broker alebo banka pre ludi ktory nevedia robit s PC a nehovoria po anglicky

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jan7925
Silver Member *
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

broker alebo banka pre ludi ktory nevedia robit s PC a nehovoria po anglicky

Príspevok od používateľa jan7925 »

Zdravim , chcel by som pomoct znamemu ktory chce zacat investovat do sp500 ,ale nieje je dobry s pc , nevie po anglicky a tak isto nerozumie financnym pojmom .

Chel by si zalozit nejaky ucet kde by mohol jednoducho kupovat sp500 ,ale viem ze ibkr by nezvladol . Ukazoval som mu to a hned to vzdal .

Asi najidealnejsie by bolo nieco cez banku . Neviete ktora banka ponuka nejake jednoduche investovanie bez zbytocnych velkych poplatkov?

Zopar ludom som uz poradil ibkr ,ale ked im pride nejaky message tak to stale musim riesit ja, tak isto niesu schopny robit report atd a ja na to uz nemam cas , takze hladam nieco co zvladne aj totalny zaciatocnik bez anglictiny

Dakujem
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 77 times

Re: broker alebo banka pre ludi ktory nevedia robit s PC a nehovoria po anglicky

Príspevok od používateľa Croven »

Skús mu poradiť XTB, majú sk/cz podporu a webovú aplikáciu tiež v sk/cz jazyku.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Re: broker alebo banka pre ludi ktory nevedia robit s PC a nehovoria po anglicky

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

jan7925 napísal: Ut 19 11, 2024 11:45 pm Zdravim , chcel by som pomoct znamemu ktory chce zacat investovat do sp500 ,ale nieje je dobry s pc , nevie po anglicky a tak isto nerozumie financnym pojmom .

Chel by si zalozit nejaky ucet kde by mohol jednoducho kupovat sp500 ,ale viem ze ibkr by nezvladol . Ukazoval som mu to a hned to vzdal .
Myslel som, ze zo zakona je zakazane ludom s takymito financnymi skusenostami a vedomostami investovat priamo do akcioveho indexu. Kde vlastne ani nechapu, co to kupili a ake to realne nesie rizika.
A povazujem ten zakon za spravny.
Nie nadarmo je vsade povinne napisane, ze "vynosy z minulosti nijako nezarucuju buduce vynosy".

Znamy ak je lenivy studovat anglictinu, pracu s PC, financnu gramotnost - tak nech aj nakupuje financny produkt pre ludi jeho ranku = terminovany vklad v kamennej banke. Tam chape, co kupuje a aj rizika toho.

Pocas plynutia terminaku bude mat cas studovat anglictinu, PC a financie ak naozaj ze velmi tuzi nakupovat sofistikovanejsie a rizikovejsie finance produkty (co on osobne zrejme ani netuzi).
Pravlad
Dátum registrácie: Po 12 02, 2024 9:37 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 25 times

Príspevok od používateľa Pravlad »

Ja myslím že presne pre takých ľudí existujú služby ako finax/portu.
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa Croven »

jaroslav80 napísal: St 20 11, 2024 7:49 am
jan7925 napísal: Ut 19 11, 2024 11:45 pm Zdravim , chcel by som pomoct znamemu ktory chce zacat investovat do sp500 ,ale nieje je dobry s pc , nevie po anglicky a tak isto nerozumie financnym pojmom .

Myslel som, ze zo zakona je zakazane ludom s takymito financnymi skusenostami a vedomostami investovat priamo do akcioveho indexu. Kde vlastne ani nechapu, co to kupili a ake to realne nesie rizika.
Nie nadarmo je vsade povinne napisane, ze "vynosy z minulosti nijako nezarucuju buduce vynosy".

Znamy ak je lenivy studovat anglictinu, pracu s PC, financnu gramotnost - tak nech aj nakupuje financny produkt pre ludi jeho ranku = terminovany vklad v kamennej banke. Tam chape, co kupuje a aj rizika toho.

Pocas plynutia terminaku bude mat cas studovat anglictinu, PC a financie ak naozaj ze velmi tuzi nakupovat sofistikovanejsie a rizikovejsie finance produkty (co on osobne zrejme ani netuzi).
Aký zákon? :D
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ak by jedina bariera pred uspesnym investovanim bola anglictina, tak vsetci anglicky hovoriaci investori by uz boli za vodou, nie ?
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Croven napísal: St 20 11, 2024 8:37 am

Aký zákon? :D
Asi naráža na potrebnosť vyplnenia investičného dotazníku, bez ktorého nemôžeš investovať, to by malo "chrániť" investora.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Croven napísal: St 20 11, 2024 8:37 am Aký zákon? :D
Predsa v kazdej banke a investicnej firme sa vyhovaraju, ze maju zakonnu povinnost dat ti vyplnit investicny dotaznik a podla vysledkov tvojho "rizikoveho profilu" maju obmedzenia, ktore investicne produkty ti smu ponukat a ktore nie.

Na online trading v XTB by mal pripusteny jedine clovek, ktory uz preskakal v investicnych pokusoch kadeco.

Inak si ten neskuseny chlapik, ktory nevie robit s PC, nepozna anglictinu a nikdy nedrzal ani terminak, moze ist otvorit radsej konto na sportove stavkovanie vo Fortune a bude mat nadej, ze po 5 rokoch tam bude mat viac penazi nez na tom ucte v XTB.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2788 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To akože zakážeme investovať ľuďom ktorí nemajú vodičák, alebo nevolili Korčoka?

Aký zložitý inštrument je indexové ETF?

Veď je to obyčajný fond ktorý drží 500 akcií...presne ako podielový fond, ktorý vám ponúknu pri prepážke v každej banke.
Akurát ETF je s nízkymi poplatkami, nulovým zdanením, oveľa nižším rizikom straty a evidentne s vyšším výnosom

Problém nášho portálu je že ,,zabudol vôl, že teľaťom bol,,
Všetci čo tu chodia denne brúsia po internete, narábajú s PC, vedia si založiť účet cez internet a používajú smartfón.
Ale myslieť si, že tak musí fungovať každý je naivné.

Keď sa zamyslím nad tým ako funguje väčšina ľudí v mojej rodine, tak všetci majú smartfón ( jeden nemá, ale vie obsluhovať PC v zmysle
,,pozriem si čo je nové, pár stránok, facebook,, email a pod,,).

Keď si zoberiem 4 členov mojej rodiny, ktorí investujú (teda okrem mňa ) - všetci investujú v indexovom ETF a všetci vedia o čo ide.
Všetci dospelí ľudia už investovali predtým, ale samozrejme do hlúpych produktov ako IŽP, podielové fondy, dlhopisy SLSP, termíňaky...

Investovanie v svojej podstate nie je nič iné ako snaha zhodnotiť svoje úspory.
Tomu hádam rozumie každý kto tie úspory má, alebo ich chce mať.

Ani jeden človek v mojej rodine však nemal záujem zakladať si niekde online účet a investovať sám.
Všetci chceli investovať jednoducho a bezprácne. Tak ako boli zvyknutí predtým.

Všetkým som vybavil investovanie cez EIC, kde im založil účet finančný agent, samozrejme zo žiadnými priebežnými poplatkami
a s minimálnym vstupným poplatkom ako sa len dá.

Všetci majú také účty (č.2), kde môžu pravidelne investovať cez trvalý príkaz, takisto hocikedy poslať vklad.
Všetky vklady sa im automaticky zainvestujú do akumulačného ETF na SP500 v eurách ( žiadne konverzné poplatky ).

Ja mám pre seba zriadený investičný účet (č.1), kde posielam vyššie sumy, ktorých zainvestovanie si viem načasovať sám.

Investovanie cez EIC je jednoduché, o všetko sa postará niekto iný.
Predtým to bol môj známy, ktorý je finančný poradca - agent, väčšinu nových účtov som však zariadil cez nášho AviceN, teda so vstupom max. do 1%.

Väčšina mojích známych investuje s cieľovými vkladmi rádovo v desiatkách tisíc, takže vstup 1% znamená pre nich jednorázový náklad
pár stoviek ( napr. 300 pre zainvestovanú sumu 30 000 ).

Pri pravidelnom investovaní 100 € mesačne počas 25 rokov sú vklady 30 000 €, takže dať 300 € jednorazovo niekomu, čo sa kompletne postará
o všetko mi nepripadá ako veľký životný náklad. Založiť účet u IB a potom urobiť stovky nákupov po 3-4€ za každý - to vyjde rovnako.

Ľudom, ktorí chcú sami investovať radím XTB alebo TradeRepublic, ale môžem vám zodpovedne povedať, že ani jeden člen mojej rodiny nemal záujem zakladať si niekde účet a narábať s ním.

Poviem ešte jednu vec. Sem-tam sa nájdu ľudia ktorí majú záujem o investovanie a na všetko sa pýtajú.
Zistil som, že vysvetliť všetko človeku, ktorý chce všetko vedieť - na to treba debatu cca 4 hodiny.

Proste je to únavné vysvetlovať ľuďom veci okolo toho ako si založia účet, do čoho majú investovať, ako sa majú vyhnúť v XTB tomu, aby nekúpili CFD...čo je to CFD, čo je to časový test...ako bezpečné je XTB, ked je to polský broker...atd, atd...proste ked si to človek nie je schopný naštudovať sám, pre mňa je to zabiják času.

Ale na mojej rodine mi záleží, takisto ochotne mojím známym poradím a pomôžem, preto sa moja ochota poradiť ako najlepšie investovať a do čoho fakticky zredukovala na vysvetlenie:

1. čo je ETF, čo sú akcie
2. prečo je výhodné pasívne investovanie ( maximálny výnos pri minimálnych poplatkoch )
3. čo sú brokeri a čo je EIC
4. dôležitosť dlhodobého horizontu a ochota pre vyšší výnos znášať vyššie riziko
5. odporúčim nášho AviceN a koniec.

Samozrejme ak niekto má záujem investovať sám, podám info, alebo mu odobrím jeho agenta, len nech si dá pozor na poplatky.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"