Požičiavanie peňazí
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Re: Požičiavanie peňazí
Zlty melon bude uverejneny zaciatkom noveho roka. Okrem tho rozmyslam aj o clankoch o poziciavani aj v inych situaciach.
Zatial si pozrite zahranicne sluzby kde funguje to kolektivne poziciavanie:
http://uk.zopa.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://kokos.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.lendingclub.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zatial si pozrite zahranicne sluzby kde funguje to kolektivne poziciavanie:
http://uk.zopa.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://kokos.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.lendingclub.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
[quote="filip glasa"]Zlty melon bude uverejneny zaciatkom noveho roka. Okrem tho rozmyslam aj o clankoch o poziciavani aj v inych situaciach.
Už sa teším na Vaše zhodnotenie o výhodnosti či nevýhodnosti tohto požičiavania.
Už sa teším na Vaše zhodnotenie o výhodnosti či nevýhodnosti tohto požičiavania.
vcera som bol s kamaratom(kamaratime sa aspon 25 rokov,teda od 10tich rokov) pozriet futbal. Sme sa bavili aj o aute a ... On ze by mi aj pozical.Pritom o financovani sme sa ani nebavili. Ja ze dobre ze 5% urok mu dam.On zavrcal, ze teraz ma 8%(poziciava za tolko,kolegom).
Kludne ak to bude vyhodne mu dam aj 8%. Ak to bude lacnejsie ako iny sposob. alebo na urovni, radsej dam kamaratovi ako banke ci lizingovke. Pri aute - aj predajcovi. Tam nevies co viac preplatis.
Priklad 8% na sume 10 000(aj ked to bude len na rok - rok a pol), je daleko viac ako mam v stavebnej sporitelni pri dvojnasobnom vklade.
----------
proste chlapec vycitil, kde by mohol lepsie zhodnotit peniaze. Riziko si vie tiez vyhodnotit.
Kludne ak to bude vyhodne mu dam aj 8%. Ak to bude lacnejsie ako iny sposob. alebo na urovni, radsej dam kamaratovi ako banke ci lizingovke. Pri aute - aj predajcovi. Tam nevies co viac preplatis.
Priklad 8% na sume 10 000(aj ked to bude len na rok - rok a pol), je daleko viac ako mam v stavebnej sporitelni pri dvojnasobnom vklade.
----------
proste chlapec vycitil, kde by mohol lepsie zhodnotit peniaze. Riziko si vie tiez vyhodnotit.
Pocas studia, ci v "zaciatkoch zivota" mi poziciaval dost(resp casto, niekedy prefinancovaval cele obdobia), male sumy(pr.do 5000 Sk),bez uroku.
Ale teraz to bez uroku nemozem "ziadat" - on by prisiel o alternativne uroky(ved moje peniaze tiez zarabaju 3%, len ich zo stavebneho na tento ucel nebudem vyberat). Ja si tiez myslim, ze 5% su take normalne uroky medzi kamaratmi. Pri 10 000 na rok,rok a pol to vyjde 700 eur. Resp. rozdiel 5% minus 3% su 2% a to je rozumny pre mna naklad a pre neho vynos.
Ale pochybujem,keby tie peniaze vedel umiestnit za 8% - ze mi ich da za 5%. Ani ja by som to nerobil. To by ten obchod(prefinancovanie)musel priniest viac - aby sa nam to obom oplatilo.
Ale teraz to bez uroku nemozem "ziadat" - on by prisiel o alternativne uroky(ved moje peniaze tiez zarabaju 3%, len ich zo stavebneho na tento ucel nebudem vyberat). Ja si tiez myslim, ze 5% su take normalne uroky medzi kamaratmi. Pri 10 000 na rok,rok a pol to vyjde 700 eur. Resp. rozdiel 5% minus 3% su 2% a to je rozumny pre mna naklad a pre neho vynos.
Ale pochybujem,keby tie peniaze vedel umiestnit za 8% - ze mi ich da za 5%. Ani ja by som to nerobil. To by ten obchod(prefinancovanie)musel priniest viac - aby sa nam to obom oplatilo.
Naposledy upravil/-a slimak v Št 14 02, 2013 1:00 pm, upravené celkom 1 krát.
A nemusi to danit pokial sa len vy dohodnete takze ten vynos bude mat vacsi. To ze zarobi v banke 3% je pravda ale este ktomu musi zaplatit z uroku dan kt mu bude automaticky stiahnuta. Takze 5% na ruku je uplne fer.
Priklad tie 2% navyse niesu vela. Preco lebo moje peniaze su mi k dispozicii. Ak by sa naskytol zaujimavy obchod - mozem ho realizovat. Najrozumnejsie by bolo, keby nebodaj nasiel taky obchod kamarat ja zafinancujem jeho. Tiez si zoberiem urok.
Ved o tom to je - obist banky. S nimi malokedy je clovek v pluse.
Ved o tom to je - obist banky. S nimi malokedy je clovek v pluse.
za 8percent by ti pozical s urcitymi zarukami aj niekto iny ako kamarat - mozno by sa niekto nasiel aj na tomto fore 
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
Este ma tak napadlo, s istymi zarukami(bez zaruk). Ci by som pozical tomu konkretnemu kamaratovi ja. Na 8%. Mozno ani nie. Lebo mensie sumy ma aj on. Na to by si nepoziciaval. A na vacsie - kludne mu obchod nemusi vyjst. Ale nepoznam jeho kreditnu minulost,lebo on ju nema vseobecne a ani u mna(neviem ako by sa spraval -a mam ineho kamarata -za ktoreho dlhy platil jeho otec), nepotreboval.marco napísal:za 8percent by ti pozical s urcitymi zarukami aj niekto iny ako kamarat - mozno by sa niekto nasiel aj na tomto fore
Proste je ciastocne rizikovy - lebo neviem ako sa sprava ked ma problemi platit ci plati - ci by mal vobec ochotu platit.
On mi pozicia a ponukol,lebo vie ze 10 000 vratim, ja tiez na oplatku(tiez viem ze taky prijem ma ze v pohode). Ale 50 000 ci viac to by uz bolo ine.Na to by uz bola lepsia banka. Resp. rozlozit riziko sli by tam jeho peniaze aj moje(v mensej miere), keby tam bola este banka - tak ja ako dlznik by som bol asi posledny pri problemoch komu by platil.
Marco
8% si precitaj vyssie - nepozicaju ti. Ja som pozical aj za 24%.
slimak - precital som si to este raz a davam ti za pravdu.
zvlast v pripade kamaratov povazujem za dobry vyrok : "Nebud ani dlznikom, ani veritelom" Hamlet (W.S.)
zvlast v pripade kamaratov povazujem za dobry vyrok : "Nebud ani dlznikom, ani veritelom" Hamlet (W.S.)
"Who has a lot of money, can speculate.
Veď požičanie peňazí za úrok je podľa mňa investícia ako každá iná. Čo sa týka k výške úroku tak sa treba reálne pozrieť za aké úroky sa poskytujú spotrebiteľské úvery na slovensku...za posledný kvartál roku 2012 bol bola priemerná RPMN 20,48...do tohto priemeru sú zahrnuté aj banky aj nebankovky. Podrobný popis je na ...... http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=6783
No pokial si berie uver normalny clovek tak treba pocitat s nizsimi cislami vo vacsom objeme je do 8% RPMN fer.
,,normálny človek,, ...v tej štatistike sú zahrnuté aj všetky banky a keď uvážim že drvivú väčšinu objemu si požičali ľudia v bankách tak nebankovky tým svojim ,,menším objemom a vyššími úrokmi,, neskrelili výslednú úrokovú sadzbu až o toľko percent. A v banke dostane úver len ,,normálny človek,, ktorý ma zdokladovateľný príjem... Jednoducho toto je len realita za aké úroky sa úvery poskytujú bez ohľadu na to čo považujeme za férové.....a keď zoberieme do úvahy čo teraz minister Richter a spol stále do okola zdôrazňujú že drvivá väčšina živnostníkov si platí minimálne odvody tak reálne musia mať aj nulové daňové priznania, tak aká je šanca pre živnostníka získať v banke spotrebný úver za 8%?
No ved je nelogicke aby si poziciaval ten kto to nebude mat ako splatit.
Kto nema prijem z coho ma splatit?
Kto nema prijem z coho ma splatit?
...tak veď o tom to celé je že oni ten príjem majú len vzhľadom k tomu že chcú platiť minimálne odvody a dane tak si svoj príjem optimalizujú...ale to je zasa nevýhoda keď chcú úver, pretože nemajú žiadnu bonitu...
Mozu nieco zalozit napr dom byt. Banka to uvita este radsej ako udaj o prijme. Ked si zoberies 20 000e uver a zalozis ho bytom dostanes krasny urok mozno aj menej ako 8% RPMN.
-
frakan
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 46 times
" optimalizujú si príjem" hmm pekný termín pre odrbávanie na daniach a odvodocheuropa napísal:...tak veď o tom to celé je že oni ten príjem majú len vzhľadom k tomu že chcú platiť minimálne odvody a dane tak si svoj príjem optimalizujú...ale to je zasa nevýhoda keď chcú úver, pretože nemajú žiadnu bonitu...
keby to bolo tak ako píšeš tak priemer RPMN za poskytnuté úvery nad 6500€ s ručením by nebol 12,39%Biosko napísal:Mozu nieco zalozit napr dom byt. Banka to uvita este radsej ako udaj o prijme. Ked si zoberies 20 000e uver a zalozis ho bytom dostanes krasny urok mozno aj menej ako 8% RPMN.
vobec nie, dane su zlodejstvo same o sebe, netreba podporovat mafianske praktiky statu.frakan napísal: " optimalizujú si príjem" hmm pekný termín pre odrbávanie na daniach a odvodoch
Divne rodicia brali pred polrokom uver 20k e za cca 7-8 % pa uz presne neviem tie desatiny.europa napísal:keby to bolo tak ako píšeš tak priemer RPMN za poskytnuté úvery nad 6500€ s ručením by nebol 12,39%
Otec robotnik, matka zivnostnik. Priemerne bonitni ludia.
Brali v SLSP.
veď určite niekto dostane spotrebak aj za 9% ...ale väčšina funguje na princípe reklamy napr. cetelem tu na stránke... ,,výhodný finálny úrok od 7,59%,, realne keď si to zadáš do ich kalkulačky tak pri 20.000€ na 60mesiacov maš rpmn 13,23% ...tak potom ta súhrnná štatistika zverejňovaná MFSR je úplne reálna...a to podotýkam že v tom zozname sú zahrnuté banky a ,,slušnejšie,, nebankovky ...lebo napr. ludia bez preukazania príjmu môžu o 12% len snívať... nedávno som si robil prieskum na pár nebankoviek , ktoré majú povolenie od nbs na poskytovanie úverov z vlastých zdrojov...chcel som úver bez preukazovania príjmu a ako ručenie som ponúkal byt v hodnote 50 000€ ...najlepší úrok aký som od nich vyjednal bol na úrovni 25% pa a maximum bolo 48% pa s tým že maximálna suma ktorú mi vedeli poskytnúť bola 15.000€...a to som požadoval minimálne 35 000€. V banke na americkú hypotéku bez preukazovania príjmu by som tiež dostal tak maximálne 20 000€.
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
americka hypoteka znamena iba uver bez preukazovania ucelu. Prijem preukazujes. Kludne by si dostal aj 80 %
-
incognito
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 57 times
Bez preukazovania prijmu musis mat vynicnu bonitu (obrat na ucte, atd) alebo v niektorych bankach sa berie aj "clenstvo" v komorach (lekarska, atd).
Americka hypoteka (Tatra Banka) je bez dokladovania ucelu, 80% sa mi zda vela (este nemam taku skusenost...). 70% vybavit nie je problem, v SLSP je to obycajny uver na byvanie.
Americka hypoteka (Tatra Banka) je bez dokladovania ucelu, 80% sa mi zda vela (este nemam taku skusenost...). 70% vybavit nie je problem, v SLSP je to obycajny uver na byvanie.
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 92 times
Dlouho jsem tu nebyl, ale k této debatě mohu přispět z vlastních zkušeností v ČR.
Uvažovat nad businessem půjčovat peníze za 10% p.a. s kapitálem 40K Eur je špatný business plán (mluvím o businessu, ne o tom, že půjčíte svým kamarádům náhodně, když přijdou). Proč? Budu se opakovat.
1. výnos bude ročně 4K eur. Zaplatí to práci s tím spojenou a čas tím strávený?
2. Pokud to budou nezajištěné půjčky - rovnou zapoměňte, že to bude ziskové. Jeden default z deseti úvěrů a zisk je pryč.
3. Pokud to budou zajištěné půjčky, stejně to podle mě neodpovídá riziku. Nemáte možnosti prověřit klienty jako banky a v malém vzorku nefunguje statistika. Navíc pokles cen nemovitostí je také nemalé riziko. Co zastavíte dneska, za 3 roky může mít poloviční hodnotu.
4. Existuje zákonná regulace, která prodražuje náklady. U nás zákon o spotřebitelském úvěru, promlčení dluhu, když se nevymáhá včas, osobní bankrot, který umožňuje dlužníkovi splatit pouze 30% dluhů. Podnikání s úvěry bude regulované asi i na Slovensku a regulace s sebou nese náklady, ale i právní rizika (např. u nás smlouva, která nerespektuje zákon o spotřebitelském úvěru je neplatná).
Ano, existuje způsob, jak vydělávat i při 10% úroku p.a., a to je lichva s nemovitostmi. Funguje to tak, že se poskytují úvěry na doraz možností klienta a spoléhá se na to, že při defaultu klienta se uplatní nehorázné smluvní pokuty, které celou ekonomiku otočí do plusu. Default klientů, kteří si nepůjčí v bance je řádově pravděpodobnější, než u těch, kteří projdou bankou.
Co se týká tržních úroků - úvěry zajištěné nemovitostmi se u nebankovek pohybují u nás okolo 13-30% p.a. Za 13% to poskytuje americké hypotéky do 50% odhadu např. družstevní záložna, která nekouká do registrů a vyžaduje doložní příjmů. Podle výkazů pro ČNB má 15% úvěrů v defaultu. Asi tak.
Uvažovat nad businessem půjčovat peníze za 10% p.a. s kapitálem 40K Eur je špatný business plán (mluvím o businessu, ne o tom, že půjčíte svým kamarádům náhodně, když přijdou). Proč? Budu se opakovat.
1. výnos bude ročně 4K eur. Zaplatí to práci s tím spojenou a čas tím strávený?
2. Pokud to budou nezajištěné půjčky - rovnou zapoměňte, že to bude ziskové. Jeden default z deseti úvěrů a zisk je pryč.
3. Pokud to budou zajištěné půjčky, stejně to podle mě neodpovídá riziku. Nemáte možnosti prověřit klienty jako banky a v malém vzorku nefunguje statistika. Navíc pokles cen nemovitostí je také nemalé riziko. Co zastavíte dneska, za 3 roky může mít poloviční hodnotu.
4. Existuje zákonná regulace, která prodražuje náklady. U nás zákon o spotřebitelském úvěru, promlčení dluhu, když se nevymáhá včas, osobní bankrot, který umožňuje dlužníkovi splatit pouze 30% dluhů. Podnikání s úvěry bude regulované asi i na Slovensku a regulace s sebou nese náklady, ale i právní rizika (např. u nás smlouva, která nerespektuje zákon o spotřebitelském úvěru je neplatná).
Ano, existuje způsob, jak vydělávat i při 10% úroku p.a., a to je lichva s nemovitostmi. Funguje to tak, že se poskytují úvěry na doraz možností klienta a spoléhá se na to, že při defaultu klienta se uplatní nehorázné smluvní pokuty, které celou ekonomiku otočí do plusu. Default klientů, kteří si nepůjčí v bance je řádově pravděpodobnější, než u těch, kteří projdou bankou.
Co se týká tržních úroků - úvěry zajištěné nemovitostmi se u nebankovek pohybují u nás okolo 13-30% p.a. Za 13% to poskytuje americké hypotéky do 50% odhadu např. družstevní záložna, která nekouká do registrů a vyžaduje doložní příjmů. Podle výkazů pro ČNB má 15% úvěrů v defaultu. Asi tak.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Ja tam vidim problem aj v tom, ze nemas alokovany cely kapital naraz. A ak diverzifikujes medzi pozicky, tak uz vobec nedokazes uplatnit cely kapital rovnomerne. Cize vysledny vynos bude este nizsi nez urok na pozicke.
To uz si rovno mozes kupit nejake dlhopisy s vynosom 7-8% a mas to priblizne to iste.
To uz si rovno mozes kupit nejake dlhopisy s vynosom 7-8% a mas to priblizne to iste.
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 92 times
To nemusí být problém, pokud dokáže celý kapitál alokovat. Pak při převisu poptávky bude buď čekat, až se mu něco vrátí, aby půjčil dál, nebo si vezme krátký úvěr a až se mu peníze vrátí, splatí úvěr. Samozřejmě při rozjezdu bude chvilku mít kapitál na účtě a bude ho půjčovat postupně, ale jakmile ho jednou rozpůjčuje celý po malých půjčkách, má prakticky tento problém z krku. Nikdy se mu nevrátí všechno naráz a pokud dokázal rozpůjčovat, dokáže generovat další poptávku, aby mu peníze neležely na účtě.filip glasa napísal:Ja tam vidim problem aj v tom, ze nemas alokovany cely kapital naraz. A ak diverzifikujes medzi pozicky, tak uz vobec nedokazes uplatnit cely kapital rovnomerne. Cize vysledny vynos bude este nizsi nez urok na pozicke.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
ked som mal v Zune viac penazi, tak mi ukazovalo predschvalenu pozicku za tych cca 7%. Teraz som dal vacsinu do mBank a ukazujemi v Zune predschvaleny uver s 12%. Takze pre menej bonitnych je okolo 12% na spotrebak tak akurat.