Podľa toho grafu priemer ameriky za posledných 30 rokov by nemal byť 15, ale 25.
Graham je mrtvy. Preč sú aj časy kedy si pri nedelných novinách čítal analýzy firiem a vyberal podhodnotené akcie, aby si zavolal maklérovi
nech ti kúpi ,,podhodnotenú,, firmu
Máme tu Ladisa a Gladiša, ktorí investujú zásadne do lacných a podhodnotených firiem ( aby niektoré z nich boli o 15 rokov lacnejšie o -90%) a evidentne im to nevychádza. Naproti tomu najlepšie firmy sveta sú nadhodnotené a stúpajú dalej na cene. Ja som prijal tézu, že trh nie je hlúpy a väčšina akcií je ocenená primerane. A že platí jednoznačne, že tie najlepšie akcie sú drahšie, lebo dobré a kvalitné veci bývajú drahšie.
Potvrdil mi to aj experiment, kedy som screenoval najpodhodnotnejšie akcie podla Ladisových kritérii a vyskrínoval som celú žumpu najhorších akcií, ktoré dlhodobo klesajú...
OK. Ale nie to som chcel...
Rozpočet ministerstva financií USA za december vykázal deficit 86,7 miliardy USD v porovnaní s deficitom 129,4 miliardy USD v rovnakom období pred rokom.
Decembrový deficit bol výsledkom toho, že výdavky (541 mld. USD) prevýšili príjmy (454 mld. USD).Údaje o rozpočte ministerstva financií nie sú sezónne očistené, takže decembrový deficit nemožno porovnať s novembrovým deficitom vo výške 366,7 mld.
Kľúčovým poznatkom zo správy je, že deficit na začiatku fiškálneho roka 2025 je o 39,4 % vyšší ako deficit za rovnaké obdobie vo fiškálnom roku 2024.
Index optimizmu malých podnikov NFIB sa v decembri zvýšil na 105,1 bodu zo 101,7 bodu v novembri.
Zo sveta:
Bank of France neočakáva rast domácej ekonomiky vo 4. štvrťroku.
Spoločnosť BP znížila svoj výhľad ťažby na 4. štvrťrok.
Španielsko údajne plánuje zaviesť 100 % daň na nákup nehnuteľností obyvateľmi krajín mimo EÚ.
Viceguvernér Bank of Japan Himino predniesol prejav, ktorý bol pred aktualizáciou menovej politiky, ktorá sa uskutoční budúci piatok, považovaný za holubičí, hoci dodal, že centrálna banka nerada dáva tipy, pokiaľ ide o nadchádzajúce rozhodnutia.
Objem nových čínskych úverov v decembri dosiahol 990,0 mld. jüanov (očakávaných 890,0 mld. jüanov; naposledy 580,0 mld. jüanov). Decembrový objem nesplatených úverov vzrástol podľa očakávaní o 7,6 % r/r (naposledy o 7,7 %) a decembrové celkové sociálne financovanie dosiahlo 2,86 bilióna CNY (očakávanie 2,00 bilióna CNY; naposledy 2,34 bilióna CNY).
Japonské bankové úvery v decembri podľa očakávania vzrástli o 3,1 % r/r (naposledy o 2,9 %). Prebytok bežného účtu dosiahol v novembri 3,03 trln JPY (očakávaný prebytok 2,59 trln JPY; posledný prebytok 2,41 trln JPY). Decembrový bežný index sledovania ekonomiky vzrástol na 49,9 zo 49,4 (očakávaných 49,4).
Indická decembrová inflácia WPI vzrástla o 2,37 % r/r (očakávaných 2,30 %; naposledy 1,89 %) a inflácia WPI vo výrobnom sektore o 2,14 % (naposledy 2,00 %).
Austrálsky januárový spotrebiteľský sentiment Westpac klesol o 0,7 % (naposledy -2,0 %). Novembrové schválenia výstavby sa podľa očakávania znížili o 3,6 % m/m (naposledy 5,2 %) a schválenia súkromných domov sa podľa očakávania znížili o 1,7 % m/m (naposledy -4,0 %).
Novozélandská podnikateľská dôvera NZIER za 4. štvrťrok vzrástla o 16 % (naposledy -1 %).
Novembrový deficit francúzskeho štátneho rozpočtu dosiahol 172,5 mld. eur (naposledy 157,4 mld. eur).
Talianska priemyselná produkcia v novembri medzimesačne vzrástla o 0,3 % (očakávaných 0,0 %; naposledy 0,1 %), ale medziročne klesla o 1,5 % (naposledy -3,5 %).