Akcie, výber brokera a začiatočnícke otázky

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Roman_L
Dátum registrácie: Pi 28 06, 2013 9:55 am

Akcie, výber brokera a začiatočnícke otázky

Príspevok od používateľa Roman_L »

Zdravím Vás všetkých, v prvom rade by som rád pochválil autora webu,rád toto fórum čítam.

Rozhodol som sa časť volných prostriedkov investovať do akcií.

Na začiatok cca 1000 Eur a postupne dokupovat, viem, že veľa zahodím na poplatkoch, ale radšej sa popáliť na menšej čiastke ako na väčšej.
Skor mi ide o postupné budovanie portfólia dividendových akcií ako CEZ,Templeton global income fund (mesačná divi), podniky s opakujúcim sa dopytom po ich produktoch alebo službách.
Skor pôjde o malé čiastky a postupne dokupovanie.Ako prvé som narazil pri výbere brokera.
Pozdáva sa mi FIO broker.A teraz moje otázky.

Aký je rozdiel, keď kúpim titul na BCPP resp. na RM-systém.Sú to oddelené burzy s rozdielnou likviditou?

Dividendy sú zdaňované v krajine , kde spoločnosť pôsobí a potom, čo mi vyplatia zdaňujem ešte aj ja?

Čo v prípade , ak máme podpísanú dohodu o zamedzení dvojitého zdaňovania?

Ako sa zdaňujú REITs, MLPs a BDCs?

ďakujem za odpovede.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Akcie, výber brokera a začiatočnícke otázky

Príspevok od používateľa Rado »

Na Slovensku nemáš daň z dividend.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
kiikino
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 23 08, 2012 7:05 pm

Príspevok od používateľa kiikino »

BCPP je burza a Rm-system je broker ktory ta zastupuje na tej burze, v tvojom pripade vsak pouzijes ako brokera FIO

na slovensku sa dan z dividend neplati ale plati sa zdravotny odvod (myslim ze 14%)

ak je podpisana dohoda o zamedzeni dvojiteho zdanenia - mozes si vybrat kde dividendy budes danit - kedze slovensko ma tuto dan 0% tak volba pada skor na slovensko - nasledne si mozes strhnutu dan ziadat spat z danoveho uradu krajiny kde dan bola strhnuta, byrokracia jak svina, dlho to trva, treba si zistit co ako to v tej ktorej krajine chodi

REITs a tie dalsie vyplacaju klasicku dividendu takze pre ne plati uplne to iste ako pri klasickych akciach
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 27 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Akcie na stálo pro dividendy jako důchod
Některé z nich jsou dnes už moc drahé
Bank of America, Wells Fargo, AT&T, General Electric,
Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Pfizer, United Technologies
Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Telefonica SA,
Barclays, HSBC, BP, Royal Dutch Shell, Tesco,
Sanofi, BHP Billiton, Vale.
Tyto firmy dlouhá léta zvyšovaly dividendy 10% ročně, to znamená každých 7 až 8 let zdvojnásobení dividend a ve 38. roce by byla roční dividenda už tak vysoká, jako je dnešní vklad do těch akcié, tedy tisíce eur. Kdyby i po krizi se zvyšovaly dividendy 10% ročně.
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... =10&t=1942" onclick="window.open(this.href);return false;
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ Facebook skupina https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Akcie na stálo pro dividendy jako důchod
Některé z nich jsou dnes už moc drahé
Bank of America, Wells Fargo, AT&T, General Electric,
Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Pfizer, United Technologies
Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Telefonica SA,
Barclays, HSBC, BP, Royal Dutch Shell, Tesco,
Sanofi, BHP Billiton, Vale.

Tyto firmy dlouhá létazvyšovaly dividendy 10% ročně, to znamená každých 7 až 8 let zdvojnásobení dividend a ve 38. roce by byla roční dividenda už tak vysoká, jako je dnešní vklad do těch akcié, tedy tisíce eur. Kdybyi po krizi se zvyšovaly dividendy 10% ročně.

Dovolil som si vybrať najpodstatnejšie z textu.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

budovanie portfólia dividendových akcií ako CEZ,Templeton global income fund (mesačná divi),

Nemyslim si ze CEZ je zrovna nejake velke Terno.
Templeton fund - viac sa ti oplati fond, ktory dividendy reinvestuje. Co budes robit s takymi drobnymi mesacne? Pridu ti nejake centiky z tej tisicky. Nemas ich ani ako reinvestovat a zbytocne kvoli nim musis vypisovat papiere na rocne zuctovanie zdravonteho poistenia.
Pozdáva sa mi FIO broker.
ak vyslovene chces cesku burzu (nie je nanej nic atraktivneho) tak ok,ale inak ma FIO strasne obmedzeny vyber.
Aký je rozdiel, keď kúpim titul na BCPP resp. na RM-systém.Sú to oddelené burzy s rozdielnou likviditou?
RM systém je kváziburza - OTC trh. Likvidita je menšia, ale poplatkovo by to malo vyjsť pri malých sumách možno lepšie.
Dividendy sú zdaňované v krajine , kde spoločnosť pôsobí a potom, čo mi vyplatia zdaňujem ešte aj ja? Čo v prípade , ak máme podpísanú dohodu o zamedzení dvojitého zdaňovania?
Problém je len s americkými akciami, ktorých dividendy sa ti zdania priamo v USA a nevieš tie dane za divi dostať naspať.
Ako sa zdaňujú REITs, MLPs a BDCs?
Ak ide o americké, ktoré spĺňajú US kritériá na oslobodenie od americkej dane z dividendy, tak sú výhodnejšie ako iné akcie. Nemajú daň z dividend v USA vôbec a ty tu doma tiež nemáš daň z dividend. Ale treba pozrieť presne prospekt toho ktorého REITsu a zistiť aká daňová schéma to je.

Každopádne ak sú u nás 14% odvody z dividend, ktoré musíš každoročne riešiť, tak je otázka či nebude lepšie pri týchto drobných peniazoch pozerať po fondoch a firmách, ktoré divi nevyplácajú na obchodný účet, ale ktoré dividendu reinvestujú.

Na to aby si mal z dividend príjem je 1000 EURveľmi malá suma. Ak divi nereinvestuješ, tak prichádzaš o časť výnosu ("úroky z úrokov" - dividendy z dividend).
renata
Dátum registrácie: Po 22 07, 2013 12:30 pm

Príspevok od používateľa renata »

Som laik a hladám seminar, kurz, event individ. pristup , ktory ma nauči pracovat on- line na portali zkb.ch. Zaujimam sa o strednodobe akcie, doteraz som pracovala iba cez banku.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"