AEP Industries
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
AEP Industries
Dobrý deň, Chcem sa spýtať, či podľa vás myslíte, môže mať táto firma perspektívny rast aj napriek nízkej trhovej kapitalizácii? http://finviz.com/quote.ashx?t=AEPI&ty=c&ta=1&p=d&b=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja ďalšia otázka je, prečo sú akcie AEP Industries "highly rocommended", a či je takýto ukazovateľ smerodajný.
Moja ďalšia otázka je, prečo sú akcie AEP Industries "highly rocommended", a či je takýto ukazovateľ smerodajný.
Re: AEP Industries
Ja by som ju už teraz ako investíciu nebral, ako špekuláciu možno. Pozeral som si ich len zbežne a momentálny rast je spôsobený kúpou ďalšej spoločnosti, ktorou doplnili portfólio ponúkaných produktov. Ak by som ich kupoval teraz a cena by sa otočila, tak by som asi nervózne predal. Nevidel by som dôvod na ich držanie z pohľadu fundamentu pri aktuálnej cene. Biznis, ktorý robia sa mi páči aj z pohľadu ekológie, ale pozri si ich výkazy lepšie. Prešiel som si pár podobných spoločností aj na Slovensku a jeden problém, ktorý majú spoločný je cena produktu. Tú nemajú v rukách oni, ale trh. Tržby rastú a profit klesá resp. stagnuje a je spôsobený úpravou nákladov. Aktuálny dlh budú splácať veľmi dlho a tak na dividendu môžeš zabudnúť. Zmysel by podľa mňa malo kupovať celú spoločnosť alebo väčší podiel, ale asi nie zopár akcií. Tie by som bral, ale nie za aktuálnu cenu, ale polovičnú.
Ak by som mal využiť aktuálny rast ceny, tak by som využil nákup call opcií s expiráciou rok a strikom na polovici aktuálnej ceny cca 17$. Tam už by cena opcie mala rásť a klesať rovnako ako cena akcie. Použil by som iba polovicu kapitálu ako pri nákupe samotnej akcie. O dividendy sa báť nemusím lebo žiadne neplatia. Takto sa môžem s polovicou kapitálu angažovať v tejto spoločnosti.
Ak by som mal využiť aktuálny rast ceny, tak by som využil nákup call opcií s expiráciou rok a strikom na polovici aktuálnej ceny cca 17$. Tam už by cena opcie mala rásť a klesať rovnako ako cena akcie. Použil by som iba polovicu kapitálu ako pri nákupe samotnej akcie. O dividendy sa báť nemusím lebo žiadne neplatia. Takto sa môžem s polovicou kapitálu angažovať v tejto spoločnosti.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2625 times
- Been thanked: 2972 times
A prečo by nemohla? Môže mať dokonca explozívny rast.Layger napísal:Dobrý deň, Chcem sa spýtať, či podľa vás myslíte, môže mať táto firma perspektívny rast aj napriek nízkej trhovej kapitalizácii?
Malí investori robia veľkú chybu keď sa nezaoberajú small caps. Veď to je práve tá obrovská výhoda, ktorú veľkí hráči nemajú. Ak small cap začne rásť a dostane sa do pozornosti analytikov, tak môže rásť o stovky % celé roky...
Tí , ktorí sa zaoberajú len veľkými firmami, môžu byť radi ked dosiahnú priemer trhu.
Sú odsúdení k priemernosti.
Na to sa vykašli. To sú kecy. Ty sa musíš rozhodnúť na základe vlastnej analýzy. Mimochodom tá akcia má len jedného analytika a ten je ,,HOLD,,... aj ten je zrejme nestály...tak nijaké odporúčania radšej neber do úvahy.Layger napísal: Moja ďalšia otázka je, prečo sú akcie AEP Industries "highly rocommended", a či je takýto ukazovateľ smerodajný.
Len tak zbežne:
mínusy: prekúpená, je vysoko, dlhodobo ide do boku, je nadhodnotená, cyklické odvetvie
plusy: technický breakout.
...čiže ja by som ju po 36,60 nikdy nekúpil. Dobrá cena je niekde pri 22-24.
Ovšem...ak dospeješ k záveru, že rast ziskov práve odteraz bude akcelerovať a cena už nemusí klesnúť - môžeš sa pokúsiť o technický trejd - to znamená zahrať ten breakout.
To znamená nákup s podmienkou, že ked neudrží pásmo supportu 34-35 tak ju predáš.
Takže investične so stopkou okolo 10%.
Podla mna ju však toho roku ešte budeš mať možnosť zobrat po 22.
Celá podstata zarábania na burze je v investovaní do trhom nesprávne ocenených aktív.
Ďakujem obom za rady. Našiel som zaujímavejšiu firmu-> Adams Resources & Energy Inc. http://finviz.com/quote.ashx?t=AE&ty=c&ta=1&p=d&b=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Len mám otázku čo si o tejto firme myslíte a či nízky volume je smerodajný ukazovateľ.
Len mám otázku čo si o tejto firme myslíte a či nízky volume je smerodajný ukazovateľ.
Layger, daj sem svoj pohľad prečo je podľa teba AE zaujímavejšia.
Mňa by ešte zaujímalo z akého pohľadu pozeráš na spoločnosti? Si investor, ktorý bude držať dlho a chceš mať podiel v spoločnosti alebo si trader, ktorý večer nebude vedieť, že AE mal a spomenie si len keď to zbadá vo výpise z účtu. Toto zadefinovanie je podstatné. Potom sa dá odpovedať na tvoju otázku aj keď "čo si o danej firme myslíte?" je veľmi široko definovaný interval.
Ja osobne by som ani na chvíľu nechcel mať na svojom účte akcie spoločnosti o ktorej by som si neprečítal účtovnú závierku aj s prílohou. Ak sa trh otočí proti mne, tak chcem mať dôvod na držanie akcií. Ak si ich študoval, vieš mi povedať prečo skoro celý cash, ktorý vygenerujú zo svojej činnosti utopia v investíciách? Prečo tak robia už štyri roky po sebe? (viac som si nepozeral) Pomer pohľadávok a záväzkov je v neprospech pohľadávok. Nepoznám ich časovú štruktúru, ale ja by som bral zo zásady opatrnosti 70% celkovej sumy ako reálne vymožiteľnú. Záväzky ber v pohode za 100% splatné. Isto by som našiel aj ďalšie otázniky na ktoré by som chcel poznať odpoveď pred tým ako by som tam vložil čo i len cent za predpokladu, že ich budem držať aj na druhý deň.
Ja ako pozitívum vidím, že pracujú s nulovým dlhom voči banke. Ich plán na rok 2012 (vyhodnoť si to sám) je použiť 19 mil $ na investície do projektov a hľadania nových zdrojov, 17 mil. $ dajú na nákup nových 167 truckov, ďalších 5,3 mil. $ položia do ďalších 31 truckov pre marketingové účely. Všetko budú investovať z vlastných zdrojov. Aj keď nemajú záväzok voči bankám, tak je mimo súvahy účtovaný operatívny leasing so splatnosťou 2016 a následných pár rokov. Chcelo by to ešte prerátať dlhovú službu, ale osobne si nemyslím, že by riadili spoločnosť diletanti. Či je to aj dobrá investícia, je vzhľadom na ich biznis a možné riziká ohľadom udržateľnosti tržieb otázka na ktorú si už musíš odpovedať sám.
Mňa by ešte zaujímalo z akého pohľadu pozeráš na spoločnosti? Si investor, ktorý bude držať dlho a chceš mať podiel v spoločnosti alebo si trader, ktorý večer nebude vedieť, že AE mal a spomenie si len keď to zbadá vo výpise z účtu. Toto zadefinovanie je podstatné. Potom sa dá odpovedať na tvoju otázku aj keď "čo si o danej firme myslíte?" je veľmi široko definovaný interval.
Ja osobne by som ani na chvíľu nechcel mať na svojom účte akcie spoločnosti o ktorej by som si neprečítal účtovnú závierku aj s prílohou. Ak sa trh otočí proti mne, tak chcem mať dôvod na držanie akcií. Ak si ich študoval, vieš mi povedať prečo skoro celý cash, ktorý vygenerujú zo svojej činnosti utopia v investíciách? Prečo tak robia už štyri roky po sebe? (viac som si nepozeral) Pomer pohľadávok a záväzkov je v neprospech pohľadávok. Nepoznám ich časovú štruktúru, ale ja by som bral zo zásady opatrnosti 70% celkovej sumy ako reálne vymožiteľnú. Záväzky ber v pohode za 100% splatné. Isto by som našiel aj ďalšie otázniky na ktoré by som chcel poznať odpoveď pred tým ako by som tam vložil čo i len cent za predpokladu, že ich budem držať aj na druhý deň.
Ja ako pozitívum vidím, že pracujú s nulovým dlhom voči banke. Ich plán na rok 2012 (vyhodnoť si to sám) je použiť 19 mil $ na investície do projektov a hľadania nových zdrojov, 17 mil. $ dajú na nákup nových 167 truckov, ďalších 5,3 mil. $ položia do ďalších 31 truckov pre marketingové účely. Všetko budú investovať z vlastných zdrojov. Aj keď nemajú záväzok voči bankám, tak je mimo súvahy účtovaný operatívny leasing so splatnosťou 2016 a následných pár rokov. Chcelo by to ešte prerátať dlhovú službu, ale osobne si nemyslím, že by riadili spoločnosť diletanti. Či je to aj dobrá investícia, je vzhľadom na ich biznis a možné riziká ohľadom udržateľnosti tržieb otázka na ktorú si už musíš odpovedať sám.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Podľa mňa je lepšia. Ale nebudem sa vyjadrovať, keď ty sám nemáš argumenty.Layger napísal:Len mám otázku čo si o tejto firme myslíte a či nízky volume je smerodajný ukazovateľ.
Keď som ja začínal, tak som si stanovil kritéria akoby mala vyzerať dobrá firma.
Potom som vyselektoval 100 najlepších firiem podľa mojích kritérii. Tie som pozoroval s cieľom dostať odpoveď na otázku kedy mám kúpiť a kedy predať.
A prišiel som na to, že akcie rastú pri určitých správach (hlavne fundamentálnych, nazvime ich iniciátory, alebo katalyzátory) a určitých podmienkach (technická analýza, podmienky na trhu a v odvetví).
Krok za krokom si klad otázky a hladaj odpovede. Všetko je na webe. Potom budeš sypať argumenty prečo tá, alebo hentá akcia a kedy kupiť a kedy predať. A názor iných už nebude smerodajný ( ale dobre je spýtať sa, či náhodou nevedia niečo, o čom ty nevieš ).
Prečo by ti mal vadiť malý objem, ked chceš akciu držať dlhšie? Tá akcia ma priemerný denný objem 33K...čo je akurát dosť na nákup/predaj pre Teba, ale málo pre velkých investorov, technických daytrejderov, pre počítačové programy. A akurát dosť, aby po poslednom zverejnení, ktroré bolo po dlhom čase výborné nastal short squeeze, ktorý vytlačil cenu o +70%.
Absolútne súhlasím.JUGGLER napísal:
Prečo by ti mal vadiť malý objem, ked chceš akciu držať dlhšie? Tá akcia ma priemerný denný objem 33K...čo je akurát dosť na nákup/predaj pre Teba, ale málo pre velkých investorov, technických daytrejderov, pre počítačové programy. A akurát dosť, aby po poslednom zverejnení, ktroré bolo po dlhom čase výborné nastal short squeeze, ktorý vytlačil cenu o +70%.
-
Tilbur
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 52 times
Layger, myslim, ze je dolezitejsi money management ako hladanie zlatej akcie. Ak sa ju budes snazit najst, mozno sa ti podari vybrat par perspektivnych, ale bude medzi nimi aj par, ktore zbankrotuju.
Ak zacinas, na male firmy sa vykasli. Pri vacsej krize, ktoru predpoveda Juggler tieto pojdu dole rychlejsie ako bude Tvoja psychika zvladat. Si napr. pripraveny, ze AEPI sa dostane pod 15USD? Ak ano, tak tak hodnota v portfoliu by namala byt vyssia ako 3-5%, inac to neustojis. Ak kratkodobo spekulujes, nastav si stop loss a cielovu sumu, aku uznas za vhodnu a cakaj ako to dopadne. Po skonceni obchodu si akciu este raz dobre prestuduj a analyzuj, co si spravil dobre alebo kde si spravil chybu. ... a nikdy to nezvaluj na trh
Ak zacinas, na male firmy sa vykasli. Pri vacsej krize, ktoru predpoveda Juggler tieto pojdu dole rychlejsie ako bude Tvoja psychika zvladat. Si napr. pripraveny, ze AEPI sa dostane pod 15USD? Ak ano, tak tak hodnota v portfoliu by namala byt vyssia ako 3-5%, inac to neustojis. Ak kratkodobo spekulujes, nastav si stop loss a cielovu sumu, aku uznas za vhodnu a cakaj ako to dopadne. Po skonceni obchodu si akciu este raz dobre prestuduj a analyzuj, co si spravil dobre alebo kde si spravil chybu. ... a nikdy to nezvaluj na trh
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Mám opačný názor.tilbur napísal:Ak zacinas, na male firmy sa vykasli.
Začínal som s malými firmami, v kríze 2000-2002 a dosahoval trojciferné výnosy.
Nikdy sa mi viac nedarilo, hoci som sa hral s malým kapitálom, ktorý som si mohol dovoliť stratiť - to je pravda.
Teraz, keď earnings stratégie neprinášajú toľko príležitostí ako predtým, uvažujem, že sa popri daytradingu vrátim aspoň sčasti k starým stratégiám na small caps.
Trh je v kríze selektívny a o to práve ide. Veľké firmy sú síce bezpečnejšie, ale je v nich naložený veľký kapitál - čo je brzda pre dosahovanie nadpriemerných výnosov.
Ja myslím, že cieľom každého malého tradera/investora je nadpriemerný výnos.
Nie opičenie sa po veľkých hráčoch, ktorých výnosy v priemere len kopírujú trh.
Takže som za small caps - vyššie riziko za účelom vyššieho zisku. Podstatou je dobrá stratégia a zvládanie rizika. To nakoniec platí pre každého...len je rozdiel, či chcem na burze z malého kapitálu urobiť veľký, alebo len kopírovať trhy, ktoré posledných 10 rokov ledva bijú infláciu.
-
Tilbur
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 52 times
Zvladnutie rizika je podstatne tazsie pri small caps. Moze s nimi spravit vascie chyby. hovorim aj z vlastnej skusenosti.JUGGLER napísal: Takže som za small caps - vyššie riziko za účelom vyššieho zisku. Podstatou je dobrá stratégia a zvládanie rizika. To nakoniec platí pre každého...len je rozdiel, či chcem na burze z malého kapitálu urobiť veľký, alebo len kopírovať trhy, ktoré posledných 10 rokov ledva bijú infláciu.
Maly investor ma oproti velkym hracom vyhodu vo flexibilite a okamzitom prispobobeni sa trhovej situacii.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
Dovolím si nesúhlasiť. Zvládanie rizika resp. strát je rovnaké či pri small alebo large. Bolí to stále rovnako. Považujem za najpodstatnejšie mať dôvod na kúpu aktíva. Jedinú výhodu oproti veľkým hráčom vidím vo veľkosti kapitálu, ktorý potrebujem vložiť do investície. Oni si nemôžu dovoliť investovať do malých spoločností aj kvôli likvidite.tilbur napísal: Zvladnutie rizika je podstatne tazsie pri small caps. Moze s nimi spravit vascie chyby. hovorim aj z vlastnej skusenosti.
Maly investor ma oproti velkym hracom vyhodu vo flexibilite a okamzitom prispobobeni sa trhovej situacii.
Ak mám dôvod na kúpu spoločnosti vzhľadom na ich biznis, fundament a doterajšie výsledky manažmentu za x rokov, tak pokles na trhu neotrasie mojou pozíciou ani samotnou spoločnosťou. Isto klesne ich cena na burze, ale ich biznis to nezastaví. Kríza zasiahne všetky spoločnosti bez rozdielu, ale raz sa skončí a z poklesov sa dá dostať na pôvodnú úroveň. Ľahšie však prežijú spoločnosti zdravé z pohľadu fundamentu.
Ak si zoberieme konkrétny typ na AE, tak ich bilancia z pohľadu bánk nebude zlá a tak nebudú mať problém si na trhu požičať v prípade, že by to potrebovali. Banky sú v čase nedostatku kapitálu veľmi vyberavé, ale zároveň musia plniť plány. Také spoločnosti sú vhodným kandidátom na umiestnenie úveru. Pokles tržieb zaznamenajú lebo budú voziť menej, ale to čaká všetkých. Dokonca by som povedal, že z pohľadu nákladov sú flexibilný vzhľadom na ten operatívny leasing, ktorým financujú časť výrobných prostriedkov. Elegantne sa tak dokážu nadbytočných kapacít zbaviť a svoj cash flow riadiť efektívnejšie.
Po mojich skúsenostiach z kupovaním akcií by som dbal na vhodné načasovanie investície. Ak už tu bol spomenutý Juggler a jeho vízia krízy, tak osobne by som teraz trpezlivo sedel na hotovosti a čakal na novinové správy o konci sveta a o zmene systému fungovania finančných trhov. Vtedy by som nakupoval vo veľkom. Ťažko sa prekonáva byť nezainvestovaný a čakať na príležitosť, ale nič sa tým nezmešká. Pre investora považujem práve trpezlivosť za kľúčovú. V čase "dobrých časov" musí byť výber spoločností veľmi prísny a aj tak sa ľahko spraví chyba. V čase krízy sa dá skoro kupovať na slepo. Vtedy však platí cash is the king a tú má iba zopár vyvolených.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 202 times
- Been thanked: 466 times
Ja mam pocit, ze roku 2008 sme sa velmi "namaskrtili" prepadom indexov cez 50% a teraz to znova ocakavame.Ale takyto prepad nemusi uz vobec prist,ak sa rozbehne inflacia ako nasledok uvolnenej politiky centralnych bank.Vtedy kazdy bude zachranovat uspory v realnych aktivach-napriklad akciach a indexy porastu.Rado1 napísal:Po mojich skúsenostiach z kupovaním akcií by som dbal na vhodné načasovanie investície. Ak už tu bol spomenutý Juggler a jeho vízia krízy, tak osobne by som teraz trpezlivo sedel na hotovosti a čakal na novinové správy o konci sveta a o zmene systému fungovania finančných trhov. Vtedy by som nakupoval vo veľkom. Ťažko sa prekonáva byť nezainvestovaný a čakať na príležitosť, ale nič sa tým nezmešká. Pre investora považujem práve trpezlivosť za kľúčovú. V čase "dobrých časov" musí byť výber spoločností veľmi prísny a aj tak sa ľahko spraví chyba. V čase krízy sa dá skoro kupovať na slepo. Vtedy však platí cash is the king a tú má iba zopár vyvolených.
Toho roku som uz prestal cakat na taky hlboky prepad a nastupujem pri podstatne mensich prepadoch. Samozrejme, istim sa SL.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Ja si počkám. Momentálne mi vyhovujú kreditné spready pri ktorých je jedno či je trh hore alebo dole. Ak nastane rok 2008 resp. 2009, tak sa budem angažovať. Chyba o ktorej som písal, sa mi stala v roku 2009 a nerád by som ju opakoval. Bol to nedostatok voľnej hotovosti.
Som iba začínajúci, tak neviem nakoľko relevantné sú ktoré indikátory.
Ale čo ma zaujalo bolo: P/E 6,40 ; P/B 1.28 ; Debt/eq 0,00 ; Sales Q/Q: 32.18%. Čo som si neuvedomoval bolo že sales growth nemusí automaticky znamemnať aj rovnaký nárast zisku. Každopádne by som mal v úmysle kúpiť akcie na 10 mesiacov. Z fundamentálneho hľadiska mi prídu akcie veľmi zaujímavé, avšak nepoznám dôvod prečo by mali začať rásť zrovna teraz. Preto sa pýtam tu.
Ale čo ma zaujalo bolo: P/E 6,40 ; P/B 1.28 ; Debt/eq 0,00 ; Sales Q/Q: 32.18%. Čo som si neuvedomoval bolo že sales growth nemusí automaticky znamemnať aj rovnaký nárast zisku. Každopádne by som mal v úmysle kúpiť akcie na 10 mesiacov. Z fundamentálneho hľadiska mi prídu akcie veľmi zaujímavé, avšak nepoznám dôvod prečo by mali začať rásť zrovna teraz. Preto sa pýtam tu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
LaYGER: ako začínajúci by sa mal len hrať na papieri, demá, alebo cez investičné hry. Načo do toho vkladať peniaze, keď nemáš osvedčenú stratégiu a plán.
Vravím, že treba byť prichystaný na všetko. Tí, čo neboli v 2008 zahučali. Po prepade sa potom triasli o zbytok aktív. Nemaškrtili. Prosili boha aby ich vytiahol zo strát.
Múdri stratili na prepade minimum a zarobili na raste maximum. Tí najmúdrejší zarobili aj na prepade aj na raste.
Ja nevravím, že prepad musí prísť. Ani to, že treba čakať na prepad.jogo napísal: Ja mam pocit, ze roku 2008 sme sa velmi "namaskrtili" prepadom indexov cez 50% a teraz to znova ocakavame.Ale takyto prepad nemusi uz vobec prist,ak sa rozbehne inflacia ako nasledok uvolnenej politiky centralnych bank.Vtedy kazdy bude zachranovat uspory v realnych aktivach-napriklad akciach a indexy porastu.
Toho roku som uz prestal cakat na taky hlboky prepad a nastupujem pri podstatne mensich prepadoch. Samozrejme, istim sa SL.
Vravím, že treba byť prichystaný na všetko. Tí, čo neboli v 2008 zahučali. Po prepade sa potom triasli o zbytok aktív. Nemaškrtili. Prosili boha aby ich vytiahol zo strát.
Múdri stratili na prepade minimum a zarobili na raste maximum. Tí najmúdrejší zarobili aj na prepade aj na raste.