Truncus napísal: ↑Št 18 09, 2025 5:02 pm
Napíšem ti ti hodne jednoducho. V rámci TA existujú základné javy ako trend, korekcia, konsolidácia a to na akomkoľvek timeframe. Prisposobil sa trh tomuto faktu a už neexistujú ? Pretože, ten, kto ich rozozná dlhodobo tak 65 % -70 % pravdepodobnosťou, tak si može vytvoriť stratégiu, na ktorej kvoli tomuto zarobí. Chápeš elementárnu logiku tohoto faktu ?
A javy, ako swap, slippage a iné sa dajú napriek všetkému do toho zakomponovať, pretože trader má dobrú pravdepodobnosť. nie 49 % 53%, ale vyšsiu. Samozrejme treba solídneho brokera.
Snazil som sa ti ukazat, ze aj na grafe, ktory vznika z hodu mincou vzniknu automaticky trendy, korekcie, konsolidacie.
Pre mna jediny graf z forexu, ktory ma hodnotu, je tento (pre 8 hlavnych mien):
To, ze z neho derivuje 36 alebo kolko jednotlivych parov a ze tie pary ti budu tvorit konsolidacie, rezistencie, trendy, to uz je druhorade. Tak ako aj tie trendy a konsolidacie na tych odvodenych grafoch.
Na tom zakladnom grafe neviem predpokladat, ako sa bude vyvyjat na pravej strane. Mozno na zaklade nejakych fundamentov by sa nejaka sanca dala mat.
Ak by som poznal tu "fair value", vypocitanu z urokovych sadzieb, stavov ekonomik, stavov dlhopisov - mozno by sa dalo definovat pary, ktore su vychylene najviac od tej fair value a obchodovat ich systemom, ze "mali by sa casom vratit k fair value". Lenze do toho ti zase mozu prist neocakavane buduce udalosti. Vyhlasenie svajciarskej banky, ze rusi peg na 1.20 EUR, vyhlasenie FED ze bude uroky sekat rychlejsie nez sa cakalo a podobne.
Tiez nech je fair value akakolvek, investori a traderi ju proste mozu ignorovat a ist si svoje. Zelensky tiez ignoruje realitu a ide si svoje, hoci aj roky a moze trvat velmi dlho kym ho realita prinuti akceptovat ju. Tak to mas vo vsetkom - aj v oceneni mien.
A to najpodstatnejsie ohladom fundamentalnej fair-value: amater popri zamestnani si nema sancu ako ju vypocitat.
Dalej, z mojho pohladu skill 60:40 je pre zarabanie pre maloobchodnika malo. Skill by mal byt 70:30 pri 1:1 SL/TP aby bol hodny zaoberat sa nim. Kedze poplatky zeru vela - a z vyhody 60:40 by urobili 55:45 a tam investujes tolko namahy a rizika, ze za taky nizky potencial vynosu to proste nestoji.
Co sa dlhopisov tyka. Ak by bolo nieco nizko volatilne s vyssim vynosom, aspon 6% p.a. cisteho - bral by som to, samozrejme. Ale nic take som nenasiel. Tak beriem to najlepsie, co som nasiel.
Este ti chcem napisat, ze ja mam velmi nizky "benchmark". Moj standardny postup vo veku 20-30 rokov bolo skladat peniaze v hotovosti do jednej krabice. Cize 50K EUR v hotovosti trebars. To je moj benchmark. Cize voci nemu este aj pri mojich kadejakych experimentalnych stratach z tradingu som stale v pluse. Vdaka vynosom z dlhopisov a vdaka poslednym 2 rokom spekulaciou s fyzickym zlatom.
Dalej, ak mi uspory v porovnani s drzanim ich v hotovosti zarobia 4% p.a. cisteho, vsetci doma ma pochvalia.
Aj z uspor stratim 20%, bez ohladov na to, ze som mal sancu 60%, nikto to nebude brat do uvahy a kazdy mi povie, ze som blb. Takze tak nejako.