Rokosák - Áno, v niečom súhlasím. Pokiaľ nemám voľných aspoň milión eúr, investovanie do akcií je pre človeka zbytočné. Aj keby som mal ročný výnos 20 %, tak ak si človek môže dovoliť investovať len nejakých "smiešnych" 10 000€, investovanie do akcií mu aj tak nejak výrazne nezlepší život. Čo je v dnešnom svete nejakých 10 000€? Nič. Plus tam riskuješ stratu. Čiže nemá to nejaký význam. Ale zase nemyslím si, že v bankách niekedy budú vysoké úroky. Banky sú dobre len na to, že nemáš tie peniaze domá vo vankúši.
Človek, ktorý má fakt aspoň 1000 000€ voľných cash, to už je radosť žiť, peniaze ti zarábajú samé peniaze, bez nejakého väčšieho úsilia. Ak má človek aspoň trochu zdravého rozumu.
Ak máš málo peňazí a chceš zbohatnúť na burze, tak jedine trading. Ale zase neviem či dokážem to čo Timothy Sykes alebo Dan Zanger. Pre mňa by bol úspech neprísť o peniaze pri tradingu, nie to ešte zarobiť. Ja som na investovanie ako na trading, ale na to treba mať poriadnu čiastku.
Pokiaľ ide o rodinu, tak ja mám na to svoj pohľad - kým nie som zabezpečený, nemám záujem priviesť na tento svet moje deti, hľadať si partnerku. Zabezpečením mám na mysli mať aspoň svoj vlastný dom/byt, a slušný príjem. Nehnuteľnosť na bývanie samozrejme bez hypotéky. Ako je pekné, ak vie človek ušetriť, ale aj tak je to k ničomu, ak človek nemá vysoký príjem. Šetrím ako sa dá, peniaze nerozbíjam, nechodím ani na dovolenky. Pozerám sa na to tak, že kým nemám peniaze pre mňa v živote na dôležité veci - nevyhnutnosti (napr. vlastné bývanie), nebudem rozbíjať peniaze na "slasti" (ako je napr. dovolenka). Ja viem, že niekto, kto si to bude čítať, môže mu to pripadať smiešne, keďže si povie, že na byt si nikdy nenašetrím, že rozumnejšie ako niekomu platiť nájom je vziať si hypotéku, veď dnes je to in, každý tak žije, ale tak ja mám svoju mentalitu no, pozerám sa na to inak. Tak ako kedysi keď som chodieval do školy, prv som prišiel domov, poučil sa a potom som sa išiel hrať. A tak sa pozerám na život, prv sa zabezpečiť a potom sa "hrať".
maly - Čo ja viem... Teraz pracujem v BA, v oblasti financií. Viem dve cudzie jazyky. Aj PC zručnosti nemám na zahodenie, i keď sú oblasti, v ktorých sa chcem zlepšiť. V podstate cez voľný čas sa stále niečo "učím". Ako prácu si nájdem ľahko v mojom obore a aj ma zaujíma. Ale mať prácu pre mňa nie je cieľ. Pre mňa je cieľ zarobiť si. Nedostatok peňazí je pre mňa problém, ktorý treba vyriešiť. Ale mám pocit, že študovať, vzdelávať sa je slepá ulička. Napr. niekto povie, že šikovných programátorov je veľmi málo. Ale zoberme si, čo by sa stalo, ak by sme teraz mali napr. strašne veľa šikovných programátorov na trhu práce - teda viac ako je voľných pracovných miest? No to, že zamestnávatelia by mali možnosť si vybrať z veľkého množstva veľmi kvalitných pracovníkov, ktorým by mohli ponúkať nižšiu a nižšiu mzdu (lebo je takých pracovníkov veľa). No a taký IT-čkár si povie, na čo som sa učil, keď aj tak za to nemám zaplatené, vždy sa nájde niekto, kto to pôjde robiť za menej, lebo je nás veľa.
Keď vidím takých takých Indov alebo Číňanov, čo všetko dokážu a za jakú cenu?! Všetky joby sa aj tak postupne outsourcujú do krajín s lacnou pracovnou silou.
Mám pocit, že zamestnanie v mojej oblasti je slepá ulička. Kedy sa mi výrazne zlepší príjem? Keď by som mal 3-násobok hrubej mzdy? Keď si pomyslím tie odvody a dane z takej hrubej mzdy - nereálne. Kedy budem mať taký plat? V 50-tke? Potom mi už tie peniaze netreba. Na čo. Človeku treba našetriť, kým je mladý, aby sa mohol rozbehnúť.
Čiže podľa mňa možno treba odhadnúť, že v ktorej oblasti bude veľký dopyt po danej pracovnej sile a nízka ponuka. Napr. ľutujem, že som sa nevyučil za takého elektrikára. Kamoši vo Švajčiarsku zarobia za 1-2 mesiace viac ako ja za celý rok.
Najradšej by som išiel tým smerom, kde môžem najlepšie/najrýchlejšie zarobiť, aby som si mohol za vlastné kúpiť na Slovensku nehnuteľnost.
Lebo zase roky sa v niečom vzdelávať, pričom neviem ako sa zmení situácia v danom sektore - to je príliš veľké riziko a príliš veľké náklady obetovanej príležitosti s neistým výsledkom. Čas je na nezaplatenie. Neviem sa správne rozhodnúť, som tak trochu paralyzovaný. Rozmýšľam, že šiel by som hoci na čas aspoň upratovať po rakúskych hoteloch, nebudem pracovať duševne a aj lepšie ušetrím ako teraz (minimálne 3x viac).
Mám aj nejaké nápady na obchodovanie (ale nie tradingu, ale ako podnikanie), ale vravím, ťažko sa mi do niečoho dávajú peniaze, kde počiatočné náklady sú aj cca 5000€, pričom je to pre mňa suma, na ktorú musím veľmi dlho pracovať. Nejde ani tak o tie peniaze, ale o ten čas, ktorý mne trvá na ušetrenie takej sume, a všetkého ostatného čo musím obetovať, aby som toľko ušetril. Čas a zdravie majú pre mňa najväčší význam.