osamely chodec napísal:Od svojho založenia sa TAM prepracoval na pozíciu lídra na trhu kolektívneho investovania v Slovenskej republike podľa objemu majetku pod správou v otvorených podielových fondoch s 34,7 %-ným podielom na trhu ku koncu mája 2014. TAM v súčasnosti spravuje približne 2 miliardy eur.
toto som skopiroval z ich stranky, presiel som rad radom vsetky ich podielove fondy , ani jeden neprekonal od zalozenia inflaciu

Zaradil som tri TAM fondy do Hitparády. Vlastne 2, lebo americký akciový je v dvoch menách.
TAM – Americký akciový fond (EUR) (Tatrabanka):
-20,86% Od založenia 1.12.2000: +25,47%. ETF USA500 v EUR za rovnaký čas: +128%
TAM – Americký akciový fond (USD) (Tatrabanka):
-22,28% Od založenia 1.12.2000: +125,92%. ETF USA500 za rovnaký čas: +188%
TAM – Európsky akciový fond (EUR) (Tatrabanka):
-25,8% Od založenia 1.12.2000: -27,97%. EuroStoxx50 index: -42,4%
Od 2016:
TAM – Americký akciový fond (USD):+21,86% (Tatrabanka)
TAM – Americký akciový fond (EUR):+20,12% (Tatrabanka)
TAM – Európsky akciový fond (EUR):-18,42% (Tatrabanka)
Spočiatku som bol naštvaný, kvôli tým výsledkom. Teraz musím korigovať svoj príspevok a je nutné vysvetliť 2 veci.
1. Prvá vec je, že začali ako prví na Slovensku. V roku 2000. To ešte ani Gladiš nesníval, že založí Vltavu.
Začali na vrchole internetovej bubliny, koncom roka 2000. Preto uvádzam aj porovnanie s SP500 za rovnaký čas.
V USD nie je rozdiel taký veľký, ked zoberieme do úvahy, že ubehlo 20 rokov a poplatky si zobrali svoje.
2. Druhá vec je, že za 100 000 € ste v roku 2000 dostali iba 87 000 USD. Teraz je to zhruba 108 000 USD. Kurzový rozdiel 25%.
Medzitým bolo euro také silné, že za 100 000 € bolo aj 160 000 USD. Takže asi preto je v eurovom vyjadrení taký velký rozdiel.
Venujem sa americkým akciám 20 rokov. Nikdy som nejak extra nesledoval európske akcie.
Teraz, keď som porovnával európsky akciový TAM fond, utrpel som šok !
Neexistuje žiadne indexové etf z pred krízy 2008/2009...dokonca je problém nájsť aj nejaký index. Európske ekonomiky boli do roku 2000 brané samostatne. Nakoniec som na stránke stoxx.com našiel ako vyzerá vývoj európskych blue chips od 1986: EURO STOXX 50
JAPONSKÝ SCÉNAR.My tu debatujeme, že japonský scénar sa nemôže týkať Európy.
No kým Amerika dala za posledných 20 rokov +190%, Európa je za ten istý čas -42%.
Takže z toho pohľadu TAM európsky z -28% aj s poplatkami je výrazne lepší ako -42%.
Doslova jednooký kráľ medzi slepými!
Rozmýšlal som prečo asi?
EURO STOXX 50 je 8 krajín eurozóny: Belgium, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Luxembourg, the Netherlands and Spain. Takže chýba veľký európsky hráč: Británia. Tá je za rovnaký čas dole iba -8%.
Takže rozmýšlajme spolu: Británia, ktorá roky držala európske akcie odchádza z EU. Máme tu krajiny ako Francúzsko, Taliansko, Španielsko...Ak na ich biznise má stáť výnos európskych akcií...tak žiadne európske ETF nechcem.
Nakoniec konštatujem, že TAM fondy zapadnú do Hitparády a nie je dôvod na nejakú extra kritiku.
EURO STOXX 50: Od roku 2000 japonský scénar.