Tatry Mountain Resorts TMR & Best hotel properties BHP

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Re: Tatry Mountain Resorts - TMR

Príspevok od používateľa Airmike »

juggler

a este taka osobna otazka :)

predstav si ze mas akciovku. a je vysoko efektivna s potencialom , robis dobre zhodnotenie a vsetky bilancie a ukazovatele su super. firma ma potencial, vysoky dividendovy vynos navyse splnas vsetky limity na to aby si sa na burzu dostal. a ponukne sa ti sanca ze mozes svoje akcie sam obchodovat :) nevezmes to? . je to legalne ci nie? teoreticky nie :) .hoci to hranici s insider tradingom, ak to nieje jeho definicia, robi sa to :)

no a posledna vec co ma trapi :) hovorilsi oBMG a horizonte. a nekale praktiky . jasne niekto si povie slovensko , kauzy. vratme sa par rokou dozadu k sposobu akym lobisti dosiahli zrusenie limitou pre nove IPO akoze technologickych spolocnosti na nasdaq. ziadne kladne bilancie. znizenie trhovej kapitalizacie. investicne banky sa sli potrhat o to komu este vyemituju papiere aby len dostali proviziu za to ze ich dostanu na burzu. kolko takych BMG a horizontov s technologickej sfery sa dostalo na burzu hoci tam nemali co robit. ja myslim ze by si ich zopar naratal. takze ked sa vratim k tomu s cim som zacal. vsetko je len proces. za 20 rokov bude ina doba a na to kto a ako zacal kotovat si nikto nespomenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2780 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Súhlasím.
Nie som na burzy nejaký odborník, ale mrzí ma, že u nás je Kocúrkovo, kým Česká burza funguje.
Zbytočné je komentovať niečo, čo nefunguje. Neviem, prečo to je tak. Nechápem, že sa s tým nič nerobí.
Radšej by som videl fungujúci trh spolu s Čechmi alebo Rakúšanmi ako tento nelikvidný paškvil.
Ako emitent by som urobil to, čo J&T. Ako investor by som sa vyhol Slovensku.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

no ale nechapem jednu vec , ked povie toto a v zapati povie ze nevie preco ich nevydali ako IPO. ved si v podstate na tu otazku odpovedal sam. nerozumiem co na tom nechape.
Nie je to celkom tak. Ono to na prvý pohľad vyzerá super - sme na nelikvidnej burze, cenu si určujeme (manipulujeme) sami. Háčik je v tom, že nič nepredajú. Môžu mať síce super podmienky, ale nikto tie akcie nechce:

Kód: Vybrať všetko

Od konce dubna letošního roku do 18. června se přitom podíl drobných akcionářů na celkovém počtu zvedl jen o 0,38 procenta 
Pri IPO by upísali omnoho viacej akcií a celá tá akcia by sa vyplatila (ako Pente s Fortunou). Problém by bol v tom, že ak by IPO nevyšlo, tak by to bol dosť pruser. Ak by aj vyšlo, ale lakcie by dopadli ako AAAauto, tak by to bol tiež pruser. Tak si asi vymysleli, že to skusia v Bratislave, kde to môžu mať pod kontrolou. A jediný risk je ten, že nič nepredajú. A to sa aj stalo.

Ono je síce pekné, že cena rastie. Ale akcionárom (veľkým aj malým) to môže byť jedno, keďže sa tie akcie nepredávajú. Podobným spôsobom (aj keď na veľkej burze) rástli aj akcie rakúskej Immoeast a dobre to nedopadlo.
Airmike
Guru Member ****

cele je to o tom vnimat vstup na burzu trosku s odstupom . podla mna v celej tejto transakcii nebol zamer zbavit sa investicie ako takej. keby to chceli urobit. tak to urobia inac. to je myslim jasne aj laikovi. mozeme polemizovat o tom kto by tie akcie kupil a tak podobne. ale bola by to len hra nazorov. IPO ako take nieje tipovacka upisem a uvidim. analyza zrejme ukazala ze by nevyslo. niesu na to proste vysledky. no tak do toho nesli.

tu proste treba hladat vyhody ktore s takehoto biznisu plynu. trosku ine ako ze mam nieco toxicke a chcem sa toho zbavit, predam hlupacikom. :) staci si zratat velkost emisie. potencial distribucneho kanalu, kupnu silu a sme doma.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

IPO ako take nieje tipovacka upisem a uvidim. analyza zrejme ukazala ze by nevyslo. niesu na to proste vysledky. no tak do toho nesli.
no veď práve - klasické IPO by im nevyšlo. O tom hovorí každý kto sa tým zaoberal už od začiatku. Vrablec sa predsa nepýta J&T prečo nešli s IPOm na burzu. On dáva také básnické otázky, aby si publikum uvedomilo o čom má rozmýšľať.

Aké výhody im z toho spôsobu predaja akcií plynú? Žiadne. Chceli predať, ale napriek masívnej kampani nepredali. Môžeš tu dokola vypisovať aké z toho majú výhody, ale toto J&T jednoducho nevyšlo podľa ich predstáv. Žiadne exity cez burzu ani žiadne oživenie kapitálového trhu na Slovensku sa konať nebude. Proste totálne fiasko.

Rozumné projekty jednoducho obstoja v Prahe, Varšave a Viedni tak ako to bolo aj doteraz. To čo by tam neuspelo sa nepodarí predať pokútne ani na Slovensku.

PS - akurát sa J&T ešte viac podarilo zväčšiť rozdiel akým je vnímaná v očiach publika Penta a J&T (jedni sú tí schopní a druhí tí cirkusanti).
Airmike
Guru Member ****

no filip . v prvom rade nemam zaujemnieco dookola vypisovat ako si povedal. pocet mojich prispevkou je okolo 118 ak sa nemylim :)
ja som reagoval na Jugglera. lebo vidim potencial ze konstruktivna diskusia bude mat uroven. to je vsetko. co sa tyka diskusie ako celku. vsimol som si ze tvoje argumenty su v podstate mam pravdu takto to je, bude, nebude. nuz v takom pripade to ale nieje diskusia. takze ak chces kultivovat nejaky mainstreamovy nazor, tak nech sa paci. len to treba hned na zaciatku dat vediet, nebudeme predsa stracat cas :)
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

mika, suhlasim so vsetkym co si napisal, ale naozaj nevidim tie vyhody pre Ja a Ty, ktore im plynu zo sposobu aky zvolili. Cele mi to pripade ako dost amaterska hura akcia. Este si aj nepriamo tuneluju vlastne firmy. Tym myslim napriklad zahltenie reklamneho casu na Jojke.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

No veď napíš Mika aké výhody im z toho biznisu plynú. Daj nejaký argument konečne.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 594 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

peter.cmorej napísal:mika, suhlasim so vsetkym co si napisal, ale naozaj nevidim tie vyhody pre Ja a Ty, ktore im plynu zo sposobu aky zvolili. Cele mi to pripade ako dost amaterska hura akcia. Este si aj nepriamo tuneluju vlastne firmy. Tym myslim napriklad zahltenie reklamneho casu na Jojke.

S reklamami a celym nakladom tohto obchodu tuneluju akurat TMR, ktore to cele plati a tu som pri vyhode,ktoru to majitelom prinasa. Peniaze sa mozu prelievat.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Peniaze sa mozu prelievat.
lenže čie sú to peniaze? TMR vlastní z drvivej väčšiny J&T a blízke firmy. Takže si len prelievajú peniaze (alebo len bartrujú) v rámci holdingu. Nikto "z vonka" to nezaplatí. Žiadne peniaze z vonka nepritekajú. Ani do JOJ ani do TMR. Len faktúry sa hore-dole posielajú, ale peniaze nie sú nikde.

Ono by to pekne fungovalo, keby tie akcie TMR kupoval aj niekto iný ako firmy z J&T a tridsaťštyri drobných akcionárov. Ale žiadne fondy ani malý investori sa o tie akcie nebijú.

Obrázok
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

pripravili sa o prijmy z predaja reklamy, vyhodili peniaze na citylighty a su na smiech .. tie pozitiva mi stale unikaju
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

nie sú to pozitíva, ale skôr plán B.

plán A. - oživíme kapitálový trh a predáme nejaké akcie. Získame cash a možnosť v budúcnosti exitovať a chodiť pre kapitál mimo iného aj na burzu. Nevyšlo, tak uspokojí aj plán B.

plán B. - Všetkým svojim firmám postrkáme do rozvahy akcie za cenu ktorú sme si sami zmarket makerovali. Firmy si vylepšia hospodárske výsledky (napr. tržby z reklamy). A nás to nebude nič stáť (dáme im za to napríklad akcie v hodne X). Výsledok je, že JOJka bude mať pekné tržby, vo firmách kde potrebujeme zvýšiť kapitál ho cez tieto akcie navýšime. A nepotrebujeme k tomu drahocennú hotovosť, ale len naše akcie s cenou akú sme si sami ...

Potom tieto vylepšené firmy skúsime dať na burzu. A tak dokolečka.

Nie že by to bol ktovie aký výsledok, ale lepšie ako nič. Ono museli sme poplatiť aj štandardné platené kampane, niečo nás stáli aj provízie sprostredkovateľom, niečo nás stál aj ten tím čo riadil tieto emisie, niečo sme dali aj za doménu akcie.sk atď. Oživovať slovenský kapitálový trh nie je lacná sranda.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Plán A: Ľudia vrazili do stupídnych nebankoviek viac ako 50 miliárd.
Teraz nemajú kde vrážať. Ak zainvestujú do TMR, odbremenia nás od investície, ktorá nevynáša. Zbavia nás závislosti od hlúpych bánk , ktoré nám zväzujú ruky.
Ľudia majú čas. Nech počkajú. Veď Tatry raz začnú sypať...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Pred par rokmi som investoval do 1.garantovanej 10 000Skk.
Asi pred mesiacom-dvoma mi prisiel od nich list,ze ako si stojim zo svojou investiciou.(ako dlhodoby akcionar 1.garantovanej :mrgreen: )
Najviac ma sokovalo,ze v tom istom liste mi zacali nukat TMR.
Ani som to nedocital,ani som neskumal,kto mi vlastne poslal ten list.Smaril som ho do kosa.
Slovenske prislovie hovori:"Kto raz klamal, druhykrat mu neuveria."
Tak sa ho drzim...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Clanok na etrende o TMR

http://financie.etrend.sk/investicie/co ... uziva.html" onclick="window.open(this.href);return false;
radvan
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa radvan »

tak toto je pre mna zaujimave zistenie:

o J&T a .tyzden ...

http://medialne.etrend.sk/televizia-cla ... dia-3.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://spw.blog.sme.sk/c/250763/tyzden- ... aujmy.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

tak sa tá hypotéza o bartrovaní reklamy za akcie potvrdila:
Spoločnosť namiesto plnej priamej platby za inzertný priestor viacerým médiám ponúkala ako odmenu výnosy z akcií. „Za inzerciu TMR nám časť platia a časť platby je odložená na čas, keď ich akcie porastú. Ak porastú, dostaneme zvyšok závislý od rastu, ak nie, nie. Akcie vlastniť nikdy nebudeme,“ uviedol pre TREND šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb.

Ponuku dostal aj Petit Press, vydavateľ denníka Sme. "My sme sa odmietli bárter a nedohodli sme sa ani na zľavnených podmienkach. V diskusii sme upozornili aj na to, že médiá by boli v určitom zmysle v konflikte záujmov," hovorí riaditeľ vydavateľstva Alexej Fulmek.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-sl ... pleso.html" onclick="window.open(this.href);return false;
B. Kollár predáva Park Snow Štrbské pleso
Podnikateľ súčasne kupuje akcie Tatry Mountain Resorts ovládanú skupinou J&T
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

B. Kollár predáva Park Snow Štrbské pleso
Podnikateľ súčasne kupuje akcie Tatry Mountain Resorts ovládanú skupinou J&T
vyzerá to ako z núdze cnosť.

,,Webis s Kollárom sa dohodli na obchode, určitá časť predajnej ceny sa vyplatí v hotovosti. ,,Súčasne budeme vyplácať pána Kollára akciami TMR, ktoré vlastní Webis,"

Kollár do toho dal 25 mil. € a toľko mu za to zrejme nikto nechce dať. Tak sa dohodol na časti v cashi a časť zoberie v akciách TMR.
J&T každý rok garantuje odkup akcií TMR do výšky 20 mil. €, takže Kollár na tom ani náhodou nestratí.
Pre verejnosť to vyzerá ako dobrá správa - akože konečne niekto väčší kupuje akcie TMR.
V skutočnosti to nie je pre bežných akcionárov dobrá správa, lebo J&T garantuje odkup len do 20 mil. € , takže, keď naplnia limit, ostatní ,,až nabudúce,,.
Celý deal vyzerá asi tak, že Kollár chce predať, J&T kúpiť, ale cash nie je...
Airmike
Guru Member ****

http://financie.etrend.sk/investicie/ko ... tmr-2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Rozhovor s chalanom čo vedie moskovské hotely (patriace pod BHP):
http://ekonomika.sme.sk/c/5749849/rudol ... aneni.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Inak tie hotely nie sú v majetku BHP, tá ich iba prevádzkuje.
Koľko má Moskva hotelov?

Nedávno som si pozeral štatistiku. Izieb medzinárodného štandardu bolo 5600, pričom cieľ na najbližšie tri roky je zdvihnúť to na 17 tisíc. Koľko je to hotelov, neviem, ale pôjde o desiatky. Je ich menej ako sto.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

ja som myslel, že to s tým propagovaním TMR už vzdali. Ale vyzerá to tak, že nie:
V Bratislave má byť vodopád z Tatier

Pri River Parku vznikne Tatranský parčík. Na nábreží Dunaja bude horská chata aj tatranská žula. Za bratislavským okrášľovacím spolkom sú ľudia z J&T.

Čítajte viac: http://bratislava.sme.sk/c/5825047/v-br ... z1HsjxB3al" onclick="window.open(this.href);return false;
Pette
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Pette »

http://reality.etrend.sk/komercne-nehnu ... a-eur.html" onclick="window.open(this.href);return false;

V preklade - cele slovenske trzby vsetkych JT hotelov na Slovensku boli za cely rok 5,6 mil eur. ak dobre ratam, maju 4, teda hodne zly vysledok, vzhladom nato, ze iba Kempinsky river park "stal" 70 milionov eur:)
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Všetkých nie - TMR má ešte ďalšie hotely. Ale teda v BHP to ťahá Moskva a slovenské hotely sú len prívesok. Inak 75% podiel v moskovskom Baltschugu je podiel len na prevádzkovaní hotela. Samotnú nehnuteľnosť BHP nevlastní.
Tibor
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 7:50 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Tatry Mountain Resorts TMR & Best hotel properties BHP

Príspevok od používateľa Tibor »

článok z blogu o valnom zhromaždení TMR
http://hosek.blog.sme.sk/c/264609/Valne ... i-ano.html
Verím, že trh je prirodzený, existuje aj v Severnej Kórei. A preto verím, že raz sa presadí aj v EÚ a v USA
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

zaujímavý pánko tento Hošek:
http://hosek.blog.sme.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ten tuším vlastní z každej firmy na Slovensku 1-2 akcie a ešte aj stíha obiehať valné zhromaždenia.
Airmike
Guru Member ****

istotne je to zaujimava postava, na svojich strankach mal pernamentne ponuky na odkup akcii od drobnych akcionarov. v podstate vytvoril paralelny trh z dopytom a ponukou na svojom vlastnom webe, mimo burzu. bola doba kedy sa takymto sposobom dali zarobit slusne peniaze, ale bolo to davno.
istotne je to zanieteny clovek, ale co ma prekvapilo cital som jeho komentare v clankoch tyzdennikou ako je trend ci profit. treba vyhladat a precitat. :)
Airmike
Guru Member ****

http://financie.etrend.sk/firmy-a-trhy- ... burzu.html" onclick="window.open(this.href);return false;
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

to by mohlo tie akcie konecne realne ocenit. Trufaju si :)
Airmike
Guru Member ****

je to zaujimava informacia kazdopadne. ked sme sa tu pred par mesiacmi bavili o tom ci akcie TMR budu rast alebo klesat, tak som bol jednoznacne za to ze budu rast (na pocudovanie ostatnych diskutujucich :)), a to bez ohladu na to aku maju vnutornu hodnotu.
dnes ked prichadzaju informacie o tom ze sa vytvori dual listing. tak by som svoje akcie rozhodne vymenil za garantovany vynos a rychlo prec (keby som nejake mal samozrejme),. pretoze sa s primarneho nelikvidneho trhu stane sekundarny nelikvidny.

jediny sposob ako dostat na burzu aktivitu a likviditu je paradoxne tento druh dualneho listing a najdolezitejsou podmienkou spristupnenie elektronickeho obchodovania vsetkym bez rozdielu. a dalsou podmienkou je transparentna cenotvorba a poplatkova politika. co je na akciach TMR a BHP utopia.

no a dovod preco by som ich vymenil je jasny. pretoze sa cenotvorba presunie do polska, a manipulacia ceny bude obmedzena.
to bol v podstate aj podnet preco som o tom pred xx casom hovoril. pretoze tvorba cenybola ciste v rezii marketmakera a bolo jasne ze bude manipulovana na rast. absentoval akykolvek trhovy mechanizmus. takze take boli moje pohnutky. :)
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

hej, hej, po čase som si to uvedomil. Sledoval som slovenskú burzu, vyjadrenia ľudí typu "ako si cenu zmanipulujú, tak ju budú mať" a kopec iných vecí došlo mi to.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Nemusia tam dopadnúť zle. Poľsko je veľká krajina a slovo Tatry im niečo hovorí.
Biznis na poľskej strane prekvitá a tak to Poliaci nemusia považovať za zlú investíciu.
Navyše, ak sa bude JT snažiť ovládnuť aj poľskú stranu, bude to pre nich dobrá reklama.
Detto aj +7,8% p.a. za posledný rok.
Drobní investori kašlú na analýzy i na to, ako sa tých 7,8% dosiahlo.
Airmike
Guru Member ****

http://www.motejlek.com/motejlek-tv-igo ... _vsAPXLOZQ" onclick="window.open(this.href);return false;

davam do pozornosti 14 minutu

strasne sa tam v tom rozhovore mota, ale v principe povedal:
je zaujem sucasnej vlady, vytvorit mechanizmus aby dochodkove fondy mohli investovat do tychto akcii a dlhopisov cez slovensku burzu.
Airmike
Guru Member ****

Mika napísal:
ako som napisal vyssie. v tomto bude prave zakladny problem vo vnimani. nechap ma zle, ja rozhodne nechcem spochybnovat Vase analyzy. ale z hladiska spravania ceny su vsetky fundamentalne data naviazane na vysledky akejkolvek spolocnosti obchodovanej na umelom trhu bez likvidity irelevantne. a dovodom je uplne jednoducha vec. TMR sa obchoduju na umelo vytvorenom trhu. nezalezi na tom ci je podla teba objem dostacujuci alebo nedostacujuci. ide o rozdiel akusi deltu v nakupnych a predajnych pokynoch. a ta je DRAMATICKY v prospech nakupnych, skor by som povedal ze ziadne predajne niesu :). no takze aby som to skratil mame tuto akciu A na umelom trhu, emitovanu za cenu 38-39EUR v sucastnosti bola zobchodovana nejaka Last cena za 41 EUR. . no a tu nastava dalsia zaujimava vec. podla teba akcie nikto nechce, akcie ale stupaju. ako je to mozne? mozne je to tak ze aj velmi maly objem na umelom trhu stale obchodovany do jedneho smeru sposobuje to ze marketmaker bude posuvat svoje LMT Sell objednavky stale vyssie a vyssie, to je proste zakladom tvorby ceny vyspelich burzach. to aby si ty mohol kupit alebo predat , tak ti niekto cenu poskytuje. a poskytuje ti taku cenu ktora je aktualne nevyhodna. no takze cena stupa, last ceny sa hituju stale vyssie a vyssie a pride politicke rozhodnutie ktore na tento umely trh nazenie opat raz kapital. co sa stane? ak ti objem ktory sa obchoduje pride maly a dokaze cenu pohnut 0 3 eura. co asi spravy objem ktory bude 10000 nasobne vyssi? . opat sa netreba zamyslat nad tym ci si niekto mysli ze kupovat akcie bud vyhodne alebo nevyhodne. na tom otazka na umelom trhu nestoji. otazka stoji ci pride kapital. ak pride aky bude velky, a ako poskytovatel likvidity nastavy podmienky. ak marketmaker jediny vie akak je vnutorna hodnota spolocnosti, a na akoze transparentnej burze tvori jej cenu, navyse urcuje podmienky ze sa planuju termini kedy sa bude moct predavat, tak to patri do kategorie kocurkovo, pretoze je jasne ze cena bude stupat. o tom sa ani neda polemizovat. to je cele na com zalezi, rozmyslat o potencialy firmy a snazit sa odhadnut potencial je v nasich podmienkach trosku mimo realitu.

radvan

ano suhlasim tento princip je v podstate manipulacia. trvanie a vyska spiku bude zavisiet od objemu penazi a od mnozstva akcii . to komu cierny peter ostane v ruke zalezi na tom akym sposobom bude prudit kapital, podla mna to budeme my vsetci. je viac pravdepodobne ze to bude konzistentne nalievanie penazi a postupne skupovanie akcii.
to ze nikto nenakupuje teraz neznamena ze nakupovat nebude. doteraz mali DSSky v podstate BAN na akcie, lebo nemohli chargovat. predvcerom im zase ruky rozviazali, DSSky este vylobovali vyssie poplatky za spravu. dalsim krokom podla mna bude regulacne opatrenie ze DSS budu musiet alokovat kapital na slovensku, do slovenskych firiem. ak dostanu dssky ultimatum , tak cast pojde na priamo a cast cez burzu a pojdu kruto po cene . v mega objemoch a uvidite tu show. bude im v podstate jedno za aku cenu nakupuju. pojde o to splnit limit a naplnit portfolia. takze ci sa vam to chalani paci alebo nie aj my sa zrejme staneme akcionarmi TMR

filip nereaguj negativisticky. napisal som svoj nazor a keby si pozorne cital medzi riadkami v tych dennikoch tak by si vedel ze sa s tym v politickych kruhoch rata. a je to docela pravdepodobna cesta. ziadna fantazia. je to proste jedna z alternativ a keby som ja ako drobny mal pristup na volny trh, urcite by som sa podla toho zariadil

Btw: ja niesom akcionar ani nvestor, dlhodobe hladisko ma nezaujima. ked je nakupny tlak tak predas hocico a v momente. takze cierny peter urcite nezostane spekulantom ale chlapcom co nakupuju do portfolii

a este jedna vec, v odstate nejde o to, ci stat priamo nariadi ist cez burzu, ked DSS kupi napriamo vplyv na cenu na burze to mat bude. ako na kazdej standardnej burze. a druha vec. ani za Ruska mozno nepreslo aby fondy nakupovali akcie, ale napriklad za Fica to uz bola realita a fondy nakupovali statne dlhopisy. a teraz je tu moznost ze to prejde opat. a ja by som na to teda stavil.
toto som pisal april 2010 :) - TMR Aktuálny kurz 43,38 eur
radvan
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa radvan »

ja sa nedivim, ze J&T je nadrzane, aby mohli DSSky nakupovat akcie na SVK burze ... sak to je super exit - dochodkovy fond, kde si to vyzeru buduce generacie ... nebude ma prekvapovat, ze hned jak by nahodou prijali zakon usity im na mieru, tak zacne DSSka postovky nakupovat BHP a TMR ... ide vsak o to, ci to budu nakupovat vacsie DSSky ... pravdupovediac velmi silne pochybujem ...
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
Airmike
Guru Member ****

ja som v tej mojej minianalyze pocital s tym , ze socialisticka vlada bude mat nielen velku podporu ale aj dlhodobu podporu. a ze si po case bude moct dovolit radikalne kroky. radikalnym krokom moze byt napriklad ultimatum pre DSSky. cize stanoveny % limit, ktory sa musi alokovat do slovenskych aktiv.co nahrava ako statnej kase, tak partnerom politickych stran, na ukor sporitelov. tato analzya sa nepotvrdila (zatial) ale pri krokoch co robi vlada by som sa tomu v nasledujucich rokoch vobec necudoval.
k tomuto presvedceniu ma viedla aj na vonok uplne bezvyznamna opakujuca sa akcia. vzdy ked ide do vlady fico, tak ako jednym s prvych opatreni je akysi privatizacny blacklist. na ktory sa popri vyznamnych strategickych podnikoch atraktivnych pre investorov dostane pre investorov v podstate bezvyznamna bratislavska burza.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Mika to čo píšeš tu už bolo aj v roku 2002,2003,2004 atď. Stále sa snívalo o tom, ako DSSky budú musieť investovať aj doma. Dokonca to bolo už aj v návrhu legislatívy, aj to podporoval jeden minister. A nakoniec nič. Za celé tie roky sa to nepodarilo (našťastie presadiť).

Čo sa týka TMR a BHP, tak tie už v DSSke Poštovej banky asi sú. A to cez podielové listy fondu Prvej Penzijnej - Náš druhý realitný fond (určený pre inštitucionálnych investorov).
Airmike
Guru Member ****

uvidime. podla mna je to na slovensku len otazka casu.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Otázka času je to už 10 rokov.
Airmike
Guru Member ****

Nemusis s tym suhlasit filip, je to moj nazor. :)

ak budeme dlhodobo ako krajna nastaveny na tento typ politiky. tak proste podobne veci budu vzdy pripadat do uvahy. politici nas stale prekvapuju podobnymi rieseniami, pretoze ludia na podobne zmeny vobec nereaguju. financovanie statnych projektov, nalievanie penazi do socialnej poistovne a podobne. financovanie spolocnosti z dochodkovych fondov nevidim vobec nerealne. dokonca si myslim ze mozu nastat ovela radikalnejsie zmeny. napriklad zmena dividendovej politiky krajny. napriklad nejaky sposob zamedzenia vyplaty dividend na urcity cas s cielom preinvestovat ich doma a podobne triky ako na kube ci v latinskej amerike.

este mi pride zaujimave aj to, ze ked nejaky liberal povie na plne usta ze EU je chora a je otazka par tyzdnov kedy sa rozpadne. tak je to mega vierohodne. bavime sa cely ten cas o katastrofickych scenaroch. obcianskych vojnach zaniku eura , navrate k zlatemu standardu. berieme tieto "veci" ako samozrejmost. ale veci ktore su ovela pravdepodobnejsie a ktore sa deju na nasom pieskovisku ludom uplne unikaju. riesime merkelovu , sarkyho ESM a podobne a to co sa deje doma je ako keby druhorade.

a btw: to ci je doba 10 rokov malo alebo vela :) , no tak to si treba trosku dat do suvisu aj s funkcnym obdobim jednotlivych vlad. urcite je pre nejaku garnituru atraktivnejsie prefinancovat si verejny dlh no a pre inu vladu moze byt zase atraktivne uvolnit DSSkam ruky pre investovanie do inej triedy aktiv :) ak to tak slusne mozem povedat. je to moja uvaha. netvrdim ze mam na 100% pravdu. proste mi to pride logicke. a hlavne ak to pocujem z ust nejakeho pana podnikatela. tak ma to vobec neprekvapuje.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"