Samozrejme, že sa najprv postupne vzdelávam, ale popri štúdiu a práci zároveň, na to moc času neostáva, ale chcem začať už teraz.
Zatiaľ ma moc neláka trading, chcem investovať dlhodobo. Mám 23, takže časový horizont kľudne 20 rokov. Ideálne dca, takže každý mesiac nakupovať za fixnú sumu a moc neriešiť. Študujem IT, a preto chcem investovať hlavne do technologicky zameraných firiem, do vecí ktorým rozumiem.
Čo ma zaujíma je výber brokera. Všimol som si, že každý broker je vhodný na niečo (daily trading, krypto atd.). Aký broker je najvhodnejší na jednoduché nakupovanie akcií a ETF každý mesiac s dlhodobejším horizontom? Žiadny trading, žiadne futures, CFD, krypto a pod. Zatiaľ mi bolo odporúčené Degiro. Degiro je myslím iba v Česku, nie na Slovensku, ale v Česku študujem a plánujem trvalý pobyt, takže by to snáď šlo už teraz, aj keď tam ešte nie som daň. rezident. Ešte mi niekto radil Swissquote.
Ďalšia otázka je, do čoho investovať. Mám sa zamerať iba na ETF, prípadne nejaké jedno/dve ETF + akcie nejakej obľúbenej firmy? Som zatiaľ bez detí a hypotéky, takže si môžem dovoliť viac riskovať, ale zase z dlhodobého hladiska mi príde rozumnejšie niečo stabilnejšie. Ako to rozdeliť, aby som nejakú sumu dával do niečo stabilnejšieho, kľudne len ako ochranu pred infláciou, a zároveň chcem dávať peniaze do niečoho s vysokými výnosmi a kľudne s vysokým rizikom?
Viem, že mám moc obecné otázky, ale nestíham to študovať moc dopodrobna, takže budem rád aj za obecnejšie odpovede. Som fakt na začiatkoch a rád by som počul rady skúsenejších. Fórum pravidelne čítam, ale názory sa často tak líšia, že sa často strácam, tak zakladám nové vlákno. Budem vďačný za každú radu mladému študentovi