Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
velmi by som chcel vidiet kvalitu tych dat spred 20tich rokov ... tam budu este vacsie problemy ako pri hedge fond indexoch (kde su uz starsie data dost na prd a to neukazuju taketo super cisla) ...
backfill bias, survivorship bias, data reporting bias ... neinvestovatelny index ... to su cisla uuuplne z brucha, neverim ani za mak tomu, ze to malo 20% p.a. (a takmer 40% p.a. za poslednych 15rokov - WTF?) ... si skus kuknut podla mna na ssrn, ze aka je kvalita dat private equity indexov a ze aku asi mozu mat vykonnost (nejaka overperformance voci akciovym indexom tam samozrejme bude, ale urcite ne ~15% za posledne 20rocie) ... to je z prsta vycucane cislo ...
no zase 90-2000 bol brutal tech boom, takze nejake slusne cisla v tom case by nemuseli byt odveci..
tazko povedat kolko to je dlhodobo, ale ked zoberes ze small cap > large cap, tak by mal byt pidi cap startup > small cap.. a cez 10% by to byt logicky malo, nejake "risk" premium by si tam mal mat brutalne.
ja netvrdim, ze tam nebude risk premium ... ale toto je zase uchylne cislo ... tak polovica z tych 15% by som nepovedal ani slovo ... ale 15% je moc, mozes si kuknut pripadne, jak sa robia tie private equity/hedge fond indexy ... maju strasne biasy ...
pochybujem ze private equity cast harvard a yale endovment portfolia mali vobec take dobre cisla a to patria k najlepsim managerom v private equity, co do toho isli v uplnych zaciatkoch a spopularizovali dany asset clas pre institucie, ked na nich este vsetci pozerali, ze su cvoci ... skusim pozret cisla kolko urobili oni na porovnanie a to su top of the tops ...