ako dlhodobo investovať do akcií/komodít?

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
notrader
Dátum registrácie: Po 17 02, 2014 2:51 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

ako dlhodobo investovať do akcií/komodít?

Príspevok od používateľa notrader »

Zdravím všetkých,

uvítam odpoveď od niekoho erudovaného na moju otázku dole. Predpokladám, že väčšina z vás sa asi venuje skôr tradingu, ale ja mám záujem o dlhodobé investície do akcií vybraných firiem. Išlo by najmä o akcie firiem z anglicky hovoriaceho sveta, ktoré sú zahrnuté napríklad v rámci indexov S&P 500, DJIA a FTSE, plus prípadne aj do zopár slovenských a českých firiem a možno firiem zo španielsky hovoriacich krajín.

Najzákladnejším veciam z podnikových financií ako-tak rozumiem, ale ekonomické vzdelanie nemám. Skôr chcem ťažiť z toho, že mám výbornú najmä angličtinu plus do trochu menšej miery aj španielčinu a baví ma a som denne ochotný čítať ekonomické spravodajstvo, výhľady, ratingy atď. na kompe, mobile, proste kdekoľvek, teda venovať sa skôr niečomu, čo sa blíži fundamentálnej analýze. Na kúpu akcií si chcem vyberať spoločnosti zo sektorov (prípadne segment v rámci sektora), pri ktorých ja osobne očakávam rast v dlhodobom horizonte, teda žiadne špekulácie na pár minút či hodín. Nemám záujem ani o permanentné sledovanie grafov technickej analýzy (t.j. hľadanie nejakých 'skrytých odkazov' v grafoch). Ani nechcem indexy ako celok, skôr vybrané firmy, pri ktorých sa na základe dostupných informácií v médiách dá očakávať rast. Alternatívou sú aj investície do vybraných komodít, pri ktorých (aj) na základe povedzme celospoločenského vývoja očakávam rast.

No a otázka je: malo by toto zmysel?

Dík
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: ako dlhodobo investovať do akcií/komodít?

Príspevok od používateľa filip glasa »

Investovanie do akcií - má rovnaký zmysel ako investovanie do podnikania, založenie s.r.o., alebo kúpenie podielu v existujúcej firme. Lebo je to vlastne to isté ako keď kúpiš podiel vo firme od svojho suseda. Len pri akciách nakupuješ na burze. Ak dobre vyberieš, tak to má určite zmysel.
Jediný problém je v tom, aby si tie akcie dobre vybral :D

U komodít si myslím že to nie ja až tak dobrá dlhodobá investícia. Jednak sú vyššie náklady na držanie (prerolovanie, contango). A tiež komodity ako také nevytvárajú nejakú hodnotu. Ich cena z veľmi dlhého hľadiska nestúpa. Maximálne tak kopíruje inflácia. Nie je veľa dôvodov aby donekonečna rástli.

Podnik bude generovať nejaký zisk - teoreticky nemusí rásť, ale ak by vyprodukoval aspoň nejaké tovary z toho dostal tržby a dosiahol zisk, tak vyplatí aspoň nejakú dividendu.
Komodita nič také sama o sebe nevytvára.
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 25 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Jistě to má smysl
Jistě to má smysl investovat do akcií starých velkých firem na několik let a pak akcie prodat. Nebo koupit akcie na stálo kvůli dividendám jako důchod. Buďto koupit akcie se silným potenciálem růstu tento rok, to jsou například akcie s PEG 0,1 až 0,7. Nebo koupit akcie firem starých a velkých ze západní Evropy a USA, kterým neškodí konkurence a dlouhodobě zvyšují zisky a dividendy.

Na to jsou zde téma diskuse:
Akcie na rok 2014 :idea: http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... =10&t=4820" onclick="window.open(this.href);return false;
HeidelbergCement, Lanxess, Volkswagen Vorzug, ThyssenKrupp, Leoni, Rheinmetall, Stada, Banco Santander, ArcelorMittal, Societe Generale, UBS, Alcoa, Bank of America, Citigroup, Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland.

Akcie na stálo pro dividendy jako důchod :idea: http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... =10&t=1942" onclick="window.open(this.href);return false;
Iberdrola, Telefonica SA, BP, Royal Dutch Shell, Sanofi Aventis, Tesco, AT&T, General Electric, Johnson & Johnson, Pfizer, Procter & Gamble, United Technologies, Vale, BHP Billiton, Banco Santander, Banco Bilbao, Barclays, HSBC, Bank of America, Wells Fargo.
:idea: Já mám těchto 20 akcií na stálo a dostávám z nich 70x ročně dividendy. Několik stovek euro dividend každý měsíc. Každý rok několik procent víc dividend.

Moje dividendy:
Prílohy
Cash.jpg
Cash.jpg (53.89 KiB) 9477 zobrazení
Naposledy upravil/-a Ladis v Po 17 02, 2014 4:18 pm, upravené celkom 6 krát.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Banky nedoporucujem. Banky bola dobra spekulacia na jar v roku 2009 ked boli za babku. Dnes uz nie.

Mimochodom ladis na nich prerobil strasne vela - nakupoval v rokoch 2006-2008 za vrcholove ceny. Do zaciatku roka 2009 spadli ovela viac ako bezne firmy.
notrader

Re: ako dlhodobo investovať do akcií?

Ďakujem za reakciu @Filip. Komodity teda pominiem, keďže to asi zjavne nebude nič pre mňa. S tými akciami si to cca predstavujem takto (ak to bude znieť, že som spadol z jahody, tak kľudne hocikto kričte) :-) -->>

Môj laický ciťák mi vraví, že v horizonte max. dvoch rokov sa S&P 500 prepadne o citeľné percentá. Miera prepadu bude samozrejme iná pre jednotlivé spoločnosti, ale ako celok to proste podstatne klesne. Keď budem mať pocit, že treba naskočiť do vlaku, tak kúpim akcie spoločností (či už tých, čo sú v rámci S&P 500 alebo aj mimo neho), ktorým v podstate "nič nie je" a pri ktorých očakávam rast, a to jednak celkovo kvôli spoločenskému vývoju vôbec a zároveň vďaka dobrej perspektíve firmy samotnej. Išlo by povedzme firmy zo sektorov IT, farmaceutík, životného prostredia, opadového hospodárstva, biotechnológií atď., proste to, čo bude frčať v najbližších rokoch. Pointa by samozrejme boli nejaké skromné dividendy či neskorší predaj. Podobne sa dá uvažovať o českých a slovenských spoločnostiach.

Som normálny, keď takto uvažujem? :-) Znie to asi až príliš jednoducho a naivne, že?

Ešte jedna vec: Vie niekto o knihách/článkoch atď, ako jednotlivé faktory týkajúce sa hospodárenia firmy - tržby, zisk, downsizing atď. - vplývajú na ich hodnotu na burze? Všeobecných stručných pokecov je všade dosť, skôr by som chcel niečo rozsiahle a seriózne doložené číslami z minulosti, nie iba nejakými špeciálne zdôraznenými perličkami. Samozrejme prednostne zdroj v angličtine. Vďaka
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 25 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Obrázok

Mary Buffett + David Clark - Buffettology
http://www.amazon.co.uk/Buffettology-Pr ... ffettology" onclick="window.open(this.href);return false;
29 books new from £ 2.84
25 books used from £ 0.01
To je skvělá cena, 1 pence za knihu plus 3 libry za poštu.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
notrader

Dík, Ladis, za odporúčanie na knihu, za tie 3,01 libry to je fakt dobrý deal. Pravdupovediac k týmto všeobecným návodom zázračne úspešných investorov vrátane Buffetta som dosť skeptický. Práve včera bol na Bloomberg TV o ňom hodinový dokument, zaujímavé veci, ale nič extra mi to nedalo. Okrem toho jeho knihy si po svete kúpili milióny a milióny ľudí, keby sa len časť z nich riadila jeho návodmi, tak máš všade okolo seba miliardárov.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Tu knihu nenapisal Buffet. On nenapisal ziadnu knihu. Ak ches vediet nieco o tom ako investuje, tak citaj jeho listy akcionarom:
http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Prečo si myslíš, že S&P klesne o citeľné percentá? Ak sa tak stane, tak to nie je jednoduchá doba na nakupovanie, ale vyplatí sa.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Airmike »

notrader

jaj toto ked pocujem je mi smutno. :) to ako keby si povedal ze sak kazdy si moze kupit knihu , nastuduje si ju a potom moze ist skupovat nejaku obdobu pink sheetov do kazachstanu alebo na ukrajinu. lebo trhy v tych krajnach su asi v takom stave ako ked buffet zacinal v USA.

alebo sak naco chodit tak daleko, staci slovensko. aj tu mas akcie s zle nacenene trhom, otazka je ci vsetci co citali buffetove knihy skupuju slovenske akcie :) na priamo. ja poznam tak maximalne jedneho cloveka ktoreho to este neprestalo bavit.

kolko asi ludi nieco take urobi ?
rabdo
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 02 06, 2011 1:01 pm

Príspevok od používateľa rabdo »

ak veríš v pokles indexov tak prečo to nezahráš už teraz na SHORT??? ( na pokles :D )
Charles Bukowski " svet patrí tým čo sa neposerú "
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2401 times
Been thanked: 2794 times

Re: ako dlhodobo investovať do akcií?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

notrader napísal: Ďakujem za reakciu @Filip. Komodity teda pominiem, keďže to asi zjavne nebude nič pre mňa.
Práve som si spomenul na jeden z dobrých článkov od Jakuba Straku, čo som včera čítal a len tak pre srandu citujem o tých komoditách:

Jim Rogers bol spoluzakladateľ Sorosovho Quantum fondu sa okrem vynikajúcich výsledkov v dobe ich spoločného investovania a svojej rekordne dlhej ceste okolo sveta na motorke preslávil zostavením komoditného indexu. Tento index je akýmsi portfóliom všetkých bežne obchodovateľných komodít, ktorý je na začiatku mesiaca vždy vyvážený podľa ich aktuálnej hodnoty. Teda umožňuje investorom pomerne jednoducho investovať do celého komoditného trhu jedinou transakciou. Rogers stále verí, že z dlhodobého hľadiska majú komodity obrovský rastový potenciál. V niektorých obdobiach index ponúkal naozaj vysoké výnosy, napríklad od svojho vzniku v roku 1998 po rok 2010 index vzrástol o 290%

Nechcem o tom polemizovať..len pre srandu priložím graf, že akcie za ten čas (1998-2010) urobili cca 0%..... kým komodity ako celok +290%.

Tým, nechcem povedať, že komodity sú dobrá investícia...len chcem podčiarknúť to, že buď sám sebou a vybodni sa na názory iných... ihneď si totiž zmenil názor, ked Filip povedal , že komodity nestoja za nič. Každá investícia môže stáť za niečo, ked z nou uspeješ na základe dobrej analýzy a dobrého načasovania.
notrader napísal:Môj laický ciťák mi vraví, že v horizonte max. dvoch rokov sa S&P 500 prepadne o citeľné percentá. Miera prepadu bude samozrejme iná pre jednotlivé spoločnosti, ale ako celok to proste podstatne klesne. Keď budem mať pocit, že treba naskočiť do vlaku, tak kúpim akcie spoločností (či už tých, čo sú v rámci S&P 500 alebo aj mimo neho), ktorým v podstate "nič nie je" a pri ktorých očakávam rast, a to jednak celkovo kvôli spoločenskému vývoju vôbec a zároveň vďaka dobrej perspektíve firmy samotnej. Išlo by povedzme firmy zo sektorov IT, farmaceutík, životného prostredia, opadového hospodárstva, biotechnológií atď., proste to, čo bude frčať v najbližších rokoch. Pointa by samozrejme boli nejaké skromné dividendy či neskorší predaj. Podobne sa dá uvažovať o českých a slovenských spoločnostiach.

Som normálny, keď takto uvažujem? :-) Znie to asi až príliš jednoducho a naivne, že?
Uvažuješ úplne normálne. Práve som čítal, že Soroš zdvojnásobil špekuláciu na pokles trhov nákupom put opcií na index SPX, lebo cíti, že trh poklesne. Ked sa ho svojho času pýtali na základe čoho robí také odvážne špekulácie - povedal, že na základe ,,zvieracích,, inštinktov. Investori i traderi zbierajú v hlave množstvo informácii a skúsenosti a výsledkom býva, že velmi často dobrú investíciu jednoducho inštinktívne vycítia. K tomu by som dodal, že len tí čo nie sú roztrasení sráči...lebo nestačí len niečo vycítiť...treba mať i kuráž na to vsadiť. Na burze sa dajú zarobiť peniaze len tak, že sa nebojíme riskovať ...

A zase... To, že tu píšem o tom, čo si myslí a robí Soroš...vôbec neznamená, že si to isté myslím aj ja. Je to jeho vec.
Ja si myslím, že do konca roka budú trhy vyššie ako boli na začiatku...ale rád si prečítam názory iných, lebo každý názor má svoje ,,gule,,. To ma utvrdzuje v presvedčení, že toho roku ešte uvidíme jednu velkú korekciu a treba sa mať na pozore.
Takže ked po raste akcií +30% za jeden jediný rok cítiš, že sa do nich netreba hrnúť..hodnotím to ako zdravý úsudok. Je to však v rozpore s tým, že chceš byť PASÍVNY INVESTOR. Pasívny investor je totiž najnižšia forma investovania, kedy by si nemal špekulovať v ničom, lebo všetko potom zvyčajne pokazíš... Akonáhle rozmýšlaš o nejakom načasovaní..už chtiac - nechtiac používaš minimálne tú technickú analýzu o ktorej si sa vyjadril, že je to len ,,hladanie nejakých skrytých odkazov v grafoch,,.
notrader napísal:Ešte jedna vec: Vie niekto o knihách/článkoch atď, ako jednotlivé faktory týkajúce sa hospodárenia firmy - tržby, zisk, downsizing atď. - vplývajú na ich hodnotu na burze? Všeobecných stručných pokecov je všade dosť, skôr by som chcel niečo rozsiahle a seriózne doložené číslami z minulosti, nie iba nejakými špeciálne zdôraznenými perličkami. Samozrejme prednostne zdroj v angličtine. Vďaka
V prvom rade, zapni svoj sedliacky rozum. A prídeš na šialene jednoduchú vec...keď firma rastie v ziskoch a tržbách a má na to vhodné podmienky ( trh a odvetvie ) tak jednoducho rastie i cena jej akcií. O literatúre tu nájdeš viac tipov...ale väčšinou to dopadne tak, že čím viac sa zahĺbiš do teórie, tým viac budeš odtrhnutý od reálneho života. Skôr by som ti odporúčal prečítať si nejaké jednoduché základy , veľa o tom rozmýšlaj, klad si otázky a hned aj cez google hladaj na nich odpovede. A čím skôr prejdi na reálnu burzu - to znamená vyber si nejaké reálne firmy a sleduj ako sa im vodí priamo na trhu.
Prílohy
SPX 1998-2010.JPG
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
notrader

@filip dík za link, ako inšpirácia to bude určite zaujímavé čítanie a dám tomu určite šancu, ale na imitovanie druhých príliš neverím, obzvlášť keď úspešní investori si navzájom často protirečia, tak ako si potom má amatér vybrať? :-)

@rado netuším, prečo si to myslím :-) ide skôr len o pocit, že je otázka času, kedy po tom lámaní rekordov príde vytriezvenie. Niečo ako keď futbalový tím alebo tenista práši jedného súpera za druhým a zrazu, často v tom najmenej očakávanom momente, dostane po hube, aby si uvedomil, kde je sever. Po hodoch prichádza bolenie brucha. Korešponduje to s mojou povahou, keďže na všetkom, čo sa vyvíja dobre, hľadám problém a som si istý, že ak aj tam momentálne nejaký zádrheľ nie je, tak čoskoro bude. Ale ako som už spomínal, som v tomto úplný laik, preto skôr, ako (a ktovie či vôbec) do nejakých akcií vložím peniaze, tak budem najprv monitorovať vývoj a overovať, či domnienky a pocity ma nezavádzajú.

@mika, vieš o nejakých podhodnotených slovenských akciách? Ak nechceš, konkrétne mená dávať nemusíš, skôr by ma zaujímalo, akými argumentmi si na tie akcie došiel :-)

@rabdo no nemám (aspoň zatiaľ) až takú dôveru vo svoj úsudok/pocit, určite nie takú. aby som do toho vrazil nejaký slušný objem peňazí. Radšej chcem zatiaľ veci sledovať a vlastne aj trochu sa učiť od lepších :-)

@juggler dík za obsiahly a podnetný post a tipy v ňom. Ono koniec-koncov vôbec by mi nevadilo byť predstaviteľ najnižšej formy investovania, ak by mi to malo byť na niečo dobré :-) v každom prípade ale myslím, že chápem, na čo narážaš.
Pravdupovediac o komoditách a zákonitostiach rastu a poklesu ich cien viem ešte menej ako o akciách firiem, teda v podstate nič, ale na prvý pohľad mi to pripadá ako niečo, čo nie je ďaleko od hmatateľných činiteľov ako napr. slabá úroda a pod., a práve to ma na tom láka.
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Airmike »

notrader

nase akcie ani tak niesu podhodnotene, ako ze su neferovo ocenene burzou. podhodnetene akcie sa totiz daju kupovat na kvanta ale zle ocennene akcie ktorych je nedostatok je kupit problem. chlapci o tejto anomalii pisali pekny serial. staci si precitat.

http://ako-investovat.sk/clanok/246/hod ... -z-kuponky" onclick="window.open(this.href);return false;

je to v podstate taky paradox. nikto to netaji a je to normalna verejna informacia. akurat ju 99.9% ludi o tom v zivote nepoculo :) . Na nasej burze je takto zle ocenena skoro kazda akcia z ktorou sa aspon obcas obchoduje.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Nechcem o tom polemizovať..len pre srandu priložím graf, že akcie za ten čas (1998-2010) urobili cca 0%..... kým komodity ako celok +290%.
No len si pozri kolko komodity urobili za sto rokov. Tak ako ropa aj zlato klesli od 70/80-tych rokov do roku 2000, tak potom znova stupli do dnes. Ale na sto rokoch u komodit ziadny dlhodoby trend nenajdes.
Za 100 rokov ak zarobili aspon tolko co inflacia, tak je to vela.

Na komoditach najdes nejake 10-15 rocne trendy hore, a potom naspat dole. V podstate sa sunu furt len do strany. Ked teraz 14 rokov rastli, tak mozu rovno od zajtra dalsich 14 rokov klesat.
O Rogersa a komodity som sa zaujimal X rokov dozadu a pisali sme tu o tom na ako-investovat.sk dost vela.

Mimochodom pri tych 290% rastu spotovej ceny si skus nasimulovat kolko by to bolo ak by si kupoval kontrakty. A ktore konkretne kontrakty? Dlhe, kratke? ake by bolo contango?

Mimochodom 2 - na com Rogers zarobil viac ako na komoditach? Na svojom komoditnom indexe, ktory ked chces replikovat, tak mu platis feecka ako inym agenturam vydavajucim indexy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2401 times
Been thanked: 2794 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Všeobecne súhlasím. Akcie sú určite lepšie. I ked na to čo sa dialo s komoditami za posledných 100 rokov sa môžeš vykašlať. Je to rovnako scestné ako sa opájať tým, čo sa dialo z akciami za posledných 100 rokov. Súhlasím však s tým, že držať komodity dlhodobo a úplne pasívne sa nevyplatí.
Čo sa však vyplatí je aspoň ich sledovať. Komodity mávajú dlhé obdobie stagnácie, ale silných krátkodobých býkov. A ked sa z času na čas niečo dostane do extrémneho poklesu, tak sa vytvára dobrá obchodná príležitosť na rast. Dobrá z hladiska risk/rewardu, lebo pokles ceny na nulu je vylúčený, zato rast o stovky % neprekvapí. Z príkladov by som uviedol zlato po 300-400 pred desiatimi rokmi, alebo US plyn po poklese na 1 USD ( pod cenu nákladov na ťažbu ). Ako dlhodobý investor by som teraz neváhal umiestniť časť kapitálu do striebra, alebo kávy. Samozrejme, tu sa nedá uspieť totálne pasívnym prístupom...nejaké elementárne riadenie rizika a pravidlá pre výber zisku by mal mať každý..
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Tilbur
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 65 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Tilbur »

Ak investovat do komodit dlhodobo, tak len na short ETFiek :-) Contango uplne znici tvoju dlhodobu long poziciu.

Ak si myslis, ze budes vstupovat do akcii len pri nejakych korekciach, zamysli sa nad tym, ako dokazes uhadnut dno. Podla mna je moznost pri poklesoch kupovat systematicky na viac casti. Cim menej riskujes,tym viac si rozdelis kapital na vacsi pocet nakupov. Ale moze sa ti potom stat, ze nebudes zainvestovany pri odraze tak, ako si si povodne predstavoval. Alebo druha horsia moznost, minies pocet vstupov a volnej hotovosti a trh bude stale padat dole a ty horsie spavat.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
heldus
Dátum registrácie: St 08 01, 2014 2:45 pm

Príspevok od používateľa heldus »

tilbur napísal:Ak investovat do komodit dlhodobo, tak len na short ETFiek :-) Contango uplne znici tvoju dlhodobu long poziciu.

Ak si myslis, ze budes vstupovat do akcii len pri nejakych korekciach, zamysli sa nad tym, ako dokazes uhadnut dno. Podla mna je moznost pri poklesoch kupovat systematicky na viac casti. Cim menej riskujes,tym viac si rozdelis kapital na vacsi pocet nakupov. Ale moze sa ti potom stat, ze nebudes zainvestovany pri odraze tak, ako si si povodne predstavoval. Alebo druha horsia moznost, minies pocet vstupov a volnej hotovosti a trh bude stale padat dole a ty horsie spavat.
Tilbur mohol by si, prosím, viac napísať o tom, že ako by mi contango zničilo moju dlhodobú long pozíciu v ETF ?

Pýtam sa, pretože práve ETF som chcel použiŤ na investovanie do komodít. Ako inak dlhodobo investovať do komodít (akože pasívne), ak nie cez ETF ? Pretože mne sa komodity z dlhodobého hľadiska pozdávajú, ale ako do nich investovaŤ ? :?
Tilbur
Platinum Member ***

ETFka vacsinou nekupuju komodity fyzicky ale do nich inestuju cez nakup futures.
Tu to mas vysvetelene: http://en.wikipedia.org/wiki/Contango" onclick="window.open(this.href);return false;
Myslim, ze vynimkou su ETFka, ktore investuju do drahych kovov. Tie aj podklad fyzicky nakupuju, tam sa nemusis bat.
Ak komodita prudko rastie, tak je contango opacne.
heldus
Dátum registrácie: St 08 01, 2014 2:45 pm

Príspevok od používateľa heldus »

tilbur napísal:ETFka vacsinou nekupuju komodity fyzicky ale do nich inestuju cez nakup futures.
Tu to mas vysvetelene: http://en.wikipedia.org/wiki/Contango" onclick="window.open(this.href);return false;
Myslim, ze vynimkou su ETFka, ktore investuju do drahych kovov. Tie aj podklad fyzicky nakupuju, tam sa nemusis bat.
Ak komodita prudko rastie, tak je contango opacne.
No dobre, ale oni nedržia teraz na všetky komodity najbližšie expiračné mesiace. Tie fondy držia aj decembrové a kto vie ešte aké vzdialené kontrakty, takže to congango nemôže byť až taký problém. Ak komodita vzrastie za rok o 20%, tak špecializované komoditné ETF vzrastie o možno 16-17%. Nie je to tak ?

A ešte raz sa pýtam: čo je najlepší nástroj pre dlhodobé investovanie do komodít ?
Tilbur
Platinum Member ***

Ja sa pytam, do akych komodit?
Marvin AKA Marv
Dátum registrácie: Št 20 02, 2014 2:09 pm

Príspevok od používateľa Marvin AKA Marv »

Hosi a aky bol narast inflacie za poslednych 100 rokov aby sa naozaj dalo hovorit pri komoditach o dlhodobom investovani zo ziskom? Realnym ziskom?

Je vobec v dnesnej dobe pri inflacii dlhodobo nieco ocakavat?
Iluzia sa stala skutocnostou a cim viac sa stava skutocnou, tim viac ju ostatni zufalo chcu. Kapitalizmus v tom najlepsom...
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"