najskor sa priznam ... som novacik, hladal som kade tade ale presnu odpoved som nenasiel, tak skusam tu

- mam brokera lynx
- chcem kupit nejake US akcie kvoli dividendam (a drzat ich pravdepodobne viac ako rok, cize dane z predaja by som nemal platit ... tak jest?)
- lynx mi tvrdi, ze po vyplneni formulara W-8BEN mi pridu dividendy zdanene a ja uz ich iba nahlasim pri danovom priznani (som zamestnanec) a nebudu sa musiet uz danit (danove robi za mna zamestnavatel, ze sa maju tieto prijmy dat do nejakej zlozky "prijmy ktore sa nedania")
a teraz otazky

- je to co pisem pravda?
- ak je to pravda, co by sa stalo keby som uz zdanene dividendy nezahrniem do danoveho? zdanene su, uz to moze byt statu jedno ... nie?
- ako by toto prebiehalo tento rok, ked sa platia zdravotne odvody??? ved lynx za mna tie odvody platit nebude ... cize by som ich do konca roka musel mat zdanene lynxom + zaplatit si zdravotne odvody?
- ak by som predal akcie do roka, musim platit dan, ktoru si musim sam priznat a nasledne mi pridu vyrubene dane? (samozrejme iba ak predam so ziskom)
za vsetky odpovede vrela vdaka, naozaj sa v tom nevyznam a uz ma stve, ze banky ponukaju fantasticky urok 0,00001% ked sa na dividendach s istym rizikom da zarobit viac ... ale tie dane su strasne pre mna komplikovane