Čo s 10 000 eurami
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Čo s 10 000 eurami
Zdravím mám kapitál 10000 eur a už dlhšiu dobu rozmýšlam nad investovaním časti kapitálu presnejšie 4000 eur do fyzického zlata. Chcem ho kúpiť z rakúskej mincovne a uskladniť v nemenovanej banke kedže tam mama pracuje vie mi vybaviť schránku za minimálne náklady na prenájom. Problém je čo so zvyškom peňazí. Lákajú ma ETFka len neviem či je výhodné jednorázovo investovať na časové obdobie povedzme 5-7 rokov alebo investovať pravidelným nakupovaním ETF plus neviem cez koho je najvýhodnejšie investovať dokážem zniesť celkovú stratu 25 % za celé investičné obdobie, celková výška investície by bola 4000 eur a so zvyšnými 2000 eurami ešte nemám plán, napadlo ma ešte dať určitý obnos priamo do indexov ale opäť neviem cez akeho brokera je to najvýhodnejšie. Prosím poraďte čo by ste robili na mojom mieste, či sa vám zdá takýto investičný plán perspektívny prípadne nejaké zaujímavé linky ktoré by mi pomohli vopred ďakujem
-
antibankar
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 21 08, 2012 12:19 pm
Re: Čo s 10 000 eurami
investovat do našej skvelej vlády alebo rovno poslať nejakému politikovi
matrixbanka.wbl.sk - poistenie investovanie
No pre mna 10k nie je moc velky peniaz tak by som to dal do tradingu, ale pokial to nevies tak to nerob. Aka je tvoja predstava o zisku? Alebo by si to chcel inflacne pokryt?
ETF-ka dobrá voľba, ale nevhodný čas. Zatiaľ to daj na termínovaný vklad a čakaj.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Pre mna to je vacsina odlozeneho kapitalu ktory mam k dispozicii takze je to pre mna dolezita ciastka, preto to nechcem dat do tradingu aj ked obchodujem na forexe ale zatial len s micro účtom.predstava o zisku? predbehnúť termínované vklady a im podobné produkty takze minimalne 5-6% p.a. co by sa dalo podla mna dosiahnut aj pri menej dynamickej strategii.Biosko napísal:No pre mna 10k nie je moc velky peniaz tak by som to dal do tradingu, ale pokial to nevies tak to nerob. Aka je tvoja predstava o zisku? Alebo by si to chcel inflacne pokryt?
Preco nie je dobre momentalne investovat do ETF?Rado napísal:ETF-ka dobrá voľba, ale nevhodný čas. Zatiaľ to daj na termínovaný vklad a čakaj.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Ja som myslel na akciové. Čakal by som na prepad. Trpezlivosť! Najväčšia chyba je snažiť sa byť hneď zainvestovaný. Toto však nie je stanica a vlak, ktorý odchádza a už sa nestihne. Treba kupovať zo zľavou a potom aj predaj za štandardnú cenu prinesie pekný zisk.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
No mna lakaju ETF ktore kopiruju indexy pripadne cenu zlata, takze mam cakat az bude zlato alebo nejaky index podhodnoteny a potom vstupit do pozicie?Alebo co si myslel tou zlavou?Rado napísal:Ja som myslel na akciové. Čakal by som na prepad. Trpezlivosť! Najväčšia chyba je snažiť sa byť hneď zainvestovaný. Toto však nie je stanica a vlak, ktorý odchádza a už sa nestihne. Treba kupovať zo zľavou a potom aj predaj za štandardnú cenu prinesie pekný zisk.
5-6% ti spolahlivo pokryje aj prenajom garaze (pri dobrej kupe aj viac)- ak uvazujes o drzbe fyzickeho zlata tak automaticky predpokladam, ze likvidita nehra az taku dolezitu rolu v kratkodobom horizonte. asi si mlady chalan, t.j. dat kus zlata do trezoru a cakat mi nepripada ako najidealnejsi napad - pri ochrane vacsieho obnosu a diverzifikacii by som to mozno vnimal inak. nieje to mozno pre kazdeho, ale davam ti takyto tip
je okolo toho nejaka ta praca, ale nic extra zlozite a mas tu moznost realne ovplyvnit vyhodnost a zhodnocovanie tvojej investicie - zadavanie ponuk, obhliadky, zjednavanie, dohodnutie prenajmu atd . pri zlate nerozhodujes o nicom. fyzicke kovy by som riesil postupnym/ dlhodobym nakupom za mensie sumy vzdy do urciteho objemu tvojho portfolia. tak sa to chystam spravit napriklad ja.
je okolo toho nejaka ta praca, ale nic extra zlozite a mas tu moznost realne ovplyvnit vyhodnost a zhodnocovanie tvojej investicie - zadavanie ponuk, obhliadky, zjednavanie, dohodnutie prenajmu atd . pri zlate nerozhodujes o nicom. fyzicke kovy by som riesil postupnym/ dlhodobym nakupom za mensie sumy vzdy do urciteho objemu tvojho portfolia. tak sa to chystam spravit napriklad ja.
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
- peter977
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 23 04, 2012 9:22 pm
Prečo si tak zaťažený na zlato? Ja osobne by som si na fyzické nákupy počkal, aktuálne ceny nie sú podľa mňa zaujímavé na fyzický nákup (teda pokiaľ to nechceš držať 5 rokov aby si zarobil aspoň na infláciu)
share your trading ideas
https://www.facebook.com/groups/ukforexsk/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/ukforexsk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zober si napríklad SPY (S&P 500). Dnes by som do toho nešiel. Kupovať so zľavou som myslel kupovať za menej ako je štandardná cena. Zľavu identifikuješ ľahko. Podobne ako identifikuješ nižšie ceny v obchodoch. Zoberieš noviny a tam máš inzeráty o totálnom výpredaji, 70% zľavách a pod. Pred rokom v auguste bola podobná situácia na finančných trhoch. Správy o znížení raitingu USA, o dlhu Grécka a problémoch v Európe, o konci podoby finančného sveta akú poznáme a pod.Matchet napísal: No mna lakaju ETF ktore kopiruju indexy pripadne cenu zlata, takze mam cakat az bude zlato alebo nejaky index podhodnoteny a potom vstupit do pozicie?Alebo co si myslel tou zlavou?
Toto je ten najvhodnejší čas na kupovanie! Ja by som do toho išiel aj s peniazmi z úveru. Musíš však vyriešiť dva problémy vo svojej hlave: (veľmi, veľmi ťažké)
1. problém - trpezlivosť počkať si na takéto správy v novinách. Pocit pálenia v prstoch, že si ešte neinvestoval a peniaze len tak ležia na účte a nezarábajú nie je veľmi príjemný a už vôbec nie, ak na druhý deň čítaš, že si mohol zarobiť +3%, ak by si dnes kupoval. Otázne je, či by si spokojne spal aj bez zadaného SL príkazu?
2. problém - realizovať nákup v čase takýchto správ. Predstav si, že kríza na teba kukne aj z chladničky, ktorú otvoríš. Každý sa naháňa za zlatom a ty ideš nakupovať niečo, čoho sa všetci idú zbaviť. Nakupuješ a tvoje príkazy sa na trhu realizujú hneď a ceny sú po tvojej kúpe nižšie aj o percento, dve. Ak by si mal aj miliardy, tak ten valiaci sa dav by sa ti nepodarilo ukojiť. Máš pocit, že si prišiel o zdravý rozum a pud sebazáchovy. Otázky typu, nemôžem predsa vedieť viac ako ta masa ľudí, čo obchoduje, sú úplne bežné a privádzajú ťa do šialenstva. (Obhrýzanie nechtov je to najmenej.
Ak toto vyriešiš vo svojej hlave, tak budeš úspešný. Ja som to zažil len raz a dnes ľutujem iba jednu vec, že som nepoužil úver, ktorý som mohol mať hneď. Viac však už podobnú chybu opakovať nebudem. Pri stratégii kupuj, keď iní chcú predávať a predávaj, keď iní chcú kupovať nemôžeš nezarobiť. Pri takýchto nákupných cenách so zľavou sa vyhneš používaniu SL. SPY nakupované v auguste 2011, kedy bola na hladine najnižších cien by ti dnes vygenerovala cca 26-27% nerealizovaný zisk. (len na cene podkladu, dividendy som nezapočítal) Nemusel by si mať zadaný SL a pokojne spávaš, ale podľa mňa už by si sa mal pozerať po postupnom predaji lebo to vyzerá, že ostatní chcú kupovať aj s prirážkou.
-
Airmike
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 31 times
Pri stratégii kupuj, keď iní chcú predávať a predávaj, keď iní chcú kupovať nemôžeš nezarobiť.
toto su velmi nebezpecne vyroky pre novacikovske forum si myslim
. aj ked viem co tym chces povedat, mnoho ludi to urcite nevie. 
toto su velmi nebezpecne vyroky pre novacikovske forum si myslim
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
presne tak Rado .. gule mas, to sa ti musi nechat, ale toto su na verejnom fore velmi nebezpecne rady. Toto by som nikdy neporadil cloveku, ktory si doteraz nikdy nezazil ake su to emocie ked sa pozeras na ucet s ciastkou, ktora je pre teba viac nez vyznamna, ako je v strate 20 alebo aj 50 %. A este nebodaj na uver. Ked akcia spadne z 10 USD na 1 USD, tak je to strata 90 %. Koniec sveta, uz to predsa viac nemoze padat, nie ? .. teda ak je to nieco to big or to important to fail. Ale z 1 USD na 0,5 USD je to opat -50 %
A z tvojich X tisic Eur je zrazu presna polovica.
Moje rady sú nebezpečné? A v čom? V tom, že treba nakupovať index, keď sa prepadne? Peter, bez urážky, čo by si mu radil? Nakupovať postupne každý mesiac? Ja nie. To robí väčšina a má z toho prd. V čase krízy, straty. Ja by som radil dať to na termínovaný vklad a čakať na správny čas.
Nepísal som tu o nejakej spoločnosti, ale o SPY. Ak by SPY padlo ako píšeš, tak je to koniec sveta, minimálne tak ako ho poznáme. Ja by som však nakupoval práve na jeho konci. Oči pre plač a mínus 90% na účte majú tí, ktorí nakupujú za situácie aká je dnes. Ja píšem o tom, že svoje vstupy pri investovaní (podobne ako pri tradingu) je treba časovať. V podstate, ak sa vrátim do doby, kedy som to realizoval ja, tak čo by som nakúpil aj pri zlých fundamentoch, to by zarobilo.
Dnes by som sa bál. Investor by mal byť dvakrát tak opatrný. Vybrať niečo vhodné a fundamentálne zdravé je veľmi náročné. Príležitostí je dnes málo. V čase, ktorý som opísal, veľa. V takom čase každý píše, že Cash is King len nikto ju nemá lebo každý je už netrpezlivo zainvestovaný. Straty má podobné ako píšeš. Ja som tiež stratil 90% z investície lebo som bol hlúpy. Nákup v marci 2009 mi však vyniesol cez 300% (aj so splitom) a ja som zistil ako sa treba správať. Správnu dobu vycítiš aj na fórach. Málo príspevkov, nikto nič neradí, všetci majú strach = vtedy treba otvoriť peňaženku a nakupovať, sú najlepšie ceny.
Nepísal som tu o nejakej spoločnosti, ale o SPY. Ak by SPY padlo ako píšeš, tak je to koniec sveta, minimálne tak ako ho poznáme. Ja by som však nakupoval práve na jeho konci. Oči pre plač a mínus 90% na účte majú tí, ktorí nakupujú za situácie aká je dnes. Ja píšem o tom, že svoje vstupy pri investovaní (podobne ako pri tradingu) je treba časovať. V podstate, ak sa vrátim do doby, kedy som to realizoval ja, tak čo by som nakúpil aj pri zlých fundamentoch, to by zarobilo.
Dnes by som sa bál. Investor by mal byť dvakrát tak opatrný. Vybrať niečo vhodné a fundamentálne zdravé je veľmi náročné. Príležitostí je dnes málo. V čase, ktorý som opísal, veľa. V takom čase každý píše, že Cash is King len nikto ju nemá lebo každý je už netrpezlivo zainvestovaný. Straty má podobné ako píšeš. Ja som tiež stratil 90% z investície lebo som bol hlúpy. Nákup v marci 2009 mi však vyniesol cez 300% (aj so splitom) a ja som zistil ako sa treba správať. Správnu dobu vycítiš aj na fórach. Málo príspevkov, nikto nič neradí, všetci majú strach = vtedy treba otvoriť peňaženku a nakupovať, sú najlepšie ceny.
-
Tilbur
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 47 times
Rado, najvacsi problem je, ze nevydrzi. Nakupi predcasne, potom este raz prikupi, mozno dva krat. A nakoniec mu prasknu nervy a vsetkeho sa zbavi tesne nad dnom.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
-
Airmike
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 31 times
Rado
ja som narazal len na to ze "Pri stratégii kupuj, keď iní chcú predávať a predávaj, keď iní chcú kupovať nemôžeš nezarobiť." ta vela ludi nepochopi tak ako si to myslel
aj na ETFkach sa da prerobit majlant. velmi dobre si pamatam ked bola Ropa masovkou.ked klesala ako blazon vela ludi nakupovalo a cena 35 USD bola nepredstavitelna .Dokonca aj tu na fore mas jeden dost nestastny priklad tradera ktory longoval ropu ked padala zo 140 na uver az kym mu nevymazala ucet. prehral vsetko co v predoslych mesiacoch zarobil a este viac. . bez ohladu na to ze fundament hovoril ze ropy je malo, ludia sa utvrdzovali v presvedceniach o peak oile a kadejakymi vedeckymi aj pseudovedeckymi clankami. tazba sa pohybovala v tej dobe na 70-80 dolarov za barel a ze si traderi si mysleli 40-50% pokles znamena discount.
takze ak by sa to tvrdenie dalo korigovat. tak by som povedal ze prerobit sa da na uplne vsetkom. akurat ked prerabas zo zlavou mas dobry pocit.
myslim ze ladis je velmi dalsim skvelym prikladom
no a co sa tyka tych co kupuju ked vsetko stupa. tak naopak canslimer by s tebou nesuhlasil.
Ja respektujem kazdeho filozofiu, ale ja slovo neda sa neuznavam. rovnako tak ked niekto povie ze sa neda zarobit xxx% tak aj ze sa neda prerobit . z obomi pripadmi mam osobnu skusenost. pamatam sa ze som dokazal prerobil gate na trhoch kde sa to neda.
ja som narazal len na to ze "Pri stratégii kupuj, keď iní chcú predávať a predávaj, keď iní chcú kupovať nemôžeš nezarobiť." ta vela ludi nepochopi tak ako si to myslel
aj na ETFkach sa da prerobit majlant. velmi dobre si pamatam ked bola Ropa masovkou.ked klesala ako blazon vela ludi nakupovalo a cena 35 USD bola nepredstavitelna .Dokonca aj tu na fore mas jeden dost nestastny priklad tradera ktory longoval ropu ked padala zo 140 na uver az kym mu nevymazala ucet. prehral vsetko co v predoslych mesiacoch zarobil a este viac. . bez ohladu na to ze fundament hovoril ze ropy je malo, ludia sa utvrdzovali v presvedceniach o peak oile a kadejakymi vedeckymi aj pseudovedeckymi clankami. tazba sa pohybovala v tej dobe na 70-80 dolarov za barel a ze si traderi si mysleli 40-50% pokles znamena discount.
takze ak by sa to tvrdenie dalo korigovat. tak by som povedal ze prerobit sa da na uplne vsetkom. akurat ked prerabas zo zlavou mas dobry pocit.
myslim ze ladis je velmi dalsim skvelym prikladom
no a co sa tyka tych co kupuju ked vsetko stupa. tak naopak canslimer by s tebou nesuhlasil.
Ja respektujem kazdeho filozofiu, ale ja slovo neda sa neuznavam. rovnako tak ked niekto povie ze sa neda zarobit xxx% tak aj ze sa neda prerobit . z obomi pripadmi mam osobnu skusenost. pamatam sa ze som dokazal prerobil gate na trhoch kde sa to neda.
Vidim to trochu inak (kupuj ked iny predavaju a naopak) .. myslim si ze je jednoduchsie a bezpecnejsie kupovat (alebo teda zotrvavat v obchode) ked trh nie je v prepade. Uplne konkretne by som mohol spomenut pohyblivy priemer, ja viem ze tieto veci vacsinou nefunguju ale na mesacnych datach ide celkom dost ziskat.. skoda ze neviem najst dokument kde sa uplne seriozne skumal 10 mesacny MA. Aj sam som si robil vyskumy do tohto smeru, vysledky boli vzdy v duchu ze clovek ani nezarobi nejak extra viacej skorej rovnako avsak ma polovicny DD a dajme tomu ze 30%-40% casu je mimo trhu (a moze teda teoreticky peniaze inak zhodnocovat).
Vidim v tom aj ine vyhody kedze urcit kedy je co lacne alebo so zlavou mne nepride vobec trivialne, ok jasne ze to vidim ale neviem ako by som to vyskumal (ak mate niekto nejaky jasnejsi navrh uplne skludom to mechanicky preskumam a vysledky ukazem)
btw ked som robil svoj vyskum tak mi skoro na kazdom akciovom indexe vysiel najlepsi 7 mesacny MA.
zatim.
Vidim v tom aj ine vyhody kedze urcit kedy je co lacne alebo so zlavou mne nepride vobec trivialne, ok jasne ze to vidim ale neviem ako by som to vyskumal (ak mate niekto nejaky jasnejsi navrh uplne skludom to mechanicky preskumam a vysledky ukazem)
btw ked som robil svoj vyskum tak mi skoro na kazdom akciovom indexe vysiel najlepsi 7 mesacny MA.
zatim.
epkne kolega toto sa mi lubi jednoduche a snad aj ucinne ak MA ukaze vstup do pozicie kupim akcie a ak vystup prejdem na nejake nizkorizikove dlhopisy zaujimava strategia pre dochodkove fondy trebars aj osobne
edit: myslim ze pri tejto strategii je nutne pouzit SL a necakat na signal na predaj
edit: myslim ze pri tejto strategii je nutne pouzit SL a necakat na signal na predaj
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
ono to pekne znie, kupuj ked je lacno a predavaj ked je draho. Problem je v tom, ze nevies identifikovat ten stav, kedy je lacno. A kedy je zase draho.
Spätne vsetko vyzera ruzovo. Ale ked si v situacii a mas sa rozhodnut, tak to nikdy take jednoduche nie je.
keby sme zobrali hocjaky indikator, alebo pomerovy ukazovatel (fundamentalny), spojili dajme tomu s makro indikatromi, tak zistime, ze kazdy ma nejaky nedostatok a ani jeden nevie vzdy presne identifikovat ten "lacny nakup".
Dalsia vec je ten mytus o tom, ze cash is the king. Je to na dlho, ale v skratke: ak cely zivot drzis cash a hladas prilezitosti (oportunitne investicie), tak sice na jednotlivom obchode zarobis neuveritelne peniaze (desiatky percent na bezpecnych a stovky bercent na rizkovych). Ale po par mesiaccov tu investiciu vykesujes a cakas znova. A tvoj priemer bude velmi blizko nude. Tie obdobia ked cakas a mas len vynos money marketu ti priemerny vynos tak znizia, ze to bude zase ta klasicka nuda 6-8% p.a.
Spätne vsetko vyzera ruzovo. Ale ked si v situacii a mas sa rozhodnut, tak to nikdy take jednoduche nie je.
keby sme zobrali hocjaky indikator, alebo pomerovy ukazovatel (fundamentalny), spojili dajme tomu s makro indikatromi, tak zistime, ze kazdy ma nejaky nedostatok a ani jeden nevie vzdy presne identifikovat ten "lacny nakup".
Dalsia vec je ten mytus o tom, ze cash is the king. Je to na dlho, ale v skratke: ak cely zivot drzis cash a hladas prilezitosti (oportunitne investicie), tak sice na jednotlivom obchode zarobis neuveritelne peniaze (desiatky percent na bezpecnych a stovky bercent na rizkovych). Ale po par mesiaccov tu investiciu vykesujes a cakas znova. A tvoj priemer bude velmi blizko nude. Tie obdobia ked cakas a mas len vynos money marketu ti priemerny vynos tak znizia, ze to bude zase ta klasicka nuda 6-8% p.a.
Mika, ja tu píšem o SPY resp. indexoch všeobecne. Príklad s ropou je trochu mimo. Zatiaľ čo v indexoch sú reálne firmy s reálnymi výsledkami, tak ropa ako aj všetky ostatné komodity žiadny fundament nemajú. Je to len čistá ponuka a dopyt. Za fundament sa pokladá makroekonomický pohľad, ale to nie je nič v porovnaní s reálnymi výkazmi, ktoré nájdeš v jednotlivých spoločnostiach. Veľa z nich dokáže generovať zisk bez ohľadu na makroekonomický vývoj. U niektorých je zotrvačnosť vyššia, iné to pocítia skôr. Toto žiadna komodita nedokáže. Obchodovať komodity to je čistá špekulácia, ale bežný smrteľník, ktorý nemá o tom ani páru investuje.
Canslimer robí to, čo robí lebo to ma naštudované a odskúšané praxou. To nemôžu robiť všetci. Niekto, kto je odkázaný iba na investovanie do podielových fondov, to robiť nemôže. Môže však časovať svoj vstup a myslím, že žiadnu vysokú školu na to nepotrebuje.
Filip o tom, či je cash king alebo nie nemusíme polemizovať. To je proste fakt. Keď prišla kríza, veľa spoločností zahučalo lebo boli v predĺžení, museli vracať kontokorenty v čase, kedy by potrebovali ďalšie. Na trhu bolo kopec technológií a iných výrobných prostriedkov za babku. Nikto to nechcel, aj keď ceny boli perfektné. Zopár jednotlivcov bolo, nakúpilo a dnes robia s úplne inými fixnými nákladmi ako ostatní na trhu. Ich marža je neporovnateľná a tak dokážu ustáť výkyvy na trhu, ktoré iní nedokážu. Takto by mali pristupovať k investíciám do podielových fondov, akcií a pod. všetci, ktorí nevedia čo je SL, fundament a pod. Jednoducho, keď sa trhy prepadnú tak nakupovať, ak rastú ako dnes v Amerike, tak predávať. Identifikovať lacné papiere je ľahké. Vtedy sú noviny plné správ o tom koľko sa prepadol DJ za jeden deň a na trhu je viac papierov ako bláznov. Minulý rok v auguste som identifikoval bez problémov. Ďalšie také obdobie identifikujem znova a verejne na tomto fóre, aby som len netrepal do vetra.
Čo sa týka priemerných výnosov, tak nemáš pravdu. Ak ty budeš robiť na termínovaných vkladoch resp. podielových fondoch permanentne 4-5% a ja ich v čase ako bol august minulého roka vyberiem a zhodnotím o 27%, tak keď ich znova vrátim na termínované vklady budem na tom lepšie ako ty, ktorý takúto príležitosť nevyužije.
Canslimer robí to, čo robí lebo to ma naštudované a odskúšané praxou. To nemôžu robiť všetci. Niekto, kto je odkázaný iba na investovanie do podielových fondov, to robiť nemôže. Môže však časovať svoj vstup a myslím, že žiadnu vysokú školu na to nepotrebuje.
Filip o tom, či je cash king alebo nie nemusíme polemizovať. To je proste fakt. Keď prišla kríza, veľa spoločností zahučalo lebo boli v predĺžení, museli vracať kontokorenty v čase, kedy by potrebovali ďalšie. Na trhu bolo kopec technológií a iných výrobných prostriedkov za babku. Nikto to nechcel, aj keď ceny boli perfektné. Zopár jednotlivcov bolo, nakúpilo a dnes robia s úplne inými fixnými nákladmi ako ostatní na trhu. Ich marža je neporovnateľná a tak dokážu ustáť výkyvy na trhu, ktoré iní nedokážu. Takto by mali pristupovať k investíciám do podielových fondov, akcií a pod. všetci, ktorí nevedia čo je SL, fundament a pod. Jednoducho, keď sa trhy prepadnú tak nakupovať, ak rastú ako dnes v Amerike, tak predávať. Identifikovať lacné papiere je ľahké. Vtedy sú noviny plné správ o tom koľko sa prepadol DJ za jeden deň a na trhu je viac papierov ako bláznov. Minulý rok v auguste som identifikoval bez problémov. Ďalšie také obdobie identifikujem znova a verejne na tomto fóre, aby som len netrepal do vetra.
Čo sa týka priemerných výnosov, tak nemáš pravdu. Ak ty budeš robiť na termínovaných vkladoch resp. podielových fondoch permanentne 4-5% a ja ich v čase ako bol august minulého roka vyberiem a zhodnotím o 27%, tak keď ich znova vrátim na termínované vklady budem na tom lepšie ako ty, ktorý takúto príležitosť nevyužije.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
To je samozrejmé, ale v realite bude cash king niekde okolo 6-8% p.a. Teraz je pre chash kingov dobré obdobie už od roku 2009. Ale ak tí istí držali cash aj predchádzajúcich 30 rokov, tak to nebol nič moc zárobok. Zase príde niekedy bull market a týmto oportunistom sa bude zdať všetko príliš drahé a budú čakať v cashi na svoju príležitosť. Ak to potrvá zopár rokov, tak im priemerný výnos padne relatívne nízko.Ak ty budeš robiť na termínovaných vkladoch resp. podielových fondoch permanentne 4-5% a ja ich v čase ako bol august minulého roka vyberiem a zhodnotím o 27%, tak keď ich znova vrátim na termínované vklady budem na tom lepšie ako ty, ktorý takúto príležitosť nevyužije.
Čo s týka identifikácie lacných akcií - poznám pár majstrov v hľadaní lacných akcií. Darilo sa darilo, až v roku 2008 našli strašne lacné akcie. A tie v roku 2009 zlacneli ešte o polovicu. A dnes sú op toľkých rokoch iba +- na nule.
A to, Rado neuraz sa, boli majstri, čo robili value investing na slušnej vedomostnej úrovni, už roky rokúce.
Vidíš Filip nerobili to, čo radím. Nestačí len nájsť dobrú spoločnosť, treba si vstup načasovať. Pri podielových fondoch a indexoch fundament nehrá žiadnu úlohu. Čo sa týka mojich vedomostí k posudzovaniu fundamentov sa radšej nevyjadrujem.filip glasa napísal: Čo s týka identifikácie lacných akcií - poznám pár majstrov v hľadaní lacných akcií. Darilo sa darilo, až v roku 2008 našli strašne lacné akcie. A tie v roku 2009 zlacneli ešte o polovicu. A dnes sú op toľkých rokoch iba +- na nule.
A to, Rado neuraz sa, boli majstri, čo robili value investing na slušnej vedomostnej úrovni, už roky rokúce.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
No veď hej. Ale nepoznám veľa ľudí, čo by vedelo v 2008-2009 dobre načasovať. Jedni nakupovali príliš skoro a druhí šortovali ešte celý rok 2009 aj 2010treba si vstup načasovať.
Reálne vystihli dno (+- 2 mesiace) možno dvaja známy investori a zopár neznámych malých. Teda v zmysle, že držali cash, alebo shortovali do dna a otočili a držali až do roku 2010.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Matchet, ak 10-tis. predstavuje tvoje uspory, tak kludne sa snaz vyckat na pad indexu SP500 a chytit jeho dno, ale nech je realna vyska kontraktu v tom tvojom pokuse max. 2000E. Zvysnych 8-tis nechaj na terminaku. O 3 roky budes mat uspory v intervale 8500-13000 EUR. Ak to bude vyse 11-tis., mozes podobny pokus znovu zopakovat o par rokov s vyskou kontraku v hodnote 30% tvojich vtedajsich uspor.
Ja som sa na rozdiel od Rada akciovych indexov zbavil prave v septembri 2011. (Nevhodny cas, ked si pozries dnes graf). Tak mi asi neuveris ze ti davam dobru radu. Ale v skutocnosti je dobra.
Hlavne nezabudaj na to ze ak sa pustis do experimentovania s akciovym indexom, jednotlivymi akciami, ropu, zlatom, ..., bude to tvoj pokus prespekulovat ludi so skusenostami minimalne ake maju Juggler, Rado, Mika, Coudy, Lobista,... Ktori burzovym spekulaciam venovali uz roky. Potencialne suvislosti a pouzitelne nastroje poznaju daleko lepsie nez Ty. Takze kym tvoja uroven nedosiahne alebo nepresiahne ich, tak peniaze nebudu pravdepodobne konzistentne plynut od nich k tebe, ale od teba k nim. A do toho casu, terminak je sice nudna volba ale lepsia nez 50% alebo 70% strata. I ked snivat budes samozrejme o 10-20% p.a. ziskoch.
Ja som sa na rozdiel od Rada akciovych indexov zbavil prave v septembri 2011. (Nevhodny cas, ked si pozries dnes graf). Tak mi asi neuveris ze ti davam dobru radu. Ale v skutocnosti je dobra.
Hlavne nezabudaj na to ze ak sa pustis do experimentovania s akciovym indexom, jednotlivymi akciami, ropu, zlatom, ..., bude to tvoj pokus prespekulovat ludi so skusenostami minimalne ake maju Juggler, Rado, Mika, Coudy, Lobista,... Ktori burzovym spekulaciam venovali uz roky. Potencialne suvislosti a pouzitelne nastroje poznaju daleko lepsie nez Ty. Takze kym tvoja uroven nedosiahne alebo nepresiahne ich, tak peniaze nebudu pravdepodobne konzistentne plynut od nich k tebe, ale od teba k nim. A do toho casu, terminak je sice nudna volba ale lepsia nez 50% alebo 70% strata. I ked snivat budes samozrejme o 10-20% p.a. ziskoch.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Machet:
Mozes si preluskat aj historiu tohoto fora v auguste - septembri 2011. Kedy bol posledny vyznamnejsi "diskont" na indexoch. Uvidis ze nikto to nevidel na diskont. Skor na zaciatok potencialneho padu SP500 pod 1000 a na nasledny pohyb do strany minimalne niekolko mesiacov, mozno aj rokov. Ak by niekto napisal ze ide za polku uspor alebo s dlhom za dvojnasobok vlastnych uspor nakupit SP500 s planom drzat ho aspon rok a potom sa ho zbavit s tucnym ziskom, ostatni by ho bud pokladali za blazna alebo mu minimalne hovorili ze je to velmi velmi riskantne a dost nepravdepodobne. Napr. Rado ak aj naozaj SP500 zrovna nakupil, tak aspon pol roka nic nenapisal, aby nemusel pocuvat tie nesuhlasne reakcie. Kym sa jeho teoria aspon ciastocne nepotvrdila.
Takze to potencialne indexove dno sa ti bude dost tazko chytat. A bod vystupu podobne tazko. Pravdepodobne pri snahe chytit dno index padne este na dalsie dno. Ak sa nahodou aj pozbiera, tak sa ho pri 10% zisku zbavis a po par mesiacoch zistis ze potencial bol 30%. Ak mas inu povahu a nezbavis sa ho unahlene, tak zase pri 30% budes cakat na 50% a ono to zase padne na nulu alebo do straty.
Buducnost nepozna nikto, takze 50% ludi bude ovplyvnenych propagandov a prerobi, 30% sa po chvili radsej s malymi ziskami alebo malymi stratami stiahne a zvysnych 20% otvori protichodne pozicie. Z nich 10% vela zarobi a 10% vela prerobi. A tych ziskovych 10% bude dodatocne vysvetlovat na com zalozili ich vstup a vystup. Co bude propagandou do dalsieho kola kde 50% ludi spravi vstup a vystup na podobnom principe a prerobi.
Posledny odstavec som pisal uz len zo srandy. Tak to asi nefunguje. Snad. Mozno.
Mozes si preluskat aj historiu tohoto fora v auguste - septembri 2011. Kedy bol posledny vyznamnejsi "diskont" na indexoch. Uvidis ze nikto to nevidel na diskont. Skor na zaciatok potencialneho padu SP500 pod 1000 a na nasledny pohyb do strany minimalne niekolko mesiacov, mozno aj rokov. Ak by niekto napisal ze ide za polku uspor alebo s dlhom za dvojnasobok vlastnych uspor nakupit SP500 s planom drzat ho aspon rok a potom sa ho zbavit s tucnym ziskom, ostatni by ho bud pokladali za blazna alebo mu minimalne hovorili ze je to velmi velmi riskantne a dost nepravdepodobne. Napr. Rado ak aj naozaj SP500 zrovna nakupil, tak aspon pol roka nic nenapisal, aby nemusel pocuvat tie nesuhlasne reakcie. Kym sa jeho teoria aspon ciastocne nepotvrdila.
Takze to potencialne indexove dno sa ti bude dost tazko chytat. A bod vystupu podobne tazko. Pravdepodobne pri snahe chytit dno index padne este na dalsie dno. Ak sa nahodou aj pozbiera, tak sa ho pri 10% zisku zbavis a po par mesiacoch zistis ze potencial bol 30%. Ak mas inu povahu a nezbavis sa ho unahlene, tak zase pri 30% budes cakat na 50% a ono to zase padne na nulu alebo do straty.
Buducnost nepozna nikto, takze 50% ludi bude ovplyvnenych propagandov a prerobi, 30% sa po chvili radsej s malymi ziskami alebo malymi stratami stiahne a zvysnych 20% otvori protichodne pozicie. Z nich 10% vela zarobi a 10% vela prerobi. A tych ziskovych 10% bude dodatocne vysvetlovat na com zalozili ich vstup a vystup. Co bude propagandou do dalsieho kola kde 50% ludi spravi vstup a vystup na podobnom principe a prerobi.
Posledny odstavec som pisal uz len zo srandy. Tak to asi nefunguje. Snad. Mozno.
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
Rado, myslim, ze s tymto pristupom by si v 2008 tazko pohorel
bol tu raz jeden BGuru a ten so svojim nekonecnym uctom robil v 2008 na SPY okolo 1000 tusim uz treti dokup. Panika bola na vrchole. A ako vsetci vieme, SPY skoncil na 666. BGuru sa viac neukazal.
Ja som neradil autorovi tohto vlakna, ja som reagoval na tvoj konkretny prispevok. Myslim ze v konecnom dosledku si vobec neodporujeme, len ty hovoris A a ja doplnam to B. Myslim, ze chytat padajuce noze by nemal ani skuseny trader a uz vobec nie pasivny investor zaciatocnik.
bol tu raz jeden BGuru a ten so svojim nekonecnym uctom robil v 2008 na SPY okolo 1000 tusim uz treti dokup. Panika bola na vrchole. A ako vsetci vieme, SPY skoncil na 666. BGuru sa viac neukazal.
Ja som neradil autorovi tohto vlakna, ja som reagoval na tvoj konkretny prispevok. Myslim ze v konecnom dosledku si vobec neodporujeme, len ty hovoris A a ja doplnam to B. Myslim, ze chytat padajuce noze by nemal ani skuseny trader a uz vobec nie pasivny investor zaciatocnik.
Peter v prípade, že nakupujem podielové fondy a nič iné mi neostáva lebo tomu nerozumiem, tak radšej budem nakupovať padajúce nože ako dnes, keď sú pekne poukladané na stole. To je rozdiel medzi roztrasenými a pevnými o ktorých písal Kostolany. Pevní vedia, že sa to otočí a v histórii to tak vždy bolo a bude, pretože na trhoch fungujú len dve emócie - chamtivosť a strach. Preto treba byť chamtivý, keď sa ostatní boja a naopak. Viac k tomu nemám čo povedať.
Diky moc za rady asi bude rozumnejsie teda pockat na vhodnejsiu dobu ja viem ze 10 000 nie je ziadny velky kapital na investovanie ale je mi luto nechat to lezat na nasich chabych terminakoch s vynosom max 4 percenta p.a. a co terminaky v Polsku? Je tam sice menove riziko ale Zloty je v sucastnosti podla mna stabilnejsia mena ako Euro pri sucastnych problemoch v eurozone. Co som pozeral vyska urokov na terminakoch dosahuje kludne 7-8 percent p.a. Len neviem ci nieje drahe poslat tam peniaze. Co si o tom myslite?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
ked zloty klesne o 4%, tak si na tom horsie ako na nasom terminaku. A 4% nie je ani nejak velky pohyb v ramci mesiacov.Je tam sice menove riziko ale Zloty je v sucastnosti podla mna stabilnejsia mena ako Euro pri sucastnych problemoch v eurozone.
Je to uz normalna menova spekulacia a je rizikova +- rovnako ako keby si kupil zlato, akcie, cokolvek.
ked zloty klesne o 4%, tak si na tom horsie ako na nasom terminaku. A 4% nie je ani nejak velky pohyb v ramci mesiacov.filip glasa napísal:
Je to uz normalna menova spekulacia a je rizikova +- rovnako ako keby si kupil zlato, akcie, cokolvek.[/quote]
Urcite si nemyslim ze je to natolko rizikove ako akcie alebo cokolvek ine pretoze menove pary nie su natolko volatilne akcie ti mozu padnut zo dna na den ale mena len velmi tazko. Ak to beres z tohto hladiska tak v podstate zijeme stale v riziku tym ze pouzivame nasu menu ktora moze kedykolvek oslabnut voci inym menam.
Nevies mi radsej poradit ako tam tie peniaze dostat za co najnizsie poplatky?
Meny sice nepadaju ako akcie ale ked maju zly den tak o pol percenta mozu. Do roka EUR/USD urcite spravi pohyb najmenej o 10%.
- peter977
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 23 04, 2012 9:22 pm
Keď je zlý rok, tak pár urobí aj pekný prepad. Pozri si AUD/JPY rok 2008
share your trading ideas
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2778 times
Pripájam sa ku všetkým, ktorí radia neísť do žiadnych špekulácii.
Matchet: kašli na špekulácie. Aj s Tým Polskom by si to podrbal.
Každý nováčik to nakoniec podrbe. Ver mi. To je zákon schválnosti.
Neexistuje žiadný bezrizikový investičný plán s 10 000 € na 5-7 rokov. Aj termíňak zo 4% je len ochrana pre infláciou. Ale termiňák je aspoň istota, že nebude strata.
Matchet: kašli na špekulácie. Aj s Tým Polskom by si to podrbal.
Každý nováčik to nakoniec podrbe. Ver mi. To je zákon schválnosti.
Neexistuje žiadný bezrizikový investičný plán s 10 000 € na 5-7 rokov. Aj termíňak zo 4% je len ochrana pre infláciou. Ale termiňák je aspoň istota, že nebude strata.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Keby si vyjadril zhodnotenie SP500 v Eurach tak ako zloty, volatilita SP 500 by este vyrazne klesla, nakolko dolar v krizach posiloval.
Dalej pri zmene Eur na zloty a spat strati odhadujem aspon 5% hotovosti len na rozdiele nakup-predaj.
Dalej pri zmene Eur na zloty a spat strati odhadujem aspon 5% hotovosti len na rozdiele nakup-predaj.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
posielam link na vývoj ETF-ka SPY kde dosiahlo maximalnu hodnotu okolo 150 nenasiel som nikde hodnoty 1000 pozerám nieco ine? inak pride mi to celkom atraktívne na vstup do short pozicie kedze uz takmer prekonal svoje maximalne hodnoty co si o tom myslite? Dikypeter.cmorej napísal: bol tu raz jeden BGuru a ten so svojim nekonecnym uctom robil v 2008 na SPY okolo 1000 tusim uz treti dokup. Panika bola na vrchole. A ako vsetci vieme, SPY skoncil na 666. BGuru sa viac neukazal.
.
http://finance.yahoo.com/q?s=spy&ql=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil/-a Matchet v Ut 08 01, 2013 9:39 am, upravené celkom 1 krát.