vidim, ze to tu v podslednej dobe nezije a nesrsi aktivitou az tak ako predtym, preto som sa rozhodol prispiet /aj ked len otazkou/ a pripadne to trosku rozhybat.
Nieco o mne:
Studujem na VS, aktualne mam cosi vyse dvadsat rokov, poslednych par rokov nepretrzite pracujem a o par rokov (snad o 2,5) VS skoncim, a rad by som si sporil, napr. na pripadny zaciatok podnikania alebo vlastny byt (od cca 55k). Dakej brutalnej hypoteke na tazke desattisice a desiatky rokov splacania sa chcem vyhnut, rad by som mal do tridsiatky vlastny byt splateny.
Iny ciel pravdepodobne mat nebudem, nakolko cokolvek ostatne je do znacnej miery neproduktivne /mozno s vynimkou vzdelania a par dalsich veci - tie su vsak, predpokladam, radovo lacnejsie ako nehnutelnosti/.
Aktualne mam priamo k dispozicii cca 2k eur na beznom ucte, o ktorych osude som sa zatial nevedel rozhodnut.
Doteraz som sa riadil tym, ze som daval vsetko do najvyhodnejsich terminakov:
Istu dobu to boli 4% pa na 3 roky v ZUNO
nasledne tusim 3,4% pa na 1 rok v ZUNO
a potom 3,1% pa v mbank
Nakolko mi mesacne ostava cca plus/minus 400 EUR, rad by som sa poradil, co s nimi. /plus sa blizi termin splatnosti niektorych terminakov, takze niektore mesiace budem disponovat povedzme s 1000 EURami disponibilneho prijmu/
Najvyhodnejsie co sa tyka 100% bezpecnych investicii aktualne vyzera group vklad financnej hitparady v privat banke - 3,6% pa na 18 mesiacov, pricom poplatky za pripadny predcasny vyber su uroky za 105 dni, co by nemal byt problem dodrzat, kedze nepredpokladam, ze budem peniaze potrebovat okamzite /a ak ano, stale tu mam dalsie terminaky a stabilny cashflow z prace/.
Rozmyslal som aj nad podielovymi fondami a podobnymi vecami, zial napriek mojej snahe nemam cas sa dostatocne venovat studiu, aj ked je to mozno kontraproduktivne. No povedal som si, ze je aktualne asi dolezitejsie sa vzdelavat, naberat nielen pracovne, ale aj ine skusenosti a takto si zvysovat hodnotu na trhu prace, pricom snad ten cas na studium sa najde aj v buducnosti /po skole/.
Predpokladam, ze mi kvoli danemu kratkodobemu /do 5 rokov/ horizontu pravdepodobne neodporucite nic ine, nez prave spominane terminaky, pripadne podielove fondy alebo investicie do vzdelania neodporucite, ale clovek sa uci cely zivot a mozno ma niecim velmi zaujimavym inspirujete.
A keby nahodou ani to nevyslo, aspon budem mat dobry pocit, ze to tu opat trosku ozije
Vopred Vam dakujem za odpoved a prajem Vam prijemny vecer.
PS: ak je nieco neprehladne, ospravedlnujem sa, pisal som to cca na tri razy a na malom notebooku, ale gro veci je snad prehladne.