Pravidelné sporenie - COST AVERAGING EFFECT
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: Pravidelné sporenie - COST AVERAGING EFFECT
Těch 5 % mi přinde zbytečně vysokých, to člověk zaplatí maximálně v bance, ale jak přímo v Pioneeru, tak přes zprostředkovatele se není problém dostat minimálně na 3 - 3,5 %. Přes internovýho makléře i podstatně níž.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Pri sporení tak malých čiastok si asi nejaké veľké zľavy nedojednáš. A hlavne ide o priemer na 80 rokov. Dnes je konkurencia vysoká, ale v minulosti boli tie poplatky ešte vyššie ako 5%.
Jo, to jo, ale :
- v Améru sou poplatky obecně o dost nižší (a jedná se o historii americké odnože)
- přes zprostředkovale jsem se bez problémů dostal na 3 %
- např. brokerjet nabízí jako startovací (tzn. pro nejnižší investice a mimo akce) poplatek 2,5 %.
Nicméně, jako "nejpesimičtější" varianta je to použitelný a vypovídající. Na druhé straně i sám Pioneer má ve své sazebníku snižující se poplatek s akumulovanou výší investice, což při tak dlouhým horizontu není vůbec od věci.
- v Améru sou poplatky obecně o dost nižší (a jedná se o historii americké odnože)
- přes zprostředkovale jsem se bez problémů dostal na 3 %
- např. brokerjet nabízí jako startovací (tzn. pro nejnižší investice a mimo akce) poplatek 2,5 %.
Nicméně, jako "nejpesimičtější" varianta je to použitelný a vypovídající. Na druhé straně i sám Pioneer má ve své sazebníku snižující se poplatek s akumulovanou výší investice, což při tak dlouhým horizontu není vůbec od věci.
-
jozef.puchon
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 24 02, 2008 11:28 am
Pridal som clanok, nieco o pravidelnom investovani.
Nie je to uplne tip top,chybali mi udaje,ale učel by to splniť malo.
http://jozefpuchon.blog.sme.sk/clanok.a ... 9&bk=97244
Nie je to uplne tip top,chybali mi udaje,ale učel by to splniť malo.
http://jozefpuchon.blog.sme.sk/clanok.a ... 9&bk=97244
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
tie čísla z indexov ste počítali podobne ako ten PIO?
-
jozef.puchon
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 24 02, 2008 11:28 am
ano
chces excel?....je este na flexibilnejsej urovni ako Pio.
chces excel?....je este na flexibilnejsej urovni ako Pio.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
no keby si to tu chcel niekto pozerať a nevadí ti to, tak to sem prilep.
Aj keď 80 rokov tam tuším už nebolo.
Aj keď 80 rokov tam tuším už nebolo.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Zdravim,
nema este nahodou niekto ten subor, co tu postoval jozef, tak aby sa dal otvorit v office 2007?resp. ak ho dokazete otvorit aj po rokoch, mohli by ste mi ho poslat? ten co tu je, mi nejde...(analytics tool mam...)
vopred dik
nema este nahodou niekto ten subor, co tu postoval jozef, tak aby sa dal otvorit v office 2007?resp. ak ho dokazete otvorit aj po rokoch, mohli by ste mi ho poslat? ten co tu je, mi nejde...(analytics tool mam...)
vopred dik
kto zaváha, nežere...
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Pravidelne sporenie je uzitocne. Pravidelna investicia je fajn. Investovat na zaklade cost averaging, teda pridavat k pozicii, ktora klesa na cene je hlupost. Klesajucu ceninu treba predat a kupit inu.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Pri cenine to platí.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
-
incognito
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 57 times
Cost averaging je postaveny na pravidelnom investovani
neviem ci si sa pomylil, alebo nevies co to je... cost averaging minimalne pri fondoch je dobra vec, predavat fond len preto, ze poklesol je zvycajne unahlene riesenie...
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
cost averaging je neutralna vec. Uplne rovnako ako pri jednorazovej investicii potrebujes, aby sa trh vyvijal pozitivne pre teba. A mozes tam mat aj negativny scenar, ked na DCA prerobis, alebo zarobis menej ako pri jednorazovej investicii. Zalezi ako bude vyzerat krivka vyvoja fondu. Moze vyzerat je negativne pre DCA.cost averaging minimalne pri fondoch je dobra vec
To bych netvrdil. Ani to ohledně průměrování nákladů, ani to ohledně dokupování klesajících pozic.Rokosák napísal:Pravidelne sporenie je uzitocne. Pravidelna investicia je fajn. Investovat na zaklade cost averaging, teda pridavat k pozicii, ktora klesa na cene je hlupost. Klesajucu ceninu treba predat a kupit inu.
Ostatně, sám to popíráš, když tvrdíš, že "pravidelna investicia je fajn". Asi těžko si můžeš představit podkladový aktivum (na pravidelnou investici), který se bude neuatále vyvíjet jen nahoru. Navíc by to trochu pozbývalo smysl, pač bys dokupoval stále dráž a dráž, při stále nižším a nižším růstovým potenciálu.