Každí, kto sa takto pýta, by si mal najprv ujasniť jednu vec:
Chcem sa investovaniu venovať „profesionálne“ ? Chcem sa naučiť sám si spravovať peniaze na „vyššej úrovni“ ? Som ochotný venovať svoj čas prakticky neustálemu vzdelávaniu a sledovaniu ekonomických správ ? Ak je Vaša odpoveď áno, gratulujem, ste na správnom mieste. Veľa sa tu naučíte, získate množstvo rád.
Ak je Vaša odpoveď nie, a radšej by ste „full servis“ – niekoho kto poradí práve Vám, vyrieši práve Vaše potreby a pomôže Vám spravovať Vaše peniaze na „vyššej úrovni“, tak bohužiaľ, toto pre Vás asi nie je správne miesto. Tunajší diskutéri Vám buď:
1. vôbec nepomôžu – jednoducho nebudete rozumieť tomu čo Vám odporúčajú alebo to nebudete vedieť zrealizovať (zaujímalo by ma, koľko z uverejnených rád bolo zrealizovaných)
2. iba dočasne pomôžu – keď sa zmení situácia, opäť nebudete vedieť čo robiť, respektíve urobíte vďaka svojej neskúsenosti nejakú „hlúposť“ – anonymní radcovia z internetu nie sú vždy poruke
3. uškodia Vám – to čo Vám poradia, zrealizujete zle alebo neskoro, nebude to zodpovedať Vašemu rizikovému profilu, ....
V takomto prípade potrebujete poriadneho finančného poradcu.
Ak odpoviete na vzdelávanie ÁNO – budete sa musieť toho veľa naučiť. Nebude Vám to trvať týždeň, ani mesiac ... podľa hĺbky do akej sa chcete dostať Vám to môže trvať aj veľmi veľmi dlho. Ak však nemáte vôbec žiadne skúsenosti s investovaním a neviete ani základy ako napr.: aký je rozdiel medzi akciami a dlhopismi z pohľadu rizikovosti a potenciálu výnosov, čo je to emerging market, čo je korekcia, čo je diverzifikácia, od čoho sa odvíjajú výnosy peňažných fondov, .... a pod. určite nezačínajte s radami tu na fóre, ani Ladisovou osvetou o všemocnom P/E
Ak začínate a chcete sa vzdelávať, určite je vhodné skúsiť podielové fondy. Je to dobré minimálne na odskúšanie svojho postoja k riziku. Stačí malá čiastka. Prípadne straty sú lacným školným.
Naspäť k „fullservisu“: Ako a kde si vybrať poriadneho finančného poradcu ?
Odpoveď asi trochu netradičná: Najlepšie tu, na INTERNETE ! Asi iba ľudia z branže vedia aká nekvalita vládne finančnému poradenstvu. Ak budete hľadať vo svojom okolí, z najväčšou pravdepodobnosťou narazíte najprv na podvodníkov, začiatočníkov alebo rôznych neodborných poradcov.
Najhoršie je, že ak nemáte prehľad, skúsenejší „neodborník“ (alebo „podvodnik“) Vám dokáže predať prakticky čokoľvek, bez toho aby ste zistili, že je to pre Vás nevýhodné.
Paradoxne, práve tu, na anonymnom internete, sa takýto ľudia dlho neohrejú. Každé poradenstvo, ktoré sa zverejní je ihneď skritizované a podrobené „krížovej kontrole“ ostatných diskutujúcich.
Pre výber poradcu odporúčam venovať trochu času prezeraniu diskusných fór (buď tu alebo napr. openiazoch.sk) a vybrať si niekoho, kto vyzerá tak, že tomu o čom píše aj skutočne rozumie.
Poradcovia väčšinou uverejňujú aj svoje emailove adresy, takže kľudne im napíšte, nikto sa na Vás neoborí, predsa len, väčšina sa tým živí
Len čo bude môj príspevok podrobený nevyhnutnej kritike napíšem druhú časť: „Čo by ste mali vedieť o finančnom poradenstve alebo prečo Vám finančný poradca neodporučí to isté ako finančný odborníci.“
A ešte prečo som to celé vlastne napísal: proste mi tu takéto niečo chýbalo a považujem to za dôležité.