ja by som sa na to v kontexte "O chvilku sa nam narodi druhe dieta" a "rocne podari odlizit asi 5000 eur" na to pozrel úplne z opačného konca.
Dopredu sa ospravedlňujem - bude to dlhšie.
Mňa zaujalo toto - "rocne podari odlizit asi 5000 eur". Mne to pripadá ako sci-fi

Ale vzhľadom na "Momentalne mame nasetrenych cca 35000 eur" vám verím. Len sa chcem podeliť o pár životných skúseností - mojich a okolia, resp. aby ste sa nad tým zamysleli.
Boli sme na tom podobne ako vy - keď sme boli sami s manželkou tak sme dokázali odložiť celý jej plat. Teraz som rád ak mesačne odložíme 150€. Netreba nás brať ako všeobecný vzor - je mi jasné, že žijeme aktívne a míňame viac (aspoň podľa okolia). Ale tých pár vecí na zamyslenie - kým sú deti malé je to ešte stále OK, ale keď podrastú tak to začne:
- jedna dcérka chodí na korčuľovanie 35€ mesačne, druhá na horolezectvo 35€ mesačne. Potom ešte vrámci družiny/škôlky chodia na pohybovú prípravu a keramiku - tuším 5€ mesačne každé. Takže pomaly 100€ mesačne.
- rátam, že raz na 10 rokov budem musieť kúpiť nové auto (ročne najazdíme tak 35tis km). Ale ak má niekto služobné, tak sa ho to netýka. Kupujem Daciu za 10tis€. Takže 2 roky vášho sporenia sú fuč. A to nehovorím o kolegoch, ktorý kúpujú Octávie alebo Golfy za 18-22tis. €.
- deti rastú - pomaly každý rok im kupujeme nové lyžiarky, korčule, ... Malé lyžiarky stáli 5€. Teraz sme 9 ročnej kupovali použité lyžiarky tuším za 40€

Ono sa to na konci sezóny zasa predá ale ...
- keď sem tam skočíme na pizzu - predtým nám štyrom stačila jedna, teraz kupujeme 2 a pomaly začneme 3
- keď ideme lyžovať - skipas na 2hodiny stojí tuším 8€ na jedného. Deti do 6 rokov to majú zadarmo. Ale teraz, keď máme platiť za 4 ľudí, tak si pomaly rozmyslíme ako často ideme lyžovať.
- to isté dovolenky. Kolega chodil letecky do Grécka. Aj s malými deťmi. Keď už ale neskôr mal platiť 3 resp. 4 letenky a dovolenka ho teda vyšla na 2700€ tak si povedal, že to teda nie a minulý rok už bol autom.
- aj to ho vyšlo na 1700€. Mi chodíme len do Chorvátska. Veľa nemíňame - sme v kempe, jeden obed v reštike a druhý varí manželka, skoro žiadne platené aktivity (ako výlet loďou a tak) namiesto toho turistika, lezenie, bicyklovanie + pláž samozrejme. A vyjde nás to na 800€. Druhý týždeň na Slovensku - ďalších 600€. Jarná lyžovačka - na zľavový kupón - ďalších 600€. Dokopy teda 2000€ ročne. A to si viem predstaviť, že by sme chodili niekam aj na Silvestra a Veľkú Noc.
- kolega mal kedysi 4 stavebká. Narodilo sa mu tretie dieťa - vykašlal sa na robotu/karieru a viac sa venuje rodine. Vzdal sa šéfovania = nižší príjem + vyššie výdavky na deti = už má len 2 stavebká a funguje tak, že s jedného ukončeného financuje druhé. A to keď skončí tak už viac nebude mať.
Treba sa nad tým zamyslieť, lebo hypo nie je na rok-dva. Nevravím že je to nereálne. Ale ak v tomto kontexte dokážete "rocne podari odlizit asi 5000 eur", klobúk dole.
A s tým svojopocným stavaním domu - mám takých kolegov, mám kolegov ktorý kúpili rozostavaný a prerábajú, .... Je to blbosť. Manžel príde z roboty a hneď na stavbu - ako tu niekto písal. Manželka príde z roboty - perie, upratuje, varí, domáce úlohy, ..... Zhltne to celý čas a všetky peniaze. A to nevravím bývať na dedine - známy kým prídu domov - do škôlky, školy, po manžela, ... prídu domov o 18:00 - úlohy, večera, umyť, spať. Aký má význam potom vlastne dom? Mne je jedno kde prespím. A cez víkend nemusím kosiť trávnik

A keď konečne po 10 rokoch postavíte ten dom (väčšinou sa to stavia "pre deti" ale vy to beriete ako investíciu, takže je to iné) deti odídu z tomu - môj prípad, izbu som si užil 3 mesiace

Alebo manželkin prípad - otec stále na dome, mama v kuchyni = deťom sa nik nevenoval - žiadne krúžky, šport, výlety, .... Stojí to zato?
- my sme to vyriešili tak, že manželka nepracuje (nevedela si nájsť prácu a keď tak za také platové podmienky že keď sme zrátali - doprava, strava, ... + donesie si domov nervy z práce, komplikovaná logistika detí na krúžky, ... pro forma som ju ale zamestnal kvôli odvodom/dôchodku) tieto aktivity robí cez deň/týždeň. Ja prídem domov a môžem sa venovať deťom (úlohy) a víkendy máme celé pre seba. Ale je mi jasné, že každá žena je iná a toto nie je pre každú.
- zhodli sme sa s kolegami, že to za to nestojí - keď dom, tak mať aspoň 150tis€ (ako tu niekto písal) a za 2 (max 3 roky) ho postaviť - s časti svojpomocne, sčasti na dodávku.
A šetriť si "brutálne" na dôchodok je tiež blbosť. Kedy my pôjdeme do dôchodku - 72-75 ročný? Ako dlho si teda ten dôchodok užijeme? V akom zdraví? Nie je lepšie si užiť celý život a v 75 sa "zastreliť" ako živoriť 40 rokov len aby človek sa mal na dôchodku o málinko lepšie?
Nevravím, že sa treba na všetko vykašlať a všetky peniaze rozflákať. Len všetko z mierou. Keď tak čítam, tak sme na tom podobne:
- tiež majú deti stavebká - beriem to aj ako kvázi životnú poistku.
- asi tak 2-3 krát do roka rozmýšľam nad kúpou domu - vkuse dôjdeme k tomu, že na to nemáme resp. aj by sme mali ale naše priority sú inde - dať deťom vzdelanie, zážitky, skúsenosti, rozhľad, ... A zasa nemáme taký príjem aby sme to zvládali spolu s tým domom. Verím však, že niektorý na to majú - OK, super.
- tiež chcem kúpiť druhý byt. Nechcem však brať hypo na 100% - čo keď sa niečo stane, pritrafí v živote, zmenia priority, ... pomaly šetríme - chcel by som našetriť cca 50% a kúpiť ten druhý byt - prenajímať a potom pre deti - či už byt alebo ho predať a dať im keš - bohvie kde ich život odveje.
Inak - my sme kúpili chatku na kraji mesta. Trávime tam leto a víkendy. Veľa známych (aj tých čo majú domy na okolitých dedinách vravia, že to je najlepšie riešenie). Prvoplánavané bolo, že tam postavíme dom. Ale tých 150€ nemáme resp. (ako som písal) na to nedáme. Tak rozmýšľam ešte tak, že by sme namiesto toho bytu postavili tam len nejaký malý domček (len pre nás s manželkou) montovaný alebo kúpili mobilný dom. Ale ako píšem teraz šetríme a potom sa rozhodneme.