Pri poslednom mesačníku mali americké indexy tieto hodnoty:
SPX 1111
Nasdaq 2266
Dow 10380
Po mesiaci skončili indexy takto:
SPX 1062 - 4,6%
Nasdaq 2171 - 4,3%
Dow 9940 - 4,4%
Pozrime sa, čo som to tipoval a ako to vyšlo:
1. Americké trhy UP. Z hľadiska TA rast, ale budeme závisieť len od správ z Európy.
2. USD voči euru krátkodobo NEUTRÁL, dlhodobo rast (teraz 1,275).
3. Zlato DOWN (teraz 1210), ropa UP (teraz 75).
1.Trhy vyskočili ku 1170 a padli ku 1040. Pád spôsobili hlavne negatívne správy z Európy.
2. USD rast ku 1,195 ( +6,6% )
3. Zlato rast ku 1239 ( +2,4%) a ropa pokles ku 72,50 ( -3,4% ).
Amerika visí na šnúrke od gatí Európy. Bol som zvyknutý, že to bolo naopak.
Momentálne vidím tri ohniská globálnej krízy: USA (dočasne uhasené), EU ( práve sa rozhorieva) a Čína ( tleje pod povrchom ).
Fundamenty Ameriky zostávajú dobré i keď trh práce a spotreba začínajú znova stagnovať.
Európa sa chveje v základoch. Až teraz ide o skutočnú finančnú krízu. Štátne kasy sú prázdne a banky podvyživené. Politici sa nevedia zjednotiť a prijať systémové opatrenia.
Euro sa prepadá. Z najžiadanejšej meny posledných rokov sa stáva riziková mena. Zbavujú sa jej investori, ale aj centrálne banky. Najbezpečnejšími menami sa stali CHF, JPY a USD.
Nijakú inú menu by som teraz nehral na long.
Čo tipujem.
Nemám dôvod meniť to, čo som tipoval minule. Americké trhy by mali ísť hore, keď sa situácia v EU upokojí. Teraz prevládajú emócie. Pokles trhov čiastočne súvisí aj s tým, že veľkí investori sa na leto sťahujú s trhov. V neistote je lepšie časť ziskov vybrať.
Eurodolár potrebuje technicky konsolidovať. Moja vyhliadka je target 1,15 do konca roka a 1:1 v budúcnosti. Nateraz však tipujem pohyb do boku. Voči zlatu som skeptický. Je príliš vysoko a dolár ide proti nemu. Zatial sa kupuje a ukladá do rezerv. Očakávam však, že príde čas, keď kúpychtivosť ochabne a tí, čo držia budú chcieť predávať. V zlate vidím malú potenciu rastu, skôr verím, že cena môže prudko padnúť.
Ropa je tiež pod tlakom dolára, preto nie som veľký býk, ale medveď zatiaľ nie som.
Pásmo 75-80 sa mi pozdáva na krátkodobo a pásmo 80-90 do konca roka. Ak sa však finančná kríza znova preleje do ekonomickej, tak ropa padne. To sa však zatial nedeje.
Trading.
Pokles trhov mi pomohol, len vysoká volatilita a náladovosť ma sem-tam gniavi. Obchodujem prevážne na long a nevyhovuje mi častá zmena nálady.
Zverejnenia sa mierne zhoršili, ale nie vo všetkých sektoroch. Sezónu mám viac menej za sebou. Do polovice júla nebudem trejdiť veľa. Prišiel čas oddychu.
JUGGLER - mesačník 6/2010 ( jún )
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2479 times
- Been thanked: 2862 times