http://www.proshares.com/funds/skf.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Honzajsové obľúbené ETF
aj ja som ho chvíľku držal, ale až tak ako jemu mi k srdcu neprirástlo
Zaujimave, nevedel som, ze az takyto velky rozdiel moze byt. To sa ale cudujem, ze rafinerie a prakticky kazdy co mal nejaku ropu vtedy neshortoval spot a nekupoval future. Vsak ten settlement trva tusim mesiac pri spotovej rope. Ale asi to bude tym, ze kazdy producent bol nalozeny v starych futures a teda nemal uz nic navyse, co by mohol predat na spote este.Reálne si mohol v minulom roku kontrakt FEB 2010 kúpiť najlacnejšie za 48 USD a to by si sa ešte musle trafiť do toho najlepšieho dňa v roku. Skôr by si trafil niekde cez 50 USD. Pričom najbližší konrakt ( MAR 2009) stál okolo tých 35 USD. Takže rozdiel medzi "aktuálnou trhovou" cenou a cca ročným konraktom bol 35 vs. 48 USD.
no vidis, to mna nenapadlo tahat tu uvahu este aj dozadu. toto ma asi este vacsi vplyv ako rolovanie tych novych kontraktov od marca 2009.Inak tie straty su podla mna hlavne kvoli tej bubline na zaciatku 2008. Tam asi isli long v cene niekde nad 100 -- a to je jedno v ktorom kontrakte to urobili, mali z toho straty.
ked kazdy vedel, ze ta cena cca 35 USD je neudrzatelna a ze je to len docasne, tak je jasne, ze ceny dalekych konraktov museli byt vyrazne vyssie. sak sa na tej komoditnej burze nepohybuju nimandi jak sme my, ale profíciZaujimave, nevedel som, ze az takyto velky rozdiel moze byt.
A velcí hráči věděli, že USO má pevné datumy rolování a navíc že mělo 50% OI. Takže nebylo nic jednoduššího než na začátku měsíce masivně nakupovat kalendářní spready (což tlačilo na zvyšování kontanga) a pak je při rollingu prodávat USO, které je muselo koupit za jakoukoliv cenu, protože prostě podle statutu musí rolovat.filip glasa napísal: ked kazdy vedel, ze ta cena cca 35 USD je neudrzatelna a ze je to len docasne, tak je jasne, ze ceny dalekych konraktov museli byt vyrazne vyssie. sak sa na tej komoditnej burze nepohybuju nimandi jak sme my, ale profíci
Proč?Glogol napísal:Vdaka vsetkym - dlhodobo do ETF na ropu (USO) alebo este momentalne lakavejsi plyn (UNG) ma teda nik nedostane.
Ak uz teda ETF na komodity tak jedine kovy ...dost ste mi pomohli. Caf.
Lebo USO je po 4 rokoch v strate (pravdepodobne kvoli tej contago pasti) aj napriek nedavnym rekordnym cenam ropy.Ferin007 napísal: Proč?
[/quote]Ferin007 napísal: Jinak řešením contango pasti jsou třeba certifikáty od Vontobelu. Při contangu investují do ropných akcií a při backwardation přímo do ropy (plynu).
no ved hej, ale ferin ti hovori ze ak hladas, tak najdes aj ine moznosti. len si musi vzdy preverit ako fond funguje a kde su pripadne rizika. Napr. akcie ropnych firiem - tie tiez maju na svoju ropu dlhodobe kontrakty a nie kazda teda moze vyuzit narast spotovej ceny.Lebo USO je po 4 rokoch v strate
Na těch nedávných rekordních cenách byls kde??!!??Glogol napísal: Lebo USO je po 4 rokoch v strate (pravdepodobne kvoli tej contago pasti) aj napriek nedavnym rekordnym cenam ropy.
Nie som presvedceny ze ETF dokazu tym contago problemom efektivne celit.
Na nedavnych hodnotach to bolo vysoko priznavam. Hovorim o dlhodobom drzani ETF. Nechcem aby pripadny vyvoj napr. dvojrocnej ceny ropy 80->150->80 mi sposobil stratu (silnu). Priznavam ze problematika je dost komplikovana a pre mna moment. je u ropnych a plyn. ETF viac minusov ako plusov. Skusim najst nieco ine.Ferin007 napísal:Na těch nedávných rekordních cenách byls kde??!!??
ETF nejsou k žádnýmu čelení contangu určeny. Jejich strategie je přesně opačná - pasivní správa (tedy nízkonákladový investování). V podstatě jen kopírují trh/index (až na pár výjímek). Čili jak contango, tak backwardation se ti musí z logiky věci v ETF plně projevit.
Jinak investovat na základě minulých výnosů není právě nejšťastnější přístup. Stejně jako odmítat fšecko, co nemá 10letou historii.
prave aj pre toto je pre mna dlhodoba investicia do plynu cez ung zaujimava.UNG doplatil na svoju popularitu /velkost/ v porovnani s celym trhom plynu.Na contangu koncom leta a na jesen prerobil, ale to vsetko je v minulom case.Dnes contango na plyne neexistuje, samozrejme ,ze bude treba sledovat jeho vyvoj.No ak vela investorov z Ung odide,zmensi sa. Ak bude pokracovat backwardation, pre ung to bude pozitivne /pri prerolovani nakupuje lacnejsie/. Myslim, ze ung bude mat vyssie zhodnotenie, ako drzanie futures. Sam som na to zvedavy.Pre ferovost vsak musim napisat,ze ja osobne mam zainvestovane v plyne cez vzdialene futures,tym padom rolujem len max. 2x v roku.Priznavam ze problematika je dost komplikovana a pre mna moment. je u ropnych a plyn. ETF viac minusov ako plusov. Skusim najst nieco ine.
no ty máš normálne dar všetko veeeľmi jednoducho vysvetliťLobista napísal:V principe je u nich problem ten, ze su prilis velki a musia vzdy rolovat futures. To sa o nich vie a preto sa na nich vzdy nabali zvysok trhu. V zemnom plyne bolo velke contango, takze na tom dost stratili.
Ja viem, preto chcem raz ucitno ty máš normálne dar všetko veeeľmi jednoducho vysvetliť
Pozor na rope je contango a to bude uberat ziskom ETF-kam ako USO v pripade dlhodobejsich nakupov.airwolker napísal:Zdravim, uvazujete tu niekto nad dlhodobejsim vstupom long na USO etf ?
United States Oil Fund LP
NAR: USO
Ktorych cena bude 10% aktualnej ceny ropyMika napísal: ja by som si vybral exoticke opcie z dlhou expiraciou.
Myslim, ze Rado bol ziskovy minimalne 2012 a 2013. Uvidime, co bude 2014, ale podla trhu tipujem, ze zase ziskovy.airwolker napísal:
Je tu niekto dlhodobo ziskovy na obchodovani opcii ?
skor som myslel 50/50 stavku na nejaku hranicujogo napísal:
Ktorych cena bude 10% aktualnej ceny ropy