tobbie napísal: Nakolko verim ze v zivote je dolezita vlastnost nevzdavat sa, tak by som sa rad vratil naspat.
Dal som vypoved v praci, nasetril som si cca 15 000eur na obchodovanie (samozrejme mam este nejaku brigadu na prezitie a zaplatenie uctov). Rozhodol som sa, ze budem trader.
Moje ciele:
1. Vyvinut system
2. Prvy rok obchodovania skoncit na 0, ale ziskat kopu skusenosti a hlavne statistickych dat na dalsie testovanie - hlavne fundamenty a intraday tipy na lepsi money management
3. Druhy rok zarobit aspon 3-5%
4. Do 5 rokov sa zivit tradingom
Vzdy si hovorim ze toto je uz posledny pokus a potom to vzdam a pojdem robit nieco ine, ale nemozem prestat mysliet na trading
Dakujem za odpovede
Nevidím to nereálne. Pripomína mi to samého seba. Veríš si. Motiváciu máš. Cítiť s teba kus pitbulla ..to sú dobré predpoklady. Aj ja som si kedysi povedal: budem sa živiť cez internet, budem pracovať v Amerike... A bodka.
Zopakujme si to. Kapitál 15 000 €. Na účte IB predpokladám. To je 20 700 USD. Začínaš part time. Práca ťa zatial uživí (nie trading). Nepotrebuješ siahať na kapitál. Máš kde bývať. Máš čo jesť. Máš PC a high speed internet.
Poviem Ti to takto. Kým nemáš systém - nemáš nič. Kým nemáš know-how a reálne výsledky, je úplne jedno aký máš kapitál a ciele. Takže začať musíš tak, že sa naučíš chytať ryby. Až potom si môžeš povedať : viem chytať ryby, mám na to, aby som sa uživil ako rybár.
Je jedna vec ktorú Ti nikto neporadí. Musíš si s ňou poradiť sám. Musíš sa sám dopátrať k tomu, či na to máš, alebo nie. Sám musíš nájsť v sebe to k čomu inklinuješ a sám musíš nájsť nejaký edge, ktorý s teba urobí profitabilného tradera. Mika má vlohy na forex, Rado na opcie, ja sa špecializujem na momentum v akciách. Rabdo na ES. Coudy na technické setupy ETF. Richard Koza na technické setupy akcií. Buffet na komoditné spready...atď. Každý našiel niečo v čom je dobrý a vytvoril si systém a pravidlá. Jedine takto vieš následne zistiť, respektíve zmerať a odhadnúť, čo môžeš od tradingu ako práce očakávať. Poznám x ľudí, ktorí sú lepší ako ja, ale nedokážu robiť trading ako prácu, lebo na to nemajú povahu. Chápeš to? Sú ľudia, ktorí majú edge, ale nemajú povahu hráča, alebo primeranú psychiku. Alebo nezvládajú stres. Najčastejšie býva problém v tom, keď nedokážeš krotiť svoje emócie a dodržiavať pravidlá. Aj v inštitúciách nájdeš špičkových trejderov, ktorí nedokážu dlhodobo profitovať ak nemajú nad sebou kontrolu. Majú šéfa, ktorý ich odstaví od tradingu, keď začnú zlyhávať.
Takže tam niekde treba začať. Sebapoznávaním. Mám na to - nemám na to? Viem čo chcem robiť? Našiel som svoj edge? Ide mi to. Robím to v malom. Zapisujem si výsledky. Deň, týždeň, mesiac, rok. A vyhodnocujem . Som konzistentný - nie som konzistentný? Funguje všetko ako má? Uživím sa tým, alebo nie? Zvládam to ako prácu? Nezačnem vyhasínať? Nepotrebujem nad sebou dohľad? Nepotrebujem kolegov? Zlyhávam? Dokážem sa vyhojiť z vlastných zlyhaní? Dokážem si uznať chyby? Prijať opatrenia? Atď...
OK. Ja neviem kto si. To vieš len ty! Úloha číslo jedna: nájsť sám seba – nájsť edge – mať systém a pravidlá. Najprv ti stačí jedna stratégia. Pozdejšie ich môžeš mať viac. Najlepšie je špecializovať sa.
Nečítal som vela literatúry, ale jednu knihu ti môžem poradiť: Carter: Staňte se mistrem v tradingu ...
http://www.martinus.sk/?uItem=118437" onclick="window.open(this.href);return false; ...prípadne si dokúp niečo z psychológie. Psycho sa blbo číta, ale bohužial...trading je hlavne o vlastnej psychike.
To čo ti môžem poradiť z vlastných skúsenosti je, že o všetkom strašne veľa rozmýšľaj. Nehladaj takú cestu, že nejaké know-how, alebo systém odkopíruješ. Dostaň do hlavy to čo ti treba ( kvalifikáciu ) a nájdi sám seba a svoj systém. Druhá vec je, že všetko čo robíš, meraj. Ohodnoť sa, postav si plán...najprv malý...rozmeň ho na drobné a plň! Denno denne. Deň nemusí vyjsť. Tak týždenne. Týžden tiež vždy nevyjde. Tak mesačne. A ročne. Roky Ti musia vychádzať. Mne nevyšli všetky. Ale celkove Ti to musí ísť a musí byť jasné, že si dlhodobo a konzistentne ziskový.
Podme k praxi. Napísal si, že prvý rok chceš skončiť na nule. Ok. Tak netrejdi kým nemáš systém. Máš rok na to, aby si našiel profitabilný systém a pravidlá. Máš rok na to, aby si to preveril stovkami trejdov. Bud na papertradingu, alebo naživo v malom.
Druhý rok. Napísal si, že ti stačí 3-5%. Ok. Z kapitálu 20 000 USD je 5% 1000 USD. Tak si to rozmeň na drobné. Trading year je pre mňa 10 mesiacov a zhruba 40 týždňov po 5 dní, čiže 200 pracovných dní. Profit 1000 USD je 100 USD mesačne, 25 USD týždenne a 5 USD denne.
Dokážeš s kapitálom 20 000 zarobiť zhruba 5 USD denne a 100 USD mesačne? Ak to dokážeš, máš 5% p.a.
OK. Neviem čo ti ešte mám napísať. Mojím prvým cieľom v tvojom prípade by bolo know-how a systém pravidiel. Mojím prvým plánom by bolo urobiť 30% p.a. rozmenených na drobné. Mojím prvým míľnikom by bolo dostať sa nad sumu 25 000, aby som mohol daytrejdiť. Potom by som sa snažil mať na účte vždy aspoň 30 000 a zarábať minimálne 30% p.a.
Nezabudni: systém - pravidlá - plán. Plán rozmenený na drobné ( deň, týždeň, mesiac , rok ) a všetko si zapisuj.
Je to presne ako v podnikaní. Máš stratégiu, plán, čísla , kontrolu, opatrenia...atď.