Teraz jedna "psia" povinnost, zhodnotenie za minuly rok.
Nuz, ako pravi klasik, burzian je tvor, ktory rad ukazuje zisky, ale nerad priznava straty.
Aby som vystupil z tohto trendu, musim priznat minulorocne straty.
Strata je 7% uspor.
4% som stratil na opcnom ucte tj. pokles -80% a 3% na traderskom, tj. pokles o -40%. Desatiny zaokruhlujem, tak to nie je na chlp presny udaj.
Investicny ucet ostal na nule.
Co to sposobilo. V lete sa mi darilo, tak som navysil pozicie na velkost "tradingu for living" a prisli poklesy uctu, ktore som uz psychicky nevydrzal a na tretikrat zobral zisk. Potom to samozrejme islo mojim smerom, ale bezomna. Tak som sa pokusil naskocit do rozbehnuteho trendu v septembri(aj pomocou opcii) a prisli straty.
Navyse hedgeujem uspory voci oslabeniu eura a tiez to neslo idealne a vznikli tam nejake straty.
A do tretice, AOS-ko natruc v tom istom case urobilo skoro maximalny drawdown, tak ma dorazilo a musel som znizit pozicie, ak som nechcel "dotovat" tradersky ucet z investicneho.
Takze som sa zase vratil na velkost pozicii "trading for dochodok".
P.S: V lete, ked bolo Euro na 1.21 som sa odvazil urobit "velky audit" a zaratat aj kurzove straty od 1990 roku a vyslo to k mojej spokojnosti dobre, tzn. uz v pluse.
Teraz uz sledujem pohyby uctov priebezne v Eurach, cize ziadne "finty" ze drzim dolare, tak ak dolar oslabuje, tak nic nestracam, alebo akcie som nepredal, tak nemam stratu.
Normalne "podvojne uctovnictvo" som si zaviedol...

-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.