Kolektívne požičiavanie zaznamenáva vo svete obrovský úspech
Bratislava, 3.12.2012 - Kolektívne požičiavanie sa stáva celosvetovým trendom. Dôkazom je fakt, že americký poskytovateľ kolektívnych pôžičiek Lending Club, prekonal v posledných dňoch magickú hranicu 1 miliardy dolárov v objeme vytvorených pôžičiek. The Wall Street Journal zároveň predstavil rebríček 50 najlepšie hodnotených začínajúcich firiem, tzv. startupov v USA, kde sa na 4. mieste umiestnil poskytovateľ kolektívnych pôžičiek medzi ľuďmi, spoločnosť Prosper Marketplace Inc.
Od svojho vzniku v roku 2007 poskytla spoločnosť Lending Club viac ako 80 – tisíc pôžičiek, ktoré až v dvoch tretinách slúžili na splatenie starých pôžičiek dlžníkov. Ľudia tak ušetrili tisícky dolárov, o ktoré si týmto spôsobom znížili splátky svojich starých úverov a kreditných kariet. S viac ako 100 % medziročným rastom predstavujú kolektívne pôžičky vo svete jedno z najrýchlejšie rastúcich odvetví. Kolektívne požičiavanie medzi ľuďmi vynecháva tradičné finančné inštitúcie a prenecháva ich maržu ľuďom. Pri tomto modeli požičiavania zabezpečuje pre žiadateľov pôžičky výhodnejšie podmienky a pre investorov výraznejšie zhodnotenie ich investícií.
Vo Veľkej Británii, kde pôsobí úspešný portál Zopa, dosiahli kolektívne pôžičky výšku 250 miliónov libier. Anglická vláda dokonca plánuje uvoľniť až 100 miliónov libier pre alternatívnych poskytovateľov pôžičiek, vrátane poskytovateľov kolektívnych pôžičiek cez internet. Táto suma je súčasťou balíka 500 miliónov libier, ktorý vláda uvoľňuje pre podporu malých a stredných podnikov v rámci programu Business Finance Partnership. Ako uviedol štátny námestník Vince Cable: „Podnikateľské prostredie má stále ťažkosti získať úvery od tradičných bánk, rozvoj alternatívnych kanálov pre poskytovanie pôžičiek je preto nevyhnutnosťou, aby sa ekonomika stala od bánk menej závislá. Náš cieľ je vytvoriť viac diverzifikovanú infraštruktúru, ktorá lepšie poslúži ekonomike a rozvoju malých a stredných firiem.“
Koneční dlžníci a investori sa takto môžu spájať priamo bez bankového subjektu a profitovať z lepších podmienok, ktoré im portál kolektívneho požičiavania ponúka. Na Slovensku začala táto služba fungovať v septembri tohto roka prostredníctvom portálu Žltý melón (http://www.zltymelon.sk" onclick="window.open(this.href);return false;).
___________________________________________________________________________________________O spoločnosti Žltý melón
Portál Žltý melón vznikol v roku 2012 a umožňuje ľuďom ako prvý a zatiaľ jediný subjekt na Slovensku priame investovanie a požičiavanie medzi sebou. Tento model vynecháva banky alebo prostredníkov, preto má oveľa menšie náklady a umožňuje tak získať pôžičky za lepších podmienok a investovať s vyššími výnosmi. Za vznikom Žltého melónu a jeho prevádzkou stojí tím ľudí s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti financií a investičného manažmentu spojený so spoločnosťou GRADIAL INVESTMENT MAMAGEMENT, a.s.. Tím Žltého melónu dopĺňajú skúsení úveroví analytici, ktorí sa starajú o bezpečnosť všetkých investícií a pôžičiek. Viac informácií nájdete na http://www.zltymelon.sk" onclick="window.open(this.href);return false;.
Dobra otazka - asi najpodstatnejsia (alebo jedna z najpodstatnejsich)...Biosko napísal:Mna by zaujimalo co sa stane ak ten co si pozicia nebude schopny zaplatit, alebo ujde alebo take nieco.
mam zaujem, kolko mi pozicias penazi za 0% urok?antibankar napísal:ja chcem založiť bezúročnú ekonomiku ale to by o to asi nikto nemal záujem :/
- percento uspesnosti splacania,filip glasa napísal:Napiste co by ste cheli vediet o tych pozickach a o par dni to budete mat v clanku v rozhovore
som to myslel smrtelne vazne, ak ponukas za 0% urok, tak beriem kolko sa len da. Dohodneme sa? Nechces k tomu zalozit vlastnu temu? Aby sme nemuseli pisat sem. Mohlo by to byt zaujimave, co ty na to?antibankar napísal:typickí slováci, srandičky, myslíte, že dokedy bude fungovat dlhová ekonomika a rast? jedine čo bude rást bude inflácia a chudoba, istoty dane a koniec
v predchádzajúcej teme niekto chcel 10% zisk, tak nech ide na žltý banan či melon či čo to je tam mu dajú tých 10%
Aké sú miery zlyhania pri kolektívnom požičiavaní?
Anglická Zopa, ktorá je pionier v tomto biznise, má mieru zlyhania na úrovni 0,9 %. Banky v Anglicku ju majú niekde okolo 2,5 %. Americký Lending Club má 1,2 %, naproti tomu americké banky až okolo 3 – 4 %.
Práve naopak - Slováci platia úvery disciplinovanejšie ako v mnohých štátoch na západe.Porovnávať delikvenciu úverov v zahraničí a u nás je scestné. Vymožiteľnosť práva je iná, povaha ľudí je iná.
Suhlasim s Filipom. Pozical som (bezurocne) pred par rokmi len na dobre slovo (ziadny papier) dvom robotnikom peniaze (cca.500e a 2000e), obaja v rozbitych rodinach, obcas odpojeni od elektrarni, exekutor na krku. O jednom som casom pochopil ze je automatovy hrac, druhy asi tiez, no casom za neho prebrala splacanie mama. Nevsadil by si na poctivost a hrdost tych ludi ani 5 korun. A oba pripady uz splatili skoro polku sumy. Sice nepravidelne splatky a vo vyske 20-50 EUR, lebo ked sa s nimi dohodnem ze sa zastavim radsej za 3 mesiace a nech ma 100e, tak ma zase 20 alebo nic. Ale proste nadalej splacaju a aj uznavaju zvysny dlh.filip glasa napísal: Práve naopak - Slováci platia úvery disciplinovanejšie ako v mnohých štátoch na západe.
co na to muel splnit? Musel tam mat sporenie, alebo si len staci otvorit ucet a poziadat o uver?v zune spotrebak na 20 000eur na 6 rokov, okolo 7% aj nieco pa.
To by neexistovali žiadne nebankové požičovne a vôbec ten sektor spotrebných pôžičiek a splátkových nákupov. Ľudia sú proste takí..Ked uz je raz niekto zadlzeny na kreditke tak urcite nedostane potom v banke ziaden iny uver. Uz len preto by som to nerobil.
Suhlasim s Filipom, nie je to racionalne ale mnohi ludia su taki. A ked to vyhovuje im, vyhovuje to obchodnikom, vyhovuje bankam, vyhovuje to nebankovym pozicovniam, ..., tak asi nie je problem.filip glasa napísal: To by neexistovali žiadne nebankové požičovne a vôbec ten sektor spotrebných pôžičiek a splátkových nákupov. Ľudia sú proste takí..
ved ak existuju a aspon ako tak prosperuju splatkove, pozickove a lizingove firmy, tak ochota a schopnost dlznikov splacat je dobra. Inak by ti nedali na splatky "len za obciansky" preukaz.skor ci by ja som veril takemu clovekovi ktory by odo mna chcel pozicku na splatenie dlhu