to JUGGLER: stacilo samozrejme, ale vravim to bolo demo a sam viem, ze skok na real bude omnoho narocnejsi hlavne na disciplinu, na real sa spokojim s akymkolvek zhodnotenim kym nepojdem do dlhodobeho minusu a 0, co je samozrejme velka pravdepodobnost, ze sa stane a pocitam s tym. Este ci ssom spravne porozumel skratke, s DD myslis drawdown?
Ale presne ako si napisal, moj zamer je samozrejme vydrzat na trhu v dlhom horizonte a nie sa sustredit na nahananie vysokych ziskov kratkodobo (to iste by platilo aj keby idem naplno do scalpingu, na co si netrufam).
Dakujem za nazor, plne suhlasim, hlavne co sa tyka toho nezabudat na to ze (nielen) forex je proste vzdy o tom ze ked jeden vyhrava druhy preraba a ze sa treba sustredit na dlhodobu uspesnost a nie sa nechat opantat kratkodobym ziskom ked onho mozem pri riskantnej obchodnej strategii prist behom par zlych obchodov.
Miku obdivujem v tomto a skusam z jeho prispevkov pochopit co sa da, aj ked je vedomostne a prakticky za mnohymi horami a dolami predo mnou, jednoznacne je ale dobrou inspiraciou k vzdelavaniu. A Jugger vdaka za ponuku (ak si to teda nemyslel ironicky

), dufam, ze za ten cas sa tie podmienky naplnia a budem sa ti moct ozvat

(aj keby sa naplnili menej nez z 1/5 tak by som bol extremne spokojny

)
to Casey: tou cistou TA som myslel to, ze som obchodoval hlavne USD a EUR pary aj to len tie s najvacsou volalitou (obcas aj pary s AUS a NZD) a este tiez DAX (to asi je aj najlepsi priklad toho preco sa tolko pytam na TA - kedze pri tolkych instrumentoch som ignoroval vacsinu inych druhov analyz a sustredil som sa cisto len na grafy). K tym akciam sa veru ja vyjadrit neviem, nikdy som ich neskusal obchodovat, cize neviem sa objektivne vyjadrit aky dopad ma prechod z obchodovania akcii co sa TA tyka. Ale osobne si myslim, ze je pravda co pises, su to dva velmi rozdielne trhy, aj ked stretol som sa v zahranicnych clankoch s nazorom, ze TA je univerzalna a mozes ju aplikovat na vsetkom co ma dve strany a cenove grafy, ze su proste cisto TA tradery ktory beru do uvahy len graf a z toho vychadzaju - ziadna fundamentalna A ani analyza sentimetnu. Ja osobne mam radsej ked mozem porovnat viac faktorov nez len graf aj ked musim uznat, ze 95% rozhodnuti bolo na zaklade TA a 75% mojich volieb ovplyvnila hlavne price action a trend lines analyza (resp. ze ich uprednostnujem ako silnejsie signaly). Casey ak by si teda mohol v skratke povedat co je este u teba rozhodujuci faktor pri otvarani pozic ak teda cista TA (zakreslovanie a indikatory) nie je postacujuca v tvojom pripade? Kazdopadne vdaka za dobry nazor a ze si si dal cas odpisat
to ALL: Ale co som tou poslednou otazkou som skor myslel, ze ci si myslite ze je mozne dlhodobo uspiet na burze (teraz myslim hlavne forex a indexy) bez toho aby clovek musel mat az take hlbkove pochopenie mechanizmov trhu ako ma napriklad Mika? (mal som to lepsie predtym sformulovat) JUGGLER ty si to vlastne uz vyjadril, osobne som tiez toho nazoru to skusat tak ako si napisal: TA+disciplina a dodrziavanie overenych pravidiel plus ich neustala verifikacia a obmena ak prestavaju byt efektivne, neviem vsak ci niekto aj osobne poznate (alebo ste) takeho cisto TA obchodnika, ktoremu to slape uspesne dlhodobo?
Je mi jasne, ze ziadne zaruky neexistuju a to, ze sa to aj niekomu takto dari neznamena, ze sa bude aj mne. No zaujima ma nazor skusenych obchodnikov na tuto temu, hlavne preto, ze by som chcel vediet na co vsetko sa mam sustredit (do coho investovat moj cas pre vzdelavanie), aj ked idealna odpoved asi bude na vsetko co sa trhu tyka

Inak sa mi pripomenul ten clanok o macke co vyhrala test v obchodovani s akciami aj bez strategii a analyz (stesti je krasna vec, teda ked to nakoniec nebol jej majitel kto vyberal)
http://www.theguardian.com/money/2013/j ... ck-picking" onclick="window.open(this.href);return false;