Nieco k mojmu investovaniu.
Akciam sa venujem intenzivnejsie necele dva roky. S akciami som zacal cca pred 15timi rokmi. Hned po tom, co som mohol, isiel som na RM system kupit si zopar akcii Slovnaft a Slovakofarmy. Tie akcie mam dodnes.
V 2005 som si zriadil ucet u lokalneho brokera. Do 2011 som sa akciam venoval len okrajovo, lebo mi to pracovne vytazenie velmi nedovolovalo. Stale som vsak na burze mal len malu cast svojich uspor.
Investovanie je stale pre mna len hrackou a nemam velmi chut ani ciel to menit a prechadzat na full time. Po mojich skusenistiach s obchodovanim som zistil, ze prvorady je risk management a disciplina. Toto modelove portfolio som zriadil pre ozivenie tohto fora a ako priklad, ako by mal zaciatocnik na burze fungovat. Ked som zacinal, takato moznost nebola a urcite by som ju vtedy privital.
V prvom prispevku som si zadefinoval podmienky, ktore by malo toto portfolio splnat. To, ze som zanivestovany na 100% je sucastou planu. Nevidim v tom nic zle. Z mojho pohladu sa situacia na trhu ukludnila je cas byt full zainestovany. Stale sme neprerazili historicke high, ale sme nad 50MA a napr. Russell 2000 vcera zatvaral na rocnych maximach. Pre mna obrat nastal 24.6 kedy som vo svojom portfoliu isiel do 100% zainvestovania. Tuto som som to spravil o tyzden neskor,ale uz s inymi akciami, okrem IP. Co si uvedomujem, ze nie je OK, je vyska SL. Mali by byt tesnejsie, ako som si ich nastavil, ale ako som pisal, nejako stracam motivaciu tu ochody zvrejovat. Zrejme ich dnes poposuvam a budem riadit riziko obozretnejsie.
K vykonnosti. Vykonnost SP500 a mojho portfolia bola priblizne rovnaka, ale rozdiel je v tom, ze som priemerne bol zainvestovany na cca 40%. To je ten rozdiel. Otazka, ktoru polozil Rado,ci to ma zmyslel investovat indvidualne do akcii alebo do celeho indexu bola opodstatnena. To, ze portfolio zlozene len z long pozicii klesa vtedy, ked klesa aj SPY je dost logicke a nepoznam vela prikladov a portfolii, kde je to inac. Chybu som napr. spravil, ked som investoval dost vela do SOHU a SL nechal pomerne velku a pripustil som podstatnu stratu. Ak by nebola akcia cinska, zrejme by ma na SL nevyhodilo. Odrazila sa takmer presne od mojho SL a mozno uz tento tyzden dosiahne nove rocne maxima. Chybou by ale bolo, keby so poziciu neuzavrel (z hladiska riadenia portfolia). Co sa tyka dalsich pozicii, dost sa vrtam v akciach gold miners,ale to uz je moja choroba. Tak ako som minuly rok bojoval s trhmi v uholnych akciach, tento rok mi to vychadza na taziarov. Mam tam 4xSL a jednu stratu na NEM, ktoru stale v portfoliu drzim.
Niektore veci uz nezmenim, ale spatne sa da z nich poucit.
K Radovi:
Nevidim zmyslel pretlacat sa, ktory system je lepsi, ci obchodovanie s akciami alebo vypisovanie opcii. Na oboch sa da zarobit, len to musis vediet a trh musi byt nakloneny v prospech tvojej strategie. Radovi som vdacny za priklad s vypisovanim put opcii na KO, kde som pochopil obchodovanie s opciami a prinutilo ma to nastudovat si opcie podrobnejsie.
Kazdemu vyhovuje iny styl obchodovania. Osobne si neviem si predstavit, ze by som odisiel zo zamestnania a zacal sa zivit len tradingom, alebo by som spravoval ine peniaze ako svoje. Zrejme by som sa na full time ani neuzivil