Shortovať alebo neshortovať akcie ?

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
heldus
Dátum registrácie: St 08 01, 2014 2:45 pm

Shortovať alebo neshortovať akcie ?

Príspevok od používateľa heldus »

Fórum sledujem už dlhšiu dobu a našiel som tu odpovede už na veľa otázok, ale teraz sa už musím niečo spýtať a niečo s vami prekonzultovať. Rád by som sa vás aktívnych obchodníkov spýtal, že s čím všetkým treba počítať pri shortovaní akcií. Doteraz som akcie iba kupoval a držal dlhodobo, ale teraz by som sa obchodovaniu chcel venovať aktívnejšie a snažiť sa využiť každú situáciu na trhu – teda nie len akcie kupovať, ale špekulovať aj na pokles. Nikdy som ešte neshortoval akcie, ale našiel som už nejakých kanditátov na short. Avšak nechcem ihneď zadať príkaz na short, pretože ja vlastne ani neviem čo všetko takýmto úkonom podstupujem. Skutočnosť, že podstupujem neobmedzené riziko je mi jasné (to budem samozrejme eliminovať príkazom SL), ale čo všetko sa ešte môže stať pri shortovaní akcií ? Čo také vážne/nevážne sa môže stať ? A ako dlho vlastne môžem byť „v short pozícií“ ? Mal by sa trader obávať shortovania akcií ? Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
rabdo
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 02 06, 2011 1:01 pm

Re: Shortovať alebo neshortovať akcie ?

Príspevok od používateľa rabdo »

napr.:

- tvoj broker ich musí mať v ponuke
- áno platíš za požičanie akcií na short. čím dlhšie ich držíš o to viac platíš ( nie nadarmo sa im hovorí že sú to krátke pozície

inak je to presne ako pri longu len obrátene :lol:
Charles Bukowski " svet patrí tým čo sa neposerú "
Istiach
Guru Member ****
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Príspevok od používateľa Istiach »

Za akcie do shortu sa plati? :O To som nevedel. A preco a ako?
rabdo
Gold Member **

Istiach napísal:Za akcie do shortu sa plati? :O To som nevedel. A preco a ako?
no práve preto že ti to požičiava broker a on ti to aj v poplatkoch skásne

a ešte som zabudol že pri shorte je problém že suma za ktorú si nakúpil ti rastie ak to nejde nadol, tak že ak to hráš na plný účet alebo ešte aj na margin musíš počítať z čiastočným zatváraním pozície, inak ti to začne zatvárať broker za teba!!!

velký problém je to pri malých účtoch ktoré majú obmedzené daytrejdy a tak ťa to môže veľmi rýchlo zablokovať aj na pol roka!
Istiach
Guru Member ****
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Príspevok od používateľa Istiach »

Vies mi dat nejaky priklad aby som si urobil predstavu o tom, kolko clovek pri takom shorte zaplati?
Tilbur
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 65 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Tilbur »

Shorty ano, ale velmi citlivo na takomto bull market, aky mame teraz.

Za short sa plati urok. Tak ako pri inych pozickach. Ak broker nema, tak si to musi niekde pozicat.
Je pravidlo, ze pre kazdy short musi mat broker k dispozicii akcie na long. Shortovanie bez vlastnenia podkladu je ilegalne a vola sa naked shorting.

Ja som sa stretol s max urokovymi mierami okolo 100% rocne. Cize oplati sa ti to sledovat este pred tym, ako ides do shortu. Na shorte zarobis max 100% a aj to akcia musi ist k nule.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 2985 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

tilbur napísal:Ja som sa stretol s max urokovymi mierami okolo 100% rocne. Cize oplati sa ti to sledovat este pred tym, ako ides do shortu. Na shorte zarobis max 100% a aj to akcia musi ist k nule.
100% p.a. Kde? Ja úroky vôbec nesledujem, ale predpokladám, že ide o pár centov denne..

Viem že broker ponúka taký program, že klienti, čo dlhodobo držia akcie na long ich môžu dať k dispozícii brokerovi na short selling za čo sú im pripisované nejaké úroky ( zdá sa mi, že 2-3% ročne ). Takže broker si tie akcie naozaj požičiava a má s tým aj nejaké náklady. Pokial viem, pri daytradingu sa úroky neúčtuju...účtuju sa za každý overnight a keby bol úrok aj 3-5% p.a. tak deleno 365 x počet dní pri swingu to nemôže byť veľa.

Heldus: môže sa stať, že ťa SL neochráni a akcia gapne o 30-50%. V extrémnych prípadoch to môžu byť i stovky %.

Poviem príklad: o 22,00 akciu haltnú a vyhlásia akvizíciu s prémiou 40%.
Ďalší trading pokračuje pri cene +40% a všetci shorteri stratili.

Ešte jedna vec: niektoré ETF sa dajú perfektne shortovať cez inverzné verzie. Inverzné ETF kúpiš na long a môžeš mať neobmedzený zisk a limitovanú stratu...a pritom hraješ na pokles.

To isté sa ti môže stať aj na long, preto treba mať rozumný money a risk manažment. Nič strašné sa stať teda nemôže, akurát na long môžeš stratiť maximálne 100% ( pri krachu ) a na short aj viac ako 100%.
Ja som sa reálne nikdy nestretol z väčšou stratou/ziskom ako 50%, ale videl som aj pohyby 100-200% za deň.

Shortovanie mám rád, ale len na krátkodobo. Pri shorte zvyknú byť pohyby rýchlejšie a prudkejšie ( strach je silná emócia a neraz vypukne panika ). Ale ked držím na dlhšie, tak som nervózny, že manažment niečo vymyslí aby pohol cenou nahor. A pri kurzotvornej správe potom kupujú longisti a panikujú shortisti...takže je to len buy a buy, z čoho môže vzniknúť short squeeze. Raz sa stalo, že akcie VW squeezovali o stovky %..nie naraz, ale VW sa na chvilu stal najväčšou firmou na svete.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Tilbur
Platinum Member ***

Musel som trosku hladat, ale vybral som jednu specialitu.
Cize taketo by som vobec nedoporucoval shortovat. A ak ano, tak max tyzden.
Tiez si myslim, ze uroky sa uctuju len za drzanie cez noc.
Prílohy
CDTI.jpg
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Čím menej akcií je na short a čím väčší je dopyt po shortoch na tú akciu, tým je vyšší úrok za jej požičanie. Najnižšie úroky sú zvyčajne na indexoch a likvidných akciách. Ale aj tam môžu byť výnimky občas.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

este tu myslim nebolo napisane, ze ak shortujes akciu, ktora vypplaca dividendy, tak platis aj tie dividendy
Tilbur
Platinum Member ***

To CDTI som dobre vybral....
Dnes v premarket +15%.
Toto moze byt dovod: http://seekingalpha.com/article/1935771 ... -way-to-10" onclick="window.open(this.href);return false;?
Ale co s takou akciou, kde je obmedzena moznost shortov? Staci jeden clanok a cesta je jasna.
Som zvedavy ako dnes skonci.
heldus

Ďakujem všetkým za odpovede. Takže z toho čo píšete som si odvodil nasledovné závery:

1. nedajú sa shortovať všetky akcie. Iba niektoré. U málo likvidných akcií si však broker pýta príliš vysoké úroky za požičanie akcií.

2. shortovanie akcií nie je nebezpečné. Treba mať dobre zkomponovaný money a risk management. Avšak v čase vyhlasovania výsledkov hrozia pri shortovaní veľké gapy smerom hore, pri ktorých nám nepomôže ani SL. Môžeme byť zrazu v mínuse 20-30%.

3. ak chce investor špekulovať na short ETFs, mal by radšej využiť inverzné ETFs (zaujímavný produkt)

Takže toto sú také základné 3 body, ktoré som si z vaších odpovedí odvodil. Sú správne formulované ?

Ešte by som ale rád dostal odpovede aj na tieto otázky:

- ževraj je pravdou, že broker môže moju short pozíciu kedykoľvek uzavrieť. Prečo to spraví ? Sú niekde presne stanovené pravidlá, kedy môj obchod môže bez môjho vedomia uzavrieť, alebo to môže spraviť kedykoľvek (to sa mi ale nepozdáva) ?

- ževraj existuje nejaký zákon o shortovaní ? Viete mi niečo k tomu povedať ? Ten zákon "vznikol" práve po roku 2008 alebo kedy ?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

heldus napísal: U málo likvidných akcií si však broker pýta príliš vysoké úroky za požičanie akcií.
Toto zaujíma aj mňa. Nezdá sa mi to. Ak by si mohol broker účtovať rôzne úroky pri rôznej akcii, predpokladám, že by mu SEC uložil povinnosť na to upozorňovať. Broker upozorňuje na kadejaké sračky, ale na toto nie.

Chce mi tu niekto povedať, že pre otvorením shortu by sme si mali skontrolovať úrok? Ako? Kde?
heldus napísal:2. shortovanie akcií nie je nebezpečné. Treba mať dobre zkomponovaný money a risk management. Avšak v čase vyhlasovania výsledkov hrozia pri shortovaní veľké gapy smerom hore, pri ktorých nám nepomôže ani SL. Môžeme byť zrazu v mínuse 20-30%.
Nielen v čase vyhlasovania výsledkov. Pri akejkolvek kurzotvornej správe mimo burzových hodín ťa SL neochráni.
heldus napísal:- ževraj je pravdou, že broker môže moju short pozíciu kedykoľvek uzavrieť. Prečo to spraví ? Sú niekde presne stanovené pravidlá, kedy môj obchod môže bez môjho vedomia uzavrieť, alebo to môže spraviť kedykoľvek (to sa mi ale nepozdáva) ?
Broker môže všetko. Ale nestretol som sa s tým, že by to zneužíval. Treba si dávať pozor hlavne na margin. Veľa ľudí nerozumie ako margin funguje a preto sa divia, ked im broker pozíciu uzavrie ( spravidla len zníži ). No treba si uvedomiť, že broker tak musí urobiť . Broker si nerobí, čo sa mu zachce. O všetkých pravidlách sa môžeš dočítať u brokera. Všetko podpisuješ.
heldus napísal:- ževraj existuje nejaký zákon o shortovaní ? Viete mi niečo k tomu povedať ? Ten zákon "vznikol" práve po roku 2008 alebo kedy ?
To ťa nemusí zaujímať. Myslím, že to bolo len na sprísnenie voči nekrytým shortom. Veľkí hráči robili špekulácie. Dnes sa veľmi ľahko shortuje. Tak ľahko, ako longuje. Pametám sa, ked sa muselo dodržiavať pravidlo ,,upticku,,..nedalo sa shortnúť normálne, ale len vtedy ked sa cena pohla hore o 1 tick. To mi liezlo na nervy. Už to zrušili.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Chce mi tu niekto povedať, že pre otvorením shortu by sme si mali skontrolovať úrok?
No samozrejme. Lebo v extrémnych prípadoch tie úroky za požičanie akcií môžu byť 20-30% p.a. Veď si spomeň na Herbalife a PHK.
Tých 100% p.a. čo napísal tilbur je už asi veľmi extrémne.
Tilbur
Platinum Member ***

Chce mi tu niekto povedať, že pre otvorením shortu by sme si mali skontrolovať úrok? Ako? Kde?
v IB: Account management => Support => Tools =>Short Stock (SLB) Availability

Podla mna je to urok p.a., uctovany denne. Prehlad mas potom v Activity Statements. Sumar sa ti zobrazuje v TWSku ako Accrued interest.
Tilbur
Platinum Member ***

No samozrejme. Lebo v extrémnych prípadoch tie úroky za požičanie akcií môžu byť 20-30% p.a. Veď si spomeň na Herbalife a PHK.
Tých 100% p.a. čo napísal tilbur je už asi veľmi extrémne.
Dal som si trosku namahy a v tabulke je 1000 titulov s najvyssim urokom:
http://goo.gl/zsJ2it" onclick="window.open(this.href);return false;

Tie urokove sazdzby sa menia denne.
Naposledy upravil/-a Tilbur v Pi 10 01, 2014 9:59 am, upravené celkom 1 krát.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Super tabulka :wink:

Ešte by som dodal, že akcie nepožičiava broker, ale držiteľ akcií (fondy, etf, veľký investori ale a aj malí investori ktorí používajú margin).
Úrok nie je zárobkom brokera, ale toho, kto akcie požičia. Ak by u niektorých akcií neboli vysoké úroky na požičanie, tak by to bol priestor na veľmi ľahkú arbitráž. Ako napríklad pri PHK. Ale keď je počet akcií PHK, ktoré je možné požičať si na short obmedzený, tak to vyženie úrok na požičanie tak vysoko, že tá arbitráž na PHK už nie je taká jednoduchá.

Jednoducho trh nie je až taký hlúpy a z časti je efektívny.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Filip, Tilbur: Díky za veľmi užitočné odpovede !!!
Znova som sa niečo naučil ! :D

Tilbur: dík za tabulku!

- som šokovaný, že v tej tabulke sú úroky aj nad 100%... :roll:
- v zozname som našiel aj akcie, ktoré zvyknem trejdiť.

P.S. Treba si dávať pozor aj na shortovanie ETF !

Napríklad UVXY, ktoré zsa často drží na pokles dlhodobo a nemá 2x zapákovanú inverznú protiváhu ( len 1x SVXY, alebo XIV) má úrok 17% p.a.
Prílohy
UVXY 1 year.png
UVXY 1 year.png (10.22 KiB) 13031 zobrazení
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Keď shortuješ v rámci dňa, alebo pár dní, tak to nie je až taká katastrofa.

A keď šortuješ na dlhšiu dobu bežné indexy (nie pákové ETF a pod.), tak tam tiež nemajú byť prečo vysoké úroky.
Tilbur
Platinum Member ***

Pani, dnes som ten RSOL aj fyzicky kupil. Som zvedavy, ci sa niekto najde, kto si bude chciet moje akcie na vikend pozicat.
Potom na buduci tyzden dam vediet, ako sa mi to vyuctovalo vo vypise a ci je to tak , ako predpokladame.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Čiže si sa zapojil do toho programu, že broker môže tvoje akcie požičiavať?
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

No ale ty nemas cash ucet, ale margin ucet. Ak mas margin ucet, tak za to ze mas od IB margin, tak dovolujes IBcku poziciavaj tvoje akcie. Necital som podmienky podrobne, ale teoreticky tam nemusi byt urok pre teba, lebo si sa tak dohodol v podmienkach s brokerom.

Keby si mal cah ucet, tak by bol urok jasne tvoj. Ale otazka je, ako by sa broker dozvedel, ze chces akcie pozicat.

Neviem ci to odskusanie bude take lahke. Skor treba podrobnejsie precitat zmluvu a podmienky s IB ako pripisuje uroky za pozicane akcie.
Tilbur
Platinum Member ***

To, ze akcie dovolis pozicat akcie co vlastnis,zaskrtavas hned pri otvarani uctu. A aj tie uroky za pozicanie mi chodia na uctet. Nikdy som ale nepozeral, v ake vyske a ci sedi sadzba za pozicanie s vyplatenou odmenou. Mas pravdu , problem moze byt v tom, ze mam margin ucet, nie cash.
heldus

tilbur napísal:To, ze akcie dovolis pozicat akcie co vlastnis,zaskrtavas hned pri otvarani uctu. A aj tie uroky za pozicanie mi chodia na uctet. Nikdy som ale nepozeral, v ake vyske a ci sedi sadzba za pozicanie s vyplatenou odmenou. Mas pravdu , problem moze byt v tom, ze mam margin ucet, nie cash.
Mne sa nejako nechce veriť, že by ti broker dal vedieť o tom, že práve tvoje akcie sa požičali. Ja si to jednoducho predstavujem ako s peniazmi v banke - ty si otvoríš termiňák na rok a tvoje peniaze idú bárde. ak chceš peniaze skôr (chceš kúpené akcie predať), banka ti dá peniaze (akcie) niekoho iného. takto si to nejako predstavujem aj s tým požičiavaním akcií.

Tilbur môžem ešte otázku ohľadom tabuľky ? čo znamenajú stlpce CON, rebaterate a availaible ? Myslím si, že available je aktuálny počet akcií, ktoré je možné shortnúť, ale iba si to myslím. Môžeš mi tieto tri stĺpce objasniť ?

Juggler - na ten zákon som sa pýtal zámerne. Pretože niekde som čítal, že práveže ak nastane nejaký prudký pohyb smerom dolu (ale nepamatam si definíciu koľko % je prudký), že práve vtedy broker musí zo zákona tieto špekulatívne short obchody uzavrieť. Nestretol si sa s tým ešte ? Ževraj v roku 2008 toto ešte neplatilo...
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

zaskrtavas hned pri otvarani uctu.
no to viem, len som si myslel ze sa to automaticky viaze k margin uctom a k cash uctom nie.
Tilbur
Platinum Member ***

Tilbur môžem ešte otázku ohľadom tabuľky ? čo znamenajú stlpce CON, rebaterate a availaible ? Myslím si, že available je aktuálny počet akcií, ktoré je možné shortnúť, ale iba si to myslím. Môžeš mi tieto tri stĺpce objasniť ?
To je tabulka, ktoru poskytuje IB. CON-neviem
REBATERATE - asi urok, co dostanes.
Available je mnozstvo, akcii, ktore ma broker k dispozicii.

Neviem, ako to funguje, ale zrejme broker len hlada akcie na krytie shortu, ktory tebe otvara. Ak ho ma, moze otorit.
Nejaka vymena neprebieha.
Ak akciu predas, daju im zrejme oznamenie, ze uz nemozu pocitat s krytim shortu a hlada dalej u inych brokrov.
Ak nenajde do nejakeho casu, poslu Ti oznamenie mailom, ze maju problem. Ak ho nevyriesia do konca obchodovania, tak Ti short sam broker zavrie. (uz sa mi to stalo).

Co sa tyka toho uptick rule, mas to vysvetlene tuto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Uptick_rule" onclick="window.open(this.href);return false;
Adoption of Alternative Uptick Rule
On February 24, 2010 the SEC adopted the alternative uptick rule. The new rule does not apply to all securities. It is triggered when a security's price decreases by 10% or more from the previous day's closing price and is effective until the close of the next day. The adopted rule is deemed to be a palliative to the short-selling industry and is considered by many to be ineffective.
Je to tak, ze ak akcia klesne o viac ako 10% mozes ju shortovat len pri vyssej t.j. ask cene. Je to hlavne preto, aby sa zabranilo prudkym prepadom akcii.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

heldus napísal: Juggler - na ten zákon som sa pýtal zámerne. Pretože niekde som čítal, že práveže ak nastane nejaký prudký pohyb smerom dolu (ale nepamatam si definíciu koľko % je prudký), že práve vtedy broker musí zo zákona tieto špekulatívne short obchody uzavrieť. Nestretol si sa s tým ešte ? Ževraj v roku 2008 toto ešte neplatilo...
Neviem o tom nič. Nepametám sa, že by mi broker uzavrel nejaký short.
Stávajú sa také prípady, že ak akcia padá, tak zastavia jej trading. Trh sa upokojí, veci vyjasnia a potom sa trading obnoví. Ak išlo o planý poplach, tak sa cena zvyčajne vráti. Zažil som taký pokles o 10% napr. na GOOGle. Ak pokles pokračuje, tak znova môžu zastaviť trading po 10%. Aj to som videl pri nejakej inej akcii.
V ojedinelých prípadoch ako bol napr. flash crash, tak sa môže po vyšetrení urobiť záver, že sa obchody stornujú.
Raz sa mi stalo, pokial sa dobre pametám, že akcia padla na cene, lebo vyplatila dividendu. Ale ja som zároveň dostal dividendu i zarobil na shorte. Tak tú dividendu mi nechali a short stornovali. Ked niekto utrpí stratu v tzv. mylnom trejde a reklamuje to a ty si bol náhodou ten šťastlivec, čo na jeho omyle zarobil, tak rozhodne burza, alebo broker a obchod sa môže stornovať.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

tilbur napísal: Je to tak, ze ak akcia klesne o viac ako 10% mozes ju shortovat len pri vyssej t.j. ask cene. Je to hlavne preto, aby sa zabranilo prudkym prepadom akcii.
To som tiež nevedel. Alternatívny uptick rule pri poklese o 10%.

Predtým sa totiž na uptick muselo čakať pri každom shorte. Ale platilo to iba pre akcie na Nyse. Nasdaq bol bez upticku.
Hawk
Active Member
Dátum registrácie: Po 14 05, 2012 7:31 pm
Has thanked: 13 times

Príspevok od používateľa Hawk »

JUGGLER napísal:
Napríklad UVXY, ktoré zsa často drží na pokles dlhodobo a nemá 2x zapákovanú inverznú protiváhu ( len 1x SVXY, alebo XIV) má úrok 17% p.a.
Ako to zauctuje broker tych 17% ? Ked vlastnim povedzme 50ks akcii a mam ich kupene povezme mesiac ? Pri ich predaji ?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Hawk napísal: Ako to zauctuje broker tych 17% ? Ked vlastnim povedzme 50ks akcii a mam ich kupene povezme mesiac ? Pri ich predaji ?
Pri ukončení pozície. Pri hre na short otváraš predajom (SELL) a ukončuješ nákupom (BUY). V príkazoch to môže byť označené ako SELL SHORT, alebo BUY TO COVER.

P.S. takže ked si na short, nehovor, že máš ,,kúpené,,. Proste si to shortol, alebo otvoril na short.
jaja
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 68 times

Príspevok od používateľa jaja »

JUGGLER napísal: To som tiež nevedel. Alternatívny uptick rule pri poklese o 10%.
U IB máš ty akcie označený ve sloupci description takovým červeným kroužkem s bílým Sh uprostřed. Musel sis toho všimnout...

Jinak mě IB už short zavřelo. Měl jsem na advisor účtu pozici a při uzavření mi to blbě IB rozdistribuoval na klientské účty tak, že na jednom klientském účtu zůstalo pár kusů long a na druhém stejně kusů short. Tak jsem to nechal být s tím, že až budu tu akcii znova obchodovat, tak se to spraví (oba klientské účty byly moje a šlo o pár kusů, tak mi to bylo jedno). Po pár měsících mi přišel mail, že tu shortovou pozici asi budou muset zavřít (buď tu longovou pozici půjčili někomu jinému, nebo tam mám nastaveno nepůjčovat):
This alert is to inform you that IB was unable to locate and borrow the shares necessary to meet your settlement delivery obligations for the short stock position(s) listed below for account UXXXXXXX as of the end of today's trading day. As current SEC regulations now require that all transactions be settled on the standard settlement date, these short stock positions will be bought-in. IB will attempt to locate the shares tomorrow morning. If IB is able to locate the shares, the buy-in will be reversed. If this occurs, IB will send notification prior to 9:30 EST.
Please know that the buy-in will be reflected on the daily account statement under the Trades section. The price which appears on the daily account statement is a preliminary price. IB will effect the buy-in tomorrow. The final buy-in price will be reflected on the daily account statement of tomorrow. Please click here for additional information on the buy-in process.
Nakonec to zavřeli:
Based upon the information available yesterday at 17:00 ET, you were provided with notice of certain short stock positions in account UXXXXXXX which were subject to buy-in this morning as the necessary stock borrow could not be secured within the settlement deadline.
Please be aware that as of 09:00 ET this morning we have not yet been able to locate and borrow the shares necessary to support these positions. While we will continue to attempt to borrow these shares up until 09:30 ET, any short positions for which a loan cannot be secured by that deadline will be bought-in as required by regulation. Positions for which a buy-in has been processed will be reflected in the account at an indicative price. IB will update the price during the day and will reflect the final buy-in price on the statement this evening.
Please note that we will make every effort to notify you in a timely manner should a loan be secured; however, the operational activities and timeliness associated with this process are such that we can provide no assurance that this notification will take place prior to the open. Account holders are therefore advised to pay particular attention to the risks associated with transactions they enter into in anticipation of a buy-in which does not occur and that IB will not cancel such transactions or loans. Should you have any questions regarding this matter, please contact your local Customer Service Center.
rabdo
Gold Member **

Hawk napísal:Ako to zauctuje broker tych 17% ? Ked vlastnim povedzme 50ks akcii a mam ich kupene povezme mesiac ? Pri ich predaji ?
u IB ti to broker vyúčtuje v poplatkoch za predchádzajúci mesiac ako samostatný poplatok:

Broker Interest Paid - (USD Net Short Stock Interest for Jan-2013)

ja som za čisté shortovanie UVXY zaplatil napr.za január 2013 sumu -41,50 USD pri Commissions -250 USD
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Airmike »

tak tento interest rate sa mi zacina hodne pacit. dlhodobo profitovat z yieldu a este aj IRka za shortselling, a pritom drzat akci s tabulky ktorym verim, to by nemuselo byt marne.

Tilburg

prosim ta daj urcite vediet, ci to broker rata korektne pri tej tvojej pozicii RSOL.

idem teraz zistovat co znamenaju tie konkretne rates v account manageri

napriklad AAPL ma toto

Current
Rebate Rate* -0.18%

Current
Fee Rate** 0.25%
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

No zas ked trh nie je blby (a az taky blby nie je - sa mi zda), tak ten urok zodpoveda +- pravdepodobnosti s akou cena akcii klesne. Moznost na arbitraz tam bude zhruba rovnako mala ako vsade inde na trhu.
Airmike
Guru Member ****

ja niesom investor filip, to je myslim jasne. mna zaujima vzdy prave to +/- o ktorom pises.

to ako velmi je trh blby alebo nieje , sa da vacsinou spocitat.
Tilbur
Platinum Member ***

Situacia s RSOL:
akcii na short je k dispozicii 150 000. Zatial si nikto moje akcie pozicat nechcel. Aspon to nemam vo vypise. Moze to byt aj tym,ze tieto transakcie sa nachadzaju v activity statements par dni neskor, ked uz prebehne nejake zuctovanie medzi brokermi.
Pozeral som vypisy za posledny polrok, mal som pozicane moje akcie len raz.
Ak sa nieco objavi na vypise, dam vediet. Mna zatial hlavne zaujima urokova miera, ktoru IB poskytne zapozicanie.
To,ze si nikto moje akcie pozicat zatial nechcel by sme mohli vyriesit nejakym lepsim filtrom, kde by som vyberal len akcie z vysokym dennym objemom a takmer ziadnymi volnymi akciami.
Prílohy
rsol.jpg
rsol.jpg (39.12 KiB) 12756 zobrazení
Tilbur
Platinum Member ***

OK, skusil som spravit filter.
Kriteria su tie, ze akcia musi mat urok na pozicanie vyssi ako 50% a denny volume nad 100 000+ disponibilne akcie na short tusim menej ako 100 000. Vyznacil som akcie ktore maju nizky pomer disponibilnych akcii a aktualneho denneho volume.
Vysli mi tieto akcie.
Jednoznacny favorit URRE. Su to riadne shity akcie,ale podla mna tento fakt im dava potencial na dalsi rast.

Obrázok

Som zvedavy, ako skonci URRE o tyzden.

Tu je ta vyfiltrovana tabulka:
Prílohy
screen.jpg
Tilbur
Platinum Member ***

V piatok ma vyhodilo na RSOL a URRE, ktore som vyberal len na zaklade skutocnosti, ze mozem inkasovat vysoky urok za pozicanie na short a nizkym pomerom disponibilnych akcii na short a denneho priemerneho zaobchodovaneho objemu.

Vysledok: RSOL som drzal 2tyzdne, URRE tyzden aj nieco.
Pre mna je prekvapujuce, ze za cely cas sa nenasiel nikto, kto by si chcel moje akcie na short pozicat.
t.j. nemal som ani moznost otestovat, aky urok za pozicanie dostnem.

Zaver: Akcie sice maju vysoky urok za pozicanie, ale nie je vobec iste, za budete mat moznost tieto akcie pozicat po celu dobu trvania Vasej pozicie. Stale je otvorena otazka vysky pripisovaneho uroku, ak pouzivam margin account v IB a mam aktivovany Stock Yield Enhancement Program.
https://www.interactivebrokers.com/en/i ... stockyield" onclick="window.open(this.href);return false;
Tilbur
Platinum Member ***

Jedna zaujimava akcia, ktoru som nasiel pri prehladavani akcii s nizkym mnozstvom akcii na short.
Podla mna je to priklad, ako sa da umelo dvihnut cena akcie.
LIVE:
nesledoval som news, ale akcia pekne parabolicky rastie a akcii na short je 0.
Moze rast aj dalej? Ano. Myslim, ze shortnut sa oplati vtedy, ak mnozstvo akcii na short sa zacne zvysovat. (teraz je to prakticky nemozne) resp. ak zacnu predavat insideri, alebo coskoro pride upis novych akcii....
Obrázok
Prílohy
LIVE.jpg
Airmike
Guru Member ****

pekny priklad. :) :) :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"