Dlhopisove ETF.

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Dlhopisove ETF.

Príspevok od používateľa jogo »

Zdravim.
Uz dlhsiu dobu ma hneva slabe urocenie volnych penazi na ucte u brokera.
Preto uvazujem, ci existuju nejake ETF na dlhopisy(najlepsie statne USA a Nemecka). Peniaze, ktore nemam v akciach by sa pomaly zhodnocovali v dlhopisoch a ked by som chcel nakupit akcie, jednoducho by som predal dlhopisove ETF a nakupil akcie.
Este lepsie by snad boli ETF, ktore by investovali peniaze na terminovanych vkladoch(alternativa tzv. korunovym fondom),taka burzova vkladna knizka vo forme ETF.Vyhol by som sa tak volatilite dlhopisoveho trhu, ktora je teraz moc vysoka a hrozi tam splasnutie bubliny po ukonceni krizy.

Viete niekto nieco o takychto ETF?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Dlhopisove ETF.

Príspevok od používateľa filip glasa »

1. keď držíš tie dlhopisy do splatnosti, tak ti volatilita môže byť ukradnutá.
2. pokiaľ chceš konzervu (alternatívu k termiňákom) tak použiješ dlhopisy splatné do jedného roku (peňažný trh) a tam moc volatilitu tiež nemusíš riešiť.
3. dlhopisy si kúpiš sám od Nemeckej poťažmo Rakúskej vlády úplne bez poplatkov:
http://ako-investovat.sk/index.php/zaci ... i-dlhopisy" onclick="window.open(this.href);return false;
4. u brokera by si si mal vedieť uložiť aj hotovosť za rozumný úrok.
Jano
Dátum registrácie: So 13 01, 2007 7:06 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jano »

jogobela napísal:Zdravim.
Uz dlhsiu dobu ma hneva slabe urocenie volnych penazi na ucte u brokera.
Preto uvazujem, ci existuju nejake ETF na dlhopisy(najlepsie statne USA a Nemecka). Peniaze, ktore nemam v akciach by sa pomaly zhodnocovali v dlhopisoch a ked by som chcel nakupit akcie, jednoducho by som predal dlhopisove ETF a nakupil akcie.
BSV, ale pozri aj dalsie od Vanguardu. BSV (a PTTDX od Pimco) pouzivam na ulozenie penazi, predtym ako cena akcii klesne dostatocne, ze sa oplati investovat. Taktiez skus pozriet pimcoetfs.com

Pri vybere medzi americkymi Teasuries a nemeckymi Bunds (a duracii ) ti mozno pomoze sam kral dlhopisov Bill Gross, vid http://www.pimco.com/LeftNav/Featured+M ... 010+IO.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Investment strategies should begin to reflect this preservation of capital principal by positioning bond portfolios on front-ends of selected sovereign yield curves subject to successful reflation (U.S., Brazil) and longer ends of yield curves that can withstand potential debt deflation (Germany, Core Europe). In addition, as increasing debt loads add impetus to higher real interest rates worldwide, a more “unicredit” bond market argues for high quality corporate spread risk as opposed to duration extension. In plain English, that means that a unit of quality credit spread will do better than a unit of duration. Rates face a future bear market as central banks eventually normalize QE policies and 0% yields if global reflation is successful. Spreads in appropriate sovereign and corporate credits are a better bet as long as global contagion is contained. If not, a rush to the safety of Treasury Bills lies ahead.
--Jano
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Diky za tipa, myslim, ze take nieco som hladal. Tie dividendy 0.3% mesacne su slusne.
Skoda,ze to nie je predavane v Euro.
Mam totiz vsetok cash v Eurach, aby ma netrapilo kurzove riziko dolara.
Nevies o niecom podobnom v Eurach?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Jano
Dátum registrácie: So 13 01, 2007 7:06 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jano »

jogobela napísal:Diky za tipa, myslim, ze take nieco som hladal. Tie dividendy 0.3% mesacne su slusne.
Skoda,ze to nie je predavane v Euro.
Mam totiz vsetok cash v Eurach, aby ma netrapilo kurzove riziko dolara.
Nevies o niecom podobnom v Eurach?
hladal by som na ishares
http://de.ishares.com/en/rc/" onclick="window.open(this.href);return false;
Fixed income -> Currency EUR, nieco co ma minimalisticke Expense Ratio.
--Jano
verglor
Dátum registrácie: Ne 17 09, 2017 3:14 am

Dlhopisove ETF

Príspevok od používateľa verglor »

Ahoj,

hladam vhodne dlhopisove ETF pre slovenskeho investora. Podla vsetkeho by to mali byt bud dlhopisy z eurozony alebo hedgovane do EUR. Dobre ale podla mna je diverzifikovat aj mimo eurozonu (napr. US statne dlhopisy mi pridu bezpecnejsie ako europske) a tiez by bolo mozno dobre vyhnut sa juhoeuropskym dlhopisom. Dalej je asi dobre aby to ETF bolo akumulacne/kapitalizacne, aby odpadli starosti s danovym priznanim.

Ja som zatial nasiel iba tieto globalne EUR hedgovane kapitalizacne statne dlhopisove ETF: Co na ne hovorite ?
Co tvori vasu dlhopisovu cast portfolia ?
Viete doporucit vhodne dlhopisove ETF pre slovenskeho investora ?
Ma pripadne zmysel investovat do inflacne naviazanych dlhopisov ?
Alebo dlhopisy neriesite vobec a vsetko davate do akcii s tym, ze vas z dlhodobeho hladiska volatilita netrapi ?
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Re: Dlhopisove ETF

Príspevok od používateľa MiBi »

Sumár roka 2025 na dlhopisových trhoch od S.Panisa https://www.linkedin.com/posts/stanisla ... 71104-ds4z
  • Globálny dlhopisový trh má za sebou solídny rok, keď Bloomberg Global Aggregate Total Return index doručil viac ako osempercentný celkový výnos. Podpísalo sa pod to pokračovanie globálneho uvoľňovania menovej politiky pri zvoľňovaní inflačných tlakov. Vďaka tomu klesali najmä krátke konce dlhopisových výnosových kriviek. Americký dvojročný dlhopisový výnos sa posunul z úrovní okolo 4,25 percenta tesne pod 3,5 percenta, čo predstavuje najnižšie úrovne od konca jesene 2022, po tom ako Fed v minulom roku doručil tri „cuty“ základných sadzieb po 25 bázických bodov, čím dostal sadzby do pásma 3,75 percenta až 3,5 percenta. Referenčný 10- ročný americký benchmark však klesol len o približne 30 bázických bodov mierne pod 4,2 percenta. Stojí za tým odolnosť americkej ekonomiky voči turbulenciám obchodnej vojny, keď ju podržala solídna spotreba domácností a rast investícií do datacentier umelej inteligencie. Ráznemu poklesu výnosov v USA však bránili aj obavy zo štrukturálne vyššej inflácie, pri neochote novej administratívny Donalda Trumpa zásadne adresovať vysoké vládne zadlženie s pokračovaním politiky vysokých rozpočtových deficitov a rastúcej dlhovej služby. Indexy dolárových podnikových dlhopisov zaknihovali v minulom roku vyše osempercentné zhodnotenie pri ďalej klesajúcich rizikových prirážkach, ktoré sa ponorili vďaka vo všeobecnosti konštruktívne nálade na finančných trhoch, až na najnižšie úrovne od začiatku milénia.
    1767859827477.jpg
  • Hoci ECB znížila v minulom roku sadzby agregátne o 100 bázických bodov, čím klesla depozitná sadzba na 2,0 percenta, zásadne sa to neprejavilo na trhových dlhopisových výnosoch. Kľúčový výnos 10- ročných nemeckých vládnych dlhopisov narástol v minulom roku z úrovni tesne pod 2,4 percenta k blízkosti méty 2,9 percenta a dvojročný končil rok tak kde ho začal v okolí hladiny 2,1 percenta. V rozhodujúcej miere sa pod to podpísalo očakávanie oživenia sa nemeckej (niekoľko rokov stagnujúcej ekonomiky, ktorá sa stále nedostala nad predkovidovú úroveň štvrtého kvartála 2019) a následnej aj európskej ekonomiky po schválení veľkého infraštruktúrneho investičného balíka v nemeckom Bundestagu za 500 miliárd eur pri odblokovaní dlhovej brzdy, ktorá umožní rázne zvýšiť výdaje na zbrojenie. Pozitívne očakávania ohľadne európske ekonomiky, špeciálne po utíchnutí napätia okolo obchodnej vojny však stačili na to, aby európske podnikové dlhopisy doručili nízke jednociferné zhodnotenie.
  • Najlepšie zhodnotenie na dlhopisovom trhu však ponúkli emerging dlhopisy s rastom JP Morgan EMBI Global Core indexu o viac ako 13 percent pri solídnom lokálnom raste s uvoľňovaním menovej politiky a ráznom oslabení sa dolára.
Prílohy
1767859827493.jpg
1767859827493.jpg (94.09 KiB) 655 zobrazení
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Dánsky prevádzkovateľ dôchodkového systému AkademikerPension oznámil, že sa plánuje vzdať držby všetkých amerických štátnych dlhopisov v objeme približne 100 miliónov dolárov (čo je z globálneho hľadiska zanedbateľná suma).
Oficiálne je za tým zdôvodnenie o neudržateľnosti amerických verejných financií, kde dlh presahuje veľkosť HDP a vláda operuje s veľkými rozpočtovými schodkami presahujúcimi aj šesť percent. Rozhodnutie však prichádza v čase rastúceho napätia medzi Dánskom a Spojenými štátmi ohľadne Grónska.
Prílohy
G_HNWGYXIAAtQfB.png
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"