Zemný plyn, UNG, NG

Komodity a komoditné akcie - ropa, energie, drahé kovy, zlato, striebro, priemyselné kovy, ťažobné spoločnosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 249 times
Been thanked: 605 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Zemný plyn, UNG, NG

Príspevok od používateľa osamely chodec »

december 2013 sa uz teraz predava cez 4.0
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Strastislav
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 31 05, 2012 8:56 am

Príspevok od používateľa Strastislav »

ked som si to kukol z povzdálí roku 2010, tak čisto graficky/technicky nie je rast ceny nepredstaviteľný. Peňazí je v obehu neúrekom, zatiaľ sú akcie v rozlete, čo keď sa tie peniaze zamerajú aj na ten nešťastný plyn a bude fundament bokem?
Prílohy
NG_130307D1.png
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Takze zhodnotenie situacie na plyne. Podla mojich udajov skonci vykurovacia sezona na konci marca so zasobami 1860 bcf. Teda budeme k 5.roc. priemeru +1720 bcf, tymto hodnotam zodpoveda ferova cena 3,62 usd. Tuto cenu mame uz teraz ale koniec mesiaca este nie, takze mame zaratane tri zverejnenia dopredu a este musia byt bycie aby potvrdili cenu. Ak sa pozriem dozadu min. rok nastalo zaciatkom 04/2012 prudke cerpanie zasob, ktore za 30 tyzdnov do 10/2012 vymazalo prebytok +900 bcf na plyne oproti 5r priemeru.Bolo zapricinene cenovym sokom , cena pod 2,0usd a prudkou vyrobou el. energie z plynu miesto uhlia. Teraz je cena 3,6 usd , zima konci, cena je o 80% vyssie ako min. rok, uhlie je teda uz lacnejsie. Takze nastane v 04/2013 tvrde porovnanie s max. cerpanim z min. jari. Predikujem od aprila prudky narast zasob a teda aj pokles ceny. Kedze cena ma urcitu zotrvacnost , co sa prejavilo aj min. jar ked cena zacala rast az po 20.04.2012 ale zasoby uz klesali od zac. 04/2012, mozeme vidiet este nejake pokusy nahor no ja im neverim. Zmenit tento vyhlad moze zivelna pohroma, prichod doby ladovej, prudke obmedzenie vyroby z nepredvidatelnych okolnosti. Mimochodom vyroba dosahuje historicke vrcholy. Som short na plyne cez kupu spredu NGF14-NGU13.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Strastislav
Silver Member *

jak čítam, tak čítam chodecov príspevok začínam dumať o využití spiku ceny do oblasti na short, otázka kde to dosiahne ten vhodný level a do ktorého kontraktu sa naviezť
Prílohy
NGJ3_130313D1.png
rasto800
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 14 08, 2012 10:50 am

Príspevok od používateľa rasto800 »

osamely chodec napísal:Takze zhodnotenie situacie na plyne. Podla mojich udajov skonci vykurovacia sezona na konci marca so zasobami 1860 bcf. Teda budeme k 5.roc. priemeru +1720 bcf, tymto hodnotam zodpoveda ferova cena 3,62 usd. Tuto cenu mame uz teraz ale koniec mesiaca este nie, takze mame zaratane tri zverejnenia dopredu a este musia byt bycie aby potvrdili cenu. Ak sa pozriem dozadu min. rok nastalo zaciatkom 04/2012 prudke cerpanie zasob, ktore za 30 tyzdnov do 10/2012 vymazalo prebytok +900 bcf na plyne oproti 5r priemeru.Bolo zapricinene cenovym sokom , cena pod 2,0usd a prudkou vyrobou el. energie z plynu miesto uhlia. Teraz je cena 3,6 usd , zima konci, cena je o 80% vyssie ako min. rok, uhlie je teda uz lacnejsie. Takze nastane v 04/2013 tvrde porovnanie s max. cerpanim z min. jari. Predikujem od aprila prudky narast zasob a teda aj pokles ceny. Kedze cena ma urcitu zotrvacnost , co sa prejavilo aj min. jar ked cena zacala rast az po 20.04.2012 ale zasoby uz klesali od zac. 04/2012, mozeme vidiet este nejake pokusy nahor no ja im neverim. Zmenit tento vyhlad moze zivelna pohroma, prichod doby ladovej, prudke obmedzenie vyroby z nepredvidatelnych okolnosti. Mimochodom vyroba dosahuje historicke vrcholy. Som short na plyne cez kupu spredu NGF14-NGU13.
pekne pekne! len preco to dnes zase islo hore? :) nie nerypem, len som si po vcerajsku ked to cena skusila hore ale vratila sa pekne na zaciatok skusil dat short zrana a samozrejme to slo cez den hore. teda nic radikalne, nejakych +0,040 a smer udaju zajtrajsie zasoby to je jasne (ledaze by nejaka neocakavana snehova fujavica).
Ale aj tak mi tieto posledne 3-4 tyzdne a jasny smer UP nejde do hlavy. Ale pekna analyza, chvalim chvalim!
Strastislav
Silver Member *

pre dátami
Prílohy
NGJ3_130314D1.png
kiikino
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 23 08, 2012 7:05 pm

Príspevok od používateľa kiikino »

co takto 161 % fibonacciho urovne?
rasto800
Gold Member **

kiikino napísal:co takto 161 % fibonacciho urovne?
No ty kokso, ja som dneska teda celkom pohorel na shorte ale tak co uz. Ale zaujimava skusenost co sa tyka slippage. Mal som SHORT NGJ3 u mirus futures aj u IB (u kazdeho jeden kontrakt). Stopku som mal nastavenu pred zasobami na 3.786. U mirus mi chytilo slippage 16 ale u IB iba 2! len som cumel, lebo moje doterajsie skusenosti s ropou(CL) su prave opacne. a to take ze uz som ju prestal uplne obchodovat na IB lebo tie ich plnenia boli hrozne. Dnes ale IB s plynom pozitivne prekvapilo.
A tiez priznavam ze som celkom bol zvedavy kolko to hodi slippage pri NG pocas zasob. okej okej trochu drahe testovanie, ja viem :)

A co bude dalej? 4$ 5$ kurnik kurnik.
Strastislav
Silver Member *

pekný výplach, chodec ako to chápať - v zmysle toho čo si písal to ešte sedí, či?
Prílohy
NGJ3_130315D1.png
Strastislav
Silver Member *

alebo to riešiť sell cez UNG s SL nad high, dumám to rozložiť na 3 levely, čo na to chodec?
Prílohy
UNG_130315D1.png
rasto800
Gold Member **

Strastislav napísal:alebo to riešiť sell cez UNG s SL nad high, dumám to rozložiť na 3 levely, čo na to chodec?
pani ja neviem ale tato uz hadam mesacna rally nevesti nic dobre pre shortovanie. dnes som narazil na dalsi clanok ktory by mal odradit shortovacie chutky: http://www.marketwatch.com/story/natura ... genumber=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Strastislav
Silver Member *

žeby odraz od horného levelu budúceho range ?
Prílohy
NG_130318D1vp.png
Strastislav
Silver Member *

žeby prvé znaky únavy?
Prílohy
NG_130319D1vp.png
Strastislav
Silver Member *

Už by sa zišiel pohľad odborníka pred zajtrajšími dátami, čisto technicky pre zobchodovanie range by to bolo aj vhodné miesto, ale čo ked práve v tom je pasca?
Prílohy
NG_130320D1vp.png
Strastislav
Silver Member *

pane Chodec už dozrel čas?
Prílohy
NG_130321D1vp.png
rasto800
Gold Member **

No pani co hovorite na tie posledne tyzdne? To asi nikto nemohol cakat ze ta rally smerom hore bude taka prudka. V piatok sa do toho este zapojili goldmani so svojou prognozou UP a to znamena ze teda dozrel cas na short, lebo sak je uplne jasne ze oni uz maju nakupene a budu uz len potrebovat predat :)
Na druhu stranu proti trendu sa nema chodit.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

up date plyn
naposledy som tu pisal asi pred mesiacom a doporucoval kratke pozicie od 3,6 a vyssie a predikoval rast zasob v aprili.
Tiez som pisal, ze sezona skonci na cisle 1860bcf , no zasoby skoncia realne okolo 1673 bcf. Takze pricina je asi vsetkym teraz uz zjavna, mrazivy zaver zimy. Dufam , ze vsetci , co ste obchodovali na short stranu , ste aj pouzili stopku.
Takze co nas caka a aky je vyhlad.
Zasoby skoncia na 1673 bcf a v roku 2011 a nizsie skoncili cca na takomto cisle / 2011 1685bcf/. Takze sme uplne v normale so zasobami a prebytky z decembra sme spalili v marci. Stale vsak tvrdim , ze zasoby zacnu rast prudsie ako po minule normalne roky 2011 a nizsie, rok 2012 uplne z analyz vypustam ako nestandardny.Prikladam 3 grafy. Prvy porovnanie spotreby a dodavky s Teplotnym ukazovatelom /hdd/ , tam pekne vidiet ako od 7. tyzdna nastala zima 10% a vyssie oproti 2011 a s nou vzrastol aj dopyt, aj ked posledne 3 tyzdne / zelena linka / dopyt klesa. Dodavky su skoro konstantne ale ako vidno cca +5% nad 2011.Druhy graf porovnanie druhov spotreby, tu som chcel ukazat, ze hlavny tahun spotreby na jar, plyn na vyrobu el. energie ma od konca februara klesajuci trend, a spotrebu drzali iba vykurovanie domacnosti /res/. Teda ak sa prestane vykurovat trh s plynom sa stane volny co uz vidiet na prvom grafe v poslednom tyzdni, ked dodavky su nad spotrebou. Na to aby sa to naplno prejavilo potrebujeme este 2 az 3 tyzdne.Posledny graf ktory som tu dal je spred september 2013- januar 2014 , tento spred aj obchodujem . Dostal sa do historickej uzkosti ked 5r. minimum bolo -390 teraz po malej korekcii je na -320, tu by som poukazal na posledne 2 dni ked futka prudko rastla , ale spred uz korigoval, predpokladam vycerpanie bykov.Ferova cena je zhodna so stavom zasob o tri tyzdne, takze nasledovne 3. zverejnenia su v cene . Cash je stale silny v piatok 4,215 a futka sa ho drzi ako kliesta, ak cash nepadne , nepadne ani futka.Takze stale je dopyt. Zaujimavy je tiez jav ze, terajsie futky sa obchoduju pri vyznamne vyssich objemoch ako po minule roky, do plynu prudia velke peniaze.Medzi analmi vznikli dva tabory, jeden tvrdi, ze trh je tesny a este uvidime exploziu ceny 5 az 8 usd a druhy , ze trh sa stal tesnym iba vdaka velkej a dlhsej zime 2013 a tento efekt zanikne v maji , k comu sa priklanam aj ja. Takze hram na normalizaciu teda rozsirenie spredov, alebo inak , ze pride korekcia. Zatial ju vidim , do urovni 3,7-3,8 nizsie nie, uvidime ako sa budu javit dalej s/d krivky.
Prílohy
spred.png
Book4.xlsx
(13.92 KiB) 199 stiahnutí
Book3.xlsx
(13.9 KiB) 193 stiahnutí
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Kratky pohlad na plyn.Za poslednych 8 tyzdnov bol trh priemerne volnejsi 4,43 bcf/denne vs min. rok . Teraz sme oproti min. roku v zasobach -559 bcf ostava nam plnenie do cca Martina , takze cca126 dni, ak by vyvoj pokracoval dalej tak 126x4,43=558 bcf , takze sme in line so zasobami min.roku. Lenze X12 max. 3,6 usd vs X13 teraz 3,8usd a Z12max.3,9usd teraz Z13 3,9usd . Z toho mi vyplyva, ze trh nezapocitava max. zasoby na zac. vyk. sezony lebo november a december su na maximach /CENY/ z min. roku. Dolezite bude sledovat ci sa vyroba nespomali inak nevidim pre plyn ruzovu jesen.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

http://www.youtube.com/watch?v=6_j7Ukuz ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

zaujimavy nazor http://www.investorvillage.com/smbd.asp ... d=13160405" onclick="window.open(this.href);return false;
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

I predict that we either see a rally tomorrow on the number immediately or we see a selloff with a pivot reversal with people buying. Planning on exiting my outright shorts tomorrow and entering some longs if we can get the Dec Contract down to around 3.60.

I think there are a lot of people who are similarly situated to my position right now.

With a 85 tomorrow, we will be 75 over the 5 year average, 2 under the 4 year average, and 94 under last year.

I have us ending right now on Nov 15th at 3832 BCF in the tank, 58 over the 5 year average, 16 under the 4 year and 46 under last year at that date.

Calculating withdrawals equal to the 2006-2010 average over the winter, we would be by the 20th of Dec report reported the week of Christmas 6 under the 5 year, 102 under the 4 year and 285 under last year.

With the same weather running forward we cycle up to 31 above the 5 year on Jan 17th, but 33 under the 4 year and 198 under last year.

By Feb 14th we are 70 under the 5 year and 120 under the 4 year and 304 under last year.

March 21st would show the lat draw leaving us 54 under the 5 year, 96 under the 4 year and 28 under last year.

I am looking to end the Winter in a short position because of the comps ending winter and going into spring and summer. (We could easily end up 100+ BCF over the 5 year, 4 year and last year by Sept-Oct time period depending on price and switching.)

If we can get a normal to colder than normal winter this year I think the comps thru the end of December will cause this market to rally after this weeks number looking at the big picture. We will have to watch S&D and production increase to offset any changes to this theory.

With Bentek at 86 and Ben at 87 with the reuters survey of 79 I predict a crash tomorrow followed by a severe case of buying the bottom reversal

paci sa mi nazor tohto fundamentalneho tradera, stotoznujem sa snim.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2452 times
Been thanked: 2834 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Čauko.
Stavím sa, že po tom šialenom raste nad 5 určite uvažuješ o shorte.
Nemohol by si sa tomu vyjadriť?
Prílohy
NG marec.png
NG marec.png (10.51 KiB) 13039 zobrazení
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 448 times

Príspevok od používateľa jogo »

Koci: Tiez by ma zaujimal tvoj nazor na plyn.
February '14 (NGG14) 5.182
March '14 (NGH14) 4.998
April '14 (NGJ14) 4.421
June '14 (NGM14) 4.338
July '14 (NGN14) 4.357
August '14 (NGQ14) 4.355
September '14 (NGU14) 4.338
October '14 (NGV14) 4.351
November '14 (NGX14) 4.390
December '14 (NGZ14) 4.489
Blizsie kontraktne mesiace su drahsie ako vzdialenejsie, je to u plynu normalne?
Lebo toto by mal byt normalne silny bullish signal,nie?

Zaujima ma to, lebo som long na WTI-rope a tam je situacia podobna, tak neviem sa rozhodnut, ci este mame potencial rast alebo uz radsej vybrat zisk, nakolko akciove trhy zacinaju padat a mohli by zo sebou stiahnut aj ropu.

Druha vec, preco ma to zaujima je, ze zima nam pomaly skonci a cena plynu by snad mala poklesnut, tak by som skusil nejaky short, az sa cena stabilizuje. Len pri rolovani marec-april by som stratil aktualne 57-centov, co sa mi nepozdava.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Zdravim vsetkych zaujemcou o plyn.

Na plyne bol v piatok divoky den, cez +10% som ja zazil iba 2x co to sledujem.
Takze zopar mojich uvah. Sme -598bcf a -369 bcf pod LY A 5r. priemerom.Ak zapocitam 3 nasledovne silne zverejnenia , dve su uz iste tak dostanem -500 bcf oproti 5r.priemeru , podla regresnej rovnice cena vs rozdiel zasob oproti 5r. dostavam tak ferovu cenu teraz 4,62 usd a po tych troch zverejneniach dopredu 4,88 usd , co je hlavne teraz vysoky rozdiel od futky 5,1 usd, ale myslim , ze v cene su uz tie tri zverejnenia takze 5,1-4,88= 0,22 co uz nie je maximum , na jar 2013 bolo maximum 0,36 a potom sa cena zrutila dolu.Teraz sa vsetci pozeraju ako skonci zima teda aky bude stav zasob pred plnenim zasobnikov.Min. rok bol 1673 bcf. Teraz budeme oproti min. roku 3. zverejneniach max. -800 bcf co by nebolo az take strasne cislo , min. rok 25.04.2013 bolo -807 pri cene 4,2 usd , len treba si uvedomit , ze porovnavame sa s najteplejsou zimou v 2012. Takze pojdem na to inak a porovnam porovnatelne a to roky 2008,2009,2010,2011 a spravim priemer , co vychadza min. stvrtok nase zasoby 2423 bcf a ten priemer 2640 , takze sme -217 bcf v deficite oproti normalu / teda rokom ked bola normalma studena zima/. Takze pri porovnani dalej mi vychadza ze koniec cerpania zasob bude tohto roku cca 1300 bcf ak pocitam , ze bude este poriadna zima v februari, teda ziadne oteplenie. Pri pouziti rovnice stav zasob na konci zimy vs cena r2=0,976 vychadza pri 1300 bcf cena 5,17 pri 1200 bcf 5,377 , tato cena je platna v marci , teda aprilovy kontrakt, ten sa teraz predava za 4,4. Preco tak nizko? Pri analyze dodavok a spotreby ak ju urobim ocistenu od vplyvu pocasia, cez TDD /total degree demand/ my vychadza , ze trh je volny cca 1 az 2 bcf /denne. Teraz mozeme byt tesny chvilu, z efektu freeze of , zamrznutia vrtnych vezi , ale to je iba velmi docasny stav. Takze ak by sme zimu skoncili na 1300 bcf a normal je 1600 takze nam chyba -300 bcf , pri dolnom odhade volnosti 1bcf denne a 200 plniacich dni do novembra 2014 dame do zasobnikov +200 bcf a zaciname buducu zimu v normale 3700 3800 bcf. Myslim, ze toto je zapocitane ciastocne aj v trhu ked konciaci febr. kontrakt a nasl. marcovy sa obchoduju s velkou backwardaciou a potom 04/2014 az 11/2014 sa obchoduje v tesnom pase 4,4 az 4,3 usd. Takze zaver , technicky sme na silnej rezistencii na conti grafe, hrane rastoveho kanala a mali by sme sa odrazit dolu. Ale stale je este min. 1,5 mesiaca zimy pred nami, ak pride velke ochladenie este cena moze vystrelit nahor aj ked vela miesta tam nie je , ale iracionalita trhu nepozna medze. Ved aj teraz v piatok cenu vyhnali hore margin cally zlomenych medvedov, cital som ze zahucali aj velke hedzove fondy. Takze ak normalna zima myslim ze hore moc nepojdeme, alebo max. este v zime si bude trh drzat rizikovu prirazku, ale nie dlho. Oplatili by sa sortovat jarne mesiace , myslim , ze tam dosiahneme minialne 3,8usd ale aj menej. Trh je vsak dobre zasobeny , tento stav je len dosledok arktickej zimy a ako skonci to nevie nik. Ja som v sorte ale ak dame nove high idem von.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Ved aj teraz v piatok cenu vyhnali hore margin cally zlomenych medvedov, cital som ze zahucali aj velke hedzove fondy. Takze ak normalna zima myslim ze hore moc nepojdeme, alebo max. este v zime si bude trh drzat rizikovu prirazku, ale nie dlho. Oplatili by sa sortovat jarne mesiace , myslim , ze tam dosiahneme minialne 3,8usd ale aj menej. Trh je vsak dobre zasobeny , tento stav je len dosledok arktickej zimy a ako skonci to nevie nik. Ja som v sorte ale ak dame nove high idem von.
Tak im treba medvedom. Ako možu vidieť cenu dole, ked my sme ju už pred 5 rokmi videli hore? :lol: :lol:

Dík za analýzu. Otvorím aj ja short, cez ETF.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 448 times

Príspevok od používateľa jogo »

osamely chodec napísal: Ja som v sorte ale ak dame nove high idem von.
A ktory kontraktny mesiac si shortol? Alebo ides tiez cez ETF na plyn?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

ngg14 ale som von, ako som pisal pri otvoreni ,ked prerazilo high.
rasto800
Gold Member **

No ja som chcel tiez do shortu a aj som siel ale prilis skoro hned par minut po polnoci a skoncil som celkom rychlo na SL. Nepoucitelne som si opat nepockal do rana. Akoze ta dnesna noc, to kto vlastne obchoduje?
Niekto v azii si povedal ze to vytiahne aby to potom otocil do shortu ked sa ostatni zobudia(hlavne teda v USA)? Ja viem logiku a pricinu v tom hladat nemam ale aj tak by zaujimalo ze kto pocas nasej noci a skoreho rana obchoduje? Papucovi traderi alebo aj niekto iny?
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

preco? ved pri open je v N.Y. 18,00 hod ich casu
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Mala uvaha s velkymi moznymi nasledkami.

Zasoby skoncia najlepsie okolo 1100 bcf na konci zimy, ale ked som pozrel 5 rokov dozadu injektaze cez jar leto , tak aritmeticky priemer za roky 08 az 13 je +2219bcf , rok 2012 som vyhodil , tam bola injektaz iba 1673 z dovodu zrutenia sa ceny plynu a obderu na vyrobu elektriny. Takze zasoby budu 1100 bcf, v 2011 bola najlepsia injektaz 2273bcf, pouzijem tuto /nelisi sa moc od priemeru/ 1100+2273=3373bcf. S takymi to zásobami sme do zimy isli iba v 2008 /odporucam pozriet graf ceny 2008/ a to cena padla z dovodu revolúcie v tazbe plynu. Aka revolucia nas zachrani teraz, ked sa uz neocakava narast produkcie skor narast dopytu. Iba ze by sa trh spoliehal na extremne studene leto , lebo jesenne mesiace sa obchoduju iba za 4,3 usd a zima 2015 tiez tak isto. Kde je rizikova prirazka na zaciatok zimy s historickými nízkymi zásobami? Alebo mi nieco unika?
To pisem pre tych, co by sa hrnuli do shortov ako do tutovych obchodov. Bude to este velmi zaujimave, ak mam iba z 50% pravdu.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ja som dnes pustil žilou na short. Najprv UNG na SL, potom som otvoril UGAZ, aj tam ma vyrazilo. Tak som to vzdal.
UGAZ je +35%. Krásny býk.
rasto800
Gold Member **

osamely chodec napísal:Mala uvaha s velkymi moznymi nasledkami.

Zasoby skoncia najlepsie okolo 1100 bcf na konci zimy, ale ked som pozrel 5 rokov dozadu injektaze cez jar leto , tak aritmeticky priemer za roky 08 az 13 je +2219bcf , rok 2012 som vyhodil , tam bola injektaz iba 1673 z dovodu zrutenia sa ceny plynu a obderu na vyrobu elektriny. Takze zasoby budu 1100 bcf, v 2011 bola najlepsia injektaz 2273bcf, pouzijem tuto /nelisi sa moc od priemeru/ 1100+2273=3373bcf. S takymi to zásobami sme do zimy isli iba v 2008 /odporucam pozriet graf ceny 2008/ a to cena padla z dovodu revolúcie v tazbe plynu. Aka revolucia nas zachrani teraz, ked sa uz neocakava narast produkcie skor narast dopytu. Iba ze by sa trh spoliehal na extremne studene leto , lebo jesenne mesiace sa obchoduju iba za 4,3 usd a zima 2015 tiez tak isto. Kde je rizikova prirazka na zaciatok zimy s historickými nízkymi zásobami? Alebo mi nieco unika?
To pisem pre tych, co by sa hrnuli do shortov ako do tutovych obchodov. Bude to este velmi zaujimave, ak mam iba z 50% pravdu.
Tusim tu tvoju uvahu dnes vsetcia citali a podla toho vyzeral aj ten dnesny zaver. Clovek si mysli ze uz nic vacsieho ako minuly tyzden sa nemoze stat a vidi toto (dnes som teda nastastie samovrazedne neshortoval, aj ked mozno len preto ze som bol cely den offline :))
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Dnes rano som pozrel vyvoj pocasia a zda sa , ze predsa uz bude iba teplejsie /vyhlad 10 dni/, to by malo sa zacat dostavat do ceny. Vcera cash vystrelil na astronomickych 7,45 usd , to bol podla mna dovod spiku nahor. Ak modelujem cenu na 4 tyzdne dopredu , tak ferova cena by mala byt o 4. tyzdne od 5,0 do 5,38 usd , takze velke poklesy , pod 5,0 na marci by som skupoval. Zaujimavesie sa mi vidi obchodovat dipy na aprili , predsa je tam obrovska backwardacia , ktora bude musiet zmiznut pri expiracii marca, alebo to hrat na zuzenie spredu H-J . V kazdom pripade prikaz dna buy the dip, ale poriadne dipy, zodpovedajuce obrovskej volatilite. Ja som mimo na svoj long iba cakam.Dobre trejdy vsetkym.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

up date 11.02.2014

ten spred H-J sa zuzoval ako som predpokladal a s vyhladom teplejsieho pocasia nastal na plyne vypredaj.
Vyhlad. Na najblizsie zverejnenia sa ocakavaju poklesy zasob -220,-254,-117,-93 bcf . To by pri modelovani norm. pocasia malo dat EOS 1,1 Tcf comu zodpoveda ferova cena v momente zacatia cerpania zasob 5,5 usd na aprilovom kontrakte, inou metodou cez cez 5rocny priemer mi vychadza ferova cena o 4 tyzdne dopredu , teda uz zasa april 5,0 usd, podotykam , ze april bol vcera za 4,4 usd , takze pekna zlava . April je podhodnoteny o 500 bodov teda cez 10%.
Tesnost trhu je zastreta velkymi hodnotami tdd , predsa bolo velmi chladne pocasie. Pri otepleni , ktore ako vidno z vyhladu cerpania sa prejavi o 3 tyzdne bude mozno povedat ako je na tom trh so strukturalnou tesnostou alebo volnostou.Som v longu na J s targetom cez 4,550.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

takze dalsi pondelok:

ten long na J som celkom trafil z 4,4 za tyzden urobil 4,726 /teraz/ aj som nieco zarobil :)
takze co dalej, nebudem vas zatazovat cislami , iba napisem vyhlad.
Takze H sa teraz obchoduje za 5,448 usd co je v sulade so spotom a s optimistickou ferovou cenou o 4 tyzdne, takze tak ocakavam pokles a vyber ziskov, predsa expiruje uz buduci tyzden a je vysoko, rozhodne by som ho nelongoval.
J 4,726 je este cca 300 bodov od najnizsej ferovej ceny za 4 tyzdne /5,040/, takze tam je priestor na long, ale ak ocakavam vypredaj na H tak za obet padne aj J i ked v mensej miere , takze na nakupy na J by som tiez cakal, takych 4,5 - 4,4 by potesilo. Zasoby na konci sezony sa zacinaju ukazovat coraz ostrejsie na 1,0-1,1 tcf a pritom EIA v ich outlooku z min. tyzdna uvadza cez 1,3 tcf - nerozumiem . Trh zatial nevykazuje strukturalnu volnost ale skor malu tesnost. Takze som vo faze sledovania.
rasto800
Gold Member **

Takze bude korecia dole? Tak urciteee :)
Ale ano, uz som si pomaly zvykol za posledne dva-tri tyzdne vidiet tieto 0.5$ pohyby v ramci dna. A predchvilou za par minut vystrel z urovne 5.9-6.0 az ku 6.375. No ja neviem ale poslednu dobu mi to pride skoro ako cisty gambling. Nehrozi nahodou, ze sa tie ich zasoby dostanu na nejaku nulu ked takto ten trh vyvadza? Predpokladam tiez, ze potom ako tusim dva tyzdne dozadu vyrazne zvysil margin na futures kontrakty, ze sa trh aj kvoli tomu zmenil (zostali len vacsi hraci?). Ja som bol pri NG zvyknuty za posledne dve roky na take tie male pohyby v ramci dna, na maly spread a vsetko je teraz inak. Az zacinam mat strach, ze mozno sa teraz deje vacsia zmena na trhu NG a ze to uz nebude take ake to byvalo. Mozno prehanam a mozno za mesiac bude vsetko po starom ale tento hurhaj na NG uz trva nejako dlho na moj vkus ;)
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

clovek mieni pocasie meni, v stredu expiruje marec a musi sa v ten den priblizit k cene cash , ten z dovodu ocakavanych aj terajsich mrazov sa obchoduje na cene 6 az 7,5 usd , takze futka sa zrovnava. Ak by nebolo mrazive pocasie tak cash je dole a futka tiez.http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... mp.new.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
rasto800
Gold Member **

osamely chodec napísal:clovek mieni pocasie meni, v stredu expiruje marec a musi sa v ten den priblizit k cene cash , ten z dovodu ocakavanych aj terajsich mrazov sa obchoduje na cene 6 az 7,5 usd , takze futka sa zrovnava. Ak by nebolo mrazive pocasie tak cash je dole a futka tiez.http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... mp.new.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Uff z tej tmavomodrej mi az zima ostala pri pocitaci :)

Tu este celkom zaujimave info o east coast USA a nedostatku trubiek na plyn. Je to sice starsie (zo 6.feb) ale tak aj tak ta cena spotova(123$) je celkom sok ked to citam co je mozne - http://www.businessweek.com/articles/20 ... ine-dearth
kubik
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 06 03, 2008 7:42 pm

Príspevok od používateľa kubik »

http://www.freepub.cz/2014/zemetreseni- ... rackingem/" onclick="window.open(this.href);return false;

Zatím to vypadá že plyn pujde nahoru,možná to nesouvisí jenom s počasím
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

UP DATE

zajtra sa rozlucime s marcom teraz po 5,332 , cash ide po 6,2 tak to som zvedavy...
Takze april , ktory teraz prichadza do mody, sa obchoduje s min. 650 bodovou zlavou. Takze som v longu na april, cena 4,677 je dobra. Riziko na pokles bude po zásobách vo stvrtok , pretoze trhy su nastavene na negativne prekvapenie , teda slaby vydaj zo zasobnikov , ocakava sa okolo -100 bcf no kludne moze byt aj -80 bcf, bolo totiz velmi teplo. Zasoby podla mna skoncia na 916 bcf, ale zda sa zatial je klud:).
Napísať odpoveď

Návrat na "Komodity, komoditné akcie"