Stock Market Wizards a hedge fondy

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Stock Market Wizards a hedge fondy

Príspevok od používateľa filip glasa »

radvan napísal:prebehol som si zase po par rokoch Stock Market Wizards knizku od Schwagera (Uspech na financnych trzich sa to volalo u nas, ked to vyslo) ... Schwager tam mal 15 hedge fund manazerov, tak som bol zvedavy ako performovali cca 10 rokov po vydani knizky ...

tak 3ja zavreli fondy po (-50%, -70% a -85% DD) ... dvaja skrachovali (klienti prislo o vsetko, -100%) a su obvineny z fraudu a aktualne sa snazia nedostat do basy ... dvaja uz nemaju fond a zivia sa ako predavaci/TA analytici na webe ... jeden sa zblaznil, odisiel z businesu a o par rokov ho zastrelila jeho zena (jeho partner vo fonde ostal spravovat fond a o par rokov skrachoval s tym fondom, -100%) ... 4ria ostali spravovat prachy (Michael Masters, DE Shaw, Steve Cohen a Stuart Walton) k zvysku som sa nedostal k udajom (ak dobre pocitam tak 3och som sa nedopatral) ... z tych co spravuju prachy je tazke sa dostat k trackrecordu, ale z toho co som nasiel, tak vacsina ma performance/maxdd ratio tak medzi 0.5 a 1.0 (co je bezne v hedge fund businesse) a mali lepsie aj horsie roky ... najlepsie dopadli Cohen a Shaw, ktory postavili bilion dollar businesses obaja (ale perf/maxdd obaja nevynikaju, len su to schopny robit s velkym objemom penazi) ...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2393 times
Been thanked: 2780 times

Re: Stock Market Wizards a hedge fondy

Príspevok od používateľa JUGGLER »

radvan napísal:prebehol som si zase po par rokoch Stock Market Wizards knizku od Schwagera (Uspech na financnych trzich sa to volalo u nas, ked to vyslo) ... Schwager tam mal 15 hedge fund manazerov, tak som bol zvedavy ako performovali cca 10 rokov po vydani knizky ...
Dík Radvan. Good Job !

Celkom milá knižka. Dostal som ju na Vianoce 2007... jedna z mála čo som prečítal.
Na obale sa píše: Jedinou možnosťou ako na burze začať zarábať, alebo zbohatnúť, je použiť myšlienky a osvedčené postupy ľudí, ktorí sú na burze úspešní...

takže po 10 rokoch:

traja zavreli fondy po (-50%, -70% a -85% DD) ... dvaja skrachovali (klienti prislo o vsetko, -100%) a su obvineny z fraudu a aktualne sa snazia nedostat do basy ... dvaja uz nemaju fond a zivia sa ako predavaci/TA analytici na webe ... jeden sa zblaznil, odisiel z businesu a o par rokov ho zastrelila jeho zena... štyria ostali spravovat prachy (Michael Masters, DE Shaw, Steve Cohen a Stuart Walton)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Radvan, dobra praca. :)
Tiez som skusal vypatrat, ako sa darilo traderom z Market Wizards, ale moja slaba znalost angliny mi v tom moc nepomohla.
Rad by som sa opytal na zopar detailov.
Ak by si menovite uviedol ich pribehy, bolo by to najlepsie, ale tak sa aspon opytam na zopar "pripadov".
Ako dopadol Okumus, ako hodnotovy investor typu "Waren Buffett"?
Ako dopadol Mark Minervini, ako investor typu "Canslim"?
Ako dopadol Mark Cook, ktory zisky z tradingu investoval do pozemkov?
traja zavreli fondy po (-50%, -70% a -85% DD) ... dvaja skrachovali (klienti prislo o vsetko, -100%)
kto boli tito "hriesnici"?
dvaja uz nemaju fond a zivia sa ako predavaci/TA analytici na webe
Ktori dvaja?
jeden sa zblaznil, odisiel z businesu a o par rokov ho zastrelila jeho zena...
Hruza...o koho sa jednalo?
tak vacsina ma performance/maxdd ratio tak medzi 0.5 a 1.0 (co je bezne v hedge fund businesse) a mali lepsie aj horsie roky
Mam tomu rozumet tak, ze rocne riskovali 100 mil dolarov a zisk mali v rozmedzi 50-100 mil dolarov?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
radvan
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa radvan »

takze mam trosku casu, takze pome na to:

Stuart Walton:
stale v businese s novym fondom:
http://futuresperformance.com/TrekPerf.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Sharpe 0.58 vs 0.48 S&P, mal lepsie aj horsie roky ... priemerny hedge fund ...

Steve Watson:
k tomu som moc nenasiel

Michael Lauer
prvy "super" vtacik:
http://www.bloomberg.com/news/2011-04-2 ... funds.html" onclick="window.open(this.href);return false;
fraud jak vysity ...

Dana Galante:
mala fond, myslim, ze uz nerobi fund managera ... skusim vyhrabat este statistiky fondu co spravovala, lebo som ich mal, len nejak som stratil tu linku ...

Mark Cook:
uz nema vlastny fond, robi nejake seminare:
http://www.markdcook.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Alphonse "Buddy" Fletcher:
druhy "super" vtacik ...
http://www.businessinsider.com/hidden-valley-2013-8" onclick="window.open(this.href);return false;
zaloba od penzijnych fondov + fund bunkrupt + investigation od Justice Department and the Securities and Exchange Commission (ta je za to, ze si "zvlastne ocenoval" nelikvidne securities co mal nakupene vo fonde) a nejlepsie je, ze ho zazalovali este aj jeho vlastny pravnici, kedze im neplatil:
http://www.law360.com/banking/articles/ ... ation-case" onclick="window.open(this.href);return false;

Ahmet Okumus:
bolo tu spomenute, ze spokojne spravuje vlastny fond ... to hej, len ten prvy zavrel v 2008mom:
http://www.marketfolly.com/2009/01/hedg ... -down.html" onclick="window.open(this.href);return false;
z bloombergu som sa kukol aky mal drawdown od peaku v 2007 kym zavrel svoj hlavny flagship fond - vysledok -75% ... takze, lahko sa robi 30% rocne, ked clovek riskuje, ze zmaze 3/4 kapitalu, ked je nejaky problem ...

Mark Minervini:
robi nejake seminare, fond nema (aspon o tom neviem):
http://www.minervini.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Steve Lescarbeau:
k tomu som moc nenasiel

Michael Masters
spravuje dalej vlastny fond:
http://www.institutionalinvestor.com/Po ... ID=2892271" onclick="window.open(this.href);return false;
je tazke sa dostat k presnym cislam ... nemam pristup do platformy, kde ma equity krivku, ale z clanku je vidiet, ze v 2008mom nemal moc dobry rok (-23%), rovnako ako aj v 2002 ... ako vacsina HF ... podla velkosti DD v 2008 nebude mat lepsi pomer vynos/max DD ako 1 (vacsina HF cieluje perf tak 15-20%) ... vynos/max dd medzi 0.5 - 1.0, co je cca ako vacsina HF ...

John Bender:
toto je nas nestastny pripad ... zjavne sa u neho rozvinula psych. choroba, rovnako ako u jeho zeny a zjavne ho v afekte zastrelila:
http://www.outsideonline.com/outdoor-ad ... ungle.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jeho kolega pokracoval v spravovani jeho fondu, ked John Bender odisiel do ustrania, ale moc sa mu nedarilo (Eifuku Master):
http://online.wsj.com/news/articles/SB1 ... 1212772400" onclick="window.open(this.href);return false;
checkol som ako ten fond skoncil - bankrupt ...

David Shaw:
Top of the Top, neni o com:
http://en.wikipedia.org/wiki/David_E._Shaw" onclick="window.open(this.href);return false;

Steve Cohen:
tiez velmi znamy HF manager ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_A._Cohen" onclick="window.open(this.href);return false;
aktualne vsak skor "znamy" vdaka rekordnej pokute 1.8mld USD, ktora SEC naparila kvoli insider tradingu, aj ked to nerobil priamo on, ale ludia z jeho firmy ...

zabudol som niekoho ? ... asik hej, lebo este tam myslim niekto bol, ale nemam tu knihu po ruke, len som googlil mena, tak este checknem knizne vidanie ...
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
radvan
Guru Member ****

Claudio Guazzoni:
este tento chybal v celkovom prehlade ... mal fond Zanett US Equity Hedged, zavrel ho v 2003tom ... vynos od 1995 do 2000 bol cez 35% rocne ... drawdown od topu (co mal v 10/2000) mal -85%, cely vznikol za jeden rok (2001), takze zjavne vysledok IT bubliny ... vysledny kurz fondu bol na konci nizsi ako ked fond otvaral v 1995tom ...
jogo
VETERAN MEMBER *****

Diky Radvan, vyborne citanie, musim sa "preluskat" tymi odkazmi. Na vynosoch tychto ludi opisanych v knihe Market Wizards ma neprekvapovala ani tak ich velkost ako tie male drawdowny, pri ktorych ich dosahovali.
Teraz vidno, ze neboli az tak male ale skor nepriznane. SL pouzivali asi dost velke, ked v krizach vyrobili take straty.
To znamena, ze v Bull trhu od roku 1990-1997 sa im postupne kazda strata obracala do zisku a preto tie male drawdowny na mesacnej baze. Inac si to neviem vysvetlit, ked tak pohoreli v krizovych rokoch 2000-2003 a 2007-2009. Ale napriklad taky Stuart Walton dane obdobia celkom dobre ustal.
Este si musim najst niekedy cas na tie odkazy a postupne ich prestudovat.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
radvan
Guru Member ****

walton relativne slusne ustal 2008 ... ten predchadzajuci bear market je tazko hodnotit, kedze tento jeho novy fond vtedy este neexistoval a ten stary som nenasiel ...
jogo
VETERAN MEMBER *****

radvan napísal:walton relativne slusne ustal 2008 ... ten predchadzajuci bear market je tazko hodnotit, kedze tento jeho novy fond vtedy este neexistoval a ten stary som nenasiel ...
No v tej knihe Schwager pise, ze v juni 1999 na vrchole kariery zavrel fond a peniaze vratil investorom, lebo sa rozviedol a emocionalne sa necitil na to, aby dalej spravoval cudzie peniaze. Mozno sa spamataval az do toho roku 2002, kde zacina performace toho jeho noveho fondu, co si tu dal odkaz.
Ale drawdowny tam ma slusne, neni to teda ziadna prechadzka ruzovym sadom cez neho investovat. :)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

filip glasa napísal:Jakub z témy urobil krátky článok:

http://ako-investovat.sk/clanok/679/ako ... et-wizards" onclick="window.open(this.href);return false;

Ďakujeme Radvanovi.

Pekný článok . Tu je výcuc:

1.David Shaw
po dobu viac ako 10 rokov od založenia dosahoval priemerný ročný výnos 22%, fond sa dostal do straty v ruskej finančnej kríze, ale prežil. Shaw sa už nevenuje tradingu.

2. Steve Cohen
Fond mal za posledné dve desaťrocia priemerný výnos 25 percent, čo ho zaraďuje do Bloomberg rebríčka najlepších hedgeových fondov na 51 miesto. Spravuje 15 mld. dolárov v aktívach, z toho asi 9 miliárd Cohenovho majetku

3. Alphonse „Buddy“ Fletcher - fond sa ocitá v bankrote...

4. Dana Galante - v čase keď NASDAQ rástol tempom 30% za rok, si udržala priemerný ročný výnos 15% špekuláciami na pokles !. Fond prežil dodnes

5. Ahmet Okumus
Keď jeho majetok dosiahol 6 miliónov dolárov, otvára svoj prvý fond. Po vyše 10tich rokoch pomerne stabilných výnosov(priemerný výnos okolo 35 percent) fond spadol do hlbokej straty. Stále spravuje 500 mil.

6. Mark Cook
...niekoľko rokov dosahoval vysoké výnosy, najlepší rok skončí v štvorciferných číslach ( = nad 1000%). Markovi sa po čase však prestalo dariť, momentálne sa živí predajom signálov na svojej stránke, vedie semináre o tradingu

7.Michael Lauer
po dobu viac ako 7 rokov jeho fond dosahoval neuveriteľné výnosy- priemerný ročný výnos sa pohyboval až na úrovni 70 percent...zistilo sa, že podvodne..pre nedostatok dôkazov nešiel do bysy.. pokuta 62 mil. USD

8. John Bender
Len niekoľko rokov po založení fondu a úspešnom manažmente dostáva John infarkt, krátko nato rezignuje a vyplatí zisky investorom..zabije ho psychicky narušená manželka ked odišli bývať do džungle v Kostarike...

9. Stuart Walton
Po ôsmich rokoch neuveriteľných výsledkov, s priemerným ročným výsledkom okolo 115 percent Stuart po rozvode zatvára svoj fond a vracia peniaze investorom.

10. Mark Minervini- Fond už nemá, venuje sa seminárom a investičnému poradenstvu.

11. Steve Lescarbeau - V čase vydania Schwaggerovej knihy jeho výnosy ročne dosahovali cez 50 percent. Fond nemá, podľa všetkému sa tradingu už nevenuje.

12. Michel Masters - Napriek mnohým problémom stále relatívne úspešne spravuje svoj starý fond, výnosy má však značne nižšie ako v začiatkoch.

13. Claudio Guazzoni
Jeho fond Zanett US Equity Hedged dosahoval od svojho založenia po rok 2000 výnosy cez 35% ročne.V dôsledku IT bubliny však prichádza o 85% peňazí, zvyšok vracia investorom a fond zatvára. Momentálne je CEO spoločnosti Zanett

P.S: Môj názor je taký, že aj ked to prvotne vyzerá na sklamanie, realita nie je až taká zlá.
Okrem jedného, čo zahynul tragicky a druhého, čo skončil kvôli rodinným problémom sú prakticky všetci multimilionári. David Shaw, ktorý už netrejduje má majetok 3,5 miliardy. Steve Cohen 9,4 mld. Fletcher v 2009 patril medzi 20 najbohatších černochov z majetkom 150 mil. Ťažko kritizovať Okumusa, že jeho fond po 10 rokoch priemeru +35% p.a. spadol do straty, keď ten človek dodnes spravuje fond z majetkom 500 mil. a sám je milionár.

To len potvrdzuje filozofiu, že v tradingu na rozdiel od investingu je primárnym cieľom zbohatnúť a užiť si peniaze, čiže zisky treba pravidelne vyberať. Je rozdiel vybrať 10 x 35% a potom padnúť o 70% ako bohatnúť pri zloženom úročení a potom, tesne pred dôchodkom zažiť pokles 50%...

Ďalšia vec čo treba brať na zreteľ je, že tí trejderi boli na vrchole kariéry už vtedy, ked bola o nich napísaná kniha.
Takže čakať, že po dalších 20 rokoch bude z nich ešte niečo lepšie je to isté ako si zistovat o vrcholovom športovcovi, ako mu to ide teraz. A sú tu ešte dalšie faktory:
1. trhy sa zmenili.
2. samotní trejderi sa zmenili
3. výška spravovaného kapitálu dosiahla úroven, kedy sa jej mnohí nedokázali strategicky prisposobit.

Nič netrvá večne. O dalsích 20 rokov ostanú len príbehy.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jogo
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal:Mam pre vas krasny tip na podnikanie.
Predstavte si rok 2000. Zacnete spravovat ludom peniaze za 20% poplatok z cisteho zisku kazdy rok. Do roku 2003 nezarobite nic, ale naakumulujete majetok v sprave dajme tomu 100 milionov CZK.Netrapi Vas, ze vasi klienti su v minuse od 0 do -50%.Stale mate vyhovorku na padajuce trhy, takze kazdy to chape.A vas to nic nestoji. A roku 2003 sa karta otoci a vy zacnete zhodnocovat peniaze klientov.Do roku 2007 mate zisk 100 mil CZK a vas poplatok za spravu je 20 milionov. Niektori klienti budu prave na nule, niektori zarobili aj 100% vlozeneho kapitalu.
Teraz to zopakujte roku 2009 a roku 2012 mozno budete milionar, ak trhy otocia a zacnu rast. V najhorsom pripade nic nezarobite, ale ani nestratite.

P.S: Poplatok by sa mal vyberat, az ked je klient v zisku za cele obdobie investicie. Inak je to neferove.

P.P.S: Myslim, ze na takom principe funguje vecsina Hedge fondov a podobnych institucii...
Toto som napisal v 2009 roku tuna: http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... &start=160" onclick="window.open(this.href);return false;
Ak by sa vtedy ozvali investori a mal by som na to "zaludok" nakupit za ich peniaze USA-indexove ETF-ka, tak dnes som milionar. :)
Naco sa trapit vypisovanim opcii pre investora. Investora treba zohnat na dne nejakej velkej krizy a potom cakat, ci mi to vyjde.Ale ja na to nemam (zial :( -alebo chvala Bohu :) ) zaludok - riskovat cudzie uspory .
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Airmike »

chcel by som vidiet ako sa k tebe investori v case krizy hrnu :).

teba netrapi ze tvoji klienti su od 0 do -50 ale ich by to trapilo :) a celkom by ma zaujimalo ako by si urobil ten nabor investorov. s fundingom tu ma problem kazdy druhy manazer. ti co maju klientov z peniazmi su neschopni ich zhodnocovat a ti co zhodnocuju sposobom, aky si popisal maju zase problemy aby investorovi neprdli nervy.
Naposledy upravil/-a Airmike v Po 20 01, 2014 7:52 pm, upravené celkom 1 krát.
Airmike
Guru Member ****

Rado ,

jak z velkej knihy davas sefe :), suhlasim s tebou.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Jogo: ty si to predstavuješ ako ,,Hurvínek válku,,.

Za prvé, nikto do teba nič neinvestuje kým nemá istotu, že si dobrý.
Dobrý zvyčajne znamená výrazne nadpriemerný...lebo priemer máš na každom kroku.

K tomu potrebuješ reputáciu a track record..povedal by som, že minimálne 3 roky.
Ďalej potrebuješ byť legislatívne OK. Náklady na založenie a udržiavanie fondu sú vysoké. Potrebuješ aspoň 3 mil. vo fonde aby si mohol v klude fungovať.

Ak nezískaš ,,kvalifikovaných,, investorov, teda takých, ktorí ti veria na určitý investičný horizont, tak pri stratách od Teba všetci utečú . Na to, aby od teba začali utekať môže stačiť, že budeš pár mesiacov prešlapovať na mieste.

V odmeňovaní by mala platiť zásada ,,high water mark,,. Odmena sa vypláca iba pri dosiahnutí nových maxím.
Ak skončíš v strate, najprv musíš investorom dohnať straty. Podiel na zisku dostaneš až z novovytvoreného zisku.

Teoreticky by zisky investorov mali rásť priamoúmerne s Tvojími. Neúspešný manažér môže na úkor investorov zarobiť len tak, že po úspešných rokoch urobí veľkú stratu s ktorej sa už nevyhrabe ( krach), alebo sa bude vyhrabávať dlho ( Gladiš ).
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Mika napísal:Rado ,

jak z velkej knihy davas sefe :), suhlasim s tebou.
Ďakujem. :)
JUGGLER napísal: V odmeňovaní by mala platiť zásada ,,high water mark,,. Odmena sa vypláca iba pri dosiahnutí nových maxím.
Ak skončíš v strate, najprv musíš investorom dohnať straty. Podiel na zisku dostaneš až z novovytvoreného zisku.
Myslel som, že je to samozrejmé.
jogo napísal: Ale ja na to nemam (zial :( -alebo chvala Bohu :) ) zaludok - riskovat cudzie uspory .
Typ sporiteľ nie je to, čo trader potrebuje. To je typ pre termínovaný vklad resp. fondy najskôr dlhopisové.

Rozdiel medzi investorom a sporiteľom je v motivácii a v tom, čo ho robí šťastným. Investor je rád, keď má pravdu a zarobí. Sporiteľ je šťastný, keď nestratí. To je sakra rozdiel.

S pribúdajúcim vekom sa veľa ľudí stáva sporiteľom, len málo si zachová odvahu z mladosti. Preto je tak málo investorov z radov zamestnancov a oveľa viac z radov úspešných podnikateľov. Rozdiel je hlavne v monivácii a nie veľmi vo výške konta aj keď ten je tiež dosť zásadný. Investor sa však počas života naučil sa nebáť lebo straty do neho patria. Sporiteľ je však zvyknutý na smsku, ktorá z pravidla cinkne 15-teho. Najlepšie by bolo, ak by tak cinkala aj z úspor. :)
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal:Jogo: ty si to predstavuješ ako ,,Hurvínek válku,,.
:D
A ako si to potom predstavuje Rado? Ved toto vsetko ,co pises, by musel splnit aj on.
Airmike
Guru Member ****

hedge fondy su len jedna s ciest, podla mojho nazoru je dnes zakladat fond ktory nema isty funding asi trochu neefektivne. su s tym zbitocne naklady. v podstate ide len o prestiz a nejaku formu prezentacie, ale to je len moj osobny pohlad. podla mna forma tradingu, ktoru robia slovenske a ceske fondy by sa dala pohodlne zmanazovat cez PAMM accounts a ich technicke riesenia. vacsina fondov na tie naklady skor doplaca. U nas je to tak ze strategie ktore robia fondy su v podstate uplne totozne s tym, co robia drobni traderi, fondy nemaju ziadny advantage oproti drobnym. Jedina zmysluplna vec, preco zakladat fond je, ze but mas tony kapitalu v sprave alebo robis nejaku High tech, kombinovanualebo hedgovu strategiu napriklad cez prime brokerage, kde potrebujes protistranu na strukturovane papiere alebo exotiku. a kolko fondov toto u nas robi ?? jeden ?? ale samozrejme mozem sa aj mylit :)

ked je v sprave 20-30 mega tak je jasne ze je to dovod, ale ked som si cital clanok co robil filip o fondoch tak sa mi zdalo dost divne, ze niekto trejdi stocks do jedneho smeru a riesi 2-3 milionovy fond.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal:A ako si to potom predstavuje Rado? Ved toto vsetko ,co pises, by musel splnit aj on.
Ako súkromná osoba si môže robiť čo chce. Ja som sa vyjadril k tvojmu nápadu na podnikanie. Ak chceš v tejto oblasti podnikať = obchodovať pre verejnosť, čiže poskytovať služby verejnosti, musíš si založiť HF.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Ako sukromna osoba mozem kludne spravovat majetok nejakemu zbohatlikovi sposobom, ktory som popisal tiez.
Netuzim po tom, ale chlapikovi, ktory ma uz dva roky zivi dohadzovanim prace som ponukol, ze ak bude v spravach na prvom mieste kriza na USA burze, tak nech za mnou pride a skusime zhodnotit jeho uspory cez jeho brokersky ucet radove o 10-ky percent.
Ponukol som mu to len z vdacnosti a nebudem za to pytat nic.

P.S: Myslim, ze nepride. :)
Rado
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal:Sucasna vojenska hegemonia USA moze byt v indexe uz zapocitana. A z roka na rok maju stale viac nepriatelov a stale menej priatelov.
Ja už mám podobných predpovedí dosť. Kedysi som chodil na Honzajsov web, ale z tých článkov som mal pocit, že každú chvíľu príde Armagedon. Boli podobného typu. Z predpovedí však nebolo nič a zlato ... prepadlo. Podobne pozerám na to čo si napísal.
Index a jeho hodnota je výsledok dvoch vecí a to chamtivosti a strachu. Mne je skutočne jedno, ktorá zvíťazí len nech vyhráva pomaly. :)
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Ja pripustam ze svet moze podobnym sposobom ako poslednych 20 rokov pokracovat kludne aj dalsich 50 rokov, no zaroven pripustam ze do 10 rokov kludne moze prist nejaka necakana vyznamna katastrofa.

Nikto nema krystalovu gulu. Takze ludia ktori tvrdia ako vsetko dokonale klape mi vzdy pripomenu chlapikov z Titanicu co basnili ody na ich "nepotopitelnu lod". Typkovia zhromazdujuci konspiracne teorie, skladujuci doma konzervy na 2 roky a zlate odliatky mi zase pripadaju, ze mozno do toho dost zbytocne investuju, a ak nasledujuce roky vsetko vbezne pobezi dalej, tak trochu prerobia.
Airmike
Guru Member ****

jaroslav80 napísal:Ja pripustam ze svet moze podobnym sposobom ako poslednych 20 rokov pokracovat kludne aj dalsich 50 rokov, no zaroven pripustam ze do 10 rokov kludne moze prist nejaka necakana vyznamna katastrofa.

Nikto nema krystalovu gulu. Takze ludia ktori tvrdia ako vsetko dokonale klape mi vzdy pripomenu chlapikov z Titanicu co basnili ody na ich "nepotopitelnu lod". Typkovia zhromazdujuci konspiracne teorie, skladujuci doma konzervy na 2 roky a zlate odliatky mi zase pripadaju, ze mozno do toho dost zbytocne investuju, a ak nasledujuce roky vsetko vbezne pobezi dalej, tak trochu prerobia.
v prvom rade ide o to, ze vacsina tych fanusikov konspiracnych teorii zlato nenakupuje , ale predava :)
samozrejme ze sa nechcem nikoho dotknut :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Jaj no ano, lenze to su len "naoko" fanusikovia tych teorii. Ich prvotni siritelia.

Uprimni naivni presvedceni fanusikovia tych teorii fyzicke zlato snad aj nakupuju. Ak na to maju. Pripadne si na to mozno pozicaju :)

Mna aj ak mam niekedy mozno pesimisticky pohlad na svet, prosim nepokladajte za predajcu zlata. Nemam doma jedinu zlatu mincu alebo odliatok. Mam niekde akurat zlaty svadobny prsten za par EUR. Navyse ja by som prerobil este aj keby som isiel predat ten prsten.
Rado
VETERAN MEMBER *****

Ja si pamätám, že začiatkom roka 2009 prišlo vedenie v našej firme s tým, že svet sa zmenil a už nič nebude vo finančnom svete, tak ako bolo. :D Zrazu nebolo treba naháňať aktíva, ale pasíva. (banko-poisťovňa) Všetko bolo treba dostať domov, matka si musela požičať od vlády lebo sa prerobilo na Islande, v Írsku a čo ja viem, kde ešte.
Ja som vtedy tvrdil, že sa nič nezmenilo len sa manažéri zľakli a keď to prehrmí tak znova budeme naháňať zisky a budeme chamtiví.
Netrvalo to až tak dlho. :D
Airmike
Guru Member ****

uz aby to bolo
Rado
VETERAN MEMBER *****

U mňa ti tip vyšiel, ale nemyslím si, že posledné krízy sú spojené s chamtivosťou. S chamtivosťou sú spojené všetky. Prvú, ktorú registrujem si pozri tu.

BTW Keď Hitler napadol SSSR, tak sa odhadovali zásoby ropy na max. 20 rokov. Ja som sa v škole učil, že ich máme max. do 2020. :D
Airmike
Guru Member ****

zaujimavo si poznamenal ze to bolo najprv drevo - uhlie - ropa - plyn - uran

ked sa spalovalo drevo nikto nemyslel ze ho nahradi ropa , ked sa spalovalo uhlie nikto ani nesnival o urane a tak dalej
v kazdom obdobi sa vsetci zamyslali nad tym co sa stane ked suroviny dojdu. dnes sa na tom par ludi snazi postavit si biznis, lebo katastroficke scenare pritahuju viac pozornosti. podla predikcii konspiratorov sa pik oil mal odohrat pred 20 rokmi pred 10timi dnes a ked nenastane dnes tak za 10-20-50 rokov. ale fakt je ten ze nikto z nich realne nevie dokazat kolko surovin mame a nikto z nich ani nedokaze predpovedat co bude ked tradicne fosilne paliva nahradi nieco ine.

stavat na tomto investicnu teoriu je podla mna dost nestabilne. nikto nema vestecku gulu. ja si velmi dobre pamatam ked ropa padla zo 148 ma 38. a tiez som mal moznost diskutovat s ludmi co peak oil stavili aj gate.

schvalne si pozri obrazok a porovnaj si ho s grafom ropy
Prílohy
poster2.gif
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal:Netreba hned Armagedon. Bolo uz vela imperii a kope z nich trval postupny pad storocia. Rimska risa upadala minimalne 200 rokov. Byzantska 400 rokov. Spanielske imperium minimalne 100 rokov. Anglicke imperium 50 rokov. Nebol to ziaden Armagedon, len ich akcie proste stagnovali a po trochach padali.
Na SP500 hladite ako na zazrak.
SP500 nie je sice ziaden zazrak, ale toho casu ma najvacsi podiel na tvorbe celosvetoveho HDP. Ak budu mat vacsi podiel cinske firmy na svetovom HDP, budem obchodovat ich, ak indicke, tak indicke...
A celosvetove HDP utesene rastie aj pocas kriz ako boli roku 2008, tak neviem, preco by nemali rast ceny najvacsich nadnarodnych spolocnosti, ktore podnikaju vsade.

Rast celosvetoveho HDP:

1999 3%
2000 4.8%
2001 2.7%
2003 3.8%
2004 4.9%
2005 4.7%
2006 5.3%
2007 5.2%
2008 3.1%
2009 -0.7%
2010 4.9%
2011 3.7%

zdroj:Jonatanusov prispevok 20.6 2013 http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 165#p73165" onclick="window.open(this.href);return false;
radvan
Guru Member ****

http://www.bostonglobe.com/business/201 ... story.html" onclick="window.open(this.href);return false;
davoo
Silver Member *
Dátum registrácie: Pi 10 02, 2012 10:37 am

Príspevok od používateľa davoo »

Dobrý link. :D Market Wizards séria už je skutočne legendárna. FBI a SEC už sa tešia na nové vydanie. Schwager im značne uľahčuje robotu.

Inak teraz vo februári mu vyšla nová kniha.

The Little Book of Market Wizards: Lessons from the Greatest Traders
http://www.amazon.com/Little-Book-Marke ... 421&sr=1-2" onclick="window.open(this.href);return false;

Ešte som nečítal, ale asi ani nebudem vyzerá to na nejakú psychologickú omáčku, dogmatické poučky, citáty.
Muti
Gold Member **
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 252 times

Príspevok od používateľa Muti »

Zda sa ze, Minervini znovu investuje. Aspon sutazne, aby potom mohol tie tipy predavat:
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/486 ... ysledky_PD
Naposledy upravil/-a Muti v Po 13 12, 2021 8:40 pm, upravené celkom 1 krát.
Muti
Gold Member **
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 252 times

Príspevok od používateľa Muti »

Muti napísal: Po 13 12, 2021 8:37 pm Zda sa ze, Minervini znovu investuje. Aspon sutazne, aby potom mohol tie tipy predavat:
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/486 ... ysledky_PD
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Muti: Dík za linku...to čo robil pred r. 2000 je už nezaujímavé, ale všetko ostatné má gule..

Špeciálny citát pre Ladisa a Gladiša:

V žádném případě se nebojí nakupovat akcie s vyšším P/E, dokonce přímo říká, že ukazatel P/E je naprosto zbytečný ukazatel, protože většina super výkonných akcií se před svým obrovským růstem obchodovala s vysokým násobkem P/E, často vyšším než 40. Jak říká Minervini: „Existuje reálný důvod, proč se Ferrari obchoduje za vyšší cenu než Hyundai“.
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

HEDGE FONDY

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

Netusim kam to dat, celkom zaujimave citanie.

https://www.bloomberg.com/news/articles ... otal-gains

Hedge Funds Kept $1.8 Trillion as Fees, Nearly Half of Profits Earned Since 1969

Hedge funds have long been regarded as notoriously expensive. New research reveals just how costly they truly are for their clients.

Of the $3.7 trillion in profits they have earned as an industry since 1969, nearly half or a staggering $1.8 trillion was gobbled up as fees, according to estimates by LCH Investments, a fund of hedge funds. With soaring assets, hedge funds have raised their charges to 50.4% of gains, up from the roughly 30% they earned until the early 2000s.

This is the first time LCH has ever quantified the high expenses that have become the bedrock of hedge fund firms and have helped mint multiple billionaires over the years. Warren Buffett once described those fees as “a compensation scheme that is unbelievable,” while Bill Gross, the co-founder of Pacific Investment Management Co., called them a “giant ripoff.” Such criticisms have largely been brushed off by an industry that researcher HFR says has grown sevenfold this century to manage a record $4.5 trillion.

“The Great Financial Crisis of 2008 presented an opportunity for a reset in the way hedge funds charge fees to investors,” Rick Sopher, chairman of LCH, told Bloomberg News. “This opportunity was largely missed.” Where Have $3.7 Trillion in Hedge Fund Gains Gone?

Investors and hedge fund founders have almost equally split the profits

Source: LCH Investments

Note: Collective profits generated since 1969

The charges were, in part, the result of investors not recovering fees already paid when they redeem or funds close after losses, Sopher said. “This factor becomes particularly meaningful during periods when hedge funds suffer significant losses such as the global financial crisis of 2008 and in some subsequent years,” he added.

Hedge funds charge a fixed management fee, with the largest of them increasingly introducing a so-called pass-through expenses that allow them to charge clients for anything from bonuses, hiring cost, research, entertainment to other expenses. When hedge funds make money, they also keep typically 20% of the profits as performance fees. When they lose, clients take the entire hit in addition to paying the fixed or pass-through costs.

LCH studied fees as part of its annual ranking of the most profitable hedge funds in the world.

D.E. Shaw & Co. topped the table as the most profitable hedge fund for 2024, followed by Izzy Englander’s Millennium Management. Ken Griffin’s Citadel, which leads peers for the most money made by a hedge fund since their launch, was placed third last year.

The annual survey focuses on money managers with the most overall profits in absolute dollar terms since inception, and as a result the largest and oldest hedge funds typically tend to do best. The top 20 firms, which oversee about a fifth of the industry’s assets, generated $93.7 billion or roughly a third of the industrywide gains last year.

As measured by a more traditional way of assessing returns, the top-20 grouping gained 13.1% on an asset-weighted basis, outperforming returns of 8.3% across all funds.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Som tu presunul Danteho príspevok. Nechcel som aby zanikol v dennom pokece.
Toto vlákno som trochu prečistil od neaktuálnych diskusií...ťažká práca, lebo má 11 rokov... ale aspoň som vyskúšal.

enjoy
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"