v prvom rade sa ospravedlňujem ak táto moja otázka nepatrí do tejto témy resp. na tento web
Nezamestnanej manželke končí rodičovská dovovlenka. Ja mám živnosť. Riešime ako s ňou ďalej. Mňa hlavne trápi jej dôchodok. Mám v hlave 3 alternatívy:
- zamestnám ju a dám jej povedzme minimálnu mzdu. Pri minimálnej mzde sú celkové náklady práce cca 460€, z toho ona by v čistom dostala cca 300€ a teda 160€ by sme zaplatili štátu.
Tu mám však tiež otázku - keď ju zamestnám na polovičný úväzok, budú sa jej roky normálne rátať do odpracovaných rokov pre dôchodok?
- bude si dobrovolne platiť dôchodkové sporenie (je tam starobné, invalidné a garančné). Minimálne odvody sú cca 120€. Ale musela by si platiť aj zdravotné poitenie, ktoré je cca 55€. Spolu teda cca 175€.
- alebo sa na to celé/štát vykašlať a sporiť jej na dôchodok sámostatne? Ale zdravotné poistenie by si aj tak musela platiť.
Kebyže jej odkladáme 100€ mesačne povedzme 30 rokov. Koľko by tam na konci mohla mať? 6000€? Keby si z toho dala vyplácať dôchodok povedzme 20 rokov, koľky by to bolo mesačne? 250€?
Oplatí sa to? Keď zarátam infláciu - akú hodnotu bude mať o 30 rokov tých 250€?
A je tu riziko, že povedzme ten finančný subjekt skrachuje a prídeme o celé úspory.
Na druhej strane - aké budú podmienky na nárok na dôchodok o 30 rokov? Aký bude minimálny dôchodok? Bude vôbec?
Neviete nám niekto poradiť? Alebo aspoň poradiť kto/kde by vedeli poradiť?
Je mi jasné, že nikto nemá kryštálovú guľu a nevie čo bude o 30 rokov. Ale mi sa teraz nejako rozhodnúť musíme.