. Chodí tam hocikto. Choď sa raz pozrieť - je to zaujímavé a poučné.
Ja tam vstupné, pred aukciou je obhliadka a potom sa draží. Väčšina sa len díva.

Všetko si dopredu môžeš pozrieť ( dokonca i dražiť ) na internete:
Západ SR: http://www.soga.sk/aukcie-obrazy-diela- ... ozitnosti/" onclick="window.open(this.href);return false;
Východ SR: http://www.dartesro.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;

Z hladiska investícii a kšeftu - podľa mňa super vec. Keby som sa nevenoval akciám, tak sa dnes venujem aukciám. Zaujalo ma to, že niektoré dielo sa na jednej aukcii nepredá ani za vyvolávaciu cenu, ale v inej aukcii sa oň pobijú za dvojnásobnú-trojnásobnú cenu. Čiže trh je vcelku neefektívny, je tu priestor na kupovanie lacno a predaj draho.
romino

filip glasa napísal:všetky meny sú papieriky - s touto filozofiou si moc nepomôžeš.
to mi je jasne.
ide v sucasnosti ale o to, ze ci si za sumu X eur aj o rok kupim cca 1000 chlebov, ako tento rok, alebo aspon 990 .... alebo to uz bude len 500.
Pricom napr. za sumu Y svajc. frankov je asi vyssia sanca ze aj o rok dostanem cca 1000chlebov.

Takze nie su papieriky ako papieriky, resp. do coho docasne pretavit tie papieriky.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

tam kde rastie peňažná zásoba, alebo je vyššia šanca že porastie, tak bude aj vyššia inflácia. Ale momentálne je to skôr naopak. Centrálne banky síce tlačia, ale do obehu sa peniaze nedostávajú. Preto pri QE rastú skôr ceny na finančných trhoch ako inflácia.
Časom sa však pretaví uvoľnená monetárna politika aj do cien tovarov. Lenže nevieš podrobnosti kedy, kde a ako. Preto si nemyslím, že je dobré špekulovať na meny.
Keď sa bojíš znehodnotenia peňazí, tak si môžeš kúpiť čokoľvek s "reálnou hodnotou" od zlata až po podiel v s.r.o.čke. To ti ale tiež nebude vyhovovať, lebo oaj "reálne aktíva" môžu kolísať hore dole ako meny.

Keď chceš uchovať hodnotu peňazí, tak zvolíš inú stratégiu, ako keď chceš zhodnotiť majetok, alebo špekulovať na pád eura.
west
Active Member

romino napísal:Takze nie su papieriky ako papieriky, resp. do coho docasne pretavit tie papieriky.
S tym suhlasim tiez riesim tieto veci... mam podobny nazor

vychodisko vidim v tom , byt flexibilny a dostatocne rychlo reagovat a dany pohyb posilnenie oslabenie bud mien alebo inych realnych aktiv, a tak uchovavat pripadne zhodnocovat majetok
filip glasa napísal:Keď chceš uchovať hodnotu peňazí, tak zvolíš inú stratégiu, ako keď chceš zhodnotiť majetok, alebo špekulovať na pád eura.
presne ako pisem, mam za ciel ochranit hodnotu + pripadne malinko zhodnotit, v podstate mi je jedno akym nastrojom, to s tym PLN a EUR som kombinoval a som rad za Vase nazory.

otazka teraz znie : Co je v danej situacii najvhodnejsie z financnych nastrojov s relativne dobrou likviditou pre uchovanie + pripadne male zhodnotenie penazi?
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Co je v danej situacii najvhodnejsie z financnych nastrojov s relativne dobrou likviditou pre uchovanie + pripadne male zhodnotenie penazi?
termiňák v EUR s výnosom +- ako je inflácia.
Inak sa vystavuješ riziku, že peniaze skôr znehodnotíš svojou prílišnou aktivitou.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 160 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Ak mi zajac chodi do kapusty neodplasim ho atomovou bombou. Je to prilis drahe v porovnani s uzitkom. Takisto si myslim, ze nie je efektivne sa pustat to nakladnych, riskantnych a casovo narocnych financnych transakcii za ucelom si udrzat hodnotu 10,000 Eur. 10 milionov ano.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
west
Active Member

filip glasa napísal:termiňák v EUR s výnosom +- ako je inflácia.
ok to mam i teraz zuno s 2,5% sporiaci... 3-4 rok, pred tym mbank, myslim ze inflacia je teraz uz vacsia 3 alebo 4 %? opravte ma ak sa mylim

ak chcem dat sancu peniazom rast, ucit sa investovat kupit predat akcie, etf... , a som ochotny podstupit i risk, tak potom ake su realne moznosti?
ako pozeram je mi jasne ze vsetky indexi teraz padaju... casom to isto znova pojde hore, tak prave preto sa chcem pripravit a ako sa vravi nezmeskat sancu
romino

zaujimave, je to v sucasnosti velmi zriedkavy nazor ze v pohode, euro je v pohode, a staci to mat na terminakoch :)
vsade inde citam a pocujem nazory pesimistickejsie az po tie katastroficke :)

ved by som aj bol najspokojnejsi a najbezstarostnejsi, ako doteraz, keby tomu mam verit, ze euro je v pohode.
mam hlavne terminaky, 3.5% aj 4% .. ak by som aj mal stracat par desatiniek % rocne kvoli inflacii, je to uplne zanedbatelne a velmi rad obetujem
za ten pokoj a bezstarostnost.
Dokonca by som povedal ze aj ziskavam, lebo mozeme ocakavat dalsie poklesy cien nehnutelnosti .. a to je prave to na kupu coho sa chystam o 2 - 3 roky.
Ale, co ak ...
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Inflácia je 3-4% a termiňáky sú tiež aj za 3-4%.
som ochotny podstupit i risk, tak potom ake su realne moznosti?
ak si ochotný podstúpiť aj risk, tak už to nie je o uchovaní hodnoty, lebo v krajnom prípade môžeš prísť aj o značnú časť tej sumy.

Romino, ty keď chceš kúpiť byt a ceny klesajú, tak je pre teba ten termiňák najlepší. Nemá význam riskovať. Inflácia by musela byť veľmi vysoká na to, aby to pohlo klesajúcim trendom bytov.

west je možno v trochu inej situácii. Trochu špekuluje ako zarobiť na poklese eura. Ale na to mal myslieť ešte v minulom roku a nie dnes keď sme už riadne vyklesaní.

Znehodnocovanie meny voči tvrdým aktívam je dobré sledovať skôr na základe agregátov M1-M3 a na základe rastu/poklesu úverov. Lebo ako som už spomínal, že je síce masívne QE, ale na inflácii to nevidíš. Sprísnenie regulácie bánk zapríčiňuje, že peniaze sa nedostávajú do ekonomiky, ale zamrznú v bankách. QE tak rieši skôr stabilitu bankového systému ako rozbeh ekonomiky.

Ak sa banky uvolnia a začnú vo väčšom úverovať (dnes skôr škrtia), tak vtedy sa treba mať na pozore.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

romino napísal:zaujimave, je to v sucasnosti velmi zriedkavy nazor ze v pohode, euro je v pohode, a staci to mat na terminakoch :)
Nie je to zriedkavý názor. Myslím, že väčšina nezávislých finančníkov by takto radila.
Zhodnotenie 3-4% p.a. na termíňaku je istý a bezpečný výnos. Snaha o každé % navyše, každá iná špekulácia nesie v sebe riziko straty. A riziko straty je pre laika vždy veľmi vysoké.

Pred rokom sme tu písali takisto o termíňakoch, ale aj o možnej špekulácii vsadiť na pokles eura voči doláru. Vtedy však bolo euro o 14% silnejšie. Tí čo mali peniaze na termíňakoch nič nestratili. Tí, čo mali chuť špekulovať zo zámenou na dolár zarobili.
Teraz je však euro také slabé, že existuje reálna šanca, že po gréckych volbách (zotrvaní, či odchode Grécka z eurozóny) prudko posilní.

Takže špekulatívne je tu po jednom roku +14% brutto výnos v eurách, ale pomer rizika a zisku sa mení. Môžeš dajme tomu zarobiť +10% do konca roka, ale aj prerobiť -10% za štvrťrok a potom ďalších -10% do konca roka ( ak sa napríklad amíci rozhodnú oslabiť dolár ).

Rozumieš tomu?

Na špekuláciu s vysokou šancou zisku je už pre laika neskoro. Riziko straty stúpa.
Riziko je podobné ako u tých, čo sa vrhali do nákupu zlata pri cenách 1800 - 1900 pred rokom. Teraz ide zlato po 1600.
west
Active Member

ak dobre vidim je skor medvedia nalada na trhoch... a skor sa to nezlepsi do tych volieb v grecku a zrejme neako rychlo ani potom... mate podobny nazor?
po vasich prispevkoch zacinam skor riesit kedy bude vhodny cas na kupu akcii alebo ETF ked nastane bycia nalada... azatial nechat money na sporiacom ucte kde su...
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

skor riesit kedy bude vhodny cas na kupu akcii alebo ETF ked nastane bycia nalada... azatial nechat money na sporiacom ucte kde su...
dobrý nápad. už len rozoznať tú býčiu náladu :)
romino

troska som mimo. ak som myslel ze sa obavam buducnosti eura a celkovo situacie, mal som na mysli situacie, ako
- pride vyssia inflacia, napr. 10% atd (vtedy znacne stratim drzanim penazi na 3% v banke)
- resp. bude nejaky run na banky a na mna nevyjde, dalsia z extremnych situacii - stracam vsetko, alebo aspon na isty cas kym by sa situacia neutriasla
- nejakym inym sposobom euro krachne, nadalej bude znacne oslabovat atd.

aby sme si rozumeli, som laik, ktory len vnima informacnu zaplavu jednak z medii (a z kadejakych for), jednak z okolia, znami atd... mnohi sa vyjadruju ze by teraz urcite nedrzali peniaze v banke,
resp. urcite nie eura, rychlo treba kupit pozemok, zlato atd., peniaze stratia hodnotu atd.. ako to bolo v Argentine atd.
niektori sa toho aj drzia, chceli predat byt, ale v strachu ze by euro krachlo a by prisli o peniaze, nepredali (aspon ten dovod uvadzaju),
dalsi uz udajne zmenil na svedske koruny a drzi to vo svedskej banke, dalsi kupil garaz hoci nepotreboval, len aby sa zbavil papierovych penazi, atd. atd...

proste tu nehovorim o spekulovani za vidinou pripadneho zarobku, kazdy z tych ludi uvadza ochranu svojich uspor - EUR, v tychto turbulentnych casoch, kedze (podla mnohych) hrozia tie rozne katastroficke scenare.
a precitam si tieto nazory a sa mi zda ze sa pise r. 2007 - 2008, a o krize, Grecku, bankrotoch, krachu eurozony ani chyru ani slychu :)
west
Active Member

myslim ze takto uvazuje v dnesnej dobe vela ludi... vymenit eura za neaku realnu hodnotnu vec.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

reálne hodnoty:
1. zlato - vysoká volatilita, ktorá ľudí vystraší viac jak nekryté peniaze
2. akcie - vysoká volatilita
3. nehnuteľnosti - ceny klesajú
4. komodity okrem zlata - volatilné tiež

Jediné čo by naozaj pomohlo by bola široká diverzifikácia medzi čo najviac reálnych aktív. Ale stále sa vystavuješ riziku, že to nakoniec bude horšie ako držanie obyčajného eura na termiňáku.

Pokiaľ sa "natlačené peniaze" nedostávajú do obehu, ale iba stabilizujú bilancie bánk, tak sa netreba obávať vysokej inflácie. Akonáhle začne stúpať úverovanie bankami, tak vtedy treba zbystriť pozornosť.
Okrem iného to znamená, aby ste sa nefixovali príliš dlho. Čiže pri hotovosti je lepší mix sporiaceho účtu a kratších termiňákov.
west
Active Member

cize rekapitulacia a vysledok diskusie je ze v danej situacii ma najlepsi pomer vykon aktiva / co najmenej stresov respektive bezstarostnost v terajsej dobe = terminovany /sporiaci ucet

pokial viem najlepsie uroceny ucet ma momentalne axa 3 % (cez partners do 30.6) vie niekto o nieco inom?
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

ja by som sa kludne začal postupne navážať do tých reálnych aktív. Ale treba rátať s volatilitou a prípadne horším výdsledkom ako v banke.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

west napísal:pokial viem najlepsie uroceny ucet ma momentalne axa 3 % (cez partners do 30.6) vie niekto o nieco inom?
a to maju kde ? v AXA konte ? :)
west
Active Member

filip glasa napísal:ja by som sa kludne začal postupne navážať do tých reálnych aktív. Ale treba rátať s volatilitou a prípadne horším výdsledkom ako v banke.
co myslis konkretne tie realne aktiva, tie co spominal vyssie? zlato a akcie? (na nehnutelnosti nemam taky kapital zase, neberem v uvahu)
peter.cmorej napísal:a to maju kde ? v AXA konte ? :)
dnes som sa dozvedel 3% boli iba na prve 3 mesiaci ci ako...od 1.7 uz iba 2.1%, , ten produkt bol normalne 2.5% ale bol tam bonus 0.5% ak sa to uzatvori cez Partners group
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

v podstate všetko čo je kryté nejakou hodnotou: akcie, zlato, komodity, nehnuteľnosti.
Samozrejme tá hodnota je tiež niekedy diskutabilná. Napríklad u zlata, umenia, vína známok, zlých firiem atď. Ale sú to proste aktíva, ktoré sa pri inflačných tlakoch precenia podľa aktuálnej hodnoty peňazí.

To však neznamená, že budú len rásť. Napr. inflácia je teraz pár percent v pluse. Nehnuteľnosti klesajú pár percent do mínusu.
artfloradesign
Dátum registrácie: Št 01 12, 2011 10:32 pm

Príspevok od používateľa artfloradesign »

Môžete investovať aj do fyzického zlata. Na bankovom účte sporením, alebo jednorázovým nákupom.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 466 times

Príspevok od používateľa jogo »

filip glasa napísal:To však neznamená, že budú len rásť. Napr. inflácia je teraz pár percent v pluse. Nehnuteľnosti klesajú pár percent do mínusu.
Problem vypoctu inflacie je, ze sa do nej nezahrna rast ceny nehnutelnosti. Avsak cena za kupu nehnutelnosti(napr. prostrednictvom hypoteky) je najvyssia polozka, ktoru musi rodina platit zo svojho rodinneho rozpoctu.
Preto by mala mat cena nehnutelnosti najvyssiu vahu v cenovom kosi.
Apropo, je niekde zverejneny cenovy kos, podla ktoreho sa pocita inflacia na Slovensku?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
petok
Active Member
Dátum registrácie: So 06 08, 2011 11:52 pm

Príspevok od používateľa petok »

jogo napísal:Apropo, je niekde zverejneny cenovy kos, podla ktoreho sa pocita inflacia na Slovensku?
Spotrebný kôš 2012
http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=43188
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"