ak som dobre zistil odvody z dividend s riadia podla zakona 580/2004, kludne ma opravte ak je to inak...
na tejto stranke https://www.papucovyinvestor.sk/ako-vyb ... gn=FB_Post sa dole v diskusii rozoberali dividendy a spomina sa ze dividendy zo spolocnosti obchodovanych na zahranicnych burzach nepodliehaju 14% zdravotnym odvodom
ako je v § 10b ods. 4 zak. 580/2004 uvedené:
Zárobkovou činnosťou nie je činnosť, na základe ktorej plynú príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa osobitného predpisu,26) a príjmy, ktoré nie sú predmetom dane alebo sú oslobodené od dane podľa osobitného predpisu,25) ak v odseku 1 písm. e) nie je uvedené inak.
Kedze § 3 ods. 2 písm c) zak. 595/2003 hovori ze podiel na zisku (dividenda) nie je predmetom dane a § 5 ods. 7 písm i) zak 595/2003 hovorí o oslobodení podielu na zisku od dane, a v ods. 1 písm e) paragrafu 10b zakona 580/2004 je uvedené, ze zarobkova cinnost je cinnost vyplivajuca z pravneho vztahu ktory zaklada:
e) podiel na zisku, vyrovnací podiel a podiel na výsledku podnikania, ktoré nie sú predmetom dane z príjmov podľa osobitného predpisu24) okrem podielu na zisku akciovej spoločnosti alebo obdobnej obchodnej spoločnosti so sídlom v zahraničí, ktorej akcie sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu23a) alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu a okrem podielu na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva a podiel na zisku, ktorý je oslobodený od dane z príjmov podľa osobitného predpisu24a) (ďalej len „dividendy“).
tak mi z toho ako vo vysie uvedenom linku vychádza, ze dividendy zo zahranicných spoločnosti nepodliehaju 14% zdravotnym odvodom a nebolo potrebne ich hlasit do poistovne... z ktorej zanedlho budu chodit pozdravy - spominane 14% odvody
pravda tiez nie som najmudrejsi, ak som nebodaj uviedol nespravny paragraf alebo sa toto vsetko riadi inaksimi predpismi, kludne ma opravte