lopt napísal:DANA - ano, uvazoval som aj nad tym. Vsetko ma svoje pre a proti. Teraz je to v produkte, na ktory nemoze este niekolko rokov siahat. Potom to bude mat dostupne v ramci 2-4 tyzdnov, kedykolvek, ak to bude chciet zrusit, vybrat. Kedze uz tam ma nasporene slusne, znamenalo by to opakovane nasporit dalsiu slusnu sumu. Uvedena lehota par tyzdnov je dobra na to, aby sa to nedalo vyberat na okamzity rozmar.
Mne sa práve ten termiňák nepáči, ak by peniaze vyplatili až o niekoľko týždňov. V prípade úmrtia ich treba hneď. Aj ked chápem, kvoli čomu to je a teraz je to už jedno.
lopt napísal:Totiz nepomoze, zeby som jej dal vlastny ucet a ona bude spoludistponent. Pri smrti banka zablokuje ucet majitela pre dedicske konanie a spoludisponent si moze piskat. Cize musel by to byt ucet na jej meno a ja som spoludisponent /ktoreho moze kedykolvek odtial zrusit ako majitel/.
Tak hned účet banka nezablokuje chvíľu trvá, kým sa o tom dozvie a spoludisponent má nejaké dni na to, aby mohol vybrať koľko asi potrebuje. Ved aj na pohreb treba peniaze. /super téma/
Pri dedičskom by sa ten výber potom zohľadnil, čo boli nevyhnutné výdavky a čo nie.
My máme tiež len 1 účet, 2 majitelia tam nemohli byť, tak manžel je len spoludisponent. Tiež dúfam, že ked bude zle, že vyberie peniaze z účtu. Len o všetkých platbách ani nevie a internet banking už vôbec. Založiť pre seba účet považuje zatiaľ za zbytočnosť. / v tom by som s ním súhlasila/
lopt napísal:Tiez tu hrozi, ze ak budu peniaze lahko dostupne, mohla by na to siahat a ked sa nieco stane, nemusi byt na ucte nic.
Viem, že to hrozí, preto by si nemal dávať prístup ku všetkému. Nič ju zatiaľ do toho, čo si si našetril pred manželstvom, to nepatrí ani do bsm. Ak chce prístup k účtu len kvoli tomu, že sa obáva, čo ak ..... tak by logicky mala naň siahnuť, len ak sa niečo zlé stane. Inak ako píšeš núdzou netrpí a celkom dobre by to malo fungovať.
Ak je jej predstava tiež takáto, že nepotrebuje naň stále siahnuť /čo možno nie je,/ tak by som asi ten prístup k účtu riskla, raz musí ukázať či sa dá alebo nedá dôverovať. Ak sklame, dá sa ten prístup potom zmeniť. Alebo nech dá návrh ako zaručiť, že ak sa niečo stane, aby tam tie peniaze naozaj boli. Už je to aj o zodpovednosti k dieťaťu.
lopt napísal:Na druhu stranu, ma kde ist, keby sa nieco stalo. Moja ci jej rodina, by sa o nu/dieta iste postarala docasne, kym sa vyriesi dedicke konanie.
Skús to povedať aj jej, že sa až tak obávať nemusí, možno by k nim na niekoľko mesiacov nechcela ísť bývať, ale ak by jej pomohli finančne, tak je to pomoc.
Lepšie je však komunikovať, ako dávať najavo hneď nedôveru. Nemôže ti vyčítať, ak jej nechceš dať prístup k niečomu, čo si nadobudol pred manželstvom, tak nedá sa vedieť ako manželstvo dopadne a radšej to prenecháš dieťaťu. /ak budeš chcieť/.
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.