Výber vhodného podielového fondu

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
kleeo
Dátum registrácie: Št 07 12, 2006 3:59 pm

Výber vhodného podielového fondu

Príspevok od používateľa kleeo »

V tejto téme by som rada s Vami rozobrala ako vybrať vhodný podielový fond. Každý z nás je ochotný akceptovať rozne riziko svojej investície a je len a len na ňom aký fond si zvolí: peňažný, dlhopisový alebo akciový a ich hybridy :)

Ja by som sa ale chcela spýtať, čo by malo byť pre nás dôležité pri výbere fondu, ako zistiť z prospektu ponúknutého bankou, že práve tento fond bude pre nás vhodný. Ja osobne som sa v minulosti o tieto informácie nezaujímala, čo bola chyba, ale teraz to chcem napraviť. Takže ak má niekto z Vás dobré nápady, čo je nevyhnutné vedieť a prečítať pri našom výbere sem s ním :) Ďakujem
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

V prvom rade je treba prejsť si tie základné otravné otázky finančných poradcov:
1. investičný horizont
2. averzia k riziku
3. účel investície a možno ďaľšie

Potom sa dostaneš k zostaveniu fondového portfólia:
1. Koľko % v SKK peňažnom trhu, alebo v banke
2. Koľko % SKK dlhopisy
3. Koľko % akcií konzervatívnych
4. Koľko % akcií agresívnych

Peňažné a dlhopisové doporučujem len v SKK.
Potom sa treba sektorovo a regionálne rozhodnúť pre akciové fondy.

V zmiešaných fondoch a vo fondoch fondov by mal investor ušetriť vstupné poplatky, alebo pri sporení napr. pri minimálnej sume (500 SKK) naraz investovať do 3-4 fondov. Jednotlivo by to bolo napr. 4x500. Prípadne takto obísť minimálne vstupné sumy do jednotlivých fondov.

Ja ale myslím, že je lepšie ak to výška investovanej sumy dovolí, namixovať si portfólio sám.
Príklad: niekde som videl nejaký prospekt od Tatra ass. manag. na fondy fondov. Neviem prečo tam boli euro dlhopisové fondy a nie slovenské. Zbytočne tak investor prichádza o vyššie úroky na korunu a vystavuje sa menovému riziku.

V prospekte sa dočítaš nakoľko fond plní tvoje očakávania z názvu fondu. Napr. akciový európsky emerging môže investovať v Turecku, čo už podľa teba nie je Európa. Východoeurópske ETF podľa názvu investuje do akcií indexu stredoeurópskych krajín a podobne.
Tiež tam nájdeš max. váhu dlhopisov, derivátov, či sú deriváty len na zapezpečenie, alebo aj na špekuláciu. Či ak je predávaný v SKK je zabezpečený voči menám krajín kde investuje, alebo je to len prepočet kurzov na SKK.

Nezabudni si porovnať výkonnosť s indexom daného trhu.
kleeo

blag, všetkému som rozumela, až na poslednú vetu - porovnať si výkonnosť fondu s indexom trhu... to mám ako spraviť?

a este jedna poznámka: existuje nejaké pravidlo rozdelovania % vo fondovom portfóliu? je mi jasné, že konzervatívny investor nebude mať vo svojom portfóliu 50% agresívnych akcií... alebo je to na zvážení a skúsenostiach každého jedného investora? Ďakujem :)
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Čo je index vieš. Väčšina fondov má svoj porovnávací index. Napr. americký akciový fond na veľké firmy sa porovnáva s S&P 500.

Ak fond nemá zadaný niekde na webe alebo v prospekte benchmark/porovnávací index, tak si index nejako vyber sama.
Ak fond investuje napol v Rusku a napol v Maďarsku, tak si ho porovnaj s Ruskými a Maďarským indexom v príslušnom pomere.

Ak manažér fondu ani len neporáža svoj vlastný index, tak je doňho vhodné investovať len ak nie je dostupný indexový fond či certifikát na daný trh. Tie majú zvyčajne nižšie poplatky jak za správu tak aj vstupné. Nižšia výkonnosť aktívne spravovaného fondu je daná častejším obchodovaním a tým aj väčšími poplatkami za obchodovanie.

Koľko % čoho je treba posúdiť práve na základe invesičného horizontu aj averzii k riziku.

Povedzme že dlhodobo (15 rokov a viac?)ak znášaš riziko dobre:
40 agresíve akcie
50 konzervatívne akcie
10 slovenské dlhopisy

Strednodobo ak znášaš riziko dobre:
30 agresíve akcie
40 konzervatívne akcie
20 slovenské dlhopisy
10 peňažný trh

Akcií vzhľadam na vstup do EMU viac v európe.

Rátam s tým, že máš nejakú rezervnú neinvestičnú hotovosť v banke, alebo vo fonde peňažného trhu.
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 25 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Nelze nikdy zapominat obvyklou informaci , ze 80% fondu nedosahne rust jako akciovy index. A hlavni duvod k tomu vidim 1) fondy brzdi svuj pokles s dluhopisy a tim soucasne brzdi i svuj rust vyvolany akciemi , 2) kdyz klienti chteji od fondu penize zpatky , musi fond akcie prodavat a tyto akcie jen proto padaji a tim pada i fond.
A proto myslim si , aby lidi na tom byly lepe nez 80% fondu , dokud se lidi boji akcii , nemeli by davati penize do zadneho fondu , ale jen do certifikatu na indexy s pripisovanim dividend na 1)2)3) Dax , Eurostoxx a cesky index. A kdo chce uz na zacatek jednu levnou a solidni akcii bez risika poklesu dolaru a eura proti korune , tedy akcii Komercni banka , s dividendou 3,9%.
Fondy a certifikáty a české akcie , to ale neni nic pro mne. Já kupuju z Británie bank akcie Barclays a Royal b.o. Scotland , které jsou s P/E mnohem levnější než Komerční banka a Erste Bank a z Německa kupuju techno akcie s P/E pod 15.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Pre niekoho sú certifikáty aj akcie príliš zložité, tak radšej ide cestou podielových fondov kúpených v banke. Možno časom po nadobudnutí skúseností to skúsi aj na burze.
kleeo

Ladis je pravda, že do akcií ešte nemám odvahu investovať. O tom, ako fungujú peniaze sa ešte len začínam učiť a na túto moju fázu investovania sa mi fondy zdajú ideálne. Možno robím chybu, ale pre mňa je teraz prvoradé začať rozumieť, čo sa na trhu deje a pochopiť základné algoritmy. Do budúcna nevylučujem obchod na burze...

Blag, keď som si prečítala tvoje najnovšie články, myslím, že som si zabudla finančnú rezervu :o takže teraz moje úsilie smeruje tam. Myslíš, že program sporenia od ČSOB Multi cash Skk - peňažný fond by bol dostatočný, ak by som vkladala minimálny vklad 500 Sk a ďalších 500 Sk by išlo do dlhopisového fondu? Ten ešte nemám vybratý :( Ak máš ty alebo ktokoľvek iný nejaký dobrý tip na dlhopisový fond, rada si prečítam vaše rady a skúsenosti... :)
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

KBC môže byť. Do toho peňažného nezabudni prestávať posielať peniaze, keď tam už tá rezerva bude dosť veľká :-)
Dlhopisy i myslela do investičného portfólia dúfam. Na tú rezervu sa to nehodí. Možno bude dobré vybrať ten fond, kde máš väčšinu ostatných. Môže to mať vplyv na výšku vstupných poplatkov (dá sa niekedy dojednať) a často aj prestupy medzi fondami tej istej spoločnosti sú zadarmo.
kleeo

Väčšinu fondov mam v Tatra banke a k tej spoločnosti som nejako stratila dôveru. Ani neviem prečo... skôr sa mi pači Čsob alebo Unibanka. Preto by som chcela teraz peniaze dať tam, do ich fondov.

Čo sa tyka tých dhopisov, mala som na mysli portfólio :) zatiaľ som investovala iba do akciovych alebo zmiešaných fondov. Myslela som, že popri tvorbe mojej "finančnej zásoby" by som zároveň pracovala aj na portfóliu....
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

No tak potom si vyber dlhopisový KBC slovakrenta keď ideš do týchto bánk. Pioneer ani skk dlhopisový nemá. Inak to portfólio môžeš napĺňať postupne aj keď nejde o sporenie, ale hotovosť čo už máš. Ale ak si už v TAm, tak ak presunieš časť do SKK dlhopisového nebude to tiež zlé. A možno to bude výhodsnejšie na poplatky.
sanka_bebe
Active Member
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 10:01 pm

ad

Príspevok od používateľa sanka_bebe »

ad ladis - sa mi zda podla tvojich prispevkov ze vsetko davas do akcii, respektive ze si velky akcio-optimista ked to tak mozme nazvat, ci to je pozitivne alebo negativne neviem, ad akcie bank, barclays akcie, je podla mna dobra volba, hlavne ak tu banku v dohladnom case niekto kupi a ceny pojdu hore

ale k teme, podla mna v SR ludia velmi nechapu ako si maju vybrat ten spravny fond, nechpem to ani ja sto percentne, ale u nas dost chybaju informacie. kupovat fond len preto ze sa mu v minulosti darilo je donebavolajuca blbost i ked sa to moze vyplatit.

ja by som napriklad chcel vediet o fondoch aj ine veci ktore sa nedaju vycitat z prospektu ale by mi boli pri rozhodovani, napr, kto je asset manager fondu, ake ma vzdelanie kde pred tym posobil, na ktoru skolu chodil, aka je Beta fondu, aaspon standardnu odchylku keby som vedel, minimalne odporucany investicny horizont, ked zverejnia aj percentualny podiel kde investuju ak je to zmiesany fond ja by som chcel vediet aj presne aspon top 5 pozicii ktore su najviac zastupene v portfoliu, ci pouzivaju hedging repsketive robia zaistenie voci menovemu riziku, ci len ako spekulaciu a podobne co ma napada. take sharpe ratio, treynora a podbne by tiez bodlo.

ono mi je doslova prd platne ked scoringova agentura fondu da dve tri styri hviezdicky ked scoring nemaju vsetky fondy a ja neviem metodiku, scoring si viem robit aj ja a mozem tvrdit ze *** fond ma vskutocnosti *****. ciste predaje su tiez dobra statistika - ale riadit sa iba tym by bola opat blbost.

you dont want to be a lemming...... ci hej
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Niektoré z tých informácií nájdeš v prospekte a informáciách na webe. Určite som sa už videl top pozície vo fonde, Betu, investicny horizont, hedging.
Len tie info o managerovi som casto nevidel.
outlier
Active Member
Dátum registrácie: Po 08 01, 2007 6:09 pm

Je vhodný na dvouletou investici

Príspevok od používateľa outlier »

http://cz.csam.com/cz/czech/documents/c ... lanced.pdf

Co si myslíte o tomto fondu Credit Suisse? Je vhodný na relativně bezpečnou dvouletou investici začínající teď?
Tibor
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 7:50 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Je vhodný na dvouletou investici

Príspevok od používateľa Tibor »

outlier napísal: Co si myslíte o tomto fondu Credit Suisse? Je vhodný na relativně bezpečnou dvouletou investici začínající teď?
Akciovo dlhopisový fond, značná časť sú české akcie, dlhopisy sú tiež české. České akcie podľa mňa stúpali už dosť dlho, napr. ťahúň českých akcií ČEZ za cca 4 roky z 100CZK na 1000 CZK. Nevidím priestor pre nejaký rozumný raz CZ akcií. Úrokové miery v CZ môžu keď tak stúpať, t.j. výnosy dlhopisov budú klesať.

Takže sumárne, neodporúčam ani náhodou.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Outlier je český investor, preto pre neho nemá veľký význam mať dlhopisovú zložku portfólia v inej mene. Tých českých akcií je tam dosť, ale zas je to investícia v CZK bez menového rizika.
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Doporucuju lidem dva fondy prevazne z akcii Evropy , koupitelne na burzach Frankfurt a Xetra http://nr1a.com/fondy.htm
Pri rustu 35% poslednich 12 mesicu jeste hodne zbylo pri rustu koruny proti euro.
Akcie v tom 1. fondu DJ EO STOXXSM Select Divi.30EX wkn 263528 , burza Xetra :
5,3% ARCELOR MITTAL AANDE..
4,7% ENDESA S.A. ACCIONES..
4,5% FRANCE TÉLÉCOM ACTIO..
4,4% KESKO OY REGISTERED ..
4,2% FORTIS BEARER SHARES..
4,1% THYSSENKRUPP AG INHA..
4,1% SNAM RETE GAS AZIONI ..
4,0% DEUTSCHE TELEKOM AG..
3,9% CORIO N.V. AANDELEN ..
3,7% ASSURANCES GÉN. DE F..
57,0% fondu tvori ostatni mensi posice akcii
Akcie v tom 2. fondu BWI-Dividenden-Strategie Euro wkn 978041 , burza Frankfurt :
3,0% SOCIÉTÉ GÉNÉRALE S.A...
2,9% FORTIS BEARER SHARES..
2,5% UNICREDITO ITALIANO S...
2,5% BASF AG INHABER-AKTIE..
2,5% E.ON AG INHABER-AKTIE..
2,2% ENI S.P.A. AZIONI NOM...
2,1% IBERDROLA S.A. ACCION..
2,1% KBC GROEP N.V. PARTS..
1,9% TOTAL S.A. ACTIONS AU..
1,8% DEUTSCHE BANK AG NA..
76,5% fondu tvori ostatni mensi posice akcii
Pro mne nejsou ale zadne fondy sveta , ja mel fondy jen pár mesicu v lete 2000. Ja si vytvarim svuj vlastni fond ze 17 akcii. Brzy koupim poprve v zivote akcie Siemens. Jen cekam , az budou vyrizeny zaloby z celeho sveta , za zamestnanci Siemense vytvareli cerne kasy a jakoby firmy jen pro prijimani penez a posilani tech penez na uplatky velkych zakazniku , aby Siemens dostal zakazky. Az se tedy zaloby a pokuty vyridi , snad bude akcie hluboko spadla a pad ukoncen a idealni akcie Siemens koupit , neb ceka letos rust zisku +50% a tak by mohla i ta akcie rusti. Jestli ty pokuty snad za miliardu euro nebudou od toho zisku odecteny.
Ja dostavam z mych 17 akcii 20x rocne dividendy. Nektere moje akcie neplati dividendy , britske firmy plati 2x rocne a americke firmy 4x rocne po cástech.
Naposledy upravil/-a Ladis v Ne 11 02, 2007 3:49 am, upravené celkom 1 krát.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
outlier
Active Member

filip glasa napísal:Outlier je český investor, preto pre neho nemá veľký význam mať dlhopisovú zložku portfólia v inej mene. Tých českých akcií je tam dosť, ale zas je to investícia v CZK bez menového rizika.
Přesně tak, mám už ETF Korea, Evropa+AUS+Jap a US MidCap, k tomu fond Svetoveho rustu CSOB a ted jsem hledal uplatneni pro zhruba 100k, ktere jsem jen tocil na terminovanych vkladech. Zadne ceske akcie ani fond jsem nemel, muj osobni banker mi doporucil prave tento... asi tam 50k dam, u teto castky se stejne neda ocekavat nejaky extra vynos, jen me neba to mit jen na terminaku na 1% p.a.
Tibor
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 7:50 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tibor »

outlier napísal: ... me neba to mit jen na terminaku na 1% p.a.
Stále lepšie 1% na termiňáku, alebo v peňažnom fonde, ako pokles.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Tibor napísal:
Stále lepšie 1% na termiňáku, alebo v peňažnom fonde, ako pokles.
záleží na tom, na čo sú peniaze určené. 2 roky je podľa mňa tak na hrane, či ostať na termiňáku alebo namiešať aj dlhopisy a trošku akcie.
outlier
Active Member

Jasně, je to na hraně. Ale termíňáky jsou nuda;-) Pokud nastane pokles, prostě tam ty peníze nechám déle a budu je shánět jinde:-) :D Ale očekávám spíš stagnaci než pokles, nic nenaznačuje tomu, že by v brzké době měla nastat nějaká významná ekonomická krize.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Alebo to skús ako písal v téme o zaistených/garantovaných fondoch Honzajs. Všetko do termíňáku tak aby konečný výnos za 2 roky bol 100% (alebo kludne aj 95%). Zvyšných pár percent do nejakého nástroja z pákou. Možno certifikát na index.
outlier
Active Member

Hmm, jenomže takový nejlepší produkt je možná prémiový vklad u Fia, ten dá za 3 roky 12,8%. Je tam ale zase riziko krachu, což u DZ je vždy, potom člověk není +12,8% ale -10%. :shock:

No možná je nejrozumější něco jako ING konto, kde je 2% p.a. a peníze jsou likvidní.

Mě Citibank nakonec ukecala na to, že na stejnou částku, jakou dám přes ně do fondů, mi nabídne na 3 měsíce termíňák na 4%... no uvidíme. Můj hlavní problém je, že mám teď dost nevyřešenou budoucnost a není jasné, kdy budu peníze potřebovat. Takže je chci udržovat tak nějak stále pololikvidní.
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Re: Výber vhodného podielového fondu

Kvantitativní fondy selhaly v dnesní korekci a prinesly horsi propady kurzu nebo horsi performanci nez prumer fondu. Kvantitativní fondy jsou fondy , kde akcie vybírají computery podle fundamentálních vlastností firem a podle fundamentálních vlastností akcií a i den nákupu a prodeje je doporucován od computeru. Nastestí vse neprobehne automaticky , ale manageri fondu to musí schválit , aby se neopakoval krach jako na podzim 1987.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"