zaujima ma ako je to s vyplnanim danoveho priznania ak niekto robil (resp. chce robit) daytrading alebo moc aktivny swing trading. nezavisle na tom ci ide o opcie, akcie, derivaty su v danovom priznani nasledovne kolonky:
prijmy: .. ... ...,.. (8 "celych" miest + 2 desiatinne miesta)
vydaje: .. ... ...,.. (8 "celych" miest + 2 desiatinne miesta)
a nizsie ma formular miesto pre vypocet zakladu dane (s rovnakym formatom).
a teraz hypoteticky priklad:
jozko chce robit trading futures. jozko ma len 10k eur na ucte a tak si povie ze margin ucet je dobry napad a ide na to. na konci roka ma za sebou viacmenej uspesny rok, trajdil o dusu a mal velke stastie lebo zarobil (na tomto fakte v priklade ale vobec nezalezi). ako to s nim teda na konci roku vyzera:
- obchodoval ES, ktory nech ma notional value cca 120 000 eur (contract size * spot price), pre zjednodusenie prikladu predpokladajme, ze jozko sikula vzdy predal ES o 0,01% vyssie ako ho kupil (vynos 120e per 1 obchod)
- denne urobil 5 obchodov ES, 1 kontrakt na obchod
- daytrading robil v 4 dni v tyzdni
- netrejdoval 4 tyzdne v danom roku - dovolenka, choroby a pod.
prijmy: 5 (obchodov) x 1 (kontrakt) x 4 dni x 48 (tyzdnov) x 120000 eur (nominalna cena ES predaj) = 115 200 000,00 eur
vydaje: 5 (obchodov) x 1 (kontrakt) x 4 dni x 48 (tyzdnov) x 118800 eur (nominalna cena ES nakup) = 115 084 800,00 eur
danovy zaklad = 115 200,00 eur
moja otazka:
kam to ten chudak jozko do danoveho priznania zapise ked sa to tam ani nezmesti?
jozko sa zaroven v duchu pyta, ktory podnikatel si 5x denne zoberie uver 120k eur a potom ho v ten den splati. nieco tu jozkovi teda nesedi, ale co to je? ved chudak postupoval presne podla doporucenia ministerstva financii...
(mimochodom, dnesna notional value ES cca = 166 525 eur).