Akciový split

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
neutral
Dátum registrácie: Ne 30 03, 2014 7:01 pm

Akciový split

Príspevok od používateľa neutral »

keďže premýšlam nad investovaním do akcií musím sa spýtať na túto vec - predstavme si situáciu, že som kúpil nejaké akcie firmy, avšak firma o pár rokov spraví to, že potrebuje kapitál, tak emituje nové akcie (tušim sa tomu hovorí split). To znamená, že súčasným akcionárom sa zníži ich relatívny podiel, že ? To znamená, že firma týmto úkonom drasticky znížila môj podiel na firme (možno aj o 50%). Je to tak s tým splitom ? Čo sa s tým dá robiť ?
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Akciový split

Príspevok od používateľa Rado »

Split sa používa, ak firma chce naštartovať obchodovanie s ich akciami lebo je vysoká cena. Napr. 2:1 vtedy namiesto 100 ks akcií za 100 USD budeš mať 200 ks za 50 USD. Pre investora je to super. Ja som dokupoval na jar 2009 akcie jednej spoločnosti (úplne presné ceny si už nepamätám) za 23 USD za cca rok boli na hodnote 110, potom prišiel split 2:1 a tak som mal dvakrát toľko akcií za nákup 23 USD. Začalo sa s nimi viac obchodovať a ja som pozíciu zavrel pri cene 84 USD za kus. Ak nerátam pôvodný nákup (pred 2009), ktorý mi percentá výnosu znížil, tak toto bola najlepšia investícia akú som doteraz spravil. (+700%)
Ak by firma upisovala ďalšie akcie, tak dostaneš možnosť si zachovať podiel. Úpis bude pre teba ako pôvodného akcionára zvýhodnený.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2399 times
Been thanked: 2789 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dávaj si také veci do googla a hned nájdeš presné definície. Napríklad si zadaj AKCIE - SPLIT alebo SLOVNÍK INVESTORA a tam to máš vysvetlené. Split je len štiepenie kvôli cene..nič na tom nestratíš...napr. sa cena zníži o polovicu a na účte ti pribude dvojnásobok akcií. Split robí cenu atraktívnu pre menších investorov. Reverzný split je naopak. Robí sa zvyčajne vtedy ak firma nesplňa cenové kritéria na burze, alebo chce byť atraktívnejšia pre väčších investorov.

Ked firma emituje nové akcie, lebo potrebuje kapitál (po anglicky offering) a zvyšuje počet akcií na volnom trhu , vtedy klesá zisk na jednu akciu ( eps ), čo zvyčajne zníži aj cenu (vytvorí tlak ). Opačný prípad je ked firma chce zvýšiť zisk na akciu a začne nakupovať vlastné akcie na volnom trhu ( po anglicky buyback). To má zvyčajne pozitívny vplyv na rast ceny, lebo to vylepšuje fundamenty.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
neutral
Dátum registrácie: Ne 30 03, 2014 7:01 pm

Príspevok od používateľa neutral »

no tak nie split som myslel, ale to že keď firma emituje nové akcie.

Takže čo to presne znamená, že dostanem možnosť zachovať si podiel ?
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"