ETFs DLHOPISOVÉ DO SPLATNOSTI

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Frantic
Dátum registrácie: Ut 17 09, 2024 8:54 pm
Has thanked: 2 times

Re: EU Dlhopisové ETF - IB

Príspevok od používateľa Frantic »

Ahojte,
chcel by som poprosiť zbehlejších a skúsenejších investorov o názor k týmto dvom ETF:
• ISHARES IBONDS DEC 2026 ETF (ISIN: IE000WA6L436)
• ISHARES IBONDS DEC 2028 ETF (ISIN: IE0008UEVOE0)

Výhody a nevýhody takýchto ETF. Prečo ísť, resp. skôr neísť do niečoho takého?

Našiel som si k tomu aj nasledujúce informácie a nie úplne presne tomu rozumiem.
• Index neodráža konštantné rozpätie splatnosti (ako je to v prípade väčšiny ostatných dlhopisových indexov). Namiesto toho sú do indexu zahrnuté iba dlhopisy, ktoré sú splatné počas určeného roka (tu: 2026/2028). – čo to znamená?
• Index pozostáva z podnikových dlhopisov kontrolovaných ESG (environmentálne, sociálne a vládne). – čo znamená kontrolovaných ESG?

Ak už by som sa rozhodoval ísť do niečoho takého, vybrať si ten do 2026 alebo 2028?

Ďakujem za rady a názory.
Používateľov profilový obrázok
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Frantic napísal: Št 19 09, 2024 1:10 pm Ahojte,
chcel by som poprosiť zbehlejších a skúsenejších investorov o názor k týmto dvom ETF:
• ISHARES IBONDS DEC 2026 ETF (ISIN: IE000WA6L436)
• ISHARES IBONDS DEC 2028 ETF (ISIN: IE0008UEVOE0)

Výhody a nevýhody takýchto ETF. Prečo ísť, resp. skôr neísť do niečoho takého?

Našiel som si k tomu aj nasledujúce informácie a nie úplne presne tomu rozumiem.
• Index neodráža konštantné rozpätie splatnosti (ako je to v prípade väčšiny ostatných dlhopisových indexov). Namiesto toho sú do indexu zahrnuté iba dlhopisy, ktoré sú splatné počas určeného roka (tu: 2026/2028). – čo to znamená?
• Index pozostáva z podnikových dlhopisov kontrolovaných ESG (environmentálne, sociálne a vládne). – čo znamená kontrolovaných ESG?

Ak už by som sa rozhodoval ísť do niečoho takého, vybrať si ten do 2026 alebo 2028?

Ďakujem za rady a názory.
Závisí na ako dlho chceš alokovať peniaze ,ked len na 2 roky tak 2026, keď 4 roky tak 2028
Tieto dlhopisové ETF držia dlhopisy do splatnosti a následne správca vyplatí po maturite dlhopisov nominal investorom a ETFko zanikne.
ten princíp ako to funguje tu je link.
https://www.ishares.com/us/literature/p ... -en-us.pdf
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

Toto je velmi zaujimave, dakujem Frantic, ze si sem toto ETFko dal.

Dobre tomu rozumiem, ze NAV tohto ETFka neovplyvnuju zmeny v urokovych sadzbach, cize je to ako kupit si skutocny dlhopis, akurat v tomto pripade je to mix roznych dlhopisov, takze riziko je zmensene? So znizujucimi sa urokovymi sadzbami by toto mohol byt (relativne) bezpecny pristav namiesto ETF penazneho trhu.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Re: ETF DLHOPISOVÉ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To je paráda chlapci. Konečne máme ETFs na dlhopisy do splatnosti, s vyšším výnosom a ešte k tomu akumulačné !
To je sen oslobodený od daní. Dík !
Dám to do zvláštneho vlákna.
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

ETFs DLHOPISOVÉ DO SPLATNOSTI

Tak prvé:

iShares iBonds Dec 2026 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Acc)

ticker u IB je CEBE...alebo euronext B26A

https://www.justetf.com/uk/etf-profile. ... 6#overview

- kopíruje Index Bloomberg MSCI December 2026 Maturity EUR Corporate ESG Screened, ktorý sleduje podnikové dlhopisy denominované v EUR.
Index neodráža konštantný rozsah splatnosti (ako je to v prípade väčšiny ostatných dlhopisových indexov).
Namiesto toho sú do indexu zahrnuté len dlhopisy so splatnosťou v určenom roku ( 2026).
Index pozostáva z podnikových dlhopisov s ratingom ESG (environmentálny, sociálny a správny).
Rating: Investičný stupeň. Splatnosť: decembra 2026 (ETF bude následne zrušený).

TER (celkový pomer nákladov) ETF je 0,12 % ročne.
ETF kopíruje výkonnosť podkladového indexu nákupom vybraných najdôležitejších zložiek indexu.
Úrokové výnosy (kupóny) v ETF sa akumulujú a reinvestujú do ETF.

Fond iShares iBonds Dec 2026 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Acc) spravuje aktíva vo výške 287 mil.
ETF bol uvedený na trh 5. septembra 2023 a má sídlo v Írsku.

P.S. max DD za 1 rok bol -2,9%...obsahuje 383 korp.dlhopisov...takže diverzifikované..prvých 10 dlhopisov tvorí len 6% ETF...
Prílohy
CEBE.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: ETFs DLHOPISOVÉ DO SPLATNOSTI

Druhé:

iShares iBonds Dec 2028 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Acc)

u IB ticker IVOA ..alebo Euronext B28A

...341 dlhopisov, max DD za 1 rok -3,72%
Prílohy
IVOA.png
Frantic
Dátum registrácie: Ut 17 09, 2024 8:54 pm
Has thanked: 2 times

Príspevok od používateľa Frantic »

Ďakujem všetkým za postrehy a informácie :palec_hore:
Vigrem
Active Member

Skumal som trochu podrobnejsie, ako tieto ETFka funguju a mam dve otazky. Bol by som povdacny, ak by mi ich niekto zodpovedal:

1.) Rozumiem tomu spravne, ze sice NAV mozu ovplyvnovat zmeny urokovych sadzieb, ale v case splatnosti dlhopisov a zrusenia ETFka (ak samozrejme ziadna z firiem, dlhopisy ktorych ETFko drzi, neskrachuje) je istota, ze naspat dostanem sumu rovnu kuponom a face value dlhopisov? Pochopil som to tak, ze toto je hlavny rozdiel medzi tymto ETFkom a napriklad iShares Core EUR Corporate Bond UCITS ETF (Acc), ktore dokupuje dlhopisy priebezne a teda nema koniec - a tym padom je to blizsie k tomu, ako kupit si konkretny jeden dlhopis.
2.) Vo factsheete ETFka so splatnostou v 2026 je napisane, ze ma "Yield To Maturity" rovny 3.17. Znamena to teda, ze vazeny priemer kuponov dlhopisov, ktore ETFko nakupilo, je 3.17% a ak to zjednodusim a poviem, ze ETFko ma 2 rocnu splatnost a vlozim don na zaciatku 1000€, tak pri ruseni dostanem 1000 + 31.7 + 31.7 = 1063.4€?

Cela pointa je, ze si chcem potvrdit, ze sa to sprava, ako keby som rucne nakupil vsetky dlhopisy, ktore ETFko kupilo a nemusel sa zatazovat zmenami urokovych sadzieb.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Aj ja to tak chápem. Keďže ceny dlhopisov sa hýbu a klasické ETFs vďaka tomu mali obrovské straty - som ochotný uvažovať jedine o investícii do splatnosti. Čiže garancia vyplatenia istiny a kupónov.
Doteraz sa to dalo iba cez jednotlivé dlhopisy s držaním do splatnosti, čo ale zvyšovalo riziko, Tieto ETFs majú stovky dlhopisov s rovnakou splatnosťou.
Mne sa na tom páči diverzifikácia rizika, dalej oslobodenie od daní, ale aj to, že ETF možno kúpiť s dlhšou splatnosťou, možno ho kúpiť kedykoľvek a po 1 roku aj predať kedykolvek.
Teda je tu nielen garancia výnosu, ale aj možnosť vybrať vyšší výnos, ked cena stúpne do splatnosti.
Napr. práve teraz po 1 roku je výnos 6,% pri yielde 3,17% p.a. A zrejme este stúpne v 2025 ked ECB zníži úročenie.
Čistý výnos 3,17% p.a. je to isté ako 3,77% hrubý. To už nedáva teraz žiadna banka.

Pre zaujímavosť JT termíňak už padol na 3% p.a. a vkladový ide od 16. 12. 2024 na 2,80 % p. a.
Vigrem
Active Member

JUGGLER napísal: Po 23 09, 2024 12:51 pm Keďže ceny dlhopisov sa hýbu a klasické ETFs vďaka tomu mali obrovské straty - som ochotný uvažovať jedine o investícii do splatnosti. Čiže garancia vyplatenia istiny a kupónov.
Ano, rovnako premyslam aj ja. Dakujem teda za potvrdenie.

Este na upresnenie - ked hovoris o "vynose 6%" a "yielde 3.17%" - yield je kupon dlhopisov a vynos je NAV ETFka (kde su zaratane aj ine trhove vplyvy)?
Palo
Dátum registrácie: Po 11 02, 2013 1:35 pm
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa Palo »

Chcel by som krotit vase nadsenie nad tymto ETF.
3,17% p.a. ku koncu augusta je priemerny vynos do splatnosti, nie kupon. A k 20.9.24 je tento priemerny vynos do splastnosti uz len 3,03% p.a. (priemerny kupon je 1,77%). To znamena, ak by nadobudol investor toto ETF k 20.9., tak do splatnosti vsetkych dlhopisov v porfoliu by zhodnotenie celej investicie malo byt tych 3,03% p.a.
Ale v skutocnosti nebude. Z niekolkych dovodov.
V prvom rade musis odratat celkove priebezne poplatky ETFka, cize 0,12% p.a. To si na cca 2,9% p.a.
Ale toto ETF musis predat pred splatnostou, aby si nemusel danit. Takze skutocne zhodnotenie investicie moze byt viac alebo aj menej ako tych 2,9% p.a., a to v zavislosti od vyvoja vynosov (cien) dlhopisov portfoliu do casu predaja.
V neposlednom rade, ak do toho chces investovat, by si si mal zistit ako v tomto ETF funguje vyplata splatnych dlhopisov v portfoliu, tak istin a ako aj poslednych kuponov. Ked budu dlhopisy v priebehu roka 2026 postupne maturovat, budu sa aj priebezne vyplacat? Tak potom Ti moze vzniknut danova povinnost. Ak naopak nie su tieto prijmy vyplacane priebezne, t.j. akumulacna trieda ETF sa viaze aj na reinvesticiu uz zmaturovanych dlhopisov, tak do coho to bude reinvestovane este x mesiacov do ukoncenia ETF? Bude to niest nejaky nenulovy vynos? Cize zase Ti hrozia naklady uslej prilezitosti. Toto si treba zistit v dokumentacii fondu. Nechce sa mi patrat, mne toto ETF za sucanych podmienok nepride zaujimave.
Skus si polozit otazku. Ked mas moznost mat "bezrizikovy" vynos 3% p.a. na terminaku v banke, preco chces dlhopisove ETF, ktore nema potencial na nejake vyrazne vysse zhodnotenie? Si dostatocne odmeneny za podstupene riziko a neistotu na danom horizonte? To ze toto ETF ma dosiahnuty vynos cca 5,8% za 1 rok (k 20.9.24) nic neznamena, to je historia.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Palo napísal: Po 23 09, 2024 3:13 pm Chcel by som krotit vase nadsenie nad tymto ETF.
3,17% p.a. ku koncu augusta je priemerny vynos do splatnosti, nie kupon. A k 20.9.24 je tento priemerny vynos do splastnosti uz len 3,03% p.a. (priemerny kupon je 1,77%).
Odkial máš že priemerný kupón je 1,77% p.a.?
Potom ide o nejaké staré nízko úročené dlhopisy, ktoré sa po zvýšení sadzieb prepadli na cene.
A kedže sa blíži splatnosť, cena dobieha straty.
Nie som odborník na dlhopisy - vždy som dakoval bohu, že som z nich cúvol, ale tie ishares mi tak pripadajú.
Korporátny dlh 1,77% p.a.? Keď štátny je 4% ? To musí byť poslavené na tom, že cena prinesie výnos do splatnosti.
Skúšal som pozrieť, či ten index dlhopisov nenájdem nejaký dlhší graf. Bloomberg je neprehladný - nenašiel som. Vzdávam to.

Vychádzam z toho, že JT dlhopisy dávajú okolo 6,5%p.a..
Ak by existovalo medzinárodné etf s high yield dlhopismy na podobnej úrovni, teda 6% a viac ( kludne aj junk ako Good Year, len diverzifikované )
s možnosťou držať do splatnosti, tak nejak si predstavujem bezpečnejšiu investíciu do dlhopisov. Všetko ostatné som zavrhol po prepadoch dlhopisov, ktoré doslova šokovali svet.

P.S. V prvej peňaženke Finaxu:
iShares Global Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF USD (Acc)...sú ešte stále v strate -16,5%
iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc)...sú ešte stále v strate -6,5%
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

CEBE
Yield To Maturity : 3.17 / cca 1.,8 yrs =.1,76
Je to v prospekte (factsheet) na justetf

A mimochodom v tom fonde su dlhopisy s roznou splatnostou
1-2 roky
2-3 roky
Tiez z prilohy na justetf

A este podla linku vyssie ako funguju dlhopisove etf ishares:

Tak pri splatnosti vo fonde zostava cash a nakoniec zostane len cash - takze tam lezi nevyuzity cash.
incognito
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 41 times
Been thanked: 57 times

Príspevok od používateľa incognito »

kixog47100 napísal: Po 23 09, 2024 11:58 pm CEBE

1-2 roky
2-3 roky

Tak pri splatnosti vo fonde zostava cash a nakoniec zostane len cash - takze tam lezi nevyuzity cash.
Kokso, ty tomu davas riadne facky... yield to maturity sa udava (ak nie je vyslovene napisane inak) v p.a. a je to odlisny udaj od priemernej vysky kuponov. Cize to co si vypocital je nezmysel. Vynos do splatnosti pri raste ú.s. rastie (pretoze aktualna cena dlhopisov klesa) a klesa pri poklese sadzieb (kedy cena dlhopisov rastie), tento udaj nepocita s defaultom jednotlivych pozicii (nema z coho vychadzat). Vynos do splatnosti je uplne nepodstatny udaj pri drzbe dlhopisu od emisie (nadobudnutia) az do splatnosti. Pri beznych fondoch kedy sa priebezne nieco doplna a priebezne nieco maturuje je to pomerne zasadny udaj.

Juggler - dlhopisy su v poklese, nie v strate. Strata je az realizacia pozicie v poklese. Bez pochyb o tom vies, ale uprimne ma nebavi ked s pojmami narabas uplne volne a sam sa u inych rypes v kazdom detaile... budme presni.
incognito
Gold Member **

JUGGLER napísal: Po 23 09, 2024 10:00 pm
Palo napísal: Po 23 09, 2024 3:13 pm Chcel by som krotit vase nadsenie nad tymto ETF.
3,17% p.a. ku koncu augusta je priemerny vynos do splatnosti, nie kupon. A k 20.9.24 je tento priemerny vynos do splastnosti uz len 3,03% p.a. (priemerny kupon je 1,77%).
Potom ide o nejaké staré nízko úročené dlhopisy, ktoré sa po zvýšení sadzieb prepadli na cene.
Nie som odborník na dlhopisy - vždy som dakoval bohu, že som z nich cúvol, ale tie ishares mi tak pripadajú.
Korporátny dlh 1,77% p.a.? Keď štátny je 4% ? To musí byť poslavené na tom, že cena prinesie výnos do splatnosti.
Skúšal som pozrieť, či ten index dlhopisov nenájdem nejaký dlhší graf. Bloomberg je neprehladný - nenašiel som. Vzdávam to.

Ak by existovalo medzinárodné etf s high yield dlhopismy na podobnej úrovni, teda 6% a viac ( kludne aj junk ako Good Year, len diverzifikované )
s možnosťou držať do splatnosti, tak nejak si predstavujem bezpečnejšiu investíciu do dlhopisov. Všetko ostatné som zavrhol po prepadoch dlhopisov, ktoré doslova šokovali svet.

iShares Global Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF USD (Acc)...sú ešte stále v strate -16,5%
iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc)...sú ešte stále v strate -6,5%
J&T by malo dlhopisy emitovat s kuponom o cca 50% vyssim keby sme boli vyspely trh, tu mame obyvatelov, ktorym to takto dava zmysel... to co asi hladas su ETF s dlhopismi denominovanymi v EUR (eliminacia menoveho rizika) s co najdlhsou splatnostou (duraciou), idealne so strategiou buy&hold... posledne roky celkom popularna strategia, aj v pripade OPF (tam nie je danova vyhoda ziadna). Da sa celkom vyberat...
kixog47100
Platinum Member ***

incognito napísal: Ut 24 09, 2024 10:19 am

1-2 roky
2-3 roky

Kokso, ty tomu davas riadne facky... yield to maturity sa udava (ak nie je vyslovene napisane inak) v p.a. a je to odlisny udaj od priemernej vysky kuponov. Cize to co si vypocital je nezmysel. Vynos do splatnosti pri raste ú.s. rastie (pretoze aktualna cena dlhopisov klesa) a klesa pri poklese sadzieb (kedy cena dlhopisov rastie), tento udaj nepocita s defaultom jednotlivych pozicii (nema z coho vychadzat). Vynos do splatnosti je uplne nepodstatny udaj pri drzbe dlhopisu od emisie (nadobudnutia) az do splatnosti. Pri beznych fondoch kedy sa priebezne nieco doplna a priebezne nieco maturuje je to pomerne zasadny udaj.

Juggler - dlhopisy su v poklese, nie v strate. Strata je az realizacia pozicie v poklese. Bez pochyb o tom vies, ale uprimne ma nebavi ked s pojmami narabas uplne volne a sam sa u inych rypes v kazdom detaile... budme presni.
Kokso, ty tomu davas riadne facky...

Výnos do splatnosti (anglicky Yield to Maturity, skrátene YTM) pri dlhopisovom ETF fonde označuje očakávaný celkový výnos, ktorý investor získa, ak si ponechá dlhopisy vo fonde až do ich splatnosti. Tento ukazovateľ zohľadňuje:

Aktuálnu cenu dlhopisov v ETF (teda za koľko sa dlhopisy obchodujú na trhu).
Nominálnu hodnotu dlhopisov, ktorá sa vyplatí pri splatnosti.
Výšku kupónových platieb (úroky, ktoré dlhopis vypláca pravidelne).
Čas do splatnosti dlhopisov v ETF fonde.
YTM je teda zložený výnos, ktorý kombinuje pravidelné úrokové platby (kupóny) a potenciálny kapitálový zisk alebo stratu, ak investor nakúpi dlhopisy za cenu, ktorá je iná ako ich nominálna hodnota. Tento ukazovateľ umožňuje investorom porovnať rôzne dlhopisy a fondy z hľadiska očakávaných výnosov, pričom predpokladá, že všetky kupónové platby budú reinvestované s rovnakou úrokovou sadzbou, akú má dlhopis.

YTM môže byť užitočný na posúdenie dlhopisových ETF, pretože poskytuje indikáciu očakávaného dlhodobého výnosu, ak si investor ponechá ETF až do splatnosti všetkých dlhopisov v portfóliu.
kixog47100
Platinum Member ***

A ten ETF fond je uz trhovo oceneny (report je z augustu 2024) a je/bude tam kopa cashu, kedze niektore dlhopisy uz zmaturovali, dlasie postupne budu a cash sa uz dalej nereinvestuje (obrazok z dokumentu k ishare fondom).

(YTM) predstavuje maximálny zisk, ktorý môžeš dosiahnuť, ak nakúpiš dlhopis alebo dlhopisové ETF za aktuálnu trhovú cenu a ponecháš si ho až do splatnosti dlhopisov.

Aj ked to je rocne je to uz malo - pri riziku 3
XEON - je riziko 1
incognito
Gold Member **

kixog47100 napísal: Ut 24 09, 2024 10:41 am
incognito napísal: Ut 24 09, 2024 10:19 am

1-2 roky
2-3 roky

Kokso, ty tomu davas riadne facky...

Výnos do splatnosti (anglicky Yield to Maturity, skrátene YTM) pri dlhopisovom ETF fonde označuje očakávaný celkový výnos, ktorý investor získa, ak si ponechá dlhopisy vo fonde až do ich splatnosti. Tento ukazovateľ zohľadňuje:

Aktuálnu cenu dlhopisov v ETF (teda za koľko sa dlhopisy obchodujú na trhu).
Nominálnu hodnotu dlhopisov, ktorá sa vyplatí pri splatnosti.
Výšku kupónových platieb (úroky, ktoré dlhopis vypláca pravidelne).
Čas do splatnosti dlhopisov v ETF fonde.
YTM je teda zložený výnos, ktorý kombinuje pravidelné úrokové platby (kupóny) a potenciálny kapitálový zisk alebo stratu, ak investor nakúpi dlhopisy za cenu, ktorá je iná ako ich nominálna hodnota. Tento ukazovateľ umožňuje investorom porovnať rôzne dlhopisy a fondy z hľadiska očakávaných výnosov, pričom predpokladá, že všetky kupónové platby budú reinvestované s rovnakou úrokovou sadzbou, akú má dlhopis.

YTM môže byť užitočný na posúdenie dlhopisových ETF, pretože poskytuje indikáciu očakávaného dlhodobého výnosu, ak si investor ponechá ETF až do splatnosti všetkých dlhopisov v portfóliu.
Spravne to kopirujes z Wikipedie :palec_hore:

Akoze ty najprv napises nieco uplne mimo a potom mi sem skopirujes definiciu YTM aj s vysvetlivkami :lol:

Kazdy fond v zmysle legistativy a regulacie musi pocitat a reportovat rozne udaje, ale ked je ten fond konstruovany ako buy&hold (cize vznikne vylucne za ucelom nakupu dlhopisov s rovnakou splatnostou a ich drzanie do splatnosti) tak ten YTM nie je relevantny, pretoze dalsie dlhopisy nekupuje, aktualne nepredava a len caka kym mu zmaturuju vsetky pozicie a nasledne to cele vyplati investorom (minus poplatky a naklady). A ak sa nemylim, o tomto type fondu bola rec (je jedno ci ETF alebo OPF), nie o opened-end fondoch, ktore priebezne roluju pozicie a pri ktorych je YTM jeden k klucovych ukazovatelov.

Je dobre vediet pojmy a este lepsie ich pouzit v kontexte ;)
kixog47100
Platinum Member ***

A ty si teda nakupil hned po otvoreni fondu?
Ten ETF fond je volne obchodovany za aktualnu trhovu cenu a od nej sa odvija aj ten report.
Takze je to podstatny udaj na tomto fore.
Kedze je to aktualny mozny zisk od datumu reportu.

Ak sa neda kupit tak je to nepodstatne.
Spatne investovat do neho uz nevies.
incognito
Gold Member **

kixog47100 napísal: Ut 24 09, 2024 10:44 am A ten ETF fond je uz trhovo oceneny (report je z augustu 2024) a je/bude tam kopa cashu, kedze niektore dlhopisy uz zmaturovali, dlasie postupne budu a cash sa uz dalej nereinvestuje (obrazok z dokumentu k ishare fondom).

(YTM) predstavuje maximálny zisk, ktorý môžeš dosiahnuť, ak nakúpiš dlhopis alebo dlhopisové ETF za aktuálnu trhovú cenu a ponecháš si ho až do splatnosti dlhopisov.

Aj ked to je rocne je to uz malo - pri riziku 3
XEON - je riziko 1
Ja tu nemienim robit poradenstvo, takze konkretny fond ti nevyberam. Ja som reagoval na urcity typ dlhopisovych fondov a tvoje mylne vyjadrenie k interpretacii udaju YTM.
incognito
Gold Member **

kixog47100 napísal: Ut 24 09, 2024 11:16 am A ty si teda nakupil hned po otvoreni fondu?
Ten ETF fond je volne obchodovany za aktualnu trhovu cenu a od nej sa odvija aj ten report.
Takze je to podstatny udaj na tomto fore.
Kedze je to aktualny mozny zisk od datumu reportu.

Ak sa neda kupit tak je to nepodstatne.
Spatne investovat do neho uz nevies.
Ja som takyto fond nakupoval 2x (OPF, ked priemerny kupon bol 4,5%), celkom ryza. Toto ETF sa na to uz pouzit neda, pretoze uz vzniklo a teraz sa to uz sprava ako viac ako bezny dlhopisovy fond.
Na to co Juggler (zrejme) chcel by mal kupit takyto fond ked vznika a idealne teraz. Stale take vznikaju, nie je problem najst ekvivalent.
Vyhoda je vynos na 3-7 rokov (bezna doba takychto fondov) ked vynosy na terminakoch bude na polovici dnesku.
kixog47100
Platinum Member ***

incognito napísal: Ut 24 09, 2024 10:24 am
JUGGLER napísal: Po 23 09, 2024 10:00 pm

J&T by malo dlhopisy emitovat s kuponom o cca 50% vyssim keby sme boli vyspely trh, tu mame obyvatelov, ktorym to takto dava zmysel... to co asi hladas su ETF s dlhopismi denominovanymi v EUR (eliminacia menoveho rizika) s co najdlhsou splatnostou (duraciou), idealne so strategiou buy&hold... posledne roky celkom popularna strategia, aj v pripade OPF (tam nie je danova vyhoda ziadna). Da sa celkom vyberat...
Ja som len odpovedal na otazku - ako to "asi prepocital" z YTM
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

3,17% p.a. ku koncu augusta je priemerny vynos do splatnosti, nie kupon. A k 20.9.24 je tento priemerny vynos do splastnosti uz len 3,03% p.a. (priemerny kupon je 1,77%). To znamena, ak by nadobudol investor toto ETF k 20.9., tak do splatnosti vsetkych dlhopisov v porfoliu by zhodnotenie celej investicie malo byt tych 3,03% p.a.
Ale v skutocnosti nebude. Z niekolkych dovodov.
V prvom rade musis odratat celkove priebezne poplatky ETFka, cize 0,12% p.a. To si na cca 2,9% p.a.
Ale toto ETF musis predat pred splatnostou, aby si nemusel danit. Takze skutocne zhodnotenie investicie moze byt viac alebo aj menej ako tych 2,9% p.a., a to v zavislosti od vyvoja vynosov (cien) dlhopisov portfoliu do casu predaja.
V neposlednom rade, ak do toho chces investovat, by si si mal zistit ako v tomto ETF funguje vyplata splatnych dlhopisov v portfoliu, tak istin a ako aj poslednych kuponov. Ked budu dlhopisy v priebehu roka 2026 postupne maturovat, budu sa aj priebezne vyplacat? Tak potom Ti moze vzniknut danova povinnost. Ak naopak nie su tieto prijmy vyplacane priebezne, t.j. akumulacna trieda ETF sa viaze aj na reinvesticiu uz zmaturovanych dlhopisov, tak do coho to bude reinvestovane este x mesiacov do ukoncenia ETF? Bude to niest nejaky nenulovy vynos? Cize zase Ti hrozia naklady uslej prilezitosti. Toto si treba zistit v dokumentacii fondu.
Ja to chapem tak, ze tieto ETF su z aktualneho danoveho hladiska verejne obchodovane cenne papiere, ktore ak drzis dlhsie nez rok, tak pri ich finalnom vyplateni nemas ziadnu danovu povinnost. Prevadzas ich na fond a ten ich odkupuje za peniaze, ktore ziskal odpredajom dlhopisov maturujucich pocas roka 2028. Zisk z prevodu verejne obchodovanych cennych papierov drzanych dlhsie nez rok je oslobodeny od dane.

Uniklo mi nieco?
Ci v sucasnej slovenskej danovej legislative je to brane ako "vynosy plynuce z drzania cenneho papiera", ktore sa zdanuju? Nieco ako dividenda, ktora prichadza z drzania akcie? Predsa pri finalnom vyplateni ja uz ten cenny papier nebudem drzat - cize nebudem mat prijmy plynuce z jeho drzania. Fond odkupi v decembri 2028 tie cenne papiere od vsetkych ich drzitelov, cize drzitel ich prevedie na fond a ziska za to peniaze od fondu.

https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 0008UEVOE0
iShares iBonds Dec 2028 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Acc)
ISIN IE0008UEVOE0 | WKN A3EHAK | Ticker IVOA
Maturity: December 2028 (the ETF will be closed afterwards).
The interest income (coupons) in the ETF is accumulated and reinvested in the ETF.
Z mojho pohladu, ten fond v decembri 2028 odkupi podiely vsetkych jeho drzitelov. Cize bude sa jednat o oslobodenie zdanovania z prevodu cenneho papiera verejne obchodovaneho drzaneho dlhsie nez rok. Jediny problem by mohol nastat, ak by niekto ten fond kupil v januari 2028 a neskor, lebo by to bol zisk z prevodu cenneho papiera drzaneho kratsie nez rok.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Od dane z príjmov je oslobodený príjem z predaja (prevodu) cenných papierov prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok a to len za predpokladu, že doba medzi ich prijatím na regulovaný trh alebo obdobný zahraničný regulovaný trh a predajom presiahne jeden rok.

carovne slovicko PREDAJOM ti chyba , musis cenny papier predat
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: So 22 03, 2025 7:03 pm Od dane z príjmov je oslobodený príjem z predaja (prevodu) cenných papierov prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok a to len za predpokladu, že doba medzi ich prijatím na regulovaný trh alebo obdobný zahraničný regulovaný trh a predajom presiahne jeden rok.

carovne slovicko PREDAJOM ti chyba , musis cenny papier predat
OK, tak z dovodov slovenskej legislativy je zrejme to ETF rozumnejsie v novembri pred koncom predat. Sice je to nezmysel, ale Slovenska legislativa je aktualne taka.
Kedze ine staty maju danovu legislativu zrejme postavenu inak, tak by s potencialnymi kupcami v novembri pred zrusenim toho fondu nemal byt problem. Urcite budu ziadat nizsiu zlavu, nez 19-25% dan pripadne este aj zdravotne odvody k tomu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Ak by clovek v novembri pred zrusenim fondu predal - predajom po vyse roku drzania by teda splnil literu zakona ohladom oslobodenia zisku od dane. Hned nasledne by mohol znovu kupit a drzat az do rozpustenia fondu. Za ten posledny mesiac by mal minimalny zisk, ktory by v pohode mohol zdanit. Aj ked rozumnejsie by mu bolo uz kupit nieco ine.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: Interactive Brokers

Jaroslav: dobre že do toho šprtáš..objavil som ETFs o ktorých som nevedel ( alebo vedel a zabudol )

Načo platiť dane a odvody, ked môžeš využiť časový test pre oslobodenie výnosu po 1 roku držania.

Takže hľadal som také ETFs ( = fondy ), čo akumulujú výnosy a držia do splatnosti

acc - výnosy nech sa akumulujú vo vnútri fondu
eur - aby si nemal kurzové zisky/straty
nízky poplatok: ETFs majú 0,1 až 0,2% p.a.
výnos do splatnosti: chápem ťa, že nechceš riskovať cenové pohyby.

Také etefká sú.

Invesco BulletShares 2030 EUR Corporate Bond UCITS ETF Acc.
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 5#overview

Tieto ETF ponúkajú možnosť investovať do eurodenominovaných investične kvalitných korporátnych dlhopisov s fixným dátumom splatnosti (napríklad v rozmedzí 2026–2030)
Dostupné sú triedy s akumuláciou (accumulating) aj výplatami (distributing) kupónov
TER je približne 0,10 % ročne

Xtrackers II Target Maturity Sept 2031 EUR Corporate Bond UCITS ETF 1C
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 5#overview

európske ETF s presným dátumom splatnosti, napr. 2027, 2029, 2031, 2033
Majú akumulačnú triedu “1C” (z názvu) – kupóny sa reinvestujú do fondu
TER je nízka — okolo 0,12 % p.a.
Sledujú ESG-filtrovaný index Bloomberg MSCI Euro Corporate (napr. September 2027 SRI)

iShares iBonds Dec [rok] Term EUR Corporate UCITS ETF (Accumulating)
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 9#overview

P.S. Všetky sa dajú kúpiť na Xetre, aj info určite nájdeš tam.
U všetkých ticker viam zadať aj u IB, tak to využijem aj pre seba pre voľný cash na účte.
Majú naozaj pekné výnosy...4-5% p.a...hoci neviem, či to bude pokračovať aj pri 2% p.a. ECB sadzbách

A predáš to kedy chceš ( samozrejme ked cena stúpne), len musíš dodržať časový test.

P.S. ak sa osvedčia a budú mať výnos okolo 4%, tak celkom dobrá investícia pre staré konzervy na dúchode, ktoré sa boja straty.
Možno lepšie ako dividendové akcie pre ladisa.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Lenze na tych dvoch fondoch nevychadzal vynos lepsie nez na terminaku, pripadne nez keby si peniaze nechal lezat v XTB alebo Revolute len tak na ucte.
kixog47100
Platinum Member ***

iShares iBonds Dec [rok] Term EUR Corporate UCITS ETF (Accumulating)

Podla grafu to zarobilo cca 5% za posledny rok - ale je to tam podla grafu na hojdacke.
Podla Factsheet (31.jul 2025) na stranke vyssie to ma odhadovany vynos 3% p.a. do splatnosti (YTM).
Ak stupnu urokove sadzby tak klesne pod 3%.
Ak klesnu urokove sadzby tak stupne nad 3%.
Od jula to podla grafu uz narastlo tak sme teda uz pod 3%.

Kde ste vsetci boli ked sa punukali statne dlhopisy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

To si vôbec nemyslím. Korporátne dlhopisy by mali dávať viac.
Na tvoju neurčitú odpoveď dávam určité čísla pri tých 3 ETFs za posledný rok:
4,79%
4% ( 11 mes. )
4,7% p.a.

Nevrav, že v Revolute, alebo XTB, alebo na termiňaku máš viac. Bavíme sa o EUR !
kixog47100
Platinum Member ***

Pred kupou dlhopisoveho ETF treba pozerat
- nie minuly vynos (za posledny rok a pod.)
- ale aktualny vynos do maturity (YTM Yeald to Maturity).
Byva uvedeny v prospekte (v mesacnych reportoch) - a je vzdy vypocitany ku dnu reportu.
Niekedy aj na stranke Just ETF, pripadne na stranke spravcu fondu.

Tu je priklad
Priloha Factsheet

V Revolute - podla toho screenu vysssie to vyzera, ze to tam uvadzaju rovno vypocitane a netreba nikde hladat.

Na ETF - plati casovy test - takze po roku netreba zdanit.
Terminovany ucet - sa zdanuje, to iste aj uroky od brokera a pod
- Treba este od uroku odpocitat dan a az potom porovnavat s ETF.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Pi 05 09, 2025 8:40 pm To si vôbec nemyslím. Korporátne dlhopisy by mali dávať viac.
Na tvoju neurčitú odpoveď dávam určité čísla pri tých 3 ETFs za posledný rok:
4,79%
4% ( 11 mes. )
4,7% p.a.

Nevrav, že v Revolute, alebo XTB, alebo na termiňaku máš viac. Bavíme sa o EUR !
V XTB maju pod nazvom iBond Dec 2028 Term Corp dve uplne rozdielne ETF. Pozrel som to nespravne, ktore vyzeralo uplne nepouzitelne. (ISIN IE0000UJ3480)
Bond2028 001.JPG
To tvoje vyzera dobre. (ISIN IE0008UEVOE0)
Bond2028 002.JPG
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Posledná poznámka.
Ak si schopný kúpiť korporátny dlh jedinej firmy, tak môžeš rovno
vynechať Investment Grade triedu kde je YTM momentálne 3% p.a.
a nájsť nejaké diverzifikované ETF na high yield bondy z výnosom 5-6% p.a..
Podstata je hlavne v tom, že ide o čistý výnos.

Druhá zaujímavosť, že môžem zobrať ETF z dlhšou splatnosťou, ale po 1 roku
môžem predať - hocikedy, ked cena vyskočí.
Na rozdiel od termíňaku, kde som viazaný...
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"